| Poprzedni temat :: Następny temat |
| Autor |
Wiadomość |
gracz Pion

|
Wysłany: Sro Wrz 03, 2008 9:46 pm Temat postu: |
|
|
|
fritz własnie jest zachwalany odnosnie ksiazki debiutowej..
CM tez ma ksiazke debiutowa, ale fryca na oczy nie widzialem i pojecia nie mam czy jest sens go kupowac.. |
|
| Powrót do góry |
|
Marcinos Hetman

|
Wysłany: Sro Wrz 03, 2008 10:18 pm Temat postu: |
|
|
|
Napisz nam koniecznie, jak zamierzasz uczyć się debiutów z książki otwarć programu! Osobiście nie mogę sobie tego wyobrazić. Co innego, gdybyś potrzebował programu, by własną stworzyć. Taka komputerowa książka to po prostu pochodna bazy partii - statystyczna reprezentacja co i jak często było grane...
No i co oznacza, że książka Fryca jest zachwalana? Jako co? Jeśli nie zamierzasz używać jej do gry typu Komp vs Komp, to żadnej różnicy między książką taką czy siaką raczej nie będzie...
Problem chyba jednak leży gdzie indziej. Jeśli naprawdę chcesz nauczyć się debiutu, ucz się go:
1. Na bazie całych partii (!!!) - nie tylko początek, ale i gra środkowa i końcówki z debiutu wynikające są ważne
2. Wybierz sobie wybitnego interpretatora danego debiutu np. Caro-Kann = Karpow, Dreev itd.
3. Szukaj opracowań na temat danego otwarcia
O liniach, długaśnych wariantach póki co zapomnij, bo to śmietnik, który zmieni się kilka razy zanim będzie Ci potrzebny. _________________ http://www.pub.szachista.com/3ed_turnieju/final/turniej.html |
|
| Powrót do góry |
|
gracz Pion

|
Wysłany: Czw Wrz 04, 2008 7:19 am Temat postu: |
|
|
|
trochę odbiegamy od tematu, ale pokrótce:
nie chcę się uczyć długich wariantów na pamięć..
CM10 ma podpowiedzi - zrób taki ruch, albo taki, albo inny - to będzie obrona rosyjska, a to gambit łotewski (litewski?), a to coś tam..
no i pomyślalem, że we fritzu bedzie to jeszcze lepsze/dokladniejsze.. bo to nowszy program. i ponoć w CM są pokręcone nazwy otwarć.
mam np ksiazke Kacprzyka - omawia on rozne debiuty, ale samą klasykę - partia 2-4 skoczków, sycyl (ze 3 warianty), włoska itp - nie ma natomiast wyszczególnionych obrony benoni,partii katalońskiej,obrony czigorina itd... i tego od ksiazki raczej nie wymagam.
pytam o programy..
CH10 w zupełności wystarcza i chce sie dowiedziec czy jest sens kupować F11 czy nie.. z tego co mówisz, to w ogole należy chyba olac proramy..
w kazdym razie o fritzu już nie myślę.. |
|
| Powrót do góry |
|
acidity Hetman

|
Wysłany: Czw Wrz 04, 2008 12:32 pm Temat postu: |
|
|
|
| Marcinos napisał: | | Napisz nam koniecznie, jak zamierzasz uczyć się debiutów z książki otwarć programu! Osobiście nie mogę sobie tego wyobrazić. Co innego, gdybyś potrzebował programu, by własną stworzyć. Taka komputerowa książka to po prostu pochodna bazy partii - statystyczna reprezentacja co i jak często było grane... | Zdaje się, że jest to statystyka z wyselekcjonowanych partii, pod kątem stylu gry programu szachowego. Tak kiedyś słyszałem... |
|
| Powrót do góry |
|
tpp Hetman

|
Wysłany: Czw Wrz 04, 2008 12:39 pm Temat postu: |
|
|
|
| gracz napisał: | | CH10 w zupełności wystarcza i chce sie dowiedziec czy jest sens kupować F11 czy nie | Jak wystarcza ... _________________ Myślenie jest rzeczą ludzką więc myśl gdy jesteś człowiekiem.
www.kolegiumsedziow.prv.pl - konkurs Przepisów gry. Zapraszam, Tomasz Ptaszyński |
|
| Powrót do góry |
|
GutsMuths Nowy

|
Wysłany: Pią Paź 10, 2008 8:19 am Temat postu: |
|
|
|
Kupiłem kilka dni temu chessmastera 10 i jestem jak narazie zadowolony z kilku powodów:
a) program ma ciekawą akademie. Od Waitzkina można sie sporo dowiedzieć, a co ważne przekazuje on informacje w oryginalny i przystępny sposób. Jest też kurs szybkiego ataku gm. Christiansena.
b) można rozegrać partie z największymi mistrzami, jak Alechin czy Capablanca
c) Jest wiele ładnych zestawów szachów
d) mamy liczne turnieje, zarówno dla początkujących jak i bardzo zaawansowanych graczy
e) wielu przeciwników do gry o zróżnicowanym poziomie
f) opcja gry na ślepo
Polecam tym bardziej, że cena jest naprawde niska i nie widze sensu kupowania 11 za wielokrotnie wyższą kwote. Mi pewnie ten programik wystarczy na pare lat. _________________ I'm a passenger |
|
| Powrót do góry |
|
gracz Pion

|
Wysłany: Pią Paź 10, 2008 6:11 pm Temat postu: |
|
|
|
ale bieda jest pod względem wyboru bierek w 2D |
|
| Powrót do góry |
|
GutsMuths Nowy

|
|
| Powrót do góry |
|
moon Nowy

|
Wysłany: Czw Paź 23, 2008 8:45 pm Temat postu: |
|
|
|
| gracz napisał: | | ale bieda jest pod względem wyboru bierek w 2D |
zgadza się bieda STRASZZZZNA! W zasadzie tylko jeden zestaw i brak możliwości modyfikacji
Natomiast pytanie wyżej nie jest przewrotne tylko nieuzasadnione. 3D na ekranie i w "realu" to dwie rzeczy kompletnie nieporównywalne. |
|
| Powrót do góry |
|
GutsMuths Nowy

|
Wysłany: Pią Paź 24, 2008 10:12 am Temat postu: |
|
|
|
| Cytat: | | 3D na ekranie i w "realu" to dwie rzeczy kompletnie nieporównywalne. |
Sugerujesz że bliżej widokowi szachownicy podczas gry w realu do wyblakłego diagramu na kurniku niż do typowego widoku 3d na ekranie?
Zwróć uwage jak bardzo zmienia sie perspektywa.
Były już chyba o tym ze 2 tematy więc nie widze sensu sie rozwodzić o tym. Z własnego doświadczenia powiem, że kiedyś grałem tylko na diagramie i szło nieźle, ale gdy zasiadłem do prawdziwej gry nie widziałem wielu niuansów na planszy. Zmieniło sie to od kiedy grywam w widoku 3D.
Co nie znaczy, że nie zdarzy mi sie zapykać partyjki na fics czy kurze
Pozdro _________________ I'm a passenger |
|
| Powrót do góry |
|
moon Nowy

|
Wysłany: Sob Paź 25, 2008 7:27 pm Temat postu: |
|
|
|
No cóż jak widać każdy ma swoje preferencje. Próbowałem w 3D i było trudno może dlatego, że jestem poprostu przyzwyczajony do starych, dobrych, powszechnych (np w literaturze) diagramów.
Masz racje nie warto rozwijać tematu, choć podtrzymuje to co wcześniej napisałem. |
|
| Powrót do góry |
|
don Pablo Skoczek

|
Wysłany: Nie Paź 26, 2008 6:57 pm Temat postu: |
|
|
|
I jaki z tego morał?
Jak gramy to równocześnie przestawiamy bierki na desce.
Jeśli zaś gramy blitze, to i tak wielkie GJE się z tego nauczymy
Osobiście tak robie, ale jednak teorii debiutów sie uczę raczej w 2D na Fritzu |
|
| Powrót do góry |
|
zwariowany_mszak Skoczek

|
Wysłany: Sob Lis 15, 2008 7:47 pm Temat postu: |
|
|
|
No właśnie, a za ile najtaniej można kupić Fryca 10 ? Ja dziś widziałem w Empiku gorzowskim Chessmastera 10 (spolszczona wersja) za 49,90 zł, wybrałem się jeszcze do Galerii Askana, a tam ten sam programik był za... 24, 90 zł. Tak konkurencyjna cena, aż się pokusiłem o zakup  Miałem CM 7 kiedyś, to mi płyta wsiąkła, po pożyczeniu komuś. Nawet się nie spodziewałem, że tak przystępna cena CM 10 jest! |
|
| Powrót do góry |
|
GutsMuths Nowy

|
Wysłany: Nie Lis 16, 2008 12:09 pm Temat postu: |
|
|
|
Też kupowałem w askanie  Z tym, że oprócz chessmastera kupiłem jeszcze inną gre i dostałem 2 gry gratis  Nice deal. _________________ I'm a passenger |
|
| Powrót do góry |
|
paulonio Nowy

|
|
| Powrót do góry |
|
|