Witamy w Magazyn Szachista
 » Strona Główna // » Baza partii / » FORUM / » Kombinacje / » Nauka Gry / » Zadania / » Prenumerata
 FAQFAQ   SzukajSzukaj   GrupyGrupy   ProfilProfil   Zaloguj i zobacz wiadomościZaloguj i zobacz wiadomości   ZalogujZaloguj 

Obrona skandynawska
Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3, 4 ... 14, 15, 16  Następny

Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    www.szachista.com Strona Główna
-> Debiuty
Poprzedni temat :: Następny temat  
Autor Wiadomość
Czapajewo
Pion
Pion

PostWysłany: Sro Lis 17, 2004 7:24 pm
Temat postu: Bo ta partia co podalem to byli szacihci na poziomie 2000
Odpowiedz z cytatem

i napewno masz racje. Coraz bardziej nie moge doczeka sie jak poka|esz najlepsze kroki na ten wariant ze skoczkiem na b4 pionek na a 3 a potem pionki biale do przodu. Ale notuje uwaznie - prosimy Dzambus o jeszcze
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość

Dzambus
Goniec
Goniec

PostWysłany: Czw Lis 18, 2004 10:34 am
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

estoril napisał:
Dzambus napisał:
[przykładowo:
12.Ge3 Gg4 13.Wd1 H:d5 14.S:d5 Wad8 15.Sf4 G:f3 16.gf3 Sd4 17.G:d4 G:d4 to marzenie czarnych - lepiej im nie trzeba.

Szukajmy wzmocnień dla białych, choć znów myślę że jest rekompensata za piona wystarczająca.

Racja - to pozycja zdecydowanie dla czarnych i tak w zasadzie wydaje mi się , że tylko jedno posunięcie białych może być mocniejsze.Myślę o ruchu 13.Wd1.Czy nie lepsze by tu było 13.O-O-O ? Wydaje się , że sytuacja białych może być nienajgorsza.

Zawsze najpierw trzeba rozważyć forsowne warianty nie dające wyboru przeciwnikowi:
13.O-O-O H:d5
14.S:d5 (wymuszone) G:f3
15.g:f3 (wymuszone) Wad8

i co teraz białymi? Cool Wydaje się, że czarne odgrywają pionka na d4 i mają co najmniej równą pozycję (a nawet lekką przewagę)

Ale bicie gońcem jest słabsze zdecydowanie, więc przejdę do głównego wariantu, gdzie białe wcale nie biorą piona tylko grają 10.O-O
Lecz przed tym odpocznę chwilkę Smile
Powrót do góry

estoril
Hetman
Hetman

PostWysłany: Czw Lis 18, 2004 8:21 pm
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

Dzambus napisał:
[
Zawsze najpierw trzeba rozważyć forsowne warianty nie dające wyboru przeciwnikowi:
13.O-O-O H:d5
14.S:d5 (wymuszone) G:f3
15.g:f3 (wymuszone) Wad8

i co teraz białymi? Cool Wydaje się, że czarne odgrywają pionka na d4 i mają co najmniej równą pozycję (a nawet lekką przewagę)

Smile

I po 16.Sf4 S:d4 17.G:d4 G:d4 powstaje ta sama pozycja , którą podawałeś w swoim przykładzie , z tą roznicą , że białe mają króla na c1 a nie e1,co uważam jest znaczną poprawą ich sytuacji , oraz obie wieże swobodne .Ponadto łatwiej im jest teraz obronić swoje piony na skrzydle hetmańskim i z nimi mogą wiązać nadzieje układając dalszy plan działania.
Stwierdzenie , że białe mogą stać nienajgorzej nie oznaczało , że posiadają widoczną przewagę , ale to , że moim zdaniem stoją lepiej niż w poprzedniej pozycji , gdzie ich sytuacja była bardzo zła.Podsumowując wariant z biciem gońcem na d5 to tak jak powiedziałeś jest on dla czarnych jeszcze bardziej korzystny niż S:d5(i oby tak dalej).
Pora chyba na wariant z nie przyjęciem piona na d5.Z góry dzięki Dzambus.I nie musisz się tak spieszyć , bo masz sporo roboty w tych dwóch tematach.

Ostatnio zmieniony przez estoril dnia Pon Lut 25, 2008 9:46 pm, w całości zmieniany 1 raz
Powrót do góry

Dzambus
Goniec
Goniec

PostWysłany: Pią Lis 19, 2004 10:32 am
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

estoril napisał:

Pora chyba na wariant z nie przyjęciem piona na d5.Z góry dzięki Dzambus.I nie musisz się tak spieszyć , bo masz sporo roboty w tych dwóch tematach.

No Ik 85 strasznie mnie zatrudnia w tym francuzie Smile
Ale zaczynam o glównym wariancie
przypominam pozycję:
1.e4 d5
2.e:d5 Sf6
3.d4 S:d5
4.c4 Sb6
5.Sf3 g6
6.c5 Sd5
7.Sc3 Gg7
8.Gc4 c6
9.Hb3 O-O
10. O-O

tutaj proponuję 10...S:c3

jeszcze mi się nie zdarzyło żeby ktoś odbił 11.H:c3 zostawiając słabe d4.
Myślę że grałbym po tym 11...b5 ale nie analizowałem szczegółowo tej pozycji.
Wszyscy jednak biją 11.b:c3
wtedy proponuję 11...b5
jeśli biały nie zabije w przelocie - też chyba mi się nie zdarzyło - to po odejściu gońca czarne mają Ge6 z tempem, wstawiają gońca na d5 i żyją dobrze.

Tak więc 12.cb6 ab6. Tutaj najczęsciej spotykane jest 13.We1 więc od tego zacznę.
13.We1 , teraz w/g mnie ważny niuans -znacznie lepiej zagrać tu 13...Ga6 niż 13...b5 . Białopolowy goniec białych powinien zostać wyeliminowany - pozostawienie go jest groźne - potem pokażę partię ilustrującą to.

A więc 13...Ga6 i przykładowo 14.Gg5 G:c4 15.H:c4 We8 czarne zdażyły obronić e7, dzięki zniszczeniu gońca wieża mogła spuścić f7 z oka.

Można teraz rozpatrzyć 16.a4 (zapobiega b5) Hd6 (żeby mieć e7-e6)

Ta pozycja zasługuje na zbadanie - pierwsze moje wrażenie takie że czarne najgorsze mają już za sobą.
Powrót do góry

lk85
Hetman
Hetman

PostWysłany: Pią Lis 19, 2004 11:44 am
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

Ja chyba też trochę poanalizuję te warianty. Jakiś alternatywny debiut muszę mieć Cool.
Powrót do góry

Dzambus
Goniec
Goniec

PostWysłany: Pią Lis 19, 2004 1:18 pm
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

lk85 napisał:
Ja chyba też trochę poanalizuję te warianty. Jakiś alternatywny debiut muszę mieć Cool.

Tylko że jak wiesz wredny przewnik zawsze zagra coś dziwnego.
Osobiście po 1.e4 d5 2.e:d5 Sf6 białymi gram zawsze
albo 3.Gb5+ albo 3.Sc3 Razz Ten ostatni ruch uważają za niegrożny ale trzeba czarnymi umieć grać. Jak skończę z wariantem 4...Sb6 a potem mam już zamówienie na 4...Sb4?! to moze i o tym opowiem Wink
Powrót do góry

estoril
Hetman
Hetman

PostWysłany: Pią Lis 19, 2004 3:34 pm
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

Dzambus napisał:
A więc 13...Ga6 i przykładowo 14.Gg5 G:c4 15.H:c4 We8 czarne zdażyły obronić e7, dzięki zniszczeniu gońca wieża mogła spuścić f7 z oka.

A rozpatrzmy tu jeszcze : 14.G:a6 S:a6 15.Gg5 We1 16.Se5 i co będzie bezpieczniejsze - czy 16. ... G:e5 czy też wcześniej zamiast 15. ... We1 zagranie 15. ... Wa7 , a może jeszcze coś innego wchodzi w rachubę.

Ostatnio zmieniony przez estoril dnia Pon Lut 25, 2008 9:47 pm, w całości zmieniany 1 raz
Powrót do góry

estoril
Hetman
Hetman

PostWysłany: Pią Lis 19, 2004 3:46 pm
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

Dzambus napisał:
Tylko że jak wiesz wredny przewnik zawsze zagra coś dziwnego.
Osobiście po 1.e4 d5 2.e:d5 Sf6 białymi gram zawsze
albo 3.Gb5+ albo 3.Sc3 Razz Ten ostatni ruch uważają za niegrożny ale trzeba czarnymi umieć grać. Jak skończę z wariantem 4...Sb6 a potem mam już zamówienie na 4...Sb4?! to moze i o tym opowiem Wink

Co do zamówień , to może ich nie zabraknąć.Ja chętnie kiedyś posłucham o 1.e4 d5 2.e5 bez przechodzenia do francuza z tej pozycji.Ale to na daleką przyszłość.A Ik85 gratuluję świetnego wyboru.Jak napisał Czapajewo - "Skandynawka to jest to"

Ostatnio zmieniony przez estoril dnia Pon Lut 25, 2008 9:47 pm, w całości zmieniany 1 raz
Powrót do góry

lk85
Hetman
Hetman

PostWysłany: Pią Lis 19, 2004 4:15 pm
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

Dzięki za gratulacje wyboru, ale gdyby na tym forum sycylijska była tak analizowana, to pewnie ją bym wybrał Smile . Zawsze bardzo dobrze mi sie grało sycylijską, ale skandynawska też jest fajna Very Happy.
Powrót do góry

Dzambus
Goniec
Goniec

PostWysłany: Pią Lis 19, 2004 4:18 pm
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

estoril napisał:
Dzambus napisał:

A rozpatrzmy tu jeszcze : 14.G:a6 S:a6 15.Gg5 We1 16.Se5 i co będzie bezpieczniejsze - czy 16. ... G:e5 czy też wcześniej zamiast 15. ... We1 zagranie 15. ... Wa7 , a może jeszcze coś innego wchodzi w rachubę.

Dobre pytanie. Właśnie muszę pomyśleć którą figurą odbijać na a6 w tym przypadku, a jeśli skoczkiem na a6 to spróbujemy się odchylić wcześniej bo Se5 to niebezpieczna idea - oddawać gońca przy osłabionych czarnych polach nie można raczej. Odpowiem jutro.
Powrót do góry

Dzambus
Goniec
Goniec

PostWysłany: Pią Lis 19, 2004 4:25 pm
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

estoril napisał:

Co do zamówień , to może ich nie zabraknąć.Ja chętnie kiedyś posłucham o 1.e4 d5 2.e5 bez przechodzenia do francuza z tej pozycji.Ale to na daleką przyszłość.A Ik85 gratuluję świetnego wyboru.Jak napisał Czapajewo - "Skandynawka to jest to"

Ja osobiście gram po 1.e4 d5 2.e5 2...Gf5 i otrzymuję obronę francuską z rozwiązanym problemem gońca c8. Jednak gram tak dlatego ze dobrze znam struktury powstające tu z uwagi na podobieństwa do francuskiej 1.e4 e6 2.d4 d5 3. e5

A na przykład inni twierdzą że najlepsze jest 1.e4 d5 2.e5 c5

Trzeba też się liczyć z 1.e4 d5 2.d4 - dziki gambit , warto coś mieć na niego. Chociaż można przejść do francuskiej albo caro-kann czarnymi.
No ale pionek to pionek szkoda nie zabrać Cool
Powrót do góry

Dzambus
Goniec
Goniec

PostWysłany: Pią Lis 19, 2004 4:32 pm
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

lk85 napisał:
Dzięki za gratulacje wyboru, ale gdyby na tym forum sycylijska była tak analizowana, to pewnie ją bym wybrał Smile . Zawsze bardzo dobrze mi sie grało sycylijską, ale skandynawska też jest fajna Very Happy.

Właśnie testuję skandynawską na amerykańskich serwerach szachowych i ci wredni ludzie mają przygotowane chytre warianty. Miałem ciężką przeprawę w wariancie ze Sf6 - gość się białymi zabunkrował nie zagral c2-c4 tylko c2-c3 i mój goniec g7 nie miał gry.Dopiero potem wyjechał Hb3.Złapałem go na taktyczny zwód i wygrałem, może pokażę potem partię - ale moja gra w niej nie podoba mi się Razz

PS. No dobra pokazuję:

Obcy facet Smile-Dzambus partia 10 minutowa.

1.e4 d5 2. e:d5 Sf6 3.d4 S:d5 4.Sf3 g6 5.Gc4 Gg7 6.O-O O-O
7.c3 Sc6 8.We1 Sb6 9.Gb3 Gg4 10.Gf4 e6 11.Sbd2 Sd5 12.G:d5 e:d5
13.Hb3 b6 14.h3 Gf5 15.Se5 S:e5 16.G:e5 G:h3 (wisi skoczek na d2) 17.G:g7 Hg5 i tu on się poddał zdegustowany chyba że nie zobaczył tego bicia na h3. Ale ja grałem słabo- tak własnie jest jak człowiek spotyka nową idee i jest nieprzygotowany.

Ostatnio zmieniony przez Dzambus dnia Pią Lis 19, 2004 4:43 pm, w całości zmieniany 1 raz
Powrót do góry

lk85
Hetman
Hetman

PostWysłany: Pią Lis 19, 2004 4:35 pm
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

Ten wariant z 2....Gf5 jest ciekawy. Rozwiązuje jeden z najgorszych problemów francuskiej- rozwija gońca białopolowego Cool.
Powrót do góry

lk85
Hetman
Hetman

PostWysłany: Pią Lis 19, 2004 4:50 pm
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

Ja jestem za przeanalizowaniem tego wariantu z 3.Gb5+.
Ps. Dzambus jakie masz ELO, jeśli można wiedzieć? Cool
Powrót do góry

estoril
Hetman
Hetman

PostWysłany: Pią Lis 19, 2004 5:09 pm
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

No i ładnie go przekombinowałeś.A mógłbyś podać kilka serwerów amerykańskich ale oprócz tych korespondencyjnych.Interesują mnie nawet te mniej znane.

Ostatnio zmieniony przez estoril dnia Pon Lut 25, 2008 9:48 pm, w całości zmieniany 1 raz
Powrót do góry

Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3, 4 ... 14, 15, 16  Następny
Wszystkie czasy w strefie
www.szachista.com Strona Główna
-> Debiuty
Strona 3 z 16