| Poprzedni temat :: Następny temat |
| Autor |
Wiadomość |
jania Hetman

|
|
| Powrót do góry |
|
lk85 Hetman

|
Wysłany: Wto Mar 23, 2004 10:29 pm Temat postu: |
|
|
|
moim zdaniem komputer jest dobrym nauczycielem gry w szachy, jak potrenuje troche z komputerem to nie podstawiam figur, lepiej kombinuje. |
|
| Powrót do góry |
|
tpp Hetman

|
Wysłany: Wto Mar 23, 2004 11:47 pm Temat postu: |
|
|
|
raczej sparing partnerem  trener powinien wskazać /naprowadzić na plan gry itd. _________________ Myślenie jest rzeczą ludzką więc myśl gdy jesteś człowiekiem.
www.kolegiumsedziow.prv.pl - konkurs Przepisów gry. Zapraszam, Tomasz Ptaszyński |
|
| Powrót do góry |
|
lk85 Hetman

|
Wysłany: Sro Mar 24, 2004 11:20 am Temat postu: |
|
|
|
Ja nie mam wielu książek szachowych więc wszystkie debiuty opracowuje z programem i jestem z niego zadowolony. Jak analizuje partie szachowe to jak nie wiem co zagrać w danej pozycji mogę zawsze ustawić pozycję w programie i on wskaże mi właściwe posunięcie(niestety bez uzasadnienia, ale po dłuższym namyśle sam je znajduje  ). |
|
| Powrót do góry |
|
olkok Nowy

|
Wysłany: Wto Cze 29, 2004 7:07 am Temat postu: |
|
|
|
Arkoski, jeżeli chodzi o Superturniej Linares, to większość remisów była tzw. "szybkie remisy"- ok. 20ego posunięcia. Ledwo zakończył się debiut a oni nie mają ochoty ryzykować więc proponują remis. Tylko mniejsza część remisów to były remisy z walką.
Pozdrawiam. |
|
| Powrót do góry |
|
lk85 Hetman

|
Wysłany: Nie Wrz 19, 2004 9:01 pm Temat postu: |
|
|
|
Gra z komputerem uczy dokładności. W moim cm6000 jest jeden przeciwnik, który liczy chyba zaledwie na 3 posunięcia do przodu, ale wykonuje takie ruchy, żeby jak najbardziej uprzykrzyć mi życie  . Jak nie jestem maksymalnie skupiony na grze, to zazwyczaj przegrywam. Każdy jego ruch, to nowa pułapka. |
|
| Powrót do góry |
|
tpp Hetman

|
Wysłany: Pon Wrz 20, 2004 9:47 am Temat postu: |
|
|
|
| olkok napisał: | ... jeżeli chodzi o Superturniej Linares, to większość remisów była tzw. "szybkie remisy"- ok. 20ego posunięcia. Ledwo zakończył się debiut a oni nie mają ochoty ryzykować więc proponują remis. Tylko mniejsza część remisów to były remisy z walką.
Pozdrawiam. | Oni po prostu nie umieją grać końcówek i nie ryzykują dlatego nie powinno się takich zawodników zapraszać na turnieje - a jak nie będzie zaproszeń to nie będzie kasy i zaczną GRAĆ _________________ Myślenie jest rzeczą ludzką więc myśl gdy jesteś człowiekiem.
www.kolegiumsedziow.prv.pl - konkurs Przepisów gry. Zapraszam, Tomasz Ptaszyński |
|
| Powrót do góry |
|
K_M_K Hetman

|
Wysłany: Wto Wrz 21, 2004 10:39 am Temat postu: |
|
|
|
| tpp napisał: | | Oni po prostu nie umieją grać końcówek |
No, no, no... Nie wiedziałem, że mamy aż takich fachowców na Forum. Kurczę, przy nich Kramnik wysiada  |
|
| Powrót do góry |
|
tpp Hetman

|
Wysłany: Wto Wrz 21, 2004 2:20 pm Temat postu: |
|
|
|
Bez przesady!
Przykład z 'polskiego podwórka': am Bartłomiej Macieja pisał, że zremisował (a nawet wygrał) wiele końcówek według niego przegranych (ale on nie często zgadza się na 'krótki remis'). _________________ Myślenie jest rzeczą ludzką więc myśl gdy jesteś człowiekiem.
|
| Powrót do góry |
|
K_M_K Hetman

|
Wysłany: Sro Wrz 22, 2004 8:40 am Temat postu: |
|
|
|
No dobra, ale wydaje mi się że ci którzy graja w Linares to raczej wiedzą jak rozgrywać końcówki. Chyba nie podejrzewasz takich graczy jak Kramnik czy Leko, że nie potrafia ich grać? A szybkie remisy to raczej "polityka" a nie brak umiejętności. |
|
| Powrót do góry |
|
tpp Hetman

|
Wysłany: Sro Wrz 22, 2004 3:54 pm Temat postu: |
|
|
|
"Polityka" ma swoje podstawy. Między innymi brak wiary we własne siły. Dlaczego nie chcą grać? Przecież Organizatorzy im płacą za granie (zapraszają ich na turniej czyli wynajmują ich do gry w szachy a nie do szybkich remisów). Jak ktoś się boi gry to niech nie przyjmuje zaproszenia! A jak zachorował i dlatego jest niedysponowany to powinien przeprosić Organizatora (i publiczność - o przeciwnikach wspominał nie będę) i się wycofać. Albo grać bo choroba to ryzyko zawodowe.
A jak się wycofać to wyjechać a nie tak jak Białorusin mm Siegriej Kasparow w Kołobrzegu: z głównego się wycofał ale na piętnastki został
powodem szybkich remisów jest też przyspieszone tempo gry. 90+30'F jest zdecydowanie za szybkie dla PRAWDZIWYCH szachów. _________________ Myślenie jest rzeczą ludzką więc myśl gdy jesteś człowiekiem.
|
| Powrót do góry |
|
zbyti Nowy

|
|
| Powrót do góry |
|
|