Witamy w Magazyn Szachista
 » Strona Główna // » Baza partii / » FORUM / » Kombinacje / » Nauka Gry / » Zadania / » Prenumerata
 FAQFAQ   SzukajSzukaj   GrupyGrupy   ProfilProfil   Zaloguj i zobacz wiadomościZaloguj i zobacz wiadomości   ZalogujZaloguj 

3-krotne powtórzenie pozycji
Idź do strony 1, 2  Następny

Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    www.szachista.com Strona Główna
-> Nauka gry
Poprzedni temat :: Następny temat  
Autor Wiadomość
szyk
Nowy

PostWysłany: Sro Wrz 08, 2004 10:16 am
Temat postu: 3-krotne powtórzenie pozycji
Odpowiedz z cytatem

Grałem na kurniku partię i została zakończona remisem, gdyż jakoby doszło do trzykrotnego powtórzenia pozycji. Ale wg. mnie do tego nie doszło! Prosiłbym o pomoc i przeanalizowanie partii :

1. e4 e5 2. Gc4 Sf6 3. f3 d5 4. exd5 Sxd5 5. Se2 Ge6 6. O-O Gd6 7. d4 Hh4 8.
He1 Hh5 9. Hg3 exd4 10. Hxg7 Hxh2+ 11. Kf2 Wf8 12. Gxd5 Gxd5 13. Hh6 He5 14.
Hxh7 Sa6 15. Gh6 Wh8 16. Hg7 Hxg7 17. Gxg7 Wg8 18. Gxd4 b6 19. Sbc3 Gc4 20. b3
Gxe2 21. Kxe2 O-O-O 22. Sb5 Kb7 23. Wad1 Wxg2+ 24. Wf2 We8+ 25. Kf1 Wxf2+ 26.
Gxf2 Wd8 27. We1 Sb4 28. c3 Sxa2 29. c4 Sb4 30. Wd1 Sc2 31. Wd2 Sb4 32. Gh4 Wh8
33. Gf2 Wd8 34. Ke2 We8+ 35. Kf1 Wd8 1/2-1/2

Gram w szachy od dzieciństwa (z małą przerwą Smile) i kompletnie nie mogę zrozumieć, gdzie tu jest to 3-krotne powtórzenie.
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość

Kimbul
Nowy
Nowy

PostWysłany: Sro Wrz 08, 2004 12:32 pm
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

No wlasnie jak to jest to pytanko tez mnie czesto nurtoje, czesto po 2-ktotnym powtorzeniu komp pokazujie mi remis. Jak to sie liczy? Bo dla mnie to sa jakies pomylki.
Powrót do góry

Dzambus
Goniec
Goniec

PostWysłany: Sro Wrz 08, 2004 1:41 pm
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

Kimbul napisał:
No wlasnie jak to jest to pytanko tez mnie czesto nurtoje, czesto po 2-ktotnym powtorzeniu komp pokazujie mi remis. Jak to sie liczy? Bo dla mnie to sa jakies pomylki.

Termin powtórzenie chyba nie jest najszczęśliwiej przyjęty, chodzi o to że jak 3-krotnie POWSTANIE ta sama pozycja to jest remis.
Powrót do góry

szyk
Nowy

PostWysłany: Sro Wrz 08, 2004 3:47 pm
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

Dzambus napisał:
Termin powtórzenie chyba nie jest najszczęśliwiej przyjęty, chodzi o to że jak 3-krotnie POWSTANIE ta sama pozycja to jest remis.

Rzeczywiście, to lepszy termin, teraz już rozumiem. Sądziłem, że te powtórzenia pozycji muszą być przedzielone zawsze takimi samymi ruchami, myliłem się. Ale myślę, że gdyby partii nie kontrolował komputer, to ciężko byłoby wyłapać taką sytuację. Dzięki.

PS. Ta sama pozycja musi występować w konwencji : pozycja->jakiś ruch->pozycja->jakiś ruch-> pozycja, czy może być np. : pozycja->2 jakieś ruchy->pozycja->3 jakieś ruchy->pozycja ?
Powrót do góry

Dzambus
Goniec
Goniec

PostWysłany: Sro Wrz 08, 2004 4:53 pm
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

szyk napisał:
Dzambus napisał:

Rzeczywiście, to lepszy termin, teraz już rozumiem. Sądziłem, że te powtórzenia pozycji muszą być przedzielone zawsze takimi samymi ruchami, myliłem się. Ale myślę, że gdyby partii nie kontrolował komputer, to ciężko byłoby wyłapać taką sytuację. Dzięki.

PS. Ta sama pozycja musi występować w konwencji : pozycja->jakiś ruch->pozycja->jakiś ruch-> pozycja, czy może być np. : pozycja->2 jakieś ruchy->pozycja->3 jakieś ruchy->pozycja ?

O ile wiem , ilość ruchow pomiędzy poszczególnymi powstaniami pozycji jest dowolna, oczywiście jeśli są przedzielone to człowiekowi trudniej to wykryć.
Powrót do góry

tpp
Hetman
Hetman

PostWysłany: Sro Wrz 08, 2004 5:31 pm
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

Najłatwiej zapamiętać to poprzez robienie zdjęć. Remis to trzy jednakowe zdjęcia i nieważne w którym posunięciu się je zrobi lecz na kogo przypada ruch. Te zdjęcia (pozycje) mogą być po 2, 8 i np. po 33 posunięciu. Bierki mogą się przemieścić; np. skoczek który stał na b1 może zamienić się ze skoczkiem g1 ale pozycja (zdjęcie) jest taka sama.
Teraz nie mam czasu ale w nocy pokażę przykładową partię (oczywiście głupią - ale za to lepiej będzie widoczne pojawienie się pozycji).
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email Odwiedź stronę autora

tpp
Hetman
Hetman

PostWysłany: Sro Wrz 08, 2004 11:21 pm
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

Wspomniany przykład:
Kod:
e2-e4 e7-e5
I (zdjęcie) pojawienie się pozycji
Kod:
Sg1-e2 Sb8-c6
Se2-g1 Sc6-b8
II (zdjęcie) pojawienie się pozycji
Kod:
Sg1-e2 Sb8-c6
Sb1-c3 Sg8-e7
Sc3-d5 Sc6-d4
Se2-c3 Se7-c6
Sc3-b1  ...
"czarne" teraz mogą reklamować, że po posunięciu które zapisały <Sc6-b8> pozycja pojawi się po raz trzeci.
Kod:
... Sc6-b8
III (zdjęcie) pojawienie się pozycji
"białe" teraz mogą reklamować, że po posunięciu które wykonały "czarne" pozycja pojawiła się po raz trzeci.
Kodeks Szachowy 2002 napisał:
ARTYKUŁ 9. PARTIA REMISOWA

9.1.
(a) ...
(b) ...
(c) Reklamacja remisu, zgodnie z art. 9.2, 9.3 lub 10.2, jest traktowana jako propozycja remisu.
9.2. Partia kończy się remisem, jeżeli zawodnik będący na posunięciu składa prawidłową reklamację, że identyczna pozycja (nie koniecznie przez powtórzenie tych samych posunięć),:
(a) pojawi się na szachownicy przynajmniej po raz trzeci po wykonaniu ruchu, który już zapisał na blankiecie i zadeklarował sędziemu zamiar jego wykonania, albo
(b) właśnie pojawiła się przynajmniej po raz trzeci, a zawodnik reklamujący remis jest na posunięciu.
Pozycje omówione w (a) i (b) są uznane za identyczne, jeżeli za każdym razem na tego samego zawodnika przypada posunięcie, jeśli bierki tego samego rodzaju i koloru zajmują te same pola oraz istnieje możliwość wykonania wszystkimi bierkami takich samych posunięć.
Pozycje nie są uznane za identyczne, jeśli przywilej odnośnie bicia pionków w przelocie ("en passant") został utracony lub prawo do roszady zmieniło się czasowo lub na zawsze.

Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email Odwiedź stronę autora

szyk
Nowy

PostWysłany: Czw Wrz 09, 2004 10:10 am
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

Ha. Więc to w interesie zawodnika leży zgłoszenie remisu wynikającego z trzykrotnego powtórzenia pozycji, a nie obserwującego sędziego/oprogramowania, dobrze zrozumiałem? Nawet, jeśli sędzia/oprogramowanie widzi taką sytuację, a żaden z graczy tego nie zgłosił, to nie ma prawa interweniować i zarządzić remis?

9.1.
(a) ...
(b) ...
(c) Reklamacja remisu, zgodnie z art. 9.2, 9.3 lub 10.2, jest traktowana jako propozycja remisu.

Tego nie bardzo rozumiem. Jak zgłaszam powtórzenie pozycji, to przeciwnik może się nie zgodzić na tę "propozycję remisu"?

PS. Jest gdzieś dostępny kodeks szachowy w wersji elektronicznej?
Powrót do góry

acidity
Hetman
Hetman

PostWysłany: Czw Wrz 09, 2004 12:08 pm
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

szyk napisał:
Tego nie bardzo rozumiem. Jak zgłaszam powtórzenie pozycji, to przeciwnik może się nie zgodzić na tę "propozycję remisu"?

PS. Jest gdzieś dostępny kodeks szachowy w wersji elektronicznej?

Przeciwnik może odrzucić (może nie być pewny czy powtórzenie nastąpiło) a ty możesz wtedy reklamować u sędziego.

Kodeksu nie znajdziesz, ale na niektórych stronach są dostępne przepisy fide, m.in. na mojej stronie: http://www.szachy.szczecin.pl/index.php?module=subjects&func=viewpage&pageid=15
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Odwiedź stronę autora

szyk
Nowy

PostWysłany: Czw Wrz 09, 2004 9:33 pm
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

Lysy napisał:
Kodeksu nie znajdziesz, ale na niektórych stronach są dostępne przepisy fide, m.in. na mojej stronie: http://www.szachy.szczecin.pl/index.php?module=subjects&func=viewpage&pageid=15

Tego mi było trzeba. Smile

Wydaje mi się, że trzymanie się skrupulatnie przepisów w takich grach, jak na kurniku, mogłoby być niewygodne, np. przed wykonaniem ruchu zapisywałoby się zagranie, a poźniej wykonywało ruch (dla ułatwienia np. poprzez przesunięcie figury, w tym momencie jest czas na np. propozycję remisu i ostatecznie wciśnięcie OK). Niech więc będzie tak, jak jest, w końcu na kurniku o nic wielkiego się nie gra, a trzykrotne powtórzenie pozycji zdarza się bardzo rzadko (w szczególności nieświadome).

Dziękuję wszystkim za pomoc.
Powrót do góry

tpp
Hetman
Hetman

PostWysłany: Czw Wrz 09, 2004 11:54 pm
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

szyk napisał:
Ha. Więc to w interesie zawodnika leży zgłoszenie remisu wynikającego z trzykrotnego powtórzenia pozycji, a nie obserwującego sędziego/oprogramowania, dobrze zrozumiałem? Nawet, jeśli sędzia/oprogramowanie widzi taką sytuację, a żaden z graczy tego nie zgłosił, to nie ma prawa interweniować i zarządzić remis?

Dobrze rozumiesz. To są przepisy FIDE. Przepisy na różnych turniejach mogą odbiegać od nich (wtedy nie mogą być klasyfikowane przez FIDE). Na serwerach może być też, że 3-krotne pojawienie się pozycji jest remisem z urzędu Rolling Eyes

szyk napisał:

9.1.
(a) ...
(b) ...

3-krotne pojawienie się pozycji reklamuje się u sędziego. Przeciwnik może wtedy powiedzieć, że zgadza się na remis i nie trzeba sprawdzać przebiegu partii. Z propozycji remisu nie można się wycofać (nawet jak się pomyliło).

szyk
Nowy

PostWysłany: Pią Wrz 10, 2004 10:10 am
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

Zdobyta wiedza już zaprocentowała, udało mi się zremisować przegraną partię. Very Happy

W sumie ten przepis o powtórzeniu pozycji trochę gmatwa grę w szachy, ale tylko wtedy, gdy się go dobrze nie zna (tak było ze mną jeszcze parę dni temu Wink).
Powrót do góry

acidity
Hetman
Hetman

PostWysłany: Pią Wrz 10, 2004 11:55 am
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

szyk napisał:
W sumie ten przepis o powtórzeniu pozycji trochę gmatwa grę w szachy, ale tylko wtedy, gdy się go dobrze nie zna (tak było ze mną jeszcze parę dni temu Wink).
Ten przepis jest pomocny, szczególnie w sytuacji, gdy obie strony są zmuszone do jedynego słusznego posunięcia po którym pozycja się powtarza. Unika się w ten sposób m.in. gry na czas.
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Odwiedź stronę autora

capablanca87
Nowy

PostWysłany: Pią Wrz 10, 2004 11:55 am
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

Masz rację szyk na kurniku o nic wielkiego się nie gra ale nie rozumiej skąd te dziwne przepisy np pod pozostaniu na szachownicy samego króla i skoczka czas dalej płynie a powinien być remis, co do trzykrotnego powtórzenia posunięcia sam miałem kiedyś podobny problem na szczęście nie w turnieju tylko w grze towarzyskiej wtedy wytłumaczono mi że powstanie na szachownicy trzy razy tej samej pozycji to remis.
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email

szyk
Nowy

PostWysłany: Pią Wrz 10, 2004 3:23 pm
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

capablanca87 napisał:
... pod pozostaniu na szachownicy samego króla i skoczka czas dalej płynie a powinien być remis...

Nigdy nie miałem takiej sytuacji (od niedawna gram na kurniku), ale jak jest tak zawsze, to rzeczywiście jest to irytujące i wypaczające sens gry. Wprawdzie raz miałem tak, że wygrałem mając skoczka i króla, ale tylko dlatego, że przeciwnik oprócz takich samych figur miał jeszcze piona, więc miał szansę na zwycięstwo, i zabrakło mu czasu na wykonanie jednego ruchu (!), aby wystawić swojego piona na bicie.

Faktycznie, nieważne o co się gra, ale przepisy powinny być zawsze takie same i tak samo przestrzegane, przynajmniej te dotyczące reguł gry. Bo w przeciwnym to są szachy, ale, hmm ..., nie w 100%.
Powrót do góry

Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu Idź do strony 1, 2  Następny
Wszystkie czasy w strefie
www.szachista.com Strona Główna
-> Nauka gry
Strona 1 z 2