Wysłany: Sro Wrz 08, 2004 10:16 am Temat postu: 3-krotne powtórzenie pozycji
Grałem na kurniku partię i została zakończona remisem, gdyż jakoby doszło do trzykrotnego powtórzenia pozycji. Ale wg. mnie do tego nie doszło! Prosiłbym o pomoc i przeanalizowanie partii :
No wlasnie jak to jest to pytanko tez mnie czesto nurtoje, czesto po 2-ktotnym powtorzeniu komp pokazujie mi remis. Jak to sie liczy? Bo dla mnie to sa jakies pomylki.
No wlasnie jak to jest to pytanko tez mnie czesto nurtoje, czesto po 2-ktotnym powtorzeniu komp pokazujie mi remis. Jak to sie liczy? Bo dla mnie to sa jakies pomylki.
Termin powtórzenie chyba nie jest najszczęśliwiej przyjęty, chodzi o to że jak 3-krotnie POWSTANIE ta sama pozycja to jest remis.
Termin powtórzenie chyba nie jest najszczęśliwiej przyjęty, chodzi o to że jak 3-krotnie POWSTANIE ta sama pozycja to jest remis.
Rzeczywiście, to lepszy termin, teraz już rozumiem. Sądziłem, że te powtórzenia pozycji muszą być przedzielone zawsze takimi samymi ruchami, myliłem się. Ale myślę, że gdyby partii nie kontrolował komputer, to ciężko byłoby wyłapać taką sytuację. Dzięki.
PS. Ta sama pozycja musi występować w konwencji : pozycja->jakiś ruch->pozycja->jakiś ruch-> pozycja, czy może być np. : pozycja->2 jakieś ruchy->pozycja->3 jakieś ruchy->pozycja ?
Rzeczywiście, to lepszy termin, teraz już rozumiem. Sądziłem, że te powtórzenia pozycji muszą być przedzielone zawsze takimi samymi ruchami, myliłem się. Ale myślę, że gdyby partii nie kontrolował komputer, to ciężko byłoby wyłapać taką sytuację. Dzięki.
PS. Ta sama pozycja musi występować w konwencji : pozycja->jakiś ruch->pozycja->jakiś ruch-> pozycja, czy może być np. : pozycja->2 jakieś ruchy->pozycja->3 jakieś ruchy->pozycja ?
O ile wiem , ilość ruchow pomiędzy poszczególnymi powstaniami pozycji jest dowolna, oczywiście jeśli są przedzielone to człowiekowi trudniej to wykryć.
Najłatwiej zapamiętać to poprzez robienie zdjęć. Remis to trzy jednakowe zdjęcia i nieważne w którym posunięciu się je zrobi lecz na kogo przypada ruch. Te zdjęcia (pozycje) mogą być po 2, 8 i np. po 33 posunięciu. Bierki mogą się przemieścić; np. skoczek który stał na b1 może zamienić się ze skoczkiem g1 ale pozycja (zdjęcie) jest taka sama.
Teraz nie mam czasu ale w nocy pokażę przykładową partię (oczywiście głupią - ale za to lepiej będzie widoczne pojawienie się pozycji). _________________ Myślenie jest rzeczą ludzką więc myśl gdy jesteś człowiekiem.
www.kolegiumsedziow.prv.pl - konkurs Przepisów gry. Zapraszam,Tomasz Ptaszyński
"czarne" teraz mogą reklamować, że po posunięciu które zapisały <Sc6-b8> pozycja pojawi się po raz trzeci.
Kod:
... Sc6-b8
III (zdjęcie) pojawienie się pozycji
"białe" teraz mogą reklamować, że po posunięciu które wykonały "czarne" pozycja pojawiła się po raz trzeci.
Kodeks Szachowy 2002 napisał:
ARTYKUŁ 9. PARTIA REMISOWA
9.1.
(a) ...
(b) ...
(c) Reklamacja remisu, zgodnie z art. 9.2, 9.3 lub 10.2, jest traktowana jako propozycja remisu.
9.2. Partia kończy się remisem, jeżeli zawodnik będący na posunięciu składa prawidłową reklamację, że identyczna pozycja (nie koniecznie przez powtórzenie tych samych posunięć),:
(a) pojawi się na szachownicy przynajmniej po raz trzeci po wykonaniu ruchu, który już zapisał na blankiecie i zadeklarował sędziemu zamiar jego wykonania, albo
(b) właśnie pojawiła się przynajmniej po raz trzeci, a zawodnik reklamujący remis jest na posunięciu.
Pozycje omówione w (a) i (b) są uznane za identyczne, jeżeli za każdym razem na tego samego zawodnika przypada posunięcie, jeśli bierki tego samego rodzaju i koloru zajmują te same pola oraz istnieje możliwość wykonania wszystkimi bierkami takich samych posunięć.
Pozycje nie są uznane za identyczne, jeśli przywilej odnośnie bicia pionków w przelocie ("en passant") został utracony lub prawo do roszady zmieniło się czasowo lub na zawsze.
Ha. Więc to w interesie zawodnika leży zgłoszenie remisu wynikającego z trzykrotnego powtórzenia pozycji, a nie obserwującego sędziego/oprogramowania, dobrze zrozumiałem? Nawet, jeśli sędzia/oprogramowanie widzi taką sytuację, a żaden z graczy tego nie zgłosił, to nie ma prawa interweniować i zarządzić remis?
9.1.
(a) ...
(b) ...
(c) Reklamacja remisu, zgodnie z art. 9.2, 9.3 lub 10.2, jest traktowana jako propozycja remisu.
Tego nie bardzo rozumiem. Jak zgłaszam powtórzenie pozycji, to przeciwnik może się nie zgodzić na tę "propozycję remisu"?
PS. Jest gdzieś dostępny kodeks szachowy w wersji elektronicznej?
Wydaje mi się, że trzymanie się skrupulatnie przepisów w takich grach, jak na kurniku, mogłoby być niewygodne, np. przed wykonaniem ruchu zapisywałoby się zagranie, a poźniej wykonywało ruch (dla ułatwienia np. poprzez przesunięcie figury, w tym momencie jest czas na np. propozycję remisu i ostatecznie wciśnięcie OK). Niech więc będzie tak, jak jest, w końcu na kurniku o nic wielkiego się nie gra, a trzykrotne powtórzenie pozycji zdarza się bardzo rzadko (w szczególności nieświadome).
Ha. Więc to w interesie zawodnika leży zgłoszenie remisu wynikającego z trzykrotnego powtórzenia pozycji, a nie obserwującego sędziego/oprogramowania, dobrze zrozumiałem? Nawet, jeśli sędzia/oprogramowanie widzi taką sytuację, a żaden z graczy tego nie zgłosił, to nie ma prawa interweniować i zarządzić remis?
Dobrze rozumiesz. To są przepisy FIDE. Przepisy na różnych turniejach mogą odbiegać od nich (wtedy nie mogą być klasyfikowane przez FIDE). Na serwerach może być też, że 3-krotne pojawienie się pozycji jest remisem z urzędu
szyk napisał:
9.1.
(a) ...
(b) ...
Tego nie bardzo rozumiem. Jak zgłaszam powtórzenie pozycji, to przeciwnik może się nie zgodzić na tę "propozycję remisu"?
3-krotne pojawienie się pozycji reklamuje się u sędziego. Przeciwnik może wtedy powiedzieć, że zgadza się na remis i nie trzeba sprawdzać przebiegu partii. Z propozycji remisu nie można się wycofać (nawet jak się pomyliło). _________________ Myślenie jest rzeczą ludzką więc myśl gdy jesteś człowiekiem.
www.kolegiumsedziow.prv.pl - konkurs Przepisów gry. Zapraszam,Tomasz Ptaszyński
Zdobyta wiedza już zaprocentowała, udało mi się zremisować przegraną partię.
W sumie ten przepis o powtórzeniu pozycji trochę gmatwa grę w szachy, ale tylko wtedy, gdy się go dobrze nie zna (tak było ze mną jeszcze parę dni temu ).
W sumie ten przepis o powtórzeniu pozycji trochę gmatwa grę w szachy, ale tylko wtedy, gdy się go dobrze nie zna (tak było ze mną jeszcze parę dni temu ).
Ten przepis jest pomocny, szczególnie w sytuacji, gdy obie strony są zmuszone do jedynego słusznego posunięcia po którym pozycja się powtarza. Unika się w ten sposób m.in. gry na czas.
Masz rację szyk na kurniku o nic wielkiego się nie gra ale nie rozumiej skąd te dziwne przepisy np pod pozostaniu na szachownicy samego króla i skoczka czas dalej płynie a powinien być remis, co do trzykrotnego powtórzenia posunięcia sam miałem kiedyś podobny problem na szczęście nie w turnieju tylko w grze towarzyskiej wtedy wytłumaczono mi że powstanie na szachownicy trzy razy tej samej pozycji to remis.
... pod pozostaniu na szachownicy samego króla i skoczka czas dalej płynie a powinien być remis...
Nigdy nie miałem takiej sytuacji (od niedawna gram na kurniku), ale jak jest tak zawsze, to rzeczywiście jest to irytujące i wypaczające sens gry. Wprawdzie raz miałem tak, że wygrałem mając skoczka i króla, ale tylko dlatego, że przeciwnik oprócz takich samych figur miał jeszcze piona, więc miał szansę na zwycięstwo, i zabrakło mu czasu na wykonanie jednego ruchu (!), aby wystawić swojego piona na bicie.
Faktycznie, nieważne o co się gra, ale przepisy powinny być zawsze takie same i tak samo przestrzegane, przynajmniej te dotyczące reguł gry. Bo w przeciwnym to są szachy, ale, hmm ..., nie w 100%.