Witamy w Magazyn Szachista
 » Strona Główna // » Baza partii / » FORUM / » Kombinacje / » Nauka Gry / » Zadania / » Prenumerata
 FAQFAQ   SzukajSzukaj   GrupyGrupy   ProfilProfil   Zaloguj i zobacz wiadomościZaloguj i zobacz wiadomości   ZalogujZaloguj 

Przykre przygody
Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3, 4, 5, 6

Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    www.szachista.com Strona Główna
-> Forum ogólne
Poprzedni temat :: Następny temat  
Autor Wiadomość
K_M_K
Hetman
Hetman

PostWysłany: Sro Sty 12, 2005 9:19 am
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

Co prawda, nadal nie rozumiem znaczenia tego przepisu, ale zwalam to na kark mojej insuficjencji umysłowej.
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość

tpp
Hetman
Hetman

PostWysłany: Sro Sty 12, 2005 10:05 am
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

Rathi napisał:
Mozna odejsc. Ale tylko na posunieciu przeciwnika.
na swoim posunięciu też można ale TYLKO za zgodą sędziego.
zmieniłem zgodnie z sugestią użytkownika Rathi; dziękuję za zauważoną pomyłkę Embarassed

Ostatnio zmieniony przez tpp dnia Pią Lut 25, 2005 12:59 pm, w całości zmieniany 1 raz
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email Odwiedź stronę autora

K_M_K
Hetman
Hetman

PostWysłany: Sro Sty 12, 2005 10:20 am
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

TYLKO za zgodą? Jejku, same kłopoty.
Powrót do góry

Rathi
Skoczek
Skoczek

PostWysłany: Sro Sty 12, 2005 1:17 pm
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

tpp napisał:
Rathi napisał:
Mozna odejsc. Ale tylko na posunieciu przeciwnika.
na posunięciu przeciwnika też można ale TYLKO za zgodą sędziego.

Chciales napisac, ze na swoim posunieciu mozna tylko za zgoda sedziego?
Powrót do góry

K_M_K
Hetman
Hetman

PostWysłany: Sro Sty 12, 2005 2:30 pm
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

Ale się pomieszało. Uściślijmy nasze wersje tego przepisu.
Powrót do góry

pacman
Nowy
Nowy

PostWysłany: Pią Lut 25, 2005 11:54 am
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

Chciałbym odpowiedzieć na kilka kwestii poruszonych w tym temacie:
1. Co do tych niedoczasów, mam takie zdanie (z przepisów gry FIDE):
Cytat:
10.2. Zawodnik na posunięciu, mający mniej niż dwie minuty na zegarze, ma prawo domagać się, przed opadnięciem chorągiewki, uznania partii za remis. W takiej sytuacji powinien zatrzymać zegar i przywołać sędziego.
a. Jeżeli arbiter zgodzi się z tym, że przeciwnik nie czyni żadnych wysiłków, aby wygrać partię normalnymi środkami, względnie, jeśli partia nie może być rozstrzygnięta normalnymi środkami, wtedy powinien orzec remis. W innym przypadku sędzia powinien odłożyć podjęcie decyzji lub odrzucić reklamację.
Dop.: Rozstrzygnięcie partii normalnymi środkami oznacza wygranie partii na szachownicy, natomiast gra wyłącznie na czas, nie jest traktowana jako próba wygrania partii normalnymi środkami.
b. Jeżeli arbiter odkłada decyzję, przeciwnik może otrzymać bonifikatę w postaci dwóch minut dodatkowego czasu do namysłu i jeśli to możliwe partia będzie kontynuowana w obecności sędziego. Sędzia powinien oznajmić ostateczny rezultat partii po opadnięciu chorągiewki.
c. Jeżeli arbiter odrzuca reklamację, to przeciwnik otrzymuje bonifikatę w postaci dwóch minut dodatkowego czasu do namysłu.
d. Decyzja arbitra dotycząca punktów 10.2(a), (b) i (c) jest ostateczna.
(miałem taką sytuację w turnieju W na W i żeby wygrać w tej kategorii musiałem wygrać tą partię. Gdy pojawiła się ta sytuacja mój przeciwnik powiadomił sędziego o sytuacji [sędzia nie miał i nie ma kwalifikacji], ale ten protest odrzucił, a ja podstawiłem wieżę Sad Sad )
2. kwestia odchodzenie od szachownicy
Mam w tej kwestii takie zdanie, iż jeżeli zawodnik nie jest na posunięciu, może odejść od szachownicy i chodzić po sali gry, przy czym jeżeli przeciwnik zrobił posunięcie to nie ma obowiązku szukać przeciwnika
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email Odwiedź stronę autora

tpp
Hetman
Hetman

PostWysłany: Pią Lut 25, 2005 2:32 pm
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

pacman napisał:
Chciałbym odpowiedzieć na kilka kwestii poruszonych w tym temacie:
1. Co do tych niedoczasów, mam takie zdanie {ciach bo szkoda miejsca}
(miałem taką sytuację w turnieju W na W i żeby wygrać w tej kategorii musiałem wygrać tą partię. Gdy pojawiła się ta sytuacja mój przeciwnik powiadomił sędziego o sytuacji [sędzia nie miał i nie ma kwalifikacji], ale ten protest odrzucił, a ja podstawiłem wieżę Sad Sad )
1. W na W
(zakładam, że są też króle i nic więcej) jest pozycja (uczciwie) remisową i po kilku posunięciach jak widać, że przeciwnik nie jest idiotą (umie grać) zgadzamy się na remis
2. [sędzia nie miał i nie ma kwalifikacji]
cóż ... Sad sędzia powinien mieć jeżeli nie uprawnienia sędziowskie PZSzach (WZSzach) to przynajmniej niech zna przepisy i umie grać a nie tylko potrafić uzupełniać tabelki i przestawiać bierki na szachownicy
3. a ja podstawiłem wieżę
to nic straconego mając na uwadze:
Kodeks Szachowy napisał:
Artykuł 9 Partia remisowa
9.1 c
Reklamacja remisu, zgodnie z art. 9.2, 9.3 lub 10.2, jest traktowana jako propozycja remisu.
i mogłeś wtedy przyjąć remis Wink
ale uwaga:
to jest moja interpretacja Razz
inni sędziowie uważają, że reklamujący nawet nie może wygrać partii
(tak czy siak miałbyś remis)

pacman napisał:
2. kwestia odchodzenie od szachownicy
Mam w tej kwestii takie zdanie, iż jeżeli zawodnik nie jest na posunięciu, może odejść od szachownicy i chodzić po sali gry, przy czym jeżeli przeciwnik zrobił posunięcie to nie ma obowiązku szukać przeciwnika
a kiedy miał (lub kto (i gdzie) o tym pisał), że należy szukać przeciwnika? ewentualnie można dla sprawdzenia czy czasem nie zagląda do "niedozwolonych źródeł" Wink

Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3, 4, 5, 6
Wszystkie czasy w strefie
www.szachista.com Strona Główna
-> Forum ogólne
Strona 6 z 6