Witamy w Magazyn Szachista
 » Strona Główna // » Baza partii / » FORUM / » Kombinacje / » Nauka Gry / » Zadania / » Prenumerata
 FAQFAQ   SzukajSzukaj   GrupyGrupy   ProfilProfil   Zaloguj i zobacz wiadomościZaloguj i zobacz wiadomości   ZalogujZaloguj 

Mam małe dygresje filozoficzne.
Idź do strony Poprzedni  1, 2

Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    www.szachista.com Strona Główna
-> Forum ogólne
Poprzedni temat :: Następny temat  
Autor Wiadomość
Sebastian88
Nowy
Nowy

PostWysłany: Sob Sty 23, 2010 1:28 am
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

A ja słyszałem, że ta idea została już obalona. Pomysł wcale nie jest nowy bo już w XIII lat temu wysuną taką tezę Philidor:

"Rozpoczynający partię musi ją wygrać, oczywiście zakładając, że wykonuje tylko najlepsze ruchy".

Tymczasem okazuje się że w debiutach zamkniętych 1 tempo nie ma aż tak kolosalnego znaczenia i czarne mają dobre szanse na uzyskanie wyrównania. A w debiutach otwartych zgodziłbym się co do tezy, że czarne nie mogą wygrać, ale grając najlepsze ruchy z pewnością wyrównają.

Nie mogę się zgodzić z tym, że białe powinny zawsze wygrać, poprawna gra czarnych powinna im dać remisową sytuację ...

W8inG4DeatH
Nowy

PostWysłany: Nie Sty 31, 2010 11:08 pm
Temat postu: Historyjka
Odpowiedz z cytatem

Kiedyś słyszałem taką historyjkę:

Trzech arcymistrzów szachowych dyskutowało, który kolor bierek by wygrał, gdyby Bóg grał z Bogiem w szachy.
Pierwszy stwierdził: Wygrałyby białe, gdyż rozpoczynają i przejmują inicjatywę, która w końcowym efekcie musi dać wygraną.
Drugi natomiast powiedział: No tak, ale Bóg czarnymi grałby także idealnie, więc ostatecznie wybroniłby się i padłby remis.
A na to trzeci: Zgodziłbym się z tym, gdyby nie takie zjawisko w szachach jak "zugzwang", do którego według mnie, przy idealnej grze z obu stron, prędzej czy później musi dojść. A gdy już dojdzie, białe muszą popełnić błąd i wygrywają czarne.

Biezły banioryjec co nie ? Laughing
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Odwiedź stronę autora

Sebastian88
Nowy
Nowy

PostWysłany: Sro Lut 03, 2010 2:30 pm
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

Z tego powodu że białe mają 1 tempo więcej musiały by teoretycznie pierwsze zająć opozycję, Gdyby Bóg grał, musiałby przewidzieć po pierwszym ruch końcówkę, to samo tyczy się i tego drugiego, dlatego ja bym obstawił jednak na ten remis.

yoe853
Nowy
Nowy

PostWysłany: Czw Lut 04, 2010 2:25 pm
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

A może są po prostu trzy różne grupy pierwszych ruchów.
A. 1-0
B. 1/2
C. 0-1

np. po e4 byłby remis albo po b4 wygrałyby czarne
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość

yoe853
Nowy
Nowy

PostWysłany: Czw Lut 04, 2010 2:27 pm
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

Sebastian88 napisał:

Tymczasem okazuje się że w debiutach zamkniętych 1 tempo nie ma aż tak kolosalnego znaczenia i czarne mają dobre szanse na uzyskanie wyrównania.

Ale białe mogą otworzyć pozycję.
Powrót do góry

tomcat
Nowy
Nowy

PostWysłany: Czw Lut 04, 2010 3:59 pm
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

yoe853 napisał:
A może są po prostu trzy różne grupy pierwszych ruchów.
A. 1-0
B. 1/2
C. 0-1
np. po e4 byłby remis albo po b4 wygrałyby czarne

To jest oczywiste. Każdemu z dwudziestu pierwszych, możliwych ruchów białych można przypisać jedną z trzech wartości: 1, 1/2 lub 0. To tylko sprawa rozpisania drzewa decyzyjnego, niestety dość obszernego, więc, w praktyce to niewykonalne. Oczywiście jest jeszcze pytanie, czy wszystkie z tych wartości musza wystąpić. Może przy idealnej grze żadna ze stron nie może wygrać partii? A może białe są skazane na przegraną, bez względu na pierwszy ruch? A może czarne nie mają żadnych szans i każdy ruch białych prowadzi do zwycięstwa?
W każdym razie istnieją trzy grupy początkowych ruchów , ale być może w którejś nie ma ani jednego ruchu Smile
Powrót do góry

Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu Idź do strony Poprzedni  1, 2
Wszystkie czasy w strefie
www.szachista.com Strona Główna
-> Forum ogólne
Strona 2 z 2