Witamy w Magazyn Szachista
 » Strona Główna // » Baza partii / » FORUM / » Kombinacje / » Nauka Gry / » Zadania / » Prenumerata
 FAQFAQ   SzukajSzukaj   GrupyGrupy   ProfilProfil   Zaloguj i zobacz wiadomościZaloguj i zobacz wiadomości   ZalogujZaloguj 

Partia remisowa?
Idź do strony 1, 2  Następny

Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    www.szachista.com Strona Główna
-> Nauka gry
Poprzedni temat :: Następny temat  
Autor Wiadomość
petrosjan
Hetman
Hetman

PostWysłany: Czw Gru 30, 2004 1:16 pm
Temat postu: Partia remisowa?
Odpowiedz z cytatem

Witam wszystkich.

Mam pytanie związane z rozegraną na kurniku partią, której byłem obserwatorem. Gra była 10 minutowa, a w końcówce układ sił był następujący: białe - król + goniec, czarne - król + wieża. Ponieważ minął czas namysłu czarnych, system kurnika przyznał zwycięstwo białym.... No i w tym momencie zwatpiłem w słusznośc tego werdyktu. Przecież białe nie miały wystarczającej siły matującej. Nie mogły więc w żaden sposób zagrozić królowi rywala. Według mnie partia powinna być remisowa. Próbowałem znaleść taki przypadek w przepisach gry FIDE, ale coś nie mogę..... Pomóżcie !!!!
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość

_sephiroth
Nowy
Nowy

PostWysłany: Czw Gru 30, 2004 2:05 pm
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

Też mi się to zdarzyło, jest to dość dziwne, ponieważ, rzeczywiście, w sytuacji kiedy białe miały tylko gońca a czarne tylko wieże nie możliwe jest zamatowanie czarnego króla, nawet gdyby czarne tego chciały. A oto przepis ( po angielsku, bo polskiego nie znalazłem)

Rule 5.2 of the official FIDE laws of chess detail the ways a game may end in a draw:

1. Stalemate - if the player on turn has no legal move but is not in check, this is stalemate and the game is a draw.
2. Impossibility of checkmate - if a position arises in which neither player could possibly give checkmate by a series of legal moves (because there is insufficient material left, as for example, king and bishop against king), the game is a draw.
3. Mutual agreement - a player may offer a draw to his opponent at any stage of a game; if the opponent accepts, the game is a draw.
4. Threefold repetition - if an identical position has occurred three times, or will occur after the player on turn makes his move, the player on move may claim a draw (note that in this case the draw is not automatic - a player must claim it). Article 9.2 states that a position is considered identical to another if the same player is on move, the same pieces of the same colour occupy the same squares, and the same moves are available to each player (that is, each player has the same castling and en passant pawn capturing rights).
5. Fifty move rule - if fifty moves have passed with no pawn being moved and no capture being made, a draw may be claimed (again, the draw is not automatic).

jest jeszcze inny przepis poza tymi :

Except where Articles 5.1, 5.2 and 5.3 apply, if a player does not complete the prescribed number of moves in the allotted time, the game is lost by the player. However, the game is drawn, if the position is such that the opponent cannot checkmate the player by any possible series of legal moves ( i.e. by the most unskilled counterplay).

Dlatego zgadzam się z opinią, że werdykt kurnika był złySmile
Powrót do góry

petrosjan
Hetman
Hetman

PostWysłany: Czw Gru 30, 2004 3:04 pm
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

Dzięki za odpowiedź i za to że się ze mną zgadzasz Very Happy . Przepisy FIDE w wersji polskiej można znaleść na http:\\www.szachy.szczecin.pl , w menu po lewej stronie. Przejrzałem już cały artykuł 5 - partia zakończona, art. 9 - partia remisowa i..... dodatek C oraz B do przepisów gry FIDE, C - bo partie poniżej 15 min. to partie błyskawiczne i B - bo partie błyskawiczne mają część przepisów wspólnych z szachami szybkimi, a to właśnie dodatek B Smile. Nadal jednak nie mogę znaleść przepisu, który by uwzględniał zaistniałą sytuację. Najbliżej tego jest art 9.6, ale to tez nie do końca to. Nigdzie ani słowa o tym kto wygrywa po upłynięciu czasu do namysłu i w jakich sytuacjach..... Sad
Powrót do góry

_sephiroth
Nowy
Nowy

PostWysłany: Czw Gru 30, 2004 3:11 pm
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

6.10. Z wyjątkiem sytuacji sprecyzowanych w artykule 5.1, lub w jednym z artykułów 5.2(a), (b) i (c), zawodnik, który nie wykonał regulaminowej liczby posunięć w ustalonym czasie, przegrywa partię. Jednakże partię uznaje się za remisową, jeżeli końcowa pozycja jest taka, że przeciwnik, za pomocą jakiejkolwiek serii prawidłowych posunięć (biorąc pod uwagę najmniej sensowną obronę), nie jest w stanie zamatować króla zawodnika, który przekroczył czas.

Najwyraźniej nie przeczytałeś mojej ostatniej wypowiedzi ( tej po angielsku), tu więc jest jej tłumaczenie, ze strony którą podałeś, ona jest odpowiedzią na Twoje pytanie ( podrozdział "zegara szachowego")

To powinno rozwiać Twoje wątpliwości.Smile - gratuluję wyłapanie tej sytuacji i proponuję wysłać to administratorowi kurnika aby wprowadził potrzebne zmiany
Powrót do góry

petrosjan
Hetman
Hetman

PostWysłany: Czw Gru 30, 2004 5:13 pm
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

Ten fragment po angielsku również czytałem i nawet przetłumaczyłem, choć może nie do końca tak jak należało Very Happy. Dzięki za słowa uznania i czas oraz wysiłek jaki poswięciłeś na odpowiedzi. W tej chwili nie mam już żadnych wątpliwości, a list do admina kurnika juz poszedł. Miejmy więc nadzieję, że w przyszłości nie czekaja nas już tego typu niespodzianki na kurniku Smile. Pozdrawiam.
Powrót do góry

arkoski
Hetman
Hetman

PostWysłany: Pią Gru 31, 2004 1:11 am
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

Też spotkałem się z tego typu sytuacją, że serwer kurnika błędnie rozstrzygnął wynik partii. Była to sytuacja pionek przeciwko "nieprawidłowemu" gońcowi. Ważne, że nie dało się usatwić mata z takim pionem i takim gońcem, no ale gracz z gońcem wygrał partię kiedy przeciwnikowi skończył się czas. Za taki werdykt musi być odpowiedzialny jakiś algorytm. Moim zdaniem, chociaż na tym dobrze się nie znam, całkiem trudno będzie przekształić go w taki sposób, aby "wyłapywał" pozycje gdzie teoretycznie można ustawić tego mata albo nie można. Tych pozycji jest bardzo dużo. Chociaż kto wie... twórca kurnika jest niewątpliwie utalentowaną osobą i może temu zadaniu podołać Wink Jeżeli już byłby w stanie takie coś zrobić to można pokusić się też o stworzenie wirtualnego sędziego, u którego można zgłosić reklamację np. remisu z pozycji siły lub gry na czas. Cool
Powrót do góry

estoril
Hetman
Hetman

PostWysłany: Pią Gru 31, 2004 3:52 am
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

I tu się chyba mylisz bo w odróżnieniu od sytuacji : goniec przeciw wieży , w przypadku goniec przeciw pionowi jest możliwość mata.Przecież pion może dojść do pola przemiany i zostać zamieniony np w skoczka a wtedy mat gońcem jest teoretycznie możliwy.

Ostatnio zmieniony przez estoril dnia Czw Lut 21, 2008 11:40 pm, w całości zmieniany 1 raz
Powrót do góry

petrosjan
Hetman
Hetman

PostWysłany: Pią Gru 31, 2004 11:20 am
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

Zgadzam się z Estoril. Goniec może zamatować króla przyblokowanego skoczkiem, tak jak i skoczek króla przyblokowanego wieżą. Ale goniec króla z wieżą...... nigdy. Choćby z tej prostej przyczyny, że wieża to też figura liniowa i zawsze może zasłonić króla przed atakiem. A po stracie wieży pozycja i tak jest remisowa. Nawet nie chcę mysleć co będzie jak będę miał hetmana i 2 wieże, a rywal gońca i skończy mi się czas.....

Jak pisałem wcześniej wysłałem list do admina.
Cytuję odpowiedź.
"Jestes slabym kombinatorykiem, jesli uwazasz, ze przy tej kombinacji nie da sie dac mata. Popros innych o pomoc, jesli sam nie bedziesz mogl
zrozumiec, dlaczego to nie jest blad (uwierz mi, juz nie raz mi takie
"bledy" zglaszano)."

Co do tego słabego kombinatoryka to sie nie zgadzam i nigdy nie zgodzę. Po głębszym jednak zastanowieniu mogę przyznać rację adminowi, że w 50% przypadków, z uwzględnieniem art 6.10 przepisów FIDE ( tj. najsłabszej obrony rywala ) król przy pomocy lekkiej figury może dać mata. Ale co z druga połową ? I sytuacjami takimi jak ta opisana przeze mnie ? Wiele osób będzie pokrzywdzonych.
Powrót do góry

_sephiroth
Nowy
Nowy

PostWysłany: Pią Gru 31, 2004 11:45 am
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

Ale ja nie zglaszalem!!!, do wczoraj, admin kurnika odpisal mi, ze rzeczywiscie sytuacja jest niezwykla i nie da sie dac mata, ma mi dac odpowiedz na dniach co z tym fantem zrobic, ale juz jest sukces, bo zauwazyl, ze mam(y) racje, a propos wiez i hetmana - to samo, co z sama wieza:), pozdrawiam
Powrót do góry

petrosjan
Hetman
Hetman

PostWysłany: Pią Gru 31, 2004 1:37 pm
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

Dziękuję Ci nie tylko za merytoryczne, ale i za aktywne wsparcie Smile. Cieszę się też, że admin w końcu przyznał rację co do nieprawidłowości zaistniałej sytuacji. Być może uda mu się ten problem jakoś rozwiązać. Jak tylko dostaniesz odpowiedź to streść nam tu krótko wypowiedź admina. Chociaż prawdę mówiąc, to liczę po cichu, że może i mi może coś wyśle..... Smile. Odnośnie hetmana i 2 wież, to specjalnie użyłem tego przykładu. Miał on jednak podkreślić różnicę w materiale obu tron Smile. Pozdrawiam.
Powrót do góry

estoril
Hetman
Hetman

PostWysłany: Pią Gru 31, 2004 4:10 pm
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

Gratuluję inicjatywy panowie.Też byłem nieraz świadkiem jak to goniec albo skoczek wygrywał na czas z hetmanem.Takich bezsensownych sytuacji jest w systemie Kurnika znacznie więcej.Bardzo dobrze , że ktoś w końcu próbuje coś z tym zrobić.Niestety sprawa zmian w programie może być niełatwa.Podam tu nieco bardziej skomplikowany przykład.Otóż na jednym z kurnikowych turniejów byłem świadkiem takiej oto końcówki:białe:Ka6 , Wf1 , Wh3 , piony:a5 , b5 - czarne:Ka8 , Gg3 , Se6.
Dalej było tak:
1.Wh8+ Sf8 2.Wf:f8+ Gb8 i tu białym skończył się czas a wynik partii był: zwycięstwo czarnych.Już na pierwszy rzut oka widać , że czarne nie mają żadnych szans na zwycięstwo.Mogą mieć co najwyżej remis.Przecież białe nawet gdyby chciały przegrać to nie są w stanie tego zrobić - mają tylko dwie możliwości : albo dać mata albo zapatować czarnego króla.Co o tym myślicie , bo moim zdaniem powinien tu być remis.

Ostatnio zmieniony przez estoril dnia Czw Lut 21, 2008 11:41 pm, w całości zmieniany 2 razy
Powrót do góry

petrosjan
Hetman
Hetman

PostWysłany: Pią Gru 31, 2004 4:49 pm
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

Dzięki. Robimy co możemy, żeby w nowym, 2005 roku kurnik był miejscem jeszcze lepszym niż dotychczas Smile. Co do przebiegu partii, której przebieg podałeś, to ja widzę tu mata w 2, 3 posunięciach dla białych, w zależności od tego co zrobią w następnym posunięciu czarne z gońcem. Pomijając ten fakt i zakładając, że osoba która gra białymi zacznie próbować wymyslać niestworzone rzeczy, to suma sumarum białe mogą przegrać..... Smile. Np. może dojść do sytuacji gdzie mamy: białe - wieże a8 i b8, Ka7 i pionki b7 i a6, dołóżmy króla czarnych na powiedzmy c7 i gońca na e3. Jest mat jak nic. A to dzięki pionkom, które zostały białym w końcówce. Gdyby zostały tylko wieże, to sytuacja byłaby inna. W wymienionym przez Ciebie przypadku miał zastosowanie słynny już w tej dyskusji art 6.10 - przy najgorszej z możliwych grze białych i prawidłowej czarnych dochodzi do mata.... Tak więc ten werdykt rozumiem. Chociaż.... Może wyjdziemy z inicjatywą zmiany przepisów FIDE ? Smile

Jeżeli nie odezwę się już dzisiaj, to życzę wszystkim w Nowym Roku samych sukcesów, zarówno na szachownicy, jak i poza nią.
Powrót do góry

estoril
Hetman
Hetman

PostWysłany: Pią Gru 31, 2004 5:33 pm
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

Dziękuję za życzenia - przyłączam się i Tobie również życzę tego samego.Jeżeli zaś chodzi o sytuację , o której pisałem to chyba się nie zrozumieliśmy.Chodzi mi o końcową pozycję po posunięciach , które w tej partii nastąpiły.A jest ona taka:białe:Ka6 , Wf8 , Wh8 , piony:a5 , b5 - czarne:Ka8 , Gb8.Sytuacja jest taka , że ruch mają białe ale ruszyć już nie zdążyły bo czas im się skończył.
To prawda , że czarne mają materiał do zrobienia mata ale nie mają żadnych szans na zrealizowanie tego nawet przy pomocy białych , czyli nawet biorąc pod uwagę najgorszą grę białych.A to właśnie z tego powodu , że najgorszy możliwy ruch białych prowadzi tylko do pata.Po prostu cokolwiek by teraz nie ruszyły białe , czarne nie będą mieć możliwości wykonania własnego posunięcia.I moim zdaniem werdykt kurnikowy jest absurdalny.

Ostatnio zmieniony przez estoril dnia Czw Lut 21, 2008 11:42 pm, w całości zmieniany 1 raz
Powrót do góry

petrosjan
Hetman
Hetman

PostWysłany: Pią Gru 31, 2004 6:39 pm
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

Dzięki za życzenia. Masz rację, nie zrozumieliśmy się. Ale to moja wina. Przepraszam. Udzielił mi się już typowo świąteczny nastrój i źle ustawiłem pozycję wyjściową, a nastepnie błędnie odtworzyłem następne posunięcia. Ale jak mawiał mój matematyk - nie myli się tylko ten, kto nic nie robi.... Smile Co do wyniku partii, to znowu masz rację, powinien być remis.
Powrót do góry

K_M_K
Hetman
Hetman

PostWysłany: Pon Sty 03, 2005 9:32 am
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

Tak patrząc na Twoje zdjęcie, to nie wyglądasz na Petrosjana, a raczej na mm Marka Matlaka.
Powrót do góry

Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu Idź do strony 1, 2  Następny
Wszystkie czasy w strefie
www.szachista.com Strona Główna
-> Nauka gry
Strona 1 z 2