Witamy w Magazyn Szachista
 » Strona Główna // » Baza partii / » FORUM / » Kombinacje / » Nauka Gry / » Zadania / » Prenumerata
 FAQFAQ   SzukajSzukaj   GrupyGrupy   ProfilProfil   Zaloguj i zobacz wiadomościZaloguj i zobacz wiadomości   ZalogujZaloguj 

Mistrzostwa Świata FIDE
Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3  Następny

Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    www.szachista.com Strona Główna
-> Turnieje
Poprzedni temat :: Następny temat  
Autor Wiadomość
Tomo
Pion
Pion

PostWysłany: Wto Lip 06, 2004 1:01 pm
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

Jeszcze inna możliwość to rozwiązywanie kombinacji w głowie a nie na szachownicy Smile

acidity
Hetman
Hetman

PostWysłany: Wto Lip 06, 2004 7:51 pm
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

lk85 napisał:
Dobra metoda, ale bardzo czasochłonna Confused.

Wręcz przeciwnie. Wystarczy że wydrukujesz czyste tabelki 8x8 albo skorzystasz z zeszytu w kratkę Smile) Figur rysować nie musisz, użyj literek p, G, S itd.
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Odwiedź stronę autora

lk85
Hetman
Hetman

PostWysłany: Wto Lip 06, 2004 8:18 pm
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

Faktycznie. Nie wpadłem na pomysł, że kratki w zeszycie mogą oznaczac pola. Może kiedyś spróbuję tej metody Smile.
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość

marcin-boss
Pion
Pion

PostWysłany: Wto Lip 06, 2004 10:44 pm
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

Lysy napisał:
lk85 napisał:
Dobra metoda, ale bardzo czasochłonna Confused.

Wręcz przeciwnie. Wystarczy że wydrukujesz czyste tabelki 8x8 albo skorzystasz z zeszytu w kratkę Smile) Figur rysować nie musisz, użyj literek p, G, S itd.

Ja sobie tak zawsze przerysowuję kombinacje Cool
Powrót do góry

K_M_K
Hetman
Hetman

PostWysłany: Sro Lip 07, 2004 8:31 am
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

Proste kombinacje rozwiązuję w głowie, a zeszytu z kratkami używam do aktualnego zapisu pozycji w moich partiach korespondencyjnych. To tak, żeby za każdym razem nie powtarzać wszystkich ruchów. Zamiast kratkowanego zeszytu używam też wydrukowane puste diagramy zrobione za pomocą darmowego programu ChessOle. podaję adres
http://www.chessole.de/
Nie przejmujcie się niemieckim, nawet jak ktoś nie zna tego języka (np. ja nie znam), to i tak bez problemu sobie poradzi z obsługą tego programu. Diagramy utworzone przy pomocy tego softu są zamieszczane w Przeglądzie Szachowym. Nawiasem mówiąc, szczerze polecam to czasopismo.
Powrót do góry

jania
Hetman
Hetman

PostWysłany: Sro Lip 07, 2004 2:23 pm
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

Lysy napisał:
Jest kilka metod, aby wytrenować widzenie pozycji w głowie. Są one przedstawione w ksiażkach Kotowa i w "Programie Szkolenia Szachistów na II kategorię" Goleniszczewa. Jedną z metod którą stosuje mój syn, jest czytanie partii i rysowanie diagramów co kilka posunięć. Sprawa wydaje sie prosta, jednak w rzeczywistości to dość trudne i wymaga dużej koncentracji. Sam też tego próbowałem i byłem niemile zaskoczony faktem, że nie potrafię odtworzyć pozycji po przeczytaniu 5 posunięć. Bez problemów "odtwarzałem" miejsca na szachownicy, gdzie "coś się dzieje", jednak miałem problemy z pionkami i figurami stojącymi na "uboczu". Wielkim problemem jest dla mnie odtworzenie pozycji po serii wymian. Dzieki temu znalazłem odpowiedź na pytanie, skąd się biorą moje przeoczenia w liczonych wariantach...
Polecam wypróbowanie tej metody.

Ja kiedyś też tego próbowałem , ale udawało mi sie tylko kiedy była prosta pozycja , z trudniejszymi pozycjami nie miałem szans i sądze że większość zawodników na poziomie 3 , 2 kategorii miała by z tym problem , dlatego ja polecam komentowanie własnych partii , bo może to być świetną zabawą i zmusza nasze komórki do myślenia. I to nie musi być komentowanie partii w postaci pisemnej ale może być komentowanie w myślach Smile

Ostatnio zmieniony przez jania dnia Sro Lip 07, 2004 6:17 pm, w całości zmieniany 1 raz
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email

olkok
Nowy
Nowy

PostWysłany: Sro Lip 07, 2004 4:48 pm
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

Jania przed poprawieniem swoich umiejętności gry w szachy popracuj nad rzeczą prostą... ORTOGRAFIA >KOMĘTOWANIE< - sprawdź czy aby napewno jest to napisane poprawnie.
Nie żebym się dowalał ale aż oczy bolą..
Pozdrawiam, Olkok
Powrót do góry

jania
Hetman
Hetman

PostWysłany: Sro Lip 07, 2004 6:21 pm
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

olkok napisał:
Jania przed poprawieniem swoich umiejętności gry w szachy popracuj nad rzeczą prostą... ORTOGRAFIA >KOMĘTOWANIE< - sprawdź czy aby napewno jest to napisane poprawnie.
Nie żebym się dowalał ale aż oczy bolą..
Pozdrawiam, Olkok

Sorki zaś się zagapiłem Crying or Very sad

Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email

arkoski
Hetman
Hetman

PostWysłany: Sro Lip 07, 2004 8:47 pm
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

Jania te "sorki" to widziałem już tu dobre parę razy Wink

Ciekawy sposób z tym rysowaniem na kartce. Tylko czy to aby nie hamuje rozwoju tej wyobraźni szachowej? Ja staram się przestawiać wszystkie figury w pamięci, bo uważam, że tylko tak odniosę jakieś korzyści z tego w trakcie np. partii turniejowej. Może to nieraz dłużej trwa niż rysowanie i często muszę powtarzać przy jednej kombinacji to przestawianie w pamięci ale efektywność tego już zdążyłem sprawdzić.
Powrót do góry

acidity
Hetman
Hetman

PostWysłany: Sro Lip 07, 2004 11:06 pm
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

arkoski napisał:
Tylko czy to aby nie hamuje rozwoju tej wyobraźni szachowej? Ja staram się przestawiać wszystkie figury w pamięci, bo uważam, że tylko tak odniosę jakieś korzyści z tego w trakcie np. partii turniejowej.

Aby narysować końcową pozycję (powstającą po określonej liczbie posunięć), musisz przestawiać figury w pamięci Very Happy Inaczej nie da rady... Trzeba też dodać, że aby ćwiczenie przyniosło oczekiwane rezultaty, należy je robić regularnie.
Inne interesujące ćwiczenie, to analiza partii bez szachownicy z dużą ilością diagramów. Wraz z nabraniem wprawy, diagramów tych dajemy coraz mniej. Można też wydrukować serię różnych pozycji, obserwować przez np. 30 sek. a później z pamięci ustawić/odtworzyć pozycję na szachownicy. Na początek wybieramy pozycje proste, z małą ilością bierek, a wraz z doświadczeniem zwiększamy ich ilość i komplikujemy ich ustawienie.

P.S. Czy admin mógłby wyodrębnić część tego wątku dotyczącą liczenia wariantów i dołączyć do tematu "Technika liczenia wariantów"?
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Odwiedź stronę autora

arkoski
Hetman
Hetman

PostWysłany: Czw Lip 08, 2004 9:13 am
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

Lysy napisał:
Aby narysować końcową pozycję (powstającą po określonej liczbie posunięć), musisz przestawiać figury w pamięci

No akurat moja wcześniejsza wypowiedź dotyczyła rozwiązywania kombinacji, gdzie już ma się narysowany diagram. Może za słabo to zaznaczyłem Wink
Powrót do góry

lk85
Hetman
Hetman

PostWysłany: Czw Lip 08, 2004 4:27 pm
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

Ale się wszyscy czepiacie ortografii Janii. Znam wiele osób, które walą o wiele więcej byków od niego.
Powrót do góry

marcin-boss
Pion
Pion

PostWysłany: Pon Lip 12, 2004 1:01 am
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

lk85 napisał:
Ale się wszyscy czepiacie ortografii Janii. Znam wiele osób, które walą o wiele więcej byków od niego.

A ja znam wiele które robią mniej błędów, no i co?? A tak w ogóle słowo ,,walą" jest chyba nie na miejscu.
Powrót do góry

olkok
Nowy
Nowy

PostWysłany: Pon Lip 12, 2004 8:59 am
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

I Znowu off-topic!
Ehh, let's get down to business:
Remis 2.5-2.5 po pięciu partiach (po dwa zwycięstwa i jeden remis). Kazimdżanow jest trochę faworyzowane bo gra dzisiaj z białym kolorem ( Wszystkie partie były wygrane przez graczy z białym kolorem!)
Bardzo podoba mi się to że był tylko 1 remis. Takie szachy chętnie bym oglądał!
Tak jak wcześniej wspomniałem dziś ostatnia, 6 partia. Jeżeli zakończy się remisem to jutro jeszcze dogrywki.
Jutro znamy nowego mistrza świata FIDE!
na kogo stawiacie? Ja raczej na Adamsa. Mam kilku zawodników których bardzo lubię i on jest jednym z nich.

partię można oglądnąć na żywo na www.wcclibya2004.com/video.asp - start dziś(Poniedziałek) o 14.30. Jedyny warunek- posiadanie Realplayer'a.

Pozdrawiam, Olkok.
Powrót do góry

marcin-boss
Pion
Pion

PostWysłany: Pon Lip 12, 2004 10:03 am
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

olkok napisał:
I Znowu off-topic!
Pozdrawiam, Olkok.

No ale to ty zacząłeś dopominać się poprawnej ortografi Very Happy
Powrót do góry

Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3  Następny
Wszystkie czasy w strefie
www.szachista.com Strona Główna
-> Turnieje
Strona 2 z 3