| Poprzedni temat :: Następny temat |
| Autor |
Wiadomość |
przekum Nowy
|
Wysłany: Wto Lut 02, 2010 8:16 pm Temat postu: Otwarcie gry dwoma skoczkami |
|
|
|
Witam. Mam pytanie, a nigdzie nie znalazłem na nie odpowiedzi.
Czy można rozpocząć grę dwoma skoczkami jednocześnie? Aktualnie nie gram ale pare lat temu wiem że coś takiego było możliwe, sam tego używałem a i na turniejach szachowych można było to zauważyć. Chodzi o sytuację jak na obrazku:
http://i48.tinypic.com/wukqjm.jpg (pierwszy ruch w grze, niebieski lub czerwony)
Wiem, że można też rozpocząć grę dwoma pionkami jednocześnie, tymi przed damą i królem - jeden o jedno pole do przodu, drugi o dwa ale tez nigdzie nie potrafiłem znaleźć jakiś informacji o tym.
Więc pytanie do was, czy takie ruchy są możliwe a jestem pewnien że tak i drugie pytanie jak się to rozpoczecie/ten ruch nazywa? Komentarze i odnośniki do "dowodów" mile widziane. |
|
| Powrót do góry |
|
petrosjan Hetman

|
Wysłany: Wto Lut 02, 2010 8:39 pm Temat postu: Re: Otwarcie gry dwoma skoczkami |
|
|
|
| przekum napisał: | | Więc pytanie do was, czy takie ruchy są możliwe a jestem pewnien że tak i drugie pytanie jak się to rozpoczecie/ten ruch nazywa? |
Ten ruch to nieprawidłowe posunięcie. Nie ma czegoś takiego o czym piszesz. Na tej stronie znajdziesz link do przepisów gry. Miłej lektury...
http://szachy.szczecin.pl/module-subjects-listpages-subid-6.html _________________ Jestem kompiarzem... Dlaczego ? Bo na kurę nie wchodzę z playstation, tylko kompa... <brecht ze wszystkich wyzywających od kompiarzy>. |
|
| Powrót do góry |
|
Blind Nowy
|
Wysłany: Wto Lut 02, 2010 9:15 pm Temat postu: |
|
|
|
Może grałeś w szachy treningowe (czy jak to się tam nazywa)  Zobacz na tą stronkę http://www.coschess_2.republika.pl/04mst.html
W szachach klasycznych nie ma możliwości wykonania 2 ruchów jednocześnie, chyba że ja o czymś nie wiem, ale nie wydaje mi się
A zapomniałem o roszadzie, w której jednocześnie uczestniczy król i wieża. Ale poza tym to nie ma możliwości wykonania dwóch ruchów jednocześnie, np dwoma konikami. |
|
| Powrót do góry |
|
tomcat Nowy

|
|
| Powrót do góry |
|
adse Nowy

|
Wysłany: Sro Lut 03, 2010 12:13 pm Temat postu: |
|
|
|
Pierwszy ruch dwoma pionami o jedno pole każdy było podobno stosowane bardzo dawno temu - XIX wiek lub wcześniej. Też się z tym spotkałem u kolegi. Być może któryś ze starych podręczników tak podawał i stąd tradycja z dziadka na wnuka to przeniosła we współczesne czasy.
W przepisach FIDE na pewno nie ma takich podwójnych ruchów poza roszadą. |
|
| Powrót do góry |
|
Sebastian88 Nowy

|
Wysłany: Sro Lut 03, 2010 2:16 pm Temat postu: |
|
|
|
Takie ruchy są niedopuszczalne.
| Cytat: |
Pierwszy ruch dwoma pionami o jedno pole każdy było podobno stosowane bardzo dawno temu - XIX wiek lub wcześniej. |
Owszem, ale to nie dlatego, że były takie przepisy, gdyby tak było to wszystkie partie tak by się zaczynały, tymczasem tak nie jest. Czasami przy bardzo dużej różnicy poziomo gry przeciwnik na początku pozwala wykonać parę ruchów "Gratis" tak aby szanse były mniej więcej równe. Spotyka się też partie, gdzie przeciwnik zaczyna grę bez figury, albo nawet i bez 2 figur, piona i gratisowymi ruchami, ale to nie dlatego że takie były zasady:
Przykład:
http://www.chessgames.com/perl/chessgame?gid=1238137
http://www.chessgames.com/perl/chessgame?gid=1238130 _________________ Moi ulubieni szachiści: Paul Morphy; Johannes Zukertort; Mikhail Chigorin i Lasker. |
|
| Powrót do góry |
|
adse Nowy

|
Wysłany: Sro Lut 03, 2010 5:47 pm Temat postu: |
|
|
|
Wtedy nie było FIDE ani przepisów w dosłownym znaczeniu. Rozpoczęcie dwoma pionami to nie był rodzaj forów, tylko sposób gry - któryś z silnych graczy tak grał, albo kilku, i się rozprzestrzeniło jako niepisana zasada. |
|
| Powrót do góry |
|
tpp Hetman

|
Wysłany: Sro Lut 03, 2010 7:52 pm Temat postu: |
|
|
|
Nie musiało powstać FIDE aby były przepisy gry w szachy. Nie ma też Międzynarodowej federacji (gry w ) chińczyka, a przepisy są. _________________ Myślenie jest rzeczą ludzką więc myśl gdy jesteś człowiekiem.
V powolniak, zapraszam - Tomasz Ptaszyński |
|
| Powrót do góry |
|
adse Nowy

|
Wysłany: Sro Lut 03, 2010 8:48 pm Temat postu: |
|
|
|
Są przepisy i zmieniają się z biegiem lat. Niektóre zmiany są z czasem przyjmowane jako oficjalne, inne nie. Otwarcie dwoma pionami akurat się nie przyjęło. W czasach "przed-FIDE" takich różnych nowinek było pewnie więcej. Dzisiaj mamy chociażby szachy Fischera. Za kolejne 500 lat będą może historią taką jak te dwa piony, o której nikt nie będzie pamiętał o co dokładnie chodziło. A może losowanie figur będzie wtedy tak samo oczywiste jak dzisiaj roszada. Albo remis for dla czarnych w dogrywkach blitzowych. Gra na fory w oficjalnych przepisach... |
|
| Powrót do góry |
|
Sebastian88 Nowy

|
Wysłany: Pią Lut 05, 2010 5:26 pm Temat postu: |
|
|
|
Na pewno, posunięcie 2 pionami nigdy nie było oficjalnym i "normalnym" posunięciem w szachach. Dawanie dodatkowych posunięć to dawanie "for" i tak było od zawsze, wiedz że mam w PDF 2 Podręczniki szachowe XIX wieku od Daniela Harwitza i Maxa Lange, 2 wspaniałych mistrzów teoretyków i silnych praktyków. Harwitz, wspomina w książce o "Oficjalnych przepisach gry" I nie ma tam ani słówka o tym, aby te posunięcia białe mogły sobie zastosować bez zgody przeciwnika.
Jeśli trzeba to mogę nawet zacytować. _________________ Moi ulubieni szachiści: Paul Morphy; Johannes Zukertort; Mikhail Chigorin i Lasker. |
|
| Powrót do góry |
|
adse Nowy

|
Wysłany: Sob Lut 06, 2010 5:49 pm Temat postu: |
|
|
|
Przecież mówię, że się nie przyjęło w oficjalnych przepisach.
Ale jeżeli ktoś ma dostęp do "Rozprawy o miłości i sztuce szachowej ze stu pięćdziesięcioma przykładami partii" autorstwa Luceny, to chętnie bym się zapoznał. Wg wikipedii książka (z XV wieku) przetrwała do dziś, więc treść powinna być znana. |
|
| Powrót do góry |
|
|