Witamy w Magazyn Szachista
 » Strona Główna // » Baza partii / » FORUM / » Kombinacje / » Nauka Gry / » Zadania / » Prenumerata
 FAQFAQ   SzukajSzukaj   GrupyGrupy   ProfilProfil   Zaloguj i zobacz wiadomościZaloguj i zobacz wiadomości   ZalogujZaloguj 

Indywidualne Mistrzostwa Polski Niesłyszących

Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    www.szachista.com Strona Główna
-> Turnieje
Poprzedni temat :: Następny temat  
Autor Wiadomość
agusia22
Nowy

PostWysłany: Sob Sie 07, 2004 10:09 am
Temat postu: Indywidualne Mistrzostwa Polski Niesłyszących
Odpowiedz z cytatem

Witajcie drodzy kochani!

Jestem osobą nie słyszącą lecz tu pojawiam się pierwszy raz, słyszę dzięki tylko istnieniom aparatu słuchowego, mimo że jestem szachistką i gram:) w różnych zawodach w śród niesłyszących, przede wszystkim na Mistrzostwach Polski Niesłyszących w Openach

Także należe do Wrocławskiego klubu dla każdego, czyli słyszących - Klub Polonia Wrocław i tam jestem od niedawna, bo wcześniej należałam do Polaru, przeniosłam się później do MDK Śródmieście a teraz pozostaję w Poloni:)

Mam 3 kategorię szachową i na tym turnieju co po niżej jest napisane było ciężko rozgrywać z koleżanką Ewą Wardziak.....mam nadzieje,że się postaram w następnych turniejach ominąć przegrane partie:)

Własnie w czerwcowym wydaniu Świata Ciszy ukazały się wyniki szachowe, więc przepisuje od słowa do słowa:) co ciekawego piszą....!

XXXV Indywidualne Mistrzostwa Polski Niesłyszących w Szachach

W dniach 22-23 maja odbyły się w Rybniku XXXV Indywidualne Mistrzostwa Polski Niesłyszących w Szachach kobiet i mężczyzń na rok 2004. Organizatorem mistrzostw był Śląski Klub Sportowy Niesłyszących " Rybnik" na zlecenie Polskiego Związku Sportowego Głuchych. W mistrzostwach startowało 8 kobiet i 20 mężczyzń. Turniej finałowy poprzedziły eliminacje regionalnerozegrane w Warszawie w dniach 17-18 kwietnia.

Z różnych powodów nie wystartowali wszyscy najlepsi niesłyszący szachiści, między innymi brak było wielokrotnego Mistrza Polski Niesłyszących w Szachach M. Czecha oraz R. Nadolińskiego ze Słupska. Niemniej pięciu startujących zawodników posiadało ranking ELO, a kilku innych I kategorię szachową.

W tegorocznym IMPN o tytule mistrzowskim zadecydować mają wyniki łączne z dwóch openów w Rybniku i Lublinie ( 5-6 czerwca). Tytułów mistrzostw bronią K.Chęciak z Warszawy i M.Mollus z Kielc, którym jednak w Rybniku wyraźnie nie poszczęściło. O ile w turnieju kobiet łatwo było wytypować faworytkę, bo od początku do końca prowadziła równo grająca Ewa Wardziak, bardzo pragnąca się zrewanżować za utratę tytułu mistrzowskiego na rzecz M.Mollus, to w turnieju mężczyzn walka toczyła się praktycznie między trzema zawodnikami J.Strzeleckim z Warszawy, a M.Ćwiekiem i P.Walczakiem z Rybnika.

Ostatecznie wygrał J.Strzelecki różniąc 0,5 pkt przegrywając tylko z P.Walczakiem i remisując z J.Wociórem (Łuków). II i III miejsce zajęli odpowiednio M.Ćwiek i P.Walczak.
Niespodzianką zawodów dalekie miejsca K.Michalczuka( Łuków), który wygrał eliminacje w Warszawie i L.Kamińskiego- najstarszego uczestnika mistrzostw, dla którego tempo gry (1 godzina na zawodnika) było za szybkie. Bardzo dobry wynik uzyskał natomiast A.Szcześniak z Warszawy,który startując po 1 raz pierwszych w finałach IMPN zajął wysoką VII lokate.

Wśród pań wygrała Ewa Wardziak z Warszawy przed Agnieszką Ziembińską z Wrocławia, ale poziom gry reprezentowany przez nasze panie nie gwarantuje im sukcesu na arenie międzynarodowej.

Koszta organizacyjne zawodów pokrył MINiS, a nagrody ufundował Urząd Miasta Rybnik oraz firma " Pro-Tech" z Rybnika. Drobne upominki i gadżety otrzymali również uczestnicy mistrzostw od firmy odzieżowej " Lazar" z Rybnika oraz od UrzęduMiasta Rybnika. Sędzią głównym zawodów był pan Marcin Wałach, a nagrody rzeczowe wręczył asystent Prezydenta Rybnika, pan Grzegorz Wolnik. Na zakończeniu mistrzostw obecni byli także przedstawiciele Polskiego Związku Głuchych, prezes Oddziału PZG w Katowicach G.Klon i sekretarz T.Smuga. Imprezę oficjalnie otworzyła i zamknęła również grająca w szachy prezes Polskiego Związku Sportowego Głuchych, pani Maria Michalczuk.
W ramach mistrzostw odbyło się też walne zebranie sekcji szachowej PZSG, na którym wybrano nowy zarząd. Kiedrownikiem sekcji szachowej został wybrany pan Ludwik Kamiński (Rybnik), sekretarzem- Krzysztof Michalczuk(Łuków), a członkiem Krzysztof Chęciak (Warszawa). Omawiana też była sprawa wyjazdu naszych zwodników na Indywidualne Mistrzostwa Świata w Szachach do Mallente(Niemcy), które odbędą się na przełomie lipca i sierpnia br.

Wyniki końcowe:

KOBIETY

1. Ewa Wardziak- 5.5 pkt
2. Agnieszka Ziembińska- 5 pkt
3. Wiesława Kędzierawska- 4.5 pkt
4. Ewa Bęben- 4 pkt
5. Maria Michalczuk- 4 pkt
6. Marianna Mollus- 3.5 pkt

Mężczyźni

1. Jerzy Strzelecki- 5.5 pkt
2. Mariusz Ćwiek- 5 pkt
3. Piotr Walczak- 5 pkt
4. Krzysztof Chęciak- 5 pkt
5. Jan Wociór- 4.5 pkt
6. Wiesław Kuczyński- 4 pkt

Za organizatora:

Aleksander Kubin z Rybnika

Napisałam to co było zapisane w gazetcie Świat Ciszy i w czerwcowym wydaniu narazie ukazano OPEN I i czekam na dalsze czasopismo, które miałam także MP szachów, lecz już OPEN II w Lublinie, jak pisałam w wynikach szachowych...lecz dołączę jako z Gazety Świat Ciszy:)

Niesłyszę lecz za to widze:)

Szach i Mat....The End:)
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email

acidity
Hetman
Hetman

PostWysłany: Sob Sie 07, 2004 2:38 pm
Temat postu: Re: XXXV Indywidualne Mistrzostwa Polski Niesłyszących-Szach
Odpowiedz z cytatem

Na początek - gratuluję sukcesu! Srebro na MP, to nie lada wydarzenie w życiu każdego szachisty.
Świat Ciszy napisał:
poziom gry reprezentowany przez nasze panie nie gwarantuje im sukcesu na arenie międzynarodowej.

Mogli sobie odpuścić ten fragment... Moim zdaniem powinni pisać tylko i wyłącznie o gorącym temacie, czyli zakończonych MP, a nie bawić się w ocenę szans na innych zawodach.
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Odwiedź stronę autora

jania
Hetman
Hetman

PostWysłany: Sob Sie 07, 2004 4:25 pm
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

Ja też przyłączam sie do gratulacji i życzę dalszych sukcesów Very Happy

lk85
Hetman
Hetman

PostWysłany: Sob Sie 07, 2004 5:23 pm
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

Ja również Very Happy.
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość

agusia22
Nowy

PostWysłany: Sob Sie 07, 2004 5:28 pm
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

Chcę wszystkim serdecznie podziękować za gratulationsy:).

Otóż prawdę mówiąc pojechała jedna zawodniczka na Mistrzostwa Świata na Mallente (Niemcy) koleżanka Kędzierawska, miała jechać była Mistrzyni Polski z roku 2003 Mollus, gdy dowiedziawszy się o tym,że nie jedzie to ja miałam jechać na jej miejsce chyba, lecz za późno info się dostało oraz nie mogłabym jechać z powodu braku urlopu!

Planuje dopiero na przyszły rok osiągnąc sukces!Smile
Niesłyszę lecz za to widze:)

Szach i Mat....The End:)
Powrót do góry

Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu
Wszystkie czasy w strefie
www.szachista.com Strona Główna
-> Turnieje
Strona 1 z 1