Chciałbym dodać do tego tematu, że o wiele trudniej jest zrobić wysoki ranking grając na >15 minut niż grając na 3 minuty, a to ze względu na brak przeciwników grających na dłuższy czas(trzeba grać głównie z zielonymi i np. 5 partii sie wygra, jedną przegra i jest sie na 0 lub na minusie).
Dzięki, że wszystkim to wytłumaczyłeś! Ja na pewno bym na to nie wpadł! O jakie szczęście, że mamy tu tak spostrzegawczego forumowicza.
estoril napisał:
Arkoski - ja piszę o grze na serio nie w rozumieniu gry na śmierć i życie ale o grze na jakimś tam już poziomie i o grze , w której przecież chcesz wygrać.
Czyli mam rozumieć, że osiągając określony poziom gry oraz chęć wygrywania nie mogę już sobie pograć dla zabawy? To już biegnę pogarszać się, bo wtedy nie będę musiał już grać na serio
Wysłany: Pon Lut 21, 2005 7:40 pm Temat postu: Ja nie wiem czy latwiej na 3 czy na 15
Mysle ze na 3min to juz raczej decyduja wzgledy szybkiej orientacji i rank wysoki moze osiagnac gosc kompletnie nie znajacy debiutow. Na 15 natomiast to juz raczej bardziej liczy sie technika niz szybkosc. 10 minut to juz totalna mieszanka niezli sa ci co graja typowo na czas a i niezli sa ci co graj wolno ale uwaznie.
Ale nie wiem czy trudniej osiagnac na 3 mint 1800 czy na 15 - pewnie to zlaezy od indywidualnych predyspozycji- te co robi notorycznie gafy (czyli dla mnie) pewnie latwiej mu wyrobic ten rank na 15 minut ni| na 3 minuty.
Wysłany: Pon Lut 21, 2005 8:36 pm Temat postu: Re: Ja nie wiem czy latwiej na 3 czy na 15
Czapajewo napisał:
Mysle ze na 3min to juz raczej decyduja wzgledy szybkiej orientacji i rank wysoki moze osiagnac gosc kompletnie nie znajacy debiutow.
To przeczy samemu sobie. Jak się zna debiuty to ma się orientację. _________________ Myślenie jest rzeczą ludzką więc myśl gdy jesteś człowiekiem.
www.kolegiumsedziow.prv.pl - konkurs Przepisów gry. Zapraszam, Tomasz Ptaszyński
Czyli mam rozumieć, że osiągając określony poziom gry oraz chęć wygrywania nie mogę już sobie pograć dla zabawy? To już biegnę pogarszać się, bo wtedy nie będę musiał już grać na serio
Wiesz , czasami ciężko Cię zrozumieć.Powiedz mi , czy jedno wyklucza drugie?Jeżeli nie kumasz to już tłumaczę - na serio oznacza: naprawdę , nie na niby , w prawdziwe szachy , ze znajomością zasad gry , z poziomem który pozwala grać z mocnymi , z chęcią zwycięstwa , z przyjemnością itp itd.Chyba , że Ty grasz na niby.A tak na marginesie to gra w internecie dla każdego jest chyba rozrywką i nie odkryłeś tu nic nowego.A co to by była za rozrywka gdybym grał na niby.
estoril napisał:
Wśród szachistów , którzy grają w Kurniku na serio , zarówno lk85 , jak i ja czy Ty jesteśmy średniakami
Nie trzeba mieć zbyt wiele chęci , żeby zrozumieć to zdanie ale dla twoich potrzeb Arkoski napiszę to samo w formie , która powinna już Cię chyba zadowolić:
Wśród tych , którzy w szachy grają na serio ,(przecinek), w Kurniku jesteśmy średniakami.
Ostatnio zmieniony przez estoril dnia Pią Lut 22, 2008 11:29 am, w całości zmieniany 2 razy
Wiesz , czasami ciężko Cię zrozumieć.Powiedz mi , czy jedno wyklucza drugie?Jeżeli nie kumasz to już tłumaczę - na serio oznacza: naprawdę , nie na niby , w prawdziwe szachy , ze znajomością zasad gry , z poziomem który pozwala grać z mocnymi , z chęcią zwycięstwa , z przyjemnością itp itd.Chyba , że Ty grasz na niby.A tak na marginesie to gra w internecie dla każdego jest chyba rozrywką i nie odkryłeś tu nic nowego.A co to by była za rozrywka gdybym grał na niby.
Pojęcie "gry na serio" rozumiem jako "gra na poważnie", czyli profesjonalne podejście do sprawy. Przeciwieństwem gry na poważnie nie jest dla mnie gra "na niby", tylko gra dla zabawy. Według mnie Ty najpierw piszesz a dopiero później dorabiasz sobie do wszystkiego teorię, przez co spychasz dyskusję na nieodpowiednie tory dlatego w tym podtemacie już jej nie podejmę.
Wśród szachistów , którzy grają w Kurniku na serio , zarówno lk85 , jak i ja czy Ty jesteśmy średniakami
Nie trzeba mieć zbyt wiele chęci , żeby zrozumieć to zdanie ale dla Twoich potrzeb Arkoski napiszę to samo w formie , która powinna już Cię chyba zadowolić:
Wśród tych , którzy w szachy grają na serio ,(przecinek), w Kurniku jesteśmy średniakami.
Ostatnio zmieniony przez estoril dnia Pią Lut 22, 2008 11:30 am, w całości zmieniany 1 raz
Nie trzeba mieć zbyt wiele chęci , żeby zrozumieć to zdanie ale dla Twoich potrzeb Arkoski napiszę to samo w formie , która powinna już Cię chyba zadowolić:
O ile dobrze zrozumiałem to Arkoski w kurniku nie gra na serio. _________________ Myślenie jest rzeczą ludzką więc myśl gdy jesteś człowiekiem.
www.kolegiumsedziow.prv.pl - konkurs Przepisów gry. Zapraszam, Tomasz Ptaszyński
Widzę , że Ty też nie zrozumiałeś.Chodzi o granie w szachy jako takie na serio(to właśnie dla potrzeb Arkoskiego ułożyłem to zdanie z jego rozumieniem "serio" , żeby wychwycił sens tego co chciałem powiedzieć) a w Kurniku o średnią.Poza tym to , czy gra ktoś w internecie na serio to również kwestia interpretacji tego słowa.Oprócz tego jak by je nie interpretować to do gry na serwerze , czyli zabawy też należy podchodzić na serio , czyli z zachowaniem zasad tam panujących , z zachowaniem norm kultury i gry fair.Jeżeli ktoś podchodzi inaczej psuje zabawę innym.Ale dość już tego tematu bo rozkładanie na czynniki pierwsze każdego zdania i dochodzenie przez każdego swoich racji poprzez grę słów czy inne ich rozumienie i przez to schodzenie z głównego wątku na jakieś puste tematy mnie nie bawi a nawet irytuje.
Ostatnio zmieniony przez estoril dnia Pią Lut 22, 2008 11:30 am, w całości zmieniany 1 raz
Pojęcie "gry na serio" rozumiem jako "gra na poważnie", czyli profesjonalne podejście do sprawy. Przeciwieństwem gry na poważnie nie jest dla mnie gra "na niby", tylko gra dla zabawy.
estoril napisał:
Widzę , że Ty też nie zrozumiałeś.Chodzi o granie w szachy jako takie na serio(to właśnie dla potrzeb Arkoskiego ułożyłem to zdanie z jego rozumieniem "serio" , żeby wychwycił sens tego co chciałem powiedzieć) a w Kurniku o średnią.Poza tym to , czy gra ktoś w internecie na serio to również kwestia interpretacji tego słowa.Oprócz tego jak by je nie interpretować to do gry na serwerze , czyli zabawy też należy podchodzić na serio , czyli z zachowaniem zasad tam panujących , z zachowaniem norm kultury i gry fair.Jeżeli ktoś podchodzi inaczej psuje zabawę innym
Arkoski napisał co rozumie jako grę na serio (moje zdanie jest takie same). Wielokrotnie grywałem w turniejach dla zabawy (jako zawodnik tak traktuję szachy - wynik mnie nie interesuje), a na kurniku gram tylko zabawowo. Czy to powoduje niesmak u innych? Wątpię. _________________ Myślenie jest rzeczą ludzką więc myśl gdy jesteś człowiekiem.
Z Twojego postu wnioskuję , że nic nie zrozumiałeś z tego co napisałem.
Z Twojego postu wnioskuję , że nic nie zrozumiałeś z tego co napisałem. _________________ Myślenie jest rzeczą ludzką więc myśl gdy jesteś człowiekiem.
Widzę, że zaszła tu jakaś wielka dyskusja na temat kurnika. Ma on wady ponieważ nie ma takiej grafiki jak na playchessie, są programy szachowe itp, ale w czym problem?? Ja zawsze gram na kurniku (gdy oczywiście mam sprawnego kompa i gdy mam czas) gdzieś wieczorem, gdyż tam są wtedy najlepsi gracze. Na playchessie częściej obserwuje jak grają GMy i jest git. Jeszcze jedno pytanie pamięta ktos CRONIX gdy był darmowy?? wtedy było serio dużo ludzi, a jak jest płatny to zostali tylko serio amatorzy, reszta przesiadła sie na kurnik. Chwała kurnikowi że jest darmowy
Może pisze troche nie na temat ale pisze co myslę