| Poprzedni temat :: Następny temat |
| który najlepszy?? |
| A.Karpow |
|
0% |
[ 0 ] |
| G.Kasparow |
|
38% |
[ 5 ] |
| V.Anand |
|
38% |
[ 5 ] |
| W.Kramnik |
|
7% |
[ 1 ] |
| W.Topalow |
|
15% |
[ 2 ] |
|
| Wszystkich Głosów : 13 |
|
| Autor |
Wiadomość |
bosik1999 Nowy

|
Wysłany: Wto Gru 02, 2008 5:46 pm Temat postu: Który mistrz najlepszy? |
|
|
|
myślę że tego tematu nie było który według was szachista(żyjący)jest najlepszy moim zdaniem to W.Anand wcześniej uważałem za najlepszego ale na turnieju w Mariańskich łaźniach (czechy) przegrał z mało znaną czeszką Janą Jackową kompletne klapa bo zamatowała go w 22 posunięciu. |
|
| Powrót do góry |
|
bosik1999 Nowy

|
Wysłany: Wto Gru 02, 2008 5:47 pm Temat postu: |
|
|
|
sorka miałem na myśli A.Karpowa |
|
| Powrót do góry |
|
Vishy Goniec

|
Wysłany: Wto Gru 02, 2008 7:57 pm Temat postu: Re: Który mistrz najlepszy? |
|
|
|
| bosik1999 napisał: |
myślę że tego tematu nie było
|
śpieszę donieść iż był, warto czasem używać wyszukiwarki  _________________ Pewność, że Bóg istnieje, pewność, która nadaje sens życiu, jest znacznie bardziej pociągająca niż możność czynienia zła bezkarnie.
 |
|
| Powrót do góry |
|
zwariowany_mszak Skoczek

|
Wysłany: Wto Gru 02, 2008 11:12 pm Temat postu: |
|
|
|
A propos, korzystając z tego tematu, to czy ktoś może mi powiedzieć, jakiej narodowości był pierwszy mistrz świata Wilhelm Steinitz ?
Spotkałem w niektórych książkach, że był Niemcem, z innych źródeł dowiaduję się, że to Austriak. Na wikipedii podano jego miejsce urodzenia, czyli Pragę, czyli wynikałoby, że jest Czechem. Chociaż Praga w XIX wieku była miastem dwujęzycznym, czeskim i niemieckim (stąd pewno podają, że W. Steinitz to Niemiec).
Żeby łatwo nie było rozstrzygnąć jego narodowości, to :
http://encyklopedia.pwn.pl/haslo.php?id=3979486
 |
|
| Powrót do góry |
|
tpp Hetman

|
Wysłany: Sro Gru 03, 2008 9:06 am Temat postu: |
|
|
|
Gdzieś już było na forum o narodowości i obywatelstwie. Żeby jednak nie mieszać, ustalmy za pewnik, że W.Steinitz był po prostu szachistą. _________________ Myślenie jest rzeczą ludzką więc myśl gdy jesteś człowiekiem.
www.kolegiumsedziow.prv.pl - konkurs Przepisów gry. Zapraszam, Tomasz Ptaszyński |
|
| Powrót do góry |
|
brainw0rker Hetman

|
Wysłany: Sro Gru 03, 2008 11:53 am Temat postu: |
|
|
|
| bosik1999 napisał: | W.Anand wcześniej uważałem za najlepszego ale na turnieju w Mariańskich łaźniach (czechy) przegrał z mało znaną czeszką Janą Jackową kompletne klapa bo zamatowała go w 22 posunięciu.
Też o tym słyszałem. Ale nie Anand ani Karpow tylko Moroziewicz, nie w Mariańskich Łaźniach tylko w Hradec Králové, i nie z Janą Jackową ale z Jackie Janową, i nie zamatowany w 22 posunięciach ale zerżnięty na barowym blacie. To chyba tylko taka miejska legenda ale jeśli już ją powtarzamy to starajmy się robić to jak najwierniej! _________________ W co motłoch bez dowodów uwierzył, jakże byśmy to mogli dowodami obalić? |
|
| Powrót do góry |
|
bosik1999 Nowy

|
Wysłany: Sro Gru 03, 2008 3:41 pm Temat postu: |
|
|
|
Może mówimy dwóch zupełnie innych sprawach to było na turnieju na pewno są takie same dane jak wcześniej podałem w każdym razie to było niedawno w grudniu albo pod koniec Listopada br. |
|
| Powrót do góry |
|
skemup Pion

|
Wysłany: Sro Gru 03, 2008 7:05 pm Temat postu: |
|
|
|
| brainw0rker napisał: | | bosik1999 napisał: | W.Anand wcześniej uważałem za najlepszego ale na turnieju w Mariańskich łaźniach (czechy) przegrał z mało znaną czeszką Janą Jackową kompletne klapa bo zamatowała go w 22 posunięciu.
Też o tym słyszałem. Ale nie Anand ani Karpow tylko Moroziewicz, nie w Mariańskich Łaźniach tylko w Hradec Králové, i nie z Janą Jackową ale z Jackie Janową, i nie zamatowany w 22 posunięciach ale zerżnięty na barowym blacie. To chyba tylko taka miejska legenda ale jeśli już ją powtarzamy to starajmy się robić to jak najwierniej! |
ROFTL
Moroziewicz chyba kręci(ł) z jedną ze Spice Girls. _________________ Szachy jak życie jest sztuką wyboru. |
|
| Powrót do góry |
|
skemup Pion

|
Wysłany: Sro Gru 03, 2008 7:11 pm Temat postu: |
|
|
|
Heh przepraszam nawet się z nią ożenił
http://www.morozevich.com/morozevich-marries-geraldine-halliwell
ciekawy zawodnik
Odnośnie narodowości i obywatelstwa, można chyba jeszcze dodać wielkomiejskość np. Reti z pochodzenia był Węgrem, mieszkał w Czechach ale czuł się Wiedeńczykiem. Książka o Zukerkorcie też chyba nieprzypadkowo nosi tytuł "Arcymistrz z Lublina" _________________ Szachy jak życie jest sztuką wyboru. |
|
| Powrót do góry |
|
tpp Hetman

|
Wysłany: Sro Gru 03, 2008 8:24 pm Temat postu: |
|
|
|
A Emanuel Lasker był z Barlinka (wg dokumentów znalezionych przez miejscowego pasjonata pierwotne imię Laskera to Emmanuel). _________________ Myślenie jest rzeczą ludzką więc myśl gdy jesteś człowiekiem.
www.kolegiumsedziow.prv.pl - konkurs Przepisów gry. Zapraszam, Tomasz Ptaszyński |
|
| Powrót do góry |
|
skemup Pion

|
Wysłany: Sro Gru 03, 2008 9:14 pm Temat postu: |
|
|
|
Adolf Anderssen urodził się ....i zmarł we Wrocławiu.
Niestety Polacy nawet żeby wygrać tytuł najpiękniejszej pupy świata muszą brzydko pisząc krzyżować się z innymi nacjami..
Ale to jest historycznie uwarunkowane. Polski złoty wiek wszak zaczął się nie od podbojów lecz unii z Litwą. _________________ Szachy jak życie jest sztuką wyboru. |
|
| Powrót do góry |
|
zwariowany_mszak Skoczek

|
Wysłany: Sro Gru 03, 2008 9:17 pm Temat postu: |
|
|
|
No z narodowością Laskera to mniejszy problem, bo Barlinek znajdował się w Niemczech w XIX w. |
|
| Powrót do góry |
|
tpp Hetman

|
Wysłany: Czw Gru 04, 2008 6:30 am Temat postu: |
|
|
|
Masz rację, choć częściowo. Lasker nie jest narodowości niemieckiej lecz żydowskiej. Był jednak obywatelem Niemiec (czy cały czas to już inna inszość). Czyli jak był Mistrzem Świata był niemieckim Żydem.
Podobnie Akiba Rubinstein był polskim Żydem, bo Polska była jego ojczyzną (ale narodowość miał żydowską). _________________ Myślenie jest rzeczą ludzką więc myśl gdy jesteś człowiekiem.
|
| Powrót do góry |
|
|