| Poprzedni temat :: Następny temat |
| Autor |
Wiadomość |
marcin-boss Pion

|
Wysłany: Czw Lip 22, 2004 10:40 am Temat postu: Książki otwarć |
|
|
|
Czy mógłby ktoś podac jakąś dobrą książkę otwarć do fritza?? |
|
| Powrót do góry |
|
acidity Hetman

|
Wysłany: Czw Lip 22, 2004 11:48 am Temat postu: |
|
|
|
Przecież Frtiz standardowo posiada dołączoną książkę debiutową...
Zastanawiam sie, co masz na myśli pisząc "dobrą"? Jeśli potrzebna komuś specjalistyczna książka, zwiazana tylko i wyłącznie z własnym repertuarem debiutowym, to najlepiej utworzyć ją samemu. W pliku pomocy jest dokładnie objaśnione jak to zrobić. |
|
| Powrót do góry |
|
marcin-boss Pion

|
Wysłany: Czw Lip 22, 2004 5:01 pm Temat postu: |
|
|
|
| Lysy napisał: | Przecież Frtiz standardowo posiada dołączoną książkę debiutową...
Zastanawiam sie, co masz na myśli pisząc "dobrą"? Jeśli potrzebna komuś specjalistyczna książka, zwiazana tylko i wyłącznie z własnym repertuarem debiutowym, to najlepiej utworzyć ją samemu. W pliku pomocy jest dokładnie objaśnione jak to zrobić. |
Nie no mi chodziło o to żeby ktoś mi polecił jakąś fajną książkę abym mógł pograć na playchess.com enginem (x3d fritz) |
|
| Powrót do góry |
|
marcin-boss Pion

|
|
| Powrót do góry |
|
acidity Hetman

|
|
| Powrót do góry |
|
marcin-boss Pion

|
Wysłany: Czw Lip 22, 2004 9:19 pm Temat postu: |
|
|
|
| Lysy napisał: | A czemu książka która jest dołączona do fritza nie jest fajna?
| Cytat: | | Mam teraz inną prośbę: mógłby ktos podac link do jakiegos zbioru partii w PGN??? Najlepiej zeby było to jak najwięcej partii wjednym pliku. |
Podawałem już na tym forum link do strony gdzie można ściągnąć bazę 2.500.000 partii. Poszukaj  |
Okej nie musisz się unosić nie jestem uzytkownikiem tego forum od początku jego istnienia  |
|
| Powrót do góry |
|
olkok Nowy

|
Wysłany: Sob Lip 24, 2004 7:49 pm Temat postu: |
|
|
|
książki otwarć różnią się, Łysy.
Teoria debiutów cały czas się polepsza. Nie raz gdy gram Fritzem 8 z nowszą(często po części własną) książką mój komp jest zaskoczony i liczy ... |
|
| Powrót do góry |
|
acidity Hetman

|
Wysłany: Sob Lip 24, 2004 9:55 pm Temat postu: |
|
|
|
| marcin-boss napisał: | Okej nie musisz się unosić  |
Nie unoszę się, bo niby czemu miałbym to robić?
| marcin-boss napisał: | nie jestem uzytkownikiem tego forum od początku jego istnienia  | Co nie oznacza, że nie można poczytać starszych wpisów. W zasadzie od tego powinno się zacząć. Temat o którym mowa, był piłowany w kwietniu, więc niezbyt dawno.
http://www.szachista.com/ftopicp-2376.html#2376 (patrz link nr 5)
| olkok napisał: | książki otwarć różnią się, Łysy.
Teoria debiutów cały czas się polepsza. Nie raz gdy gram Fritzem 8 z nowszą(często po części własną) książką mój komp jest zaskoczony i liczy ... | Czemu tłumaczysz mi rzeczy oczywiste? Nigdzie nie stwierdziłem, że książki się nie różnią, zapytałem tylko czemu książka dołączona do fritza nie jest fajna i w dalszym ciągu czekam na uzasadnienie.
To, że program liczy mimo, że w książce znajduje się "jakaś" kontynuacja nie powinno nikogo dziwić. Oprócz samych posunięć są tam też inne dane takie jak: ilość partii w których dane posunięcie zostało zagrane, skuteczność posunięcia w %, Av średnia wartość ELO grających podane posunięcie, Perf wynik ELO posunięcia, Fritz waga fritz (określa prawdopodobieństwo z jakim posunięcie będzie wykonane przez program). Ostatnia opcja ma najwieksze znaczenie i należy pamietać, że działa tylko w przypadku, gdy książka znajduje się na twardym dysku. Chodzi o to, że program w zależności od osiągniętych rezultatów wystawia ocenę danemu wariantowi, przez co się uczy! Istnieje też możliwość ręcznego ustawienia tych opcji. przez co możesz "namówić" program nawet do gry na mata szewskiego, co dałoby ci gigantyczne fory w debiucie.
Oprócz tego co powyżej napisałem, masz też możliwość wprowadzania zmian w opcjach książki, aby zmusić w ten sosób program do np. większego ryzyka, gry w niezbyt pewnych kontynuacjach. |
|
| Powrót do góry |
|
marcin-boss Pion

|
|
| Powrót do góry |
|
olkok Nowy

|
Wysłany: Pon Lip 26, 2004 9:18 am Temat postu: |
|
|
|
Łysy nie zgodzę się z tobą cd. uczenia się książek. Jest to poprostu bezmyślność. Grałem z komputerem wiele partii na klasyczną kontrolę czasu. Kilka razy udało mi się zremisować, ale już nie wygrać.
Program uczy się że praktycznie każdy debiut jest jednakowo dobry!
Z kolei gdy gram w pokoju komputerowym na playchess.com, staram się grać z komputerami 2500+ i częściej przegrywam niż wygrywam. Tu z kolei nawet najlepszy debiut jest obalony i komputer przestaje go używać.
Według mnie jest to miarodajne tylko wtedy gdy komputer gra z tak samo silnym przeciwnikiem.
Pozdrawiam, Olkok. |
|
| Powrót do góry |
|
|