| Poprzedni temat :: Następny temat |
| Autor |
Wiadomość |
helion Nowy

|
Wysłany: Nie Sie 01, 2004 8:58 am Temat postu: kategorie |
|
|
|
mam pytanie, w jaki sposób można zrobić kategorie szachową? trzeba należeć dlo klubu jakiegoś, czy tylko sie gdzieś zgłosić..
bo nie mam o tym pojęcia. |
|
| Powrót do góry |
|
Tomo Pion

|
Wysłany: Nie Sie 01, 2004 11:40 am Temat postu: |
|
|
|
Wysstarczy, że zagrasz w turnieju klasyfikacyjnym. _________________ Jeśli zawodnik nie umie stworzyć logicznego planu, zaczyna komplikować grę. - A. Alechin |
|
| Powrót do góry |
|
jania Hetman

|
|
| Powrót do góry |
|
acidity Hetman

|
Wysłany: Pon Sie 02, 2004 10:01 pm Temat postu: |
|
|
|
| jania napisał: | No i licencję szachowa posiadać  |
Takiego wymogu nie ma. Licencja jest konieczna tylko w przypadku gdy chcemy grać w imprezach rangi MP, półfinały MP itd. |
|
| Powrót do góry |
|
agusia22 Nowy

|
Wysłany: Sob Sie 07, 2004 10:31 am Temat postu: |
|
|
|
Rankingi możesz zdobywać jako osoba zrzeszona oraz która należy do Klubu Szachowego!
Odbywają się często turnieje, walki o kategorie, że można zdobywać osiągać jak się wygra z dobrymi zawodnikami!
Lepiej zagrać i wygrać z osobą,która ma większą kategorię niż bk i 5,4 to prędzej można osiągać sukcesy!
Licencje jak pisano wyżej się powinno płacić wtedy kiedy startujemy o Mistrzostwa, ale we Wrocławiu też trza mieć licencję roczną aby zagrać o walkę na kategorie! _________________ Grając w śród niesłyszących pochwala mnie wynik
Grając z każdą osobą uśmiech mi ujawia!
żyć mi się chce- bo jam tu szachista
Niesłyszę lecz za to widze:)
Szach i Mat....The End:) |
|
| Powrót do góry |
|
tpp Hetman

|
Wysłany: Nie Sie 08, 2004 3:01 pm Temat postu: |
|
|
|
To nie jest licencja lecz lokalna opłata organizacyjna czy jak ją tam nazywają. Zasady nadawania (otrzymywnia) licencji są podane na stronie właściwego Polskiego Związku Sportowego (w tym przypadku szachowego). Licencje są w każdej dyscyplini sportu.
Teoretycznie kategoria jest tytułem wewnątrzorganizacyjnym i powinno się być członkiem klubu a za jego pośrednictwem PZSzachu, ale życie płata figla i ...
To samo z rankingiem. Np. 2 lata temu Białoruś zalegała z opłatą do FIDE i zawodnicy białoruscy nie byli na liście elo (am Zezulkion grał w Koszalinie w grupie B - zrobił sobie lekki trening)  _________________ Myślenie jest rzeczą ludzką więc myśl gdy jesteś człowiekiem.
www.kolegiumsedziow.prv.pl - konkurs Przepisów gry. Zapraszam, Tomasz Ptaszyński |
|
| Powrót do góry |
|
lk85 Hetman

|
|
| Powrót do góry |
|
chess_amator Goniec

|
Wysłany: Nie Sie 08, 2004 3:52 pm Temat postu: |
|
|
|
| agusia22 napisał: | | Lepiej zagrać i wygrać z osobą,która ma większą kategorię niż bk i 5,4 to prędzej można osiągać sukcesy! |
Niekiedy warto zastanowic sie W JAKIM CELU potrzebna nam jest kategoria. A ze zbyt mocnymi to lepiej za duzo nie grac, bo mozna szybko stracic chec do gry .
Pozdrawiam - Chess_amator _________________ Szachowy amator. Szachy jako swietna, lecz mocno skomplikowana gra. |
|
| Powrót do góry |
|
agusia22 Nowy

|
Wysłany: Nie Sie 08, 2004 4:23 pm Temat postu: |
|
|
|
Cóż czasem tak bywa, ale warto rozegrac i lepiej sie wygrywa!
Jak ludzie mówią: " Ze słabszymi nie wiem jak grać, można przegrać a z strony mocnych można podać dobrą pozycje gry"
Kiedyś jak ja miałam kategorię V a moja przeciwniczka miała 2 (teraz ona ma obecnie juz I ++, a ja mam III kategorię) to gralismy bez sensu. Jednak u mnie nie bylo ubawów i śmiechów, poniewaz dopiero co początkującą zawodniczką byłam, lecz przeciwniczka miała niezle powtórzenia ze musiala przegladnac nasza partie i Tata jej przeanalizowal, iz zle zagralismy oby dwie! JA sie smialam bo sama widzialam wlasne bledy,ktore analizowalam w klubie!
Wygrana mi sie liczyla kiedys,ale teraz wole liczyc na jakos gry i licze punktacje na planszy:) _________________ Grając w śród niesłyszących pochwala mnie wynik
|
| Powrót do góry |
|
chess_amator Goniec

|
Wysłany: Nie Sie 08, 2004 7:54 pm Temat postu: |
|
|
|
| agusia22 napisał: | | Wygrana mi sie liczyla kiedys,ale teraz wole liczyc na jakos gry i licze punktacje na planszy:) |
Ja tez dzis wole jakosc gry anizeli wynik . A o co chodzi z punktacja na planszy?
Pozdrawiam - Chess_amator _________________ Szachowy amator. Szachy jako swietna, lecz mocno skomplikowana gra. |
|
| Powrót do góry |
|
jania Hetman

|
|
| Powrót do góry |
|
chess_amator Goniec

|
Wysłany: Nie Sie 08, 2004 8:19 pm Temat postu: |
|
|
|
| jania napisał: | Mnie nigdy nie obchodzi kto ma jaką kategorie. Ja mam IV i fajnie bo czasem przeciwnicy mnie lekceważą  |
Ja kiedys mialem 2 kolegow co byli BK i inni mysleli, ze beda to "latwe kaski", a tymczasem 2 kategorie strasznie sie pocily i przewaznie wtapialy. Dopiero 1 kategorie ich zatrzymywaly
|
| Powrót do góry |
|
acidity Hetman

|
Wysłany: Nie Sie 08, 2004 9:57 pm Temat postu: |
|
|
|
| chess_amator napisał: | Ja kiedys mialem 2 kolegow co byli BK i inni mysleli, ze beda to "latwe kaski", a tymczasem 2 kategorie strasznie sie pocily i przewaznie wtapialy. Dopiero 1 kategorie ich zatrzymywaly |
Problem w tym, że po takim występie na pewno nie będziesz bk ) No chyba że grasz blitza. |
|
| Powrót do góry |
|
chess_amator Goniec

|
Wysłany: Nie Sie 08, 2004 11:55 pm Temat postu: |
|
|
|
| Lysy napisał: | Problem w tym, że po takim występie na pewno nie będziesz bk ) No chyba że grasz blitza. |
W sumie to ich "problem" . Moge jedynie dodac, ze jeden zrobil 2+ i sie wycofal po 3-4 latach gry w szachy (w tym rok "nieaktywnosci"), zas drugi z nich czeka na zatwierdzenia 1 kategorii zdobytej niecale pol roku temu [a na dzis dzien gra skubany z sila ok. 2080-2150 - tak szacuje; po 7 latach grania w szachy].
|
| Powrót do góry |
|
agusia22 Nowy

|
Wysłany: Pon Sie 09, 2004 5:01 pm Temat postu: |
|
|
|
Chodziło mnie o to,że licze punktacje bierek ,planuje rozgrywanie gry!
Uczono mnie ,abym planowała ......
Co do turnieju, grałam jako V kat. jednak dla II kat. ja z pełnym śmiechem byłam za mocna!
Teraz to rozgrywam mecze z III kategorią, II kategorią, a także i niższe, i wyższe...zależy co,jakie turnieje i gdzie:) _________________ Grając w śród niesłyszących pochwala mnie wynik
|
| Powrót do góry |
|
|