| Poprzedni temat :: Następny temat |
| Autor |
Wiadomość |
bish0p Nowy

|
Wysłany: Czw Lip 22, 2004 2:54 pm Temat postu: "Myśl" czy "Graj"? - A.Kotow |
|
|
|
Słyszałem, że te 2 książki Kotowa są bardzo dobre: "Graj jak arcymistrz" i "Myśl jak arcymistrz". Jednak chciałbym sie dowiedzieć czym one się różnią i którą warto przeczytać w pierwszej kolejności. Proszę wtajemniczonych o odpowiedź. |
|
| Powrót do góry |
|
jania Hetman

|
Wysłany: Czw Lip 22, 2004 4:28 pm Temat postu: |
|
|
|
Ja czytam aktualnie "Graj jak ... " I musze powiedzieć że jest trudna dla mnie do zrozumienia.
W "Myśl jak...." jest więcej czytania niż przykładów. _________________ "Czego nie wiem, tego się lękam; czego się lękam, tego nienawidzę; czego nienawidzę, to chcę zniszczyć."
(Jonathan Caroll) |
|
| Powrót do góry |
|
olkok Nowy

|
Wysłany: Czw Lip 22, 2004 7:28 pm Temat postu: |
|
|
|
Dość ciekawe książki, sam się na nich "wychowywałem".
Książka "Myśl jak Arcymistrz" to pierwsza z serii dwóch(Graj jest następczynią). W pierwszej książce wiele miejsca zajmuje analiza wariantów. w drugiej autor opisuje planowanie i zmysł kombinacyjny. |
|
| Powrót do góry |
|
Killerr Nowy

|
Wysłany: Czw Lip 22, 2004 8:35 pm Temat postu: |
|
|
|
Są to jedne z najlepszych książek szachowych . Są ewenementem gdyż żadko się zdarza zeby zawodnik światowej czołówki ujawnił swoje sekrety.
obok książęk Dworeckiego najlepsze książki szachowe. osobiście polecałbym te książki zawodnikom od II kategorii . Jest to świetna droga do rozwijania swoich umiejętności szachowych. Jeżeli nie macie trenerów te książki są dla was rozwiązaniem. Po przerobieniu tych ksiązek wasza siła gry wzrośnie i to dużo. Są to książki nad którymi trzeba posiedzieć i pokombinować a to jest najlepsze pozycje kóre przedstawia Kotow w swoich ksiązkach są niesamowite. bardzo polecam |
|
| Powrót do góry |
|
acidity Hetman

|
Wysłany: Czw Lip 22, 2004 9:20 pm Temat postu: |
|
|
|
| Killerr napisał: | | Są to jedne z najlepszych książek szachowych . |
Trudno sie nie zgodzić z tym twierdzeniem.
| Killerr napisał: | | Po przerobieniu tych ksiązek wasza siła gry wzrośnie i to dużo. |
Bez wątpienia wzrośnie zrozumienie gry, a czy siła - sprawa dyskusyjna. |
|
| Powrót do góry |
|
olkok Nowy

|
Wysłany: Pią Lip 23, 2004 10:34 am Temat postu: |
|
|
|
Muszę szczerze przyznać że dzięki książce pt. "Myśl jak Arcymistrz" liczę warianty na niezłym poziomie.
Polecam! |
|
| Powrót do góry |
|
jania Hetman

|
Wysłany: Wto Lip 27, 2004 11:58 am Temat postu: |
|
|
|
Warte sa też uwagi ksiązki z tej samej seri co graj jak....
Nowoczesne końcówki - A.Bielawski
Jak zrealizować nie wielką przewagę- E.Gulfeld
Obrona Królewsko Indyjska- E.Gulfeld _________________ "Czego nie wiem, tego się lękam; czego się lękam, tego nienawidzę; czego nienawidzę, to chcę zniszczyć."
(Jonathan Caroll) |
|
| Powrót do góry |
|
lk85 Hetman

|
Wysłany: Wto Lip 27, 2004 12:04 pm Temat postu: |
|
|
|
Jak zrealizować niewielką przewagę... z tym są spore problemy  . |
|
| Powrót do góry |
|
Tomo Pion

|
|
| Powrót do góry |
|
jania Hetman

|
Wysłany: Wto Lip 27, 2004 2:13 pm Temat postu: |
|
|
|
| Tomo napisał: | Ja sobie ją niedawno kupiłem tj, "Jak zrealizować niewielką przewagę"  |
I dobra ona jest  _________________ "Czego nie wiem, tego się lękam; czego się lękam, tego nienawidzę; czego nienawidzę, to chcę zniszczyć."
(Jonathan Caroll) |
|
| Powrót do góry |
|
Tomo Pion

|
|
| Powrót do góry |
|
jania Hetman

|
Wysłany: Sro Lip 28, 2004 11:08 am Temat postu: |
|
|
|
Też mam zamiar ją kupic  . Ale myśle też nad książką Nowoczesne Końcówki. _________________ "Czego nie wiem, tego się lękam; czego się lękam, tego nienawidzę; czego nienawidzę, to chcę zniszczyć."
(Jonathan Caroll) |
|
| Powrót do góry |
|
szaszkin Nowy

|
Wysłany: Sro Lip 28, 2004 11:37 am Temat postu: |
|
|
|
Przegladalem "Nowoczesne koncowki" i nie podobaly mi sie, to jest ksiazka dla tych co znaja juz koncowki, a nie podrecznik, troche balaganiarska, duzo lepszy jest Panczenko, i jeszcze to tlumaczenie, tytul rozdzialu: Koncowki z pionkami.... Z tych nowych ksiazek wydawnictwa RM zdecydowanie najlepsza jest Soltisa o Fischerze. 100 swietnie skomentowanych partii Fischera. |
|
| Powrót do góry |
|
Tomo Pion

|
Wysłany: Sro Lip 28, 2004 1:11 pm Temat postu: |
|
|
|
Ja kupiłem Nowoczesne Końcówki, ale jeszcze nie przerabiałem ich. Narazie zgłębiam Gufelda" jak zrealizować niewielką przewagę"  [/code] _________________ Jeśli zawodnik nie umie stworzyć logicznego planu, zaczyna komplikować grę. - A. Alechin |
|
| Powrót do góry |
|
lk85 Hetman

|
Wysłany: Wto Sie 03, 2004 9:36 pm Temat postu: |
|
|
|
Ta książka "Myśl jak arcymistrz" jest naprawdę wspaniała. Są tam pokazane bardzo ciekawe i skomplikowane pozycje szachowe i można się wiele nauczyć. |
|
| Powrót do góry |
|
|