| Poprzedni temat :: Następny temat |
| Autor |
Wiadomość |
toja Nowy
|
Wysłany: Sob Mar 01, 2008 2:24 pm Temat postu: nauka obrony sycylijskiej |
|
|
|
chce sie nauczyc dobrze grac obrone sycylijska moze pomozecie mi dobra najlepsze warianty i strony na necie gdzie moge znalesc co nieco o tym??
pomuzcie |
|
| Powrót do góry |
|
_szachistapl_ Nowy

|
|
| Powrót do góry |
|
Flying_Butter Nowy

|
Wysłany: Sob Mar 01, 2008 7:33 pm Temat postu: |
|
|
|
Polecam ci najpierw przejrzeć stronę chessgames.com. Zobacz sobie partie arcymistrzów, oceń, jaki wariant ci się najbardziej podoba. Bo najważniejsze jest to, by grać to, co się lubi. Później możesz zajrzeć sobie na np. wikipedię, żeby poznać warianty, i oczywiście to forum, ponieważ jest tu dużo tematów o sycylu. |
|
| Powrót do góry |
|
bosik1999 Nowy

|
|
| Powrót do góry |
|
Słoń Skoczek

|
|
| Powrót do góry |
|
greeley Nowy

|
Wysłany: Pią Gru 12, 2008 9:14 pm Temat postu: |
|
|
|
Wikipedryle tego nie wymyślili, to jest na podstawie analiz Estrina i Głazkowa z lat osiemdziesiątych. Próbowałem ostatnio to grać czarnymi korespondencyjnie i niestety się przejechałem, tak że trochę racji w tym artykule chyba jednak jest. Choć w praktycznej grze może być różnie. _________________ Jak szaleć, to szaleć... graj 1.b4! |
|
| Powrót do góry |
|
Słoń Skoczek

|
Wysłany: Nie Gru 14, 2008 2:53 pm Temat postu: |
|
|
|
Dziwne. Tylko wiesz, jak to jest - ciężko, aby dwóch teoretyków (nawet wybitnych) obaliło graną od dawna, najostrzejszą kontynuację przeciw gambitowi królewskiemu. _________________ Posunięcia 1. e4 e5 2. Sf3 d5 charakteryzują gambit słonia. |
|
| Powrót do góry |
|
Marcinos Hetman

|
Wysłany: Pon Gru 15, 2008 1:55 pm Temat postu: |
|
|
|
| Słoń napisał: | | Dziwne. Tylko wiesz, jak to jest - ciężko, aby dwóch teoretyków (nawet wybitnych) obaliło graną od dawna, najostrzejszą kontynuację przeciw gambitowi królewskiemu. |
Ależ dlaczego? To, że gra się to od dawna, nie oznacza jeszcze, że jest to do końca poprawne. Nigdy tego nie grałem i chyba bym się nie odważył. W dobie komputerów jednak żaden profesjonalny zawodnik nie wejdzie w ostrą pozycję wiedząc, że komplikacje są dla niego niekorzystne. Swoją drogą, analiza na Wikipedii wygląda przekonywająco. _________________ http://www.pub.szachista.com/3ed_turnieju/final/turniej.html |
|
| Powrót do góry |
|
Gosu Nowy
|
Wysłany: Pon Gru 15, 2008 3:08 pm Temat postu: |
|
|
|
| Słoń napisał: | | Dziwne. Tylko wiesz, jak to jest - ciężko, aby dwóch teoretyków (nawet wybitnych) obaliło graną od dawna, najostrzejszą kontynuację przeciw gambitowi królewskiemu. |
Może odwrotnie, czy nie jest w takim razie trudno, aby dwóch teoretyków nawet najwybitniejszych wprowadziło taki debiut uznając za poprawny mimo że nikt go nigdy nie grał? |
|
| Powrót do góry |
|
Słoń Skoczek

|
Wysłany: Pon Gru 15, 2008 4:02 pm Temat postu: |
|
|
|
D w ó c h ? _________________ Posunięcia 1. e4 e5 2. Sf3 d5 charakteryzują gambit słonia. |
|
| Powrót do góry |
|
Gosu Nowy
|
Wysłany: Wto Gru 16, 2008 8:13 pm Temat postu: |
|
|
|
I po co ten spam... Odpowiedz konkretnie, Marcinos ma 100% racji, nie da się z Tobą dyskutować |
|
| Powrót do góry |
|
Słoń Skoczek

|
Wysłany: Sob Gru 20, 2008 2:37 pm Temat postu: |
|
|
|
Zobaczyłem tę analizę w Wikipedii i piszę:
- kto mi każe grać 3. ... e4 kiedy mam 3. ... c6?
- dlaczego posunięcie 7. ... f5! pominięte jest tylko stwierdzeniem, że nie zmienia oceny pozycji?
- i tak dalej - jest tam jeden wariant lepszy dla białych, ale cały czas mam do dyspozycji lepsze kontynuacje. _________________ Posunięcia 1. e4 e5 2. Sf3 d5 charakteryzują gambit słonia. |
|
| Powrót do góry |
|
don Pablo Skoczek

|
Wysłany: Sob Gru 20, 2008 3:13 pm Temat postu: |
|
|
|
| Cytat: | | I po co ten spam... Odpowiedz konkretnie, Marcinos ma 100% racji, nie da się z Tobą dyskutować |
Aaaameryki to kolega nie odkrył
Bez aluzji władziu
Żeby mi to nie poczytano za spam:
Słoniu, wiele razy to słyszałem, a w tym kilka od IM: "Przeanalizuj. Potem sprawdź na Firtzu, bądź innym programie, jak nie będzie już wykrywał błędów w twojej analizie, to możesz go odstawić. Ale tymczasem - sprawdzaj."
Ot, taka rada nie tyle ode mnie, co od IM Bogusława  |
|
| Powrót do góry |
|
Marcinos Hetman

|
Wysłany: Nie Gru 21, 2008 1:35 pm Temat postu: |
|
|
|
Znowu to samo, czego człowiek nie napisze - czy to tutaj, czy na Wikipedii - Słoń zawsze zbędzie ogólnikiem...
| Cytat: | | - kto mi każe grać 3. ... e4 kiedy mam 3. ... c6? |
Masz tam jasno napisane, czarno na białym, dlaczego 3 ... c6 jest słabsze:
| Cytat: | | (3 ..c6 prowadzi do tak zwanego kontrgambitu Marshalla/Nimzowitscha ocenianego po 4.Sc3! [lub 4.d:c6? S:c6 5.Gb5 z inicjatywą czarnych] e:f4 5.Sf3 jako niekorzystny dla czarnych, jednak 3 ..e:f4 4.Sf3 prowadzi do dobrego dla czarnych tzw. wariantu nowoczesnego, nazywanego też skandynawskim lub obroną Abbazia). | (Za Wikipedią)
| Cytat: | | dlaczego posunięcie 7. ... f5! pominięte jest tylko stwierdzeniem, że nie zmienia oceny pozycji? |
Fakt, przydałoby się jakieś uzasadnienie dlaczego. Jednak po 8. Ge3 wygląda na to, że białe wyprzedzają czarne w rozwoju, likwidując ich jedyne aktywne figury. Reszta na wyjściowych pozycjach. No i moje ulubione:
| Cytat: | | - i tak dalej - jest tam jeden wariant lepszy dla białych, ale cały czas mam do dyspozycji lepsze kontynuacje. |
Słowem 0 konkretów, po prostu masz zawsze lepsze warianty i już. Bo Słoń tak twierdzi, zapomnijcie o fuszerach z Wiki. _________________ http://www.pub.szachista.com/3ed_turnieju/final/turniej.html |
|
| Powrót do góry |
|
|