Witamy w Magazyn Szachista
 » Strona Główna // » Baza partii / » FORUM / » Kombinacje / » Nauka Gry / » Zadania / » Prenumerata
 FAQFAQ   SzukajSzukaj   GrupyGrupy   ProfilProfil   Zaloguj i zobacz wiadomościZaloguj i zobacz wiadomości   ZalogujZaloguj 

Skandynawska - wariant 1.e4 d5 2.e:d5 Sf6 3.c4
Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3, 4, 5, 6  Następny

Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    www.szachista.com Strona Główna
-> Debiuty
Poprzedni temat :: Następny temat  
Autor Wiadomość
Dzambus
Goniec
Goniec

PostWysłany: Wto Gru 07, 2004 11:08 am
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

Dzambus napisał:
lk85 napisał:
Czyli jednak 7....He7 jest najlepsze?

Jest to jedna z opcji, jeśli już ktoś koniecznie chce grać po 5.Sf3 ruch 5...Sc6. Ale pokażę inną grę dla białych w tym wariancie, która może sprawić czarnym kłopoty.

Długo siedziałem nad tym i wieści nie są dobre.
Otóż w wariancie 7...He7 8.Ge3 zaczynam się zastanawiać czy 8...O-O-O
jest dokładnym posunięciem. Widzę po tym dwa dobre ruchy dla białych:
9.Ge2 i chyba najbardziej krytyczne 9.Gd3.
Jeśli po 9.Gd3 czarne zagrają 9...Whe8 licząc na d5 to biały spokojnie odpowie 10.O-O
nad tą pozycją siedziałem długo - wnioski moje są takie że czarne piona nie mają i za niego też nic nie mają. Oczywiście gra jeszcze długa, ale pozycja gorsza. Przeglądałem pare partii , widziałem różne próby czarnych, wściekłe ataki pionami na skrzydle królewskim, lecz przeciw dobrym zawodnikom nie dawało to rezultatu.

W partii Arkell 2500 - Steffanson 2535 czarne zagrały po 9.Gd3 9...Gg4 - grający czarnymi uznał że pion d4 białych musi zostać unicestwiony za wszelką cenę.

Ale po 10.O-O G:f3 11.H:f3 S:d4 12.G:d4 W:d4 13.Sb5

wydaje się że białe mają wyraźną przewagę .

Można próbować 9...Sg4 zamiast 9...Gg4 ale też po 10.O-O nic specjalnego dla czarnych nie widać.
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość

estoril
Hetman
Hetman

PostWysłany: Wto Gru 07, 2004 7:08 pm
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

Tak właśnie tu niestety jest , że dla białych najlepsza jest spokojna gra i ciężko jakoś ten spokój zaburzyć.Próbowałem natychmiastowej szarży poprzez 9. ... S:d4 w tym wariancie 9.Gd3 ale wydaje się , że w efekcie czarne mogą tylko uzyskać pozycję ze stratą jakości przy równej ilości pionów - być może z szansami na remis ale chyba małymi.
A co z 9. ... Gg4.Znalazłeś tam coś ciekawego Dzambus?

Ostatnio zmieniony przez estoril dnia Czw Lut 21, 2008 11:52 pm, w całości zmieniany 1 raz
Powrót do góry

Dzambus
Goniec
Goniec

PostWysłany: Sro Gru 08, 2004 11:10 am
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

estoril napisał:
Tak właśnie tu niestety jest , że dla białych najlepsza jest spokojna gra i ciężko jakoś ten spokój zaburzyć.Próbowałem natychmiastowej szarży poprzez 9. ... S:d4 w tym wariancie 9.Gd3 ale wydaje się , że w efekcie czarne mogą tylko uzyskać pozycję ze stratą jakości przy równej ilości pionów - być może z szansami na remis ale chyba małymi.

Odchylenie w 9 posunięciu od tej partii Dołmatow-Boissonet poprzez 9...Gg4 będę dziś analizował z kolegami.
Cały czas badam też odchylenie 10...O-O-O zamiast 10... O-O od tej partii, ale różne wściekłe ataki które próbuję zmontować dla czarnych kończą się tym że białe zostają z figurą przeciwko dwóm pionom juz bez hetmanów Sad
Powrót do góry

Dzambus
Goniec
Goniec

PostWysłany: Czw Gru 09, 2004 8:59 am
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

lk85 napisał:
Ale po co analizować wariant bardzo nieprzyjemny dla czarnych? Jak Dzambus pisze, że 5....He7 jest najlepsze, to najlepiej to grać(moim zdaniem Wink).

Z wariantem 5...He7 jest taka historia że białe mogą wymusić końcówkę:

6.He2 Sc6 7.d4 Gg4 8.H:e7 G:e7

siedziałem długo nad tą końcówką, jest bardzo ciekawa.

Ocena moja: minimalnie lepsza dla białych, ale muszą grać bardzo dokładnie. Znalazłem w niej ciekawe "półpoprawne" Smile poświęcenie dla czarnych które mogę omówić jeśli będzie takie życzenie.
Powrót do góry

lk85
Hetman
Hetman

PostWysłany: Czw Gru 09, 2004 9:11 am
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

Oczywiście Very Happy. Dawaj jak najwięcej wariantów Cool.
Powrót do góry

Dzambus
Goniec
Goniec

PostWysłany: Czw Gru 09, 2004 9:39 am
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

lk85 napisał:
Oczywiście Very Happy. Dawaj jak najwięcej wariantów Cool.

powiem tytułem wstępu o jaki wariant chodzi:

9.Ge3 O-O-O
10.d5 Sb4
11.Sa3

i teraz 11...Sb:d5?! (a może jednak !? ) - idea prosta, otworzyć linie dla wież i zajechać na chama Smile
12.c:d5 Gb4+

wydaje mi się że przy najlepszej grze białych wyjdą one z tego żywe
ale pozycja jest skomplikowana, sam jeszcze wszystkiego o niej się nie nauczyłem.
Powrót do góry

Dzambus
Goniec
Goniec

PostWysłany: Czw Gru 09, 2004 8:08 pm
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

estoril napisał:

Znalazłem jeszcze jedno odchylenie w tym głównym wariancie -
zamiast bić skoczkiem gońca d2 zabić gońcem skoczka c3 i potem hetman e7. Muszę zbadać dokładniej. Ale 9...Gg4 też wytrzymało pierwsze próby obalenia.
Powrót do góry

Dzambus
Goniec
Goniec

PostWysłany: Sob Gru 11, 2004 6:24 pm
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

lk85 napisał:
Ale po co analizować wariant bardzo nieprzyjemny dla czarnych? Jak Dzambus pisze, że 5....He7 jest najlepsze, to najlepiej to grać(moim zdaniem Wink).

Coraz mniej mi się podoba 5...He7
jest jeszcze taka sprawa:

6.He2 Sc6 7.d4 Gg4 8.Ge3!? O-O-O 9.d5 Se5 10.Sc3

to krytyczna pozycja tego wariantu. Teoria poleca 10...We8 co mi się wcale nie podoba, albo trzeba grać 10...a6 co wygląda jednak na stratę tempa,
albo 10...Sfd7 z planem Hf6 aby uwolnić gońca czarnopolowego.
Pozycje jakie powstają i tak są bardzo skoplikowane i nie wiem czy czarne mają rekompensatę.

Tak więc albo trzeba zrehabilitować 5...Sc6 albo zaczać studiować 5...c5 a jak i tamto obalimy to przestać grać islandzki gambit Smile
Powrót do góry

Czapajewo
Pion
Pion

PostWysłany: Sob Gru 11, 2004 11:02 pm
Temat postu: Ja w sprawie wariantu z He7 w 5 ruchu
Odpowiedz z cytatem

W tej bazie co estoril podal sa 2 partie z tym samym wariantem (chodzi tu o odejscie skoczkiem co dzambus tez napisal w 10 ruchu na d7) obie wygrane przez czarne. Czarnymi grali szachi[ci jeden powy|ej 2350 a drugi Smerdon 2425 elo. Mysle ze ten wariant wygrywa jak graj go tacy gracze.
Powrót do góry

estoril
Hetman
Hetman

PostWysłany: Nie Gru 12, 2004 2:29 am
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

Masz rację Dzambus - warto pomyśleć o 5. ... c5.Ostatnio coraz częściej spotykam się z wykrzyknikiem przy tym ruchu , więc coś w tym chyba jest.Ale nadal mam nadzieje odnośnie 9. ... Gg4 w wariancie 5. ... Sc6.
PS.Sprawdzałem partie po 5. ... c5 i pierwsze wrażenia są niezłe.Skuteczność czarnych po tym ruchu jest naprawdę dobra.

Ostatnio zmieniony przez estoril dnia Czw Lut 21, 2008 11:53 pm, w całości zmieniany 1 raz
Powrót do góry

lk85
Hetman
Hetman

PostWysłany: Nie Gru 12, 2004 8:12 am
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

To jedziemy z tym koksem Laughing. Ale właściwie w każdym wariancie czarne mają trudną grę. Taka już jest rola czarnych Rolling Eyes.
Powrót do góry

Dzambus
Goniec
Goniec

PostWysłany: Nie Gru 12, 2004 1:28 pm
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

lk85 napisał:
To jedziemy z tym koksem Laughing. Ale właściwie w każdym wariancie czarne mają trudną grę. Taka już jest rola czarnych Rolling Eyes.

No bo po 3.c4 bezpieczniejszym ruchem dla czarnych jest 3...c6 niż 3...e6
ale białe mają ruchy 4.d4 i 4.Sc3 sprowadzające do wariantów caro-kann co nie każdemu się podoba.Ruch 3...e6 jest z gatunku "albo ty albo ja remis mnie nie interesuje" Smile
Powrót do góry

estoril
Hetman
Hetman

PostWysłany: Nie Gru 12, 2004 3:55 pm
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

Wydaje się , że wariant 9. ... Hb4+ również odpada.Bo zarówno po 10.Sc3 Sa5 jak i 10.Sc3 Se5 powstają pozycje i końcówki , w których czarne nie mają zbyt wiele do powiedzenia.Myślę , że 7. ... 0-0-0 też jest niedobre.Ale ciekaw jestem waszych opinii.Dzambus - zapewne też to już sprawdzałeś.

Ostatnio zmieniony przez estoril dnia Czw Lut 21, 2008 11:53 pm, w całości zmieniany 1 raz
Powrót do góry

Dzambus
Goniec
Goniec

PostWysłany: Nie Gru 12, 2004 4:53 pm
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

estoril napisał:
Wydaje się , że wariant 9. ... Hb4+ również odpada.Bo zarówno po 10.Sc3 Sa5 jak i 10.Sc3 Se5 powstają pozycje i końcówki , w których czarne nie mają zbyt wiele do powiedzenia.Myślę , że 7. ... 0-0-0 też jest niedobre.Ale ciekaw jestem waszych opinii.Dzambus - zapewne też to już sprawdzałeś.

7...O-O-O to ruch przy prawidłowej grze białych przegrywający, bardzo desperacki, 8.d5 Hb4+ 9.Sc3 i myślę, że czarne nie mają ataku który by rozstrzygnął partię zarówno po 9...G:d5 jak i po 9...S:d5, a tracą materiał.

9...Hb4+ analizowałem i nie znalazłem pełnego wyrównania dla czarnych.
Powiedziałbym nawet że białe stoją tam bardzo dobrze.

Jeśli chodzi o wariant 5...c5 uważam że przede wszystkim trzeba znaleźć receptę na 6.d4 c:d4 7.S:d4 (7.H:d4 Sc6 8.H:d8 W:d8 jest dobra gra czarnych w zamian za piona)
Powrót do góry

lk85
Hetman
Hetman

PostWysłany: Pon Gru 13, 2004 7:25 pm
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

To co w końcu z tym wariantem 5....Sc6 6.d4 i 9....Gg4? Przeanalizujmy to dokładnie. Czy białe wówczas mogą grać np. He3+?
Powrót do góry

Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3, 4, 5, 6  Następny
Wszystkie czasy w strefie
www.szachista.com Strona Główna
-> Debiuty
Strona 4 z 6