Witamy w Magazyn Szachista
 » Strona Główna // » Baza partii / » FORUM / » Kombinacje / » Nauka Gry / » Zadania / » Prenumerata
 FAQFAQ   SzukajSzukaj   GrupyGrupy   ProfilProfil   Zaloguj i zobacz wiadomościZaloguj i zobacz wiadomości   ZalogujZaloguj 

Książki otwarć

Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    www.szachista.com Strona Główna
-> Programy i komputery
Poprzedni temat :: Następny temat  
Autor Wiadomość
marcin-boss
Pion
Pion

PostWysłany: Czw Lip 22, 2004 10:40 am
Temat postu: Książki otwarć
Odpowiedz z cytatem

Czy mógłby ktoś podac jakąś dobrą książkę otwarć do fritza??
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość

acidity
Hetman
Hetman

PostWysłany: Czw Lip 22, 2004 11:48 am
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

Przecież Frtiz standardowo posiada dołączoną książkę debiutową...

Zastanawiam sie, co masz na myśli pisząc "dobrą"? Jeśli potrzebna komuś specjalistyczna książka, zwiazana tylko i wyłącznie z własnym repertuarem debiutowym, to najlepiej utworzyć ją samemu. W pliku pomocy jest dokładnie objaśnione jak to zrobić.
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Odwiedź stronę autora

marcin-boss
Pion
Pion

PostWysłany: Czw Lip 22, 2004 5:01 pm
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

Lysy napisał:
Przecież Frtiz standardowo posiada dołączoną książkę debiutową...

Zastanawiam sie, co masz na myśli pisząc "dobrą"? Jeśli potrzebna komuś specjalistyczna książka, zwiazana tylko i wyłącznie z własnym repertuarem debiutowym, to najlepiej utworzyć ją samemu. W pliku pomocy jest dokładnie objaśnione jak to zrobić.

Nie no mi chodziło o to żeby ktoś mi polecił jakąś fajną książkę abym mógł pograć na playchess.com enginem (x3d fritz)
Powrót do góry

marcin-boss
Pion
Pion

PostWysłany: Czw Lip 22, 2004 8:08 pm
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

Mam teraz inną prośbę: mógłby ktos podac link do jakiegos zbioru partii w PGN??? Najlepiej zeby było to jak najwięcej partii wjednym pliku. Z góry dzięki Very Happy
Powrót do góry

acidity
Hetman
Hetman

PostWysłany: Czw Lip 22, 2004 9:14 pm
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

A czemu książka która jest dołączona do fritza nie jest fajna?

Cytat:
Mam teraz inną prośbę: mógłby ktos podac link do jakiegos zbioru partii w PGN??? Najlepiej zeby było to jak najwięcej partii wjednym pliku.

Podawałem już na tym forum link do strony gdzie można ściągnąć bazę 2.500.000 partii. Poszukaj Exclamation
Powrót do góry

marcin-boss
Pion
Pion

PostWysłany: Czw Lip 22, 2004 9:19 pm
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

Lysy napisał:
A czemu książka która jest dołączona do fritza nie jest fajna?

Cytat:
Mam teraz inną prośbę: mógłby ktos podac link do jakiegos zbioru partii w PGN??? Najlepiej zeby było to jak najwięcej partii wjednym pliku.

Podawałem już na tym forum link do strony gdzie można ściągnąć bazę 2.500.000 partii. Poszukaj Exclamation

Okej Laughing nie musisz się unosić Very Happy nie jestem uzytkownikiem tego forum od początku jego istnienia Smile
Powrót do góry

olkok
Nowy
Nowy

PostWysłany: Sob Lip 24, 2004 7:49 pm
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

książki otwarć różnią się, Łysy.
Teoria debiutów cały czas się polepsza. Nie raz gdy gram Fritzem 8 z nowszą(często po części własną) książką mój komp jest zaskoczony i liczy ...
Powrót do góry

acidity
Hetman
Hetman

PostWysłany: Sob Lip 24, 2004 9:55 pm
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

marcin-boss napisał:
Okej Laughing nie musisz się unosić Very Happy

Nie unoszę się, bo niby czemu miałbym to robić?
marcin-boss napisał:
nie jestem uzytkownikiem tego forum od początku jego istnienia Smile
Co nie oznacza, że nie można poczytać starszych wpisów. W zasadzie od tego powinno się zacząć. Temat o którym mowa, był piłowany w kwietniu, więc niezbyt dawno.
http://www.szachista.com/ftopicp-2376.html#2376 (patrz link nr 5)
olkok napisał:
książki otwarć różnią się, Łysy.
Teoria debiutów cały czas się polepsza. Nie raz gdy gram Fritzem 8 z nowszą(często po części własną) książką mój komp jest zaskoczony i liczy ...
Czemu tłumaczysz mi rzeczy oczywiste? Nigdzie nie stwierdziłem, że książki się nie różnią, zapytałem tylko czemu książka dołączona do fritza nie jest fajna i w dalszym ciągu czekam na uzasadnienie.
To, że program liczy mimo, że w książce znajduje się "jakaś" kontynuacja nie powinno nikogo dziwić. Oprócz samych posunięć są tam też inne dane takie jak: ilość partii w których dane posunięcie zostało zagrane, skuteczność posunięcia w %, Av średnia wartość ELO grających podane posunięcie, Perf wynik ELO posunięcia, Fritz waga fritz (określa prawdopodobieństwo z jakim posunięcie będzie wykonane przez program). Ostatnia opcja ma najwieksze znaczenie i należy pamietać, że działa tylko w przypadku, gdy książka znajduje się na twardym dysku. Chodzi o to, że program w zależności od osiągniętych rezultatów wystawia ocenę danemu wariantowi, przez co się uczy! Istnieje też możliwość ręcznego ustawienia tych opcji. przez co możesz "namówić" program nawet do gry na mata szewskiego, co dałoby ci gigantyczne fory w debiucie.
Oprócz tego co powyżej napisałem, masz też możliwość wprowadzania zmian w opcjach książki, aby zmusić w ten sosób program do np. większego ryzyka, gry w niezbyt pewnych kontynuacjach.
Powrót do góry

marcin-boss
Pion
Pion

PostWysłany: Pon Lip 26, 2004 12:40 am
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

[quote="Lysy"]
marcin-boss napisał:
nie jestem uzytkownikiem tego forum od początku jego istnienia Smile
Co nie oznacza, że nie można poczytać starszych wpisów. W zasadzie od tego powinno się zacząć. Temat o którym mowa, był piłowany w kwietniu, więc niezbyt dawno.
http://www.szachista.com/ftopicp-2376.html#2376 (patrz link nr 5)

Tak wiem, przyznaję się do winy.

Lysy napisał:
zapytałem tylko czemu książka dołączona do fritza nie jest fajna i w dalszym ciągu czekam na uzasadnienie.

no kurcze... ona jest to prostu przestarzała, więc przydałaby się nowsza lepsza, większa i obszerniejsza!!! Wystarczy uzasadnienia??
Powrót do góry

olkok
Nowy
Nowy

PostWysłany: Pon Lip 26, 2004 9:18 am
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

Łysy nie zgodzę się z tobą cd. uczenia się książek. Jest to poprostu bezmyślność. Grałem z komputerem wiele partii na klasyczną kontrolę czasu. Kilka razy udało mi się zremisować, ale już nie wygrać.
Program uczy się że praktycznie każdy debiut jest jednakowo dobry!
Z kolei gdy gram w pokoju komputerowym na playchess.com, staram się grać z komputerami 2500+ i częściej przegrywam niż wygrywam. Tu z kolei nawet najlepszy debiut jest obalony i komputer przestaje go używać.
Według mnie jest to miarodajne tylko wtedy gdy komputer gra z tak samo silnym przeciwnikiem.
Pozdrawiam, Olkok.
Powrót do góry

Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu
Wszystkie czasy w strefie
www.szachista.com Strona Główna
-> Programy i komputery
Strona 1 z 1