| Poprzedni temat :: Następny temat |
| Autor |
Wiadomość |
jania Hetman

|
Wysłany: Pią Lip 02, 2004 7:41 pm Temat postu: Gazeta Wyborcza |
|
|
|
Informuje tych ktuży nie wiedzą że w piątki w GW jest zamieszczany (obok komiksów  ) Kącik szachowy  w którym są zamieszczane zawsze ciekawa kombinacja , partia , końcówka  Tylko szkoda że tak mało  _________________ "Czego nie wiem, tego się lękam; czego się lękam, tego nienawidzę; czego nienawidzę, to chcę zniszczyć."
(Jonathan Caroll) |
|
| Powrót do góry |
|
acidity Hetman

|
Wysłany: Pią Lip 02, 2004 11:30 pm Temat postu: |
|
|
|
Wielkość rubryki w gazetach, jest uzależniona od jej popularności, a tę mierzy się na podstawie odzewu czytających. Jeżeli do redakcji będą przychodziły listy, dzwoniły telefony dotyczące tematyki od różnych ludzi, to będzie to oznaczało ze rubryka jest popularna i warto ją poszerzyć. |
|
| Powrót do góry |
|
lk85 Hetman

|
Wysłany: Sob Lip 03, 2004 9:18 am Temat postu: |
|
|
|
Niestety szachy mają złą sławę wśród ludzi  . |
|
| Powrót do góry |
|
acidity Hetman

|
Wysłany: Sob Lip 03, 2004 2:43 pm Temat postu: |
|
|
|
| lk85 napisał: | Niestety szachy mają złą sławę wśród ludzi . |
Skąd ci to przyszło do głowy? Uważam że wręcz przeciwnie
Jedyny problem, to brak zrozumienia tego co sie dzieje na szachownicy przez przeciętnego człowieka |
|
| Powrót do góry |
|
lk85 Hetman

|
Wysłany: Sob Lip 03, 2004 4:17 pm Temat postu: |
|
|
|
Niestety ludzie, których znam, uważają grę w szachy za...(nie będę kończyć tego zdania). Zresztą istnieje pojęcie refleksu szachisty. Nawet na jednym z meczów Euro 2004 komentator powiedział, że to są piłkarskie szachy. Niestety każdy wie, o co w tym zdaniu chodzi  . |
|
| Powrót do góry |
|
jania Hetman

|
Wysłany: Sob Lip 03, 2004 4:37 pm Temat postu: |
|
|
|
To zależy na jakich ludzi się trafi  Dowodem właśnie jest kącik szachowy w GW  .Na takich jak ten komentator mówi się ograniczony umysłowo  bo gadają a nie wiedzą co  _________________ "Czego nie wiem, tego się lękam; czego się lękam, tego nienawidzę; czego nienawidzę, to chcę zniszczyć."
(Jonathan Caroll) |
|
| Powrót do góry |
|
lk85 Hetman

|
Wysłany: Sob Lip 03, 2004 6:27 pm Temat postu: |
|
|
|
Źle mówią o szachach tylko ci. co nie umieją grać. Nie znam osoby, która umie dobrze grać(dobrze czyli nie podstawia figur  ) i która źle się o szachach wypowiada. |
|
| Powrót do góry |
|
lk85 Hetman

|
|
| Powrót do góry |
|
chess_amator Goniec

|
Wysłany: Nie Sie 08, 2004 8:16 pm Temat postu: |
|
|
|
| lk85 napisał: | W dzisiejszej Gazecie Wyborczej jest kombincja z 6 partii meczu finału mistrzostw świata. Zapewne znacie tą "słynną" pozycję. Posunięcie nowego mistrza świata 41.Hg8 to jest po prostu katastrofa, żenada i wszystko co najgorsze! Zawodnik z V kategorią nie schodziłby hetmanem z przekątnej h1-a8, a Kasimdżanow tak zrobił . Białe miały duze szanse na zwycięstwo, a mistrz świata posunięciem 41.Hg8 nawet jak nie widział tej kombinacji, to chyba wiedział, że Adams doprowadzi do wiecznego szacha(chyba każdy amator to widzi). Do Adamsa również można mieć pretencje, ale to co zrobił Kasimdzanow to...(lepiej nie mówić). |
Czyli mam rozumiec, ze ty majac znacznie wyzsza kategorie nie popelniasz tak oczywistych bledow i to co zrobil jeden z w/w zawodnikow jest po prostu niewybaczalne, tak?
Pozdrawiam - Chess_amator _________________ Szachowy amator. Szachy jako swietna, lecz mocno skomplikowana gra. |
|
| Powrót do góry |
|
acidity Hetman

|
Wysłany: Nie Sie 08, 2004 9:52 pm Temat postu: |
|
|
|
Wykonywanie takich posunięć nie jest niczym nadzwyczajnym. Polecam zapoznanie się z 12 rozdziałem "Myślenie szachistów w czasie rozgrywania partii szachowej" z książki Piotra Romanowskiego pt. "Gra środkowa - kombinacja" |
|
| Powrót do góry |
|
lk85 Hetman

|
Wysłany: Pon Sie 09, 2004 1:04 pm Temat postu: |
|
|
|
To nie była zwykła gafa. To była głupota i nawet taki gracz jak ja nie zagrałby tak głupio. |
|
| Powrót do góry |
|
|