Witamy w Magazyn Szachista
 » Strona Główna // » Baza partii / » FORUM / » Kombinacje / » Nauka Gry / » Zadania / » Prenumerata
 FAQFAQ   SzukajSzukaj   GrupyGrupy   ProfilProfil   Zaloguj i zobacz wiadomościZaloguj i zobacz wiadomości   ZalogujZaloguj 

3-krotne powtórzenie pozycji
Idź do strony Poprzedni  1, 2

Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    www.szachista.com Strona Główna
-> Nauka gry
Poprzedni temat :: Następny temat  
Autor Wiadomość
jania
Hetman
Hetman

PostWysłany: Pią Wrz 10, 2004 3:39 pm
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

Ja miałem taki przypadek ze zostały po obu stronach po 1 wieży i oczywiście król Exclamation no i remisu nie było. Na kurniku nie ma sędziego a program który tam jest nie za dobrze rozpoznaje pozycję remisowa.
Ale jak nie kurnik to pamiętajcie o innych serwerach szachowych Smile
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email

tpp
Hetman
Hetman

PostWysłany: Pią Wrz 10, 2004 10:55 pm
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

capablanca87 napisał:
... pod pozostaniu na szachownicy samego króla i skoczka czas dalej płynie a powinien być remis...
Jest to tzw. "martwa pozycja" czyli żadna ze stron nie może dać mata - partia kończy się natychmiast gdy taka sytuacja powstanie.

szyk napisał:
Wprawdzie raz miałem tak, że wygrałem mając skoczka i króla, ale tylko dlatego, że przeciwnik oprócz takich samych figur miał jeszcze piona, więc miał szansę na zwycięstwo, ...i zabrakło mu czasu na wykonanie jednego ruchu (!), aby wystawić swojego piona na bicie.
Jakbyś zbił tego piona to Ty nie miałbyś szans na zwycięstwo Shocked
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email Odwiedź stronę autora

szyk
Nowy

PostWysłany: Sob Wrz 11, 2004 12:49 am
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

tpp napisał:

Jakbyś zbił tego piona to Ty nie miałbyś szans na zwycięstwo Shocked

Ponieważ kończył mu się czas, to na pewno podłożyłby piona, żeby zremisować (chociaż, jak się tutaj dowiaduję, "kurnik" może nie zareagować na sytuację remisową). Ale rzeczywiście, jakby miał jeszcze np. pół minuty, to musiałbym mu zbić tego piona (nie miał szans na jego wybronienie), bo zamieniłby go na hetmana i mógłby mnie zamatować, ale jakby miał np. kilkanaście sekund, to raczej by nie zdążył, więc nie musiałbym go zbijać.
Ale podejrzewam, że jakby miał nawet parę sekund czasu, to bym spanikował i zbił tego piona. Very Happy
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość

lk85
Hetman
Hetman

PostWysłany: Nie Wrz 19, 2004 8:58 pm
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

Ja też dzisiaj miałem taką sytuację na kurniku. 2 razy pozycja się powtórzyła i remis Shocked, ale w innej partii też 2 razy się powtórzyła i nic nie było.
Powrót do góry

cheesemaster
Nowy

PostWysłany: Czw Maj 05, 2005 1:09 pm
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

Lysy napisał:
Kodeksu nie znajdziesz, ale na niektórych stronach są dostępne przepisy fide, m.in. na mojej stronie: http://www.szachy.szczecin.pl/index.php?module=subjects&func=viewpage&pageid=15

Mam małą uwagę do tego tłumaczenia. Cytuję punk 3.6.b:
"Pionek w pierwszym posunięciu może pójść naprzód o jedno pole, jak przedstawiono w (a), lub alternatywnie o dwa pola na tej samej linii, na której się znajduje pod warunkiem, że oba pola są niezajęte."
Wyobraźcie sobie że spotkałem ludzi którzy uważają że pionek może się poruszyć o dwa pola tylko w pierwszym posunięciu PARTI (!!!) a potem już nie. Wiem że jest to śmieszne i nie ma się czym przejmować, ale próbowałem sięgnąć do tego tłumaczenia żeby ich przekonać że tak nie jest i okazało sie że ten tekst tak można zinterpretować Smile Mocno naciągane ale da radę. Może powino być "Każdy pionek w SWOIM pierwszym posunięciu...". Mak toś może linka do oryginału tych przepisów Question Pozdrawiam Wink
Powrót do góry

Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu Idź do strony Poprzedni  1, 2
Wszystkie czasy w strefie
www.szachista.com Strona Główna
-> Nauka gry
Strona 2 z 2