| Poprzedni temat :: Następny temat |
| Autor |
Wiadomość |
anyone Nowy

|
Wysłany: Pon Sty 17, 2005 9:07 pm Temat postu: Czy wiecie jak zrobić szewski |
|
|
|
Słyszałem o takich różnych ruchach w których można zrobić mata w trzech posunięciach.
Jeżeli ktoś by znał i wiedział jak go wykonać (jak znacie jakieś inne tego typu posunięcia też jestem ciekawy) to będe wdzięczny za powiedzenie mi tego.  |
|
| Powrót do góry |
|
tpp Hetman

|
|
| Powrót do góry |
|
Rathi Skoczek

|
Wysłany: Wto Sty 18, 2005 9:49 am Temat postu: |
|
|
|
1.e4 e5 2.Gc4 Sc6 3.Hh5 Sf6 4.Hxf7X
Mam nadzieje, ze niczego nie pomylilem. Pisalem z glowy.
Posuniecia czarnych sa do pewnego stopnia dowolne. Ale nie moga bronic punktu f7 oraz zaslaniac gonca lub hetmana.
| tpp napisał: | np. mat koedukacyjny pozwala czarnym wygrać w 2. posunięciu  |
1.f4 e6 2.g4 Hh4X |
|
| Powrót do góry |
|
K_M_K Hetman

|
Wysłany: Wto Sty 18, 2005 9:50 am Temat postu: |
|
|
|
Sprawdzałem w internecie, czy kiedyś ktoś zagrał w ten sposób na jakimś turnieju np. po to aby szybko przegrać na złość swojej drużynie, ale nie znalazłem takiej partii. Widać jest ona czysto teoretyczna. |
|
| Powrót do góry |
|
Rathi Skoczek

|
Wysłany: Wto Sty 18, 2005 9:54 am Temat postu: |
|
|
|
Glowy za to nie dam, ale wydaje mi sie, ze kiedys tak wygralem. Moze nie w 2 posunieciach tylko w 3-4, ale ogolnie mat byl na tej zasadzie.
Chyba sobie cos przypomnialem.
Mam wrazenie, ze wygralem w ten sposob grajac bialymi.
Stad wiecej niz 2 posuniecia. |
|
| Powrót do góry |
|
K_M_K Hetman

|
Wysłany: Wto Sty 18, 2005 10:52 am Temat postu: |
|
|
|
Chociaż kto wie? Może ktoś zagra tak na turnieju. Chyba w Szachiście pisano, że ktoś specjalnie zrezygnował czarnymi po 1.e4 twierdząc, że nie ma na to właściwej odpowiedzi. |
|
| Powrót do góry |
|
Dzambus Goniec

|
Wysłany: Wto Sty 18, 2005 3:11 pm Temat postu: Re: Czy wiecie jak zrobić szewski |
|
|
|
| anyone napisał: | Słyszałem o takich różnych ruchach w których można zrobić mata w trzech posunięciach.
Jeżeli ktoś by znał i wiedział jak go wykonać (jak znacie jakieś inne tego typu posunięcia też jestem ciekawy) to będe wdzięczny za powiedzenie mi tego.  |
Jeśli można coś doradzić:spotykam gości którzy każdą partię zaczynają 1 e4 i po 1...e5 grają uporczywie 2.Hh5?! (bo po 2.Gc4 móglby ktoś poprzez 2...Sf6 popsuć im zabawę). Od pewnego poziomu przeciwnika taka taktyka zdecydowanie nie zdaje egzaminu, lepiej od razu uczyć się porządnych szachów
Mówiąc krótko: przy prawidłowej grze przeciwnika nie da się dać mata w 3 posunięciach  |
|
| Powrót do góry |
|
tpp Hetman

|
Wysłany: Sro Sty 19, 2005 1:02 am Temat postu: |
|
|
|
| Rathi napisał: | | tpp napisał: | np. mat koedukacyjny pozwala czarnym wygrać w 2. posunięciu  |
1.f4 e6 2.g4 Hh4X | to miałem na myśli
podobno taka partia była! w otwartych mistrzostwach USA _________________ Myślenie jest rzeczą ludzką więc myśl gdy jesteś człowiekiem.
www.kolegiumsedziow.prv.pl - konkurs Przepisów gry. Zapraszam, Tomasz Ptaszyński |
|
| Powrót do góry |
|
K_M_K Hetman

|
Wysłany: Sro Sty 19, 2005 8:22 am Temat postu: |
|
|
|
A czy masz jakieś bliższe informacje o tym meczu? |
|
| Powrót do góry |
|
tpp Hetman

|
Wysłany: Sro Sty 19, 2005 11:55 pm Temat postu: |
|
|
|
o ile pamiętam, czytałem to w książce Awerbacha i Beilina (chyba tak się pisze to nazwisko, jak nie to przepraszam) "Wyprawa do krainy szachów". _________________ Myślenie jest rzeczą ludzką więc myśl gdy jesteś człowiekiem.
www.kolegiumsedziow.prv.pl - konkurs Przepisów gry. Zapraszam, Tomasz Ptaszyński |
|
| Powrót do góry |
|
K_M_K Hetman

|
Wysłany: Czw Sty 20, 2005 9:09 am Temat postu: |
|
|
|
O! Mam tą książkę, ale tego nie widziałem. Pewnie przeoczyłem. Dzieki za informację. |
|
| Powrót do góry |
|
tpp Hetman

|
|
| Powrót do góry |
|
K_M_K Hetman

|
Wysłany: Czw Sty 20, 2005 1:14 pm Temat postu: |
|
|
|
Ha, ha, jak to fajnie brzmi - w zeszłym wieku. Ale cóż, takie czasy. Ja zapominam z tygodnia na tydzień. Za dużo rzeczy na głowie, za dużo problemów. |
|
| Powrót do góry |
|
anyone Nowy

|
Wysłany: Czw Sty 20, 2005 8:44 pm Temat postu: Wyjaśnienie |
|
|
|
Jestem jeszcze początkującym graczem.
Więc czy mógłby mi ktoś wytłumaczyć jak się odczytuje zapisy ruchów(np.1.e4 e5 2.Gc4 Sc6 3.Hh5 Sf6 4.Hxf7X ).
Z góry dzięki. |
|
| Powrót do góry |
|
tpp Hetman

|
Wysłany: Pią Sty 21, 2005 12:08 am Temat postu: Re: Wyjaśnienie |
|
|
|
| anyone napisał: | Jestem jeszcze początkującym graczem.
Więc czy mógłby mi ktoś wytłumaczyć jak się odczytuje zapisy ruchów(np.1.e4 e5 2.Gc4 Sc6 3.Hh5 Sf6 4.Hxf7X ).
Z góry dzięki. |
W powyższym zapisie (zapis skrócony) jest podane tylko pole docelowe i figura która robi ruch (przy posunięciu pionkiem tylko pole). Zapis pełny (pole wyjścia (bierka stoi na tym polu) i pole docelowe):
| Kod: | 1. e2-e4 e7-e5
2. Gf1-c4 Sb8-c6
3. Hd1-h5 Sg8-f6
4. Hh5:f7X hetman bije - 'x' lub ':' i daje mata 'X' lub '#' |
_________________ Myślenie jest rzeczą ludzką więc myśl gdy jesteś człowiekiem.
|
| Powrót do góry |
|
|