Witamy w Magazyn Szachista
 » Strona Główna // » Baza partii / » FORUM / » Kombinacje / » Nauka Gry / » Zadania / » Prenumerata
 FAQFAQ   SzukajSzukaj   GrupyGrupy   ProfilProfil   Zaloguj i zobacz wiadomościZaloguj i zobacz wiadomości   ZalogujZaloguj 

Analiza partii w Magazynie Szachista

Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    www.szachista.com Strona Główna
-> Magazyn Szachista
Poprzedni temat :: Następny temat  
Autor Wiadomość
K_M_K
Hetman
Hetman

PostWysłany: Wto Wrz 14, 2004 9:32 am
Temat postu: Analiza partii w Magazynie Szachista
Odpowiedz z cytatem

Co myślicie o takim pomyśle, aby w Magazynie Szachista zamieszczać partie rozgrywane przez słabych graczy (oczywiście anonimowo) skomentowane przez fachowców? Ostatnio znalazłem w internecie sporo takich partii. Każda z nich była rozegrana przez słabych graczy i zawierała mnóstwo błędów, takich typowych "szkolnych" błędów. Te partie były analizowane nieomal ruch po ruchu przez osoby o wysokim ELO. I wcale analiza nie polegała na podawaniu "suchych" wariantów, lecz opis był słowny i tłumaczył na czym polegał dany błąd, jakie są jego skutki, jak należałoby zagrać poprawnie i dlaczego. Komentarz mówił też o idei danego zagrania, idei pozycji, itp. Uważam, że takie analizy są bardzo ciekawe i przydatne. Jak czytam jakąś analizę gry profesjonalistów wykonaną przez profesjonalistów, która polega zazwyczaj na podaniu kolejnego wariantu, to często nie rozumiem idei tych posunięć, nie rozumiem dlaczego to był np. zły ruch, itp. A tutaj mam proste i logiczne wytłumaczenie, i na dodatek podane w bardzo przystępny sposób. Ja słabo gram, ale jak czytam takie komentarze dla początkujących, to przynajmniej wszystko rozumiem, poznaję zasady gry, uczę się jak nie należy grać i dlaczego, itp. Do tej pory zapoznałem się z około 30 takimi partiami i jestem bardzo zadowolony z tego, co z nich wyniosłem.
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość

tpp
Hetman
Hetman

PostWysłany: Wto Wrz 14, 2004 3:34 pm
Temat postu: Re: Analiza partii w Magazynie Szachista
Odpowiedz z cytatem

K_M_K napisał:
...
Ostatnio znalazłem w internecie sporo takich partii. Każda z nich była rozegrana przez słabych graczy i zawierała mnóstwo błędów, takich typowych "szkolnych" błędów. Te partie były analizowane nieomal ruch po ruchu przez osoby o wysokim ELO. I wcale analiza nie polegała na podawaniu "suchych" wariantów, lecz opis był słowny i tłumaczył na czym polegał dany błąd, jakie są jego skutki, jak należałoby zagrać poprawnie i dlaczego. Komentarz mówił też o idei danego zagrania, idei pozycji, itp. Uważam, że takie analizy są bardzo ciekawe i przydatne. Jak czytam jakąś analizę gry profesjonalistów wykonaną przez profesjonalistów, która polega zazwyczaj na podaniu kolejnego wariantu, to często nie rozumiem idei tych posunięć, nie rozumiem dlaczego to był np. zły ruch, itp. A tutaj mam proste i logiczne wytłumaczenie, i na dodatek podane w bardzo przystępny sposób. Ja słabo gram, ale jak czytam takie komentarze dla początkujących, to przynajmniej wszystko rozumiem, poznaję zasady gry, uczę się jak nie należy grać i dlaczego, itp. Do tej pory zapoznałem się z około 30 takimi partiami i jestem bardzo zadowolony z tego, co z nich wyniosłem.
Czy można link Smile
Jestem za np. w 'dziale szkolnym'. Pan Konikowski analizuje partie w 'debiutach' ale na poziomie IV (III) jest to niestrawne.

Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email Odwiedź stronę autora

K_M_K
Hetman
Hetman

PostWysłany: Sro Wrz 15, 2004 8:38 am
Temat postu: Re: Analiza partii w Magazynie Szachista
Odpowiedz z cytatem

tpp napisał:
Czy można link Smile

Oczywiście. Znajdziesz je w prywatnej wiadomości.
Powrót do góry

domi_m
Nowy

PostWysłany: Sro Wrz 15, 2004 9:57 am
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

Smile Ja też chciałbym dostać ten link.
Powrót do góry

lk85
Hetman
Hetman

PostWysłany: Sro Wrz 15, 2004 10:02 am
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

Ja np. mam książkę, w której są partie z meczu o mistrzostwo świata pomiędzy Kasparowem a Karpowem z 1985 r. i powiem szczerze, że wogóle nie rozumiem ich gry. Powinno się zaczynać od analizy partii słabszych graczy, więc ten pomysł jest ciekawy.
Powrót do góry

jania
Hetman
Hetman

PostWysłany: Sro Wrz 15, 2004 2:27 pm
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

To jest swietny pomysł Very Happy analizując partie słabszych mozemy sobie wiele poprzypominać i łatwiej i spokojniej szuka sie własciwych ruchów Smile
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email

K_M_K
Hetman
Hetman

PostWysłany: Czw Wrz 16, 2004 8:02 am
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

Ja też często nie rozumiem gry mistrzów. A komentarz w postaci podawania wariantów niewiele mi daje. I dlatego zazwyczaj rezygnuję z czytania tych partii. Kilka razy trafiłem na komentarz tłumaczący ideę danego ruchu, zamierzonych posunięć, czy wogóle słowne wytłumaczenie pozycji. I to jest świetna rzecz. Dlatego z przyjemnością i zainteresowaniem czytam dział pt. Szkoła Analizy zamieszczany regularnie w Przeglądzie Szachowym. Ten dział redaguje Piotr Murdzia. Jest to ciekawa rzecz, choć muszę przyznać, że p.Murdzia często analizuje dosyć subtelne i wyrafinowane pozycje na szachownicy, które wg mnie wymagają już pewnego obycia w szachach.
Powrót do góry

jania
Hetman
Hetman

PostWysłany: Czw Wrz 16, 2004 9:26 am
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

Właśnie dlatego najczęściej przeglądam tylko analizę tych partii w których występuje debiut który ja gram. Ostatnio czytałem książkę pt. Walka o tron szachowy. w tej książce komentarze były pisane po prostu na odwal się Exclamation Przy błędnym lub silnym ruchu było tylko napisane - Słabe posunięcie , Silne posunięcie- i podany wariant gry ale ja ruchów nie rozumiałem, w jednej partii szachista poświęcił wieże za piona a ja nie miałem pojęcia dlaczego bo przy ruchu był tylko znak ''!" Sad
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email

K_M_K
Hetman
Hetman

PostWysłany: Czw Wrz 16, 2004 10:22 am
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

Ja mam identyczne problemy!
Powrót do góry

lk85
Hetman
Hetman

PostWysłany: Czw Wrz 16, 2004 10:31 am
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

Jak ktoś z Was znalazł jakieś fajne partie z dobrym komentarzem to najlepiej niech tutaj je wklei Very Happy. W ten sposób można się czegoś nauczyć.
Powrót do góry

K_M_K
Hetman
Hetman

PostWysłany: Pon Gru 27, 2004 11:48 am
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

Ciekawe komentarze robi S. Szipow. Można go znaleźć w jakiejkolwiek angielskojęzycznej wyszukiwarce, np. www.altavista.com pod hasłem "Sergey Shipov ".
Powrót do góry

Fleszu
Nowy

PostWysłany: Pią Sie 25, 2006 1:12 pm
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

jania napisał:
Właśnie dlatego najczęściej przeglądam tylko analizę tych partii w których występuje debiut który ja gram. Ostatnio czytałem książkę pt. Walka o tron szachowy. w tej książce komentarze były pisane po prostu na odwal się Exclamation Przy błędnym lub silnym ruchu było tylko napisane - Słabe posunięcie , Silne posunięcie- i podany wariant gry ale ja ruchów nie rozumiałem, w jednej partii szachista poświęcił wieże za piona a ja nie miałem pojęcia dlaczego bo przy ruchu był tylko znak ''!" Sad

Spróbuj zastanowić się nad tym dlaczego posunięcie jest opatrzone znakiem zapytania lub wykrzyknikiem, w czym tkwi jego słabość lub siła. Nie obejdzie się bez analizy wariantów, choć czasami posunięcie taki ma charakter czysto pozycyjny i można bez szczegółowej analizy stwierdzić w czym tkwi jego siła. Wymaga to trochę doświadczenia. Na początku ja też nie rozumiałem ruchów arcymistrzów ale z czasem idzie mi lepiej:)
Powrót do góry

estoril
Hetman
Hetman

PostWysłany: Pią Sie 25, 2006 8:38 pm
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

jania napisał:

"Walka o tron szachowy" to dokument historyczny a nie podręcznik szachowy.Z oczywistych względów nie znajdziemy tam szerokich analiz drukowanych partii.Znajdujemy za to wspaniałą analizę historyczną , analizę postaw ludzkich , życia i twórczości szachowej największych tytanów królewskiej gry i w końcu analizę najważniejszych stricte szachowych wydarzeń , które tworzyły historię walki o tron szachowy.
Powrót do góry

Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu
Wszystkie czasy w strefie
www.szachista.com Strona Główna
-> Magazyn Szachista
Strona 1 z 1