Witamy w Magazyn Szachista
 » Strona Główna // » Baza partii / » FORUM / » Kombinacje / » Nauka Gry / » Zadania / » Prenumerata
 FAQFAQ   SzukajSzukaj   GrupyGrupy   ProfilProfil   Zaloguj i zobacz wiadomościZaloguj i zobacz wiadomości   ZalogujZaloguj 

Skandynawska - wariant 1.e4 d5 2.e:d5 Sf6 3.c4
Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3, 4, 5, 6  Następny

Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    www.szachista.com Strona Główna
-> Debiuty
Poprzedni temat :: Następny temat  
Autor Wiadomość
Czapajewo
Pion
Pion

PostWysłany: Pon Lis 29, 2004 10:01 pm
Temat postu: cóz dodac moze cos i ja wtrace
Odpowiedz z cytatem

co do 8 ruchu bialych gd2 pewnie|ze jest lepiej zrobi se spokojnie roszade niech przeciwnik ma w gaciach troche - ta wieza straszy mocno potem wiem to- niejeden przeciwnik pekal. Duzo ludzi po roszadzie robi ruch skoczkiem e2
Wogle jestem bardzo rad jak wytworzy sie taka sytuacja z d4 pionkiem bialych. Z reguly szachisci do 2 kategorii szachowej ze mna w 90% przegrywali - ciezko wujc z tego mlyna dla bialych. Ale jak ktos mi z tego wyjdzie to wiem ze trafilem na niezlego szachiste.
Apropo tego Hetmana na e3 pamietam jak pewien dobry grasz ze mn grajc te| tak ruszyl i mysle ze spoko ludzie tak ruszaja na 10 minut to na bank.
Widze ze Dzambus korzysta tez od pana Skoniecznego ciekawe partie tam zamiescil co.
Osobscie boje sie ruchu (5) bialymi d3 na co ostatnio odpowiadam Gc4. Szykujac w klejnych ruchach proste pulapki. Tez boje sie tych ruchów (5)skoczkami czy na c3 czy na f3.
Jezlei chodzi o czestotliwosc ruchow moich przeciwnkików z kurnika to te 4 ruchy na równo po 25%. z lekka przewaga moze d3.
Dzambus ale niezle opisales dodales cos od siebie niezly material. Cie|ko tak wszystko przyswoic od razu ale z biegiem czasu coraz lepiej no i jak widze te sytuacje co nacodzien w partiach to jakos chce sie wiecej poznawac. Gambit Islandzki to jest moja partia.
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość

Dzambus
Goniec
Goniec

PostWysłany: Wto Lis 30, 2004 11:14 am
Temat postu: Re: cóz dodac moze cos i ja wtrace
Odpowiedz z cytatem

Czapajewo napisał:

Osobscie boje sie ruchu (5) bialymi d3 na co ostatnio odpowiadam Gc4.

1.e4 d5 2.e:d5 Sf6 3.c4 e6 4.d:e6 G:e6 5.d3

nie mówię że ruch 5...Gc5 jest zły, ale myślę że bardziej elastyczne jest

5...Sc6

- przygotowujesz ewentualną długą roszadę (za chwilę możesz z tempem zagrać He7 jeśli się nadarzy okazja) ale wciąż zachowujesz możliwość krótkiej roszady.
-przygotowujesz ruch Sb4 do nacisku na d3, jednocześnie trzymasz pole d4
-goniec może być rozwinięty na c5 albo na b4 w zależności od tego gdzie okaże się lepszy.

Natomiast 5...Gc5 i 5...Gb4+ to ciekawe ruchy ale bardziej obliczone na błędy przeciwnika.
Powrót do góry

lk85
Hetman
Hetman

PostWysłany: Wto Lis 30, 2004 9:49 pm
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

I co dalej po 5....Sc6?
Powrót do góry

Dzambus
Goniec
Goniec

PostWysłany: Sro Gru 01, 2004 10:53 am
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

lk85 napisał:
I co dalej po 5....Sc6?

To zależy co zagrasz białymi. W tych pozycjach klasyczny plan czarnych to długa roszada i nacisk na d3 ale oczywiście biały może zmienić charakter gry.
Powrót do góry

lk85
Hetman
Hetman

PostWysłany: Pią Gru 03, 2004 2:39 pm
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

Ja białymi nie gram e4, ale jakbym grał, to pewnie wyjechałbym jakimś skoczkiem Wink.
Powrót do góry

Dzambus
Goniec
Goniec

PostWysłany: Pią Gru 03, 2004 6:16 pm
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

Teraz chcialbym omówić
1.e4 d5 2.e:d5 Sf6 3.c4 e6 4.d:e6 G:e6 5.Sf3

rozpatrzę 3 odpowiedzi :

5...Sc6 - naturalny ruch ale wydaje się że czarne mają po nim pewne problemy

5...He7 - to mi się osobiście najbardziej podoba, choć białe mogą zwrócić piona i gra wymaga od czarnych uwagi

5...c5 - ruch komputerowy ale może też nie najgorszy
Powrót do góry

estoril
Hetman
Hetman

PostWysłany: Pią Gru 03, 2004 11:52 pm
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

Proponowałbym zacząć od najgorszego - czyli chyba Sc6.

Ostatnio zmieniony przez estoril dnia Czw Lut 21, 2008 11:46 pm, w całości zmieniany 1 raz
Powrót do góry

lk85
Hetman
Hetman

PostWysłany: Sob Gru 04, 2004 2:15 pm
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

A po co omawiać najgorsze. Wybiera się najlepszy dla czarnych wariant(chyba, że grasz to białymi Laughing).
Powrót do góry

Dzambus
Goniec
Goniec

PostWysłany: Sob Gru 04, 2004 3:58 pm
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

lk85 napisał:
A po co omawiać najgorsze. Wybiera się najlepszy dla czarnych wariant(chyba, że grasz to białymi Laughing).

No właśnie Estoril chyba chce próbować i białymi i czarnymi. Smile
Jutro coś napiszę o Sc6 i o He7 jako odpowiedziach na Sf3, ale na c5 się nie znam, może ktoś z was by to omówił?
Powrót do góry

estoril
Hetman
Hetman

PostWysłany: Sob Gru 04, 2004 6:09 pm
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

Trochę źle się wyraziłem.Miałem na myśli - najgorszego do analizy - czyli najtrudniejszego , bo uważam , że Sc6 nie jest złe , szczególnie jeżeli ktoś dobrze zna czarnymi grę po 6.d4 , ale w powstających tu ostrych wariantach gra może być bardzo trudna dla obu stron.

Ostatnio zmieniony przez estoril dnia Czw Lut 21, 2008 11:47 pm, w całości zmieniany 1 raz
Powrót do góry

Dzambus
Goniec
Goniec

PostWysłany: Nie Gru 05, 2004 1:25 pm
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

estoril napisał:
Trochę źle się wyraziłem.Miałem na myśli - najgorszego do analizy - czyli najtrudniejszego , bo uważam , że Sc6 nie jest złe , szczególnie jeżeli ktoś dobrze zna czarnymi grę po 6.d4 , ale w powstających tu ostrych wariantach gra może być bardzo trudna dla obu stron.

Omówię jak na to patrzyła teoria szachowa sprzed paru lat
na przykładzie partii Dołmatov-Boissonet z 1991 roku:

1.e4 d5 2.e:d5 Sf6 3.c4 e6 4.d:e6 G:e6 5.Sf3 Sc6

6.d4 (6.Ge2 jest łatwiejsze dla czarnych) Gb4+

(tu uwaga że było próbowane 6...He7 i partia arcymistrzów Oll-Stefansson potoczyła się dalej tak:7.Ge3 O-O-O 8.Sbd2 Gf5 9.Ge2 Sb4 10.Wc1 S:a2 i czarne odegrały piona ale kosztem niebezpiecznego otworzenia kolumny "a". Możnaby pomyśleć nad wzmocnieniami ewentualnie)

7.Sc3 Se4 8.Gd2 S:d2 9.H:d2 He7 10.O-O-O O-O

tutaj teoria uważa że po krótkiej roszadzie czarne nie mają wystarczającej kontrgry. Ale było przez Steffansona ktory grywa ten wariant wypróbowane 10...O-O-O w partii z Henninganem (1988) i nastąpiło
11.a3 Gc5 12.d5 Gg4 13.We1 Hf8 14.b4 G:f3 15.b:c5 Gh5 16.He3 Sa5 17.Hh3+ Kb8 18.H:h5 H:c5 19.He2 - chociaż czarne wygrały partię to w tym momencie rekompensaty za figurę raczej nie było.

Wracając do 10.O-O

11.a3 Sa5 12.Kb1 Gf5+ 13.Ka2 G:c3 14.H:c3 b6 15.Gd3

ocena teorii - białe skonsolidowały pozycję i mają zdrowego centralnego piona więcej.

Tutaj jest punkt wyjściowy do dyskusji, miejsc gdzie można się odchylić od tych ruchów jest sporo Smile
Powrót do góry

estoril
Hetman
Hetman

PostWysłany: Nie Gru 05, 2004 2:53 pm
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

Tak mi się wydaje , że im spokojniej grają białe w tej pozycji po 5. ... Sc6 6.d4 tym lepiej stoją w ostatecznym rozrachunku(przedstawiony wariant jest chyba jednym ze spokojniejszych).Nie jest to może jakaś duża przewaga no ale przewaga piona utrzymana i wszystko stoi na najlepszej drodze do dobrej końcówki dla białych.Wydaje mi się , że czarne mogłyby mieć lepszą grę po 9. ... Gg4.Co o tym myślisz Dzambus?

Ostatnio zmieniony przez estoril dnia Czw Lut 21, 2008 11:47 pm, w całości zmieniany 1 raz
Powrót do góry

Dzambus
Goniec
Goniec

PostWysłany: Nie Gru 05, 2004 4:49 pm
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

estoril napisał:
Tak mi się wydaje , że im spokojniej grają białe w tej pozycji po 5. ... Sc6 6.d4 tym lepiej stoją w ostatecznym rozrachunku(przedstawiony wariant jest chyba jednym ze spokojniejszych).Nie jest to może jakaś duża przewaga no ale przewaga piona utrzymana i wszystko stoi na najlepszej drodze do dobrej końcówki dla białych.Wydaje mi się , że czarne mogłyby mieć lepszą grę po 9. ... Gg4.Co o tym myślisz Dzambus?

Też rozważałem ten ruch 9...Gg4 ale widzę tam sporo niejasności - muszę go dokładnie zbadać, i pomyśleć też nad ewentualnymi innowacjami w bocznych odgałęzieniach.
Powrót do góry

lk85
Hetman
Hetman

PostWysłany: Nie Gru 05, 2004 5:51 pm
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

Lepsze będzie jednak 5....He7 Wink.
Powrót do góry

Czapajewo
Pion
Pion

PostWysłany: Nie Gru 05, 2004 7:03 pm
Temat postu: cóz czyli nie mozna odpowiada skoczmiem c6
Odpowiedz z cytatem

w tej bazie co estoril gadal faktycznie biale wygrywaja. Czyli na najlepszych to jest porazka - ale niekoniecznie biale musza przeciez rusza najsilniej. Mam nadzieje jednak ze moze ten wariant z He7- jest dla czarnych jeszcze silniejszy.
Powrót do góry

Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3, 4, 5, 6  Następny
Wszystkie czasy w strefie
www.szachista.com Strona Główna
-> Debiuty
Strona 2 z 6