Zamiast 15.e5!? zagrałbym 15. Sd5!, silny konik na d5:) po ruchu w parti, nie dość ze uproszcza grę czarnym,to aktywuje gońca d7, i wytwarza w obozie białych "izolaka". Reszta gry białych była wg. mnie "normalna" tzn. rozwój, czyli nie było źle , natomiast ustawienie czarnych ; Gd7,Ge7,Sc6,Sf6, chyba jest nawet taki wariant, ale czarny stoi pasywnie, i białe mają inicjatywę, aha i po 18.Wd5!? czarny mógłby wyrównać prosto 18. ... Gxa4 19.Hxa4 Hb6! = zamiast 18.Wd5!? może najpierw wtrącić 18.Gxd7 i wtedy 19.Wd5 ? albo 18. Se4 ! tempo ! Oczywiście to są rozważania ale właśnie to jest moment krytyczny; jak zdobyć / realizować przewagę
to tyle odemnie
Pozdro Michał
po 15. Sd5?? ginie goniec na h4
jak niby ??
narazie to wisi hetman...człowieku, jeśli można to ustaw sobie najpierw pozycję...
Szkoda trochę tej partii. Poddałem w remisowej sytuacji, nie widząc ruchu gońcem. Może innym razem bym go dostrzegł. Dzięki za grę. _________________ "Tylko dwie rzeczy są nieskończone: wszechświat i ludzka głupota. Mam wątpliwości co do wszechświata". Albert Einstein
Zamiast 15.e5!? zagrałbym 15. Sd5!, silny konik na d5:) po ruchu w parti, nie dość ze uproszcza grę czarnym,to aktywuje gońca d7, i wytwarza w obozie białych "izolaka". Reszta gry białych była wg. mnie "normalna" tzn. rozwój, czyli nie było źle , natomiast ustawienie czarnych ; Gd7,Ge7,Sc6,Sf6, chyba jest nawet taki wariant, ale czarny stoi pasywnie, i białe mają inicjatywę, aha i po 18.Wd5!? czarny mógłby wyrównać prosto 18. ... Gxa4 19.Hxa4 Hb6! = zamiast 18.Wd5!? może najpierw wtrącić 18.Gxd7 i wtedy 19.Wd5 ? albo 18. Se4 ! tempo ! Oczywiście to są rozważania ale właśnie to jest moment krytyczny; jak zdobyć / realizować przewagę
to tyle odemnie
Pozdro Michał
po 15. Sd5?? ginie goniec na h4
jak niby ??
narazie to wisi hetman...człowieku, jeśli można to ustaw sobie najpierw pozycję...
Zapis poniżej. Do tej partii byłem przygotowany bardzo głęboko, głównie dzięki temu że we wrześniu rozegraliśmy na kurze ten wariant paręnaście razy. Niestety, bilans miałem dość słaby i w efekcie zacząłem szukać wzmocnień. Nowinka czekała na ujawnienie dość długo, ale warto było - po debiucie nie stanąłem gorzej. Punkt zwrotny to ruch 14 ... f6 - byłem gotów tylko na "zdrową" odpowiedź Sc4, tymczasem matti zagrał Sg6 - mała taktyka - i gra zaczęła się na poważnie. Na pewno można było to pograć czarnymi lepiej - ruchy 16 ... Gb7 albo 18 ... Wd8 (Ha2!?) nie były dość aktywne. Słowem, zamiast zaatakować, połasiłem się na pionka. Ten został zdobyty, ale na końcówkę nie miałem pomysłu i zaproponowałem remis . Wstyd, należało nas obydwu przetestować, choć z drugiej strony gdybym grał to tak jak we wczorajszej analizie - zapewne bym przegrał! Plany gry na wygraną w tej końcówce bardzo mile widziane!
tak na gołe oko, to widziałbym dla czarnych plan: ustawić wieżę na b2, piona e3 - teraz białe go bić nie mogą, bo jest rentgen (W:g2+), teraz mają nacisk na piona f2, a jak białe ruszą pionem na f3, to czarne oczywiście pchają piona dalej e2... groźnie to może wygląda, ale wydaje mi się, że białe i tak to remisują, wystarczy, że wymienią wieże..
Partia odwołana z mojej winy. Jakiś błąd w logowaniu i mają mi wysłać nowe hasło. _________________ "Tylko dwie rzeczy są nieskończone: wszechświat i ludzka głupota. Mam wątpliwości co do wszechświata". Albert Einstein
Dajcie znać jak najszybciej w jakim terminie zagracie! Runda kończy się w niedzielę i jeśli zamierzacie rozegrać ją później - preferowałbym nie - podajcie nowy, rozsądny termin zawczasu. _________________ http://www.pub.szachista.com/3ed_turnieju/final/turniej.html
Kaczmar niefortunnie rozegrał debiut i szybko wpadł w kłopoty. W cięzkiej pozycji podwalił materiał i właściwie w 11 ruchu było po zabawie.
Generalnie uważam to za wypadek przy pracy mojego przeciwnika. Dziękuję za gre i czekam na rewanż. _________________ wykształciuch, łże elita, kiedyś będę oligarchą
To już druga taka wpadka pod rząd i też przy francuskiej. Wpadłem w kłopoty na własne życzenie. Muszę trochę odpocząć od szachów - ostatnio za dużo turniejów za dużo gry w internecie - chyba zrobię sobie trochę przerwy bo poziom coraz niższy a i gra przestaje mi sprawiać przyjemność. Myślę, że trochę przerwy będzie najlepszym lekarstwem.