Nie żebym chciał kogoś obrazić, ale chyba taka prawda z tego co się orientuje _________________ Jeśli zawodnik nie umie stworzyć logicznego planu, zaczyna komplikować grę. - A. Alechin
W szachach nie ma wieku!
W ostatnich latach słyszymy o 12, 13 letnich Arcymistrzach. Trzeba jednak pamiętać, że wielu zaczynało bardzo późno (Rubinstein nauczył się grać w wieku ok. 18 lat) A Kornchoi przeżywa swoje najlepszy okres w wieku 70+!
Grałem w turnieju z dziewczyną w wieku 9 lat. Wiedziałem że jest dobra bo pokonała mojego kolegę który gra na porównywalnym poziomie do mnie . Nie wiem dlaczego, ale zasiadłem do stołu bardzo pewny siebie. Przez prosty błąd straciłem figurę ( no i wiarę w siebie:) ) i poddałem się.
Dlatego teraz nigdy nie lekceważę tak młodych zawodników.
Pozdrawiam, Olkok.
Wysłany: Sob Lip 10, 2004 10:41 am Temat postu:
9 letnie dzieci lub więcej najczęściej mają pewna wadę na turniejach zbyt pewność siebie znam 11 letniego chłopca który po prostu kosi mnie ciągle w partiach towarzyskich ale na turnieju jest odwrotna sytuacja
Jak już wspomniałem bardziej się boje grać z 20 letnimi zawodnikami, jest to wiek w którym umysł najlepiej pracuje _________________ "Czego nie wiem, tego się lękam; czego się lękam, tego nienawidzę; czego nienawidzę, to chcę zniszczyć."
(Jonathan Caroll)
Młodym zawodnikom łatwiej jest zdobyć kategorię, ponieważ w ostatniej rundzie niektórzy dorośli dają im wygrać(jak dorośli nie mają szans na nagrodę lub na kategorię), żeby sobie podwyższyli swoję kategorię.
Wysłany: Sob Lip 10, 2004 11:25 am Temat postu:
lk85 napisał:
Młodym zawodnikom łatwiej jest zdobyć kategorię, ponieważ w ostatniej rundzie niektórzy dorośli dają im wygrać(jak dorośli nie mają szans na nagrodę lub na kategorię), żeby sobie podwyższyli swoję kategorię.
Też fakt np. Na turniejach w Katowicach tak jest _________________ "Czego nie wiem, tego się lękam; czego się lękam, tego nienawidzę; czego nienawidzę, to chcę zniszczyć."
(Jonathan Caroll)
To się niestety zwie korupcja, bo ja też byłem na takim turnieju i nagroda za kobietę była komórką. W ostatniej rundzie byłem przy decydującej partii o wynik nagrody kobiety. Dziewczyna w kompletnie przegranej pozycji. Odszedłem na chwilę, potem przychodze patrze na wynik: facet przegrał. Tak została załatwiona moja kuzynka _________________ Jeśli zawodnik nie umie stworzyć logicznego planu, zaczyna komplikować grę. - A. Alechin
To się niestety zwie korupcja, bo ja też byłem na takim turnieju i nagroda za kobietę była komórką. W ostatniej rundzie byłem przy decydującej partii o wynik nagrody kobiety. Dziewczyna w kompletnie przegranej pozycji. Odszedłem na chwilę, potem przychodze patrze na wynik: facet przegrał. Tak została załatwiona moja kuzynka
A może po prostu nie rozumiałeś tego co sie dzieje na szachownicy i tylko wydawało ci się że ma przegraną? Inna sprawa, że każdemu czasem zdarza się przegrać w kompletnej wygranej. W takich sytuacjach najpierw mamy do czynienia z nadmierna pewnością siebie, później nasza czujność zostaje uśpiona i raptem... baach, wielkie zaskoczenie i porażka. Sam tego doświadczyłem, i to w partii klasycznej. W kompletnej wygranej, podstawiłem kluczowego pionka, po czym mogłem spokojnie forsować remis... niestety, byłem tak zdruzgotany, że chwilę później podstawiłem wieżę. Bolesne doświadczenie...
lk85 napisał:
Bzdura, zawsze jest o co walczyć, nawet jeśli nie mamy szans na nagrodę. Nikt nie startuje w turnieju po to, aby sie podstawiać. Młodzi zawodnicy ciężko pracują i grają do końca, co czasem zostaje nagrodzone nieoczekiwanym zwycięstwem.
jania napisał:
9 letnie dzieci lub więcej najczęściej mają pewna wadę na turniejach zbyt pewność siebie znam 11 letniego chłopca który po prostu kosi mnie ciągle w partiach towarzyskich ale na turnieju jest odwrotna sytuacja
Czemu na przykładzie jednej osoby, piszesz o wszystkich 9 latkach? Gwarantuję, że dorośli równie często są zbyt pewni siebie, jak i dzieci. Tak to już jest, "cieniasa" na ogół lekceważymy. Tylko najlepsi, potrafią się zmobilizować i grać na pełnych obrotach.
Moim zdaniem prawda jest taka, że przegrywając z małolatami, niektórzy tłumaczą sobie te porażki w najróżniejszy sposób, nie potrafiąc równocześnie spojrzeć prawdzie w oczy, że po prostu jesteśmy słabsi
Lysy to nie jest bzdura. Ja sam dzięki jednemu panu zdobyłem V kat. Miałem wtedy chyba 12 lat. Facet mógł mi dać mata w 2 posunięciach(nawet mi to pokazał), ale zaproponował mi remis .
Nie zgadzam się Lysy . Ponieważ nie sądze, aby II kategoria męska nie widziała mata w kilku posunięciach _________________ Jeśli zawodnik nie umie stworzyć logicznego planu, zaczyna komplikować grę. - A. Alechin
Wysłany: Sob Lip 10, 2004 3:21 pm Temat postu:
To teraz ja
Pokazałem tlko przykład Z takimi 9 latkami grałem dużo razy na różnych turniejach i najczęściej byli zbyt pewni siebie , ja w ich wieku też taki byłem _________________ "Czego nie wiem, tego się lękam; czego się lękam, tego nienawidzę; czego nienawidzę, to chcę zniszczyć."
(Jonathan Caroll)
Wysłany: Sob Lip 10, 2004 5:08 pm Temat postu:
lk85 napisał:
Jania ty masz II kat.?
Źle mnie zrozumiałeś to było nie do postu Tomo tylko do
jania napisał:
Jak już wspomniałem bardziej się boje grać z 20 letnimi zawodnikami, jest to wiek w którym umysł najlepiej pracuje
_________________ "Czego nie wiem, tego się lękam; czego się lękam, tego nienawidzę; czego nienawidzę, to chcę zniszczyć."
(Jonathan Caroll)