Witamy w Magazyn Szachista
 » Strona Główna // » Baza partii / » FORUM / » Kombinacje / » Nauka Gry / » Zadania / » Prenumerata
 FAQFAQ   SzukajSzukaj   GrupyGrupy   ProfilProfil   Zaloguj i zobacz wiadomościZaloguj i zobacz wiadomości   ZalogujZaloguj 

Kontrowersyjna końcówka
Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3

Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    www.szachista.com Strona Główna
-> Końcówki
Poprzedni temat :: Następny temat  
Autor Wiadomość
brainw0rker
Hetman
Hetman

PostWysłany: Sob Wrz 20, 2008 5:19 pm
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

estoril napisał:
Zastanów się lepiej nad logiką tego co właśnie napisałeś.
Ja stwierdziłem , że tablice Nalimova to tylko baza.Ty , że zwykła baza potrafi rozpoznawać i przestrzegać zmienne przepisy typu reguła 50 posunięć.Kto tu ma coś do udowadniania?Zresztą były już na tym forum podawane przykłady nie uwzględniania tej reguły przez tablice Nalimova.Prosiłem Cię o podanie swoich przykładów.

Nie chciało mi się szukać, ale przykład sam mnie znalazł Very Happy Dzisiaj, tu na forum:
chesspawn napisał:
Białe oczywiście są na posunięciu i trudno uwierzyć, ale w tej kompletnie remisowej pozycji grały do końca, a jeszcze trudniej uwierzyć iż to wygrały. Cała ciekawostka w tym, że wystarczyło do zwycięstwa wystarczyło minimalne przeoczenie.

W którym momencie czarne wykonały przegrywające posunięcie ?

Govedarica - Libeau 1987

70. Ke3 Sc2+ 71. Kd2 Sd4 72. Kd3 Sf3 73. Ke3 Se1 74. Ke2 Sc2 75. Sf5 Sb4 76. Se7 Sc2 77. Ge5 Sa3 78. Kd3 Kf3 79. Sc6 Sb5 80. Gb8 Kf2 81. Sb4 Sa3 82. Sd5 1-0

estoril napisał:
Masz ich do wyboru co najmniej dwie świetne online.Powodzenia.

Dziękuję. Dla porównania skorzystam z jednej z nich, ale pozwolisz też że zamiast tej drugiej przekornie użyję też tej trzeciej. A więc do dzieła!

Do 75 posunięcia białych obie zgodnie pokazują remis, i wtedy czarny gra przegrywające 75... Sb4?? po którym to ruchu obie bazy pokazują mata w 38 do którego to mata prowadzi jedna kontynuacja 76.Se7!. Co zresztą białe zagrywają. Po 76... Sc2 następuje jednak 77.Ge5?! i dochodzimy do kluczowej pozycji:

Jak oceniają ją porównywane bazy? Zwykły Nalimow widzi to prosto - wygrana białych, najdalej w 85 po ruchu 77... Kh3 (win in 85). Jednak baza multimetryczna ocenia tą pozycję jako remisową po optymalnym 77... Kh3! (1/2 - 1/2), choć również widzi mata w 85 to jednak uwzględnia też, że do ruchu zerującego licznik pozostało 55 posunięć! Więc daje remis!!! Co kończy dowód.

Jakie to ma znaczenie praktyczne? Dla programów ogromne. Korzystając z bazy Nalimowa program pójdzie na uproszczenia prowadzące do pozycji, w której do mata trzeba wykonać jeszcze ponad 50 posunięć bez bicia czy ruchu pionem. Program wyposażony w bazę multimetryczną takiego głupstwa nigdy nie popełni. Bo "rozumie", że w taki sposób mata dać nie zdąży. A w każdym razie nie estorilowi Laughing

chesspawn
Nowy
Nowy

PostWysłany: Sob Wrz 20, 2008 7:04 pm
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

Przez przypadek ułożyłem bardzo ciekawą pozycję Very Happy

Niesamowite jest to, że białe mają teraz tylko jedno posunięcie które zwycięża, natomiast pozostałe prowadzą do remisu. Jednak kolejnym niesamowitym elementem tej układanki jest jeszcze to, iż one nie wygrywają, ponieważ mata dają dopiero w 51 posunięciu Exclamation

1. Hg7+ i teraz nie wiem co napisać 1-0 czy 1/2 Wink

brainw0rker
Hetman
Hetman

PostWysłany: Sob Wrz 20, 2008 7:31 pm
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

Dobry przykład sytuacji odwrotnej. Choć do mata jest 51 ruchów, to jednak wyrok tablic multimetrycznych jest oczywiście 1-0, ponieważ depth to zeroing move wynosi 41. Wtedy to następuje bicie białopolowego gońca i licznik pięćdziesięciu posunięć zaczyna tykać od nowa.

chesspawn
Nowy
Nowy

PostWysłany: Sob Wrz 20, 2008 7:39 pm
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

Mam problemy z pamięcią i zawsze zapominam o biciu Laughing Jednak bez problemu się znajdzie pozycję, gdzie np zamiast mata w 51 będzie bicie Wink

chesspawn
Nowy
Nowy

PostWysłany: Sob Wrz 20, 2008 7:56 pm
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

Teraz mam chyba lepszy przykład Rolling Eyes

1. Hh7+, jedyne wygrywające jednak tym razem przekracza 50 Wink

estoril
Hetman
Hetman

PostWysłany: Pon Wrz 22, 2008 10:54 pm
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

Co Ty brain udowodniłeś?Nic poza tym , że każdą bazę można poddać obróbce programowej , o czym zresztą wszyscy doskonale wiemy i kilka razy już o tym pisano.Nie ma żadnej różnicy , czy zrobisz to na własnym kompie , czy sięgniesz do dostępnej w internecie bazy wyposażonej w szereg programów.
Mam wrażenie , że nie rozumiemy się od samego początku tego wątku.Pamiętaj w jakim kontekście użyłeś tego stwierdzenia:
brainw0rker napisał:
Tak więc i w takim wypadku zaczepienie się o najmniejszą liczbę posunięć będzie uwieńczone sukcesem, również tym prawdziwym, cokolwiek on nie oznacza. Bo wbrew temu co napisał estoril, są 6-bierkowe tablice, które uwzględniają "regułę 50".

Napisałeś tak w odniesieniu do mojej odpowiedzi jednemu z użytkowników , w której powiedziałem , że tablice Nalimova to zwykła baza , która jako baza nie ma możliwości ani prawa uwzględniać takich rzeczy jak reguła 50 posunięć.Co więcej , próbowałeś w tym zdaniu również udowodnić jakąś część swojej teorii , jakoby słaby szachista , zaczepiając się o najmniejszą liczbę posunięć , bez problemu mógł rozwiązać studium szachowe.Powiem Tobie jeszcze raz: żaden szachista tego nie dokona , jeśli nie posłuży się własnym mózgiem i nawet tablice multimetryczne nie będą tu żadnym ułatwieniem.Pomieszałeś dwa wątki występujące w tym temacie i starasz się coś udowodnić.I nie piszę tu o udowadnianiu tego , o co "prosiłem" bo nigdy Ci się to nie uda - sam zresztą przyznałeś , że zwykła baza nie ma takich możliwości..Może nieświadomie zboczyłeś w tę programową sferę , być może naprawdę chcesz coś przekazać.Może będzie to krzywdząca opinia ale wydaje mi się jednak że są inne powody.Nie da się nie zauważyć , że dla Ciebie priorytetem jest własne "ego".Umiejętnie zbaczasz na tory prowadzące do punktu , którego jesteś się w stanie jeszcze zaczepić a sytuacje , w których owe ego mogłoby ucierpieć starasz się "zakrzyczeć" na różne sposoby a tam gdzie już niewiele potrafisz , stosujesz swoją autorską kpinę.
Twój przykład z pewnością wnosi sporą wartość do tego tematu ale nie jest żadnym zaprzeczeniem moich twierdzeń , jest jedynie dodatkowym w nim wątkiem.Nie staraj się więc wykorzystywać tego typu "podwątków" jako narzędzia i głównego argumentu w na siłę ich obalaniu.
Może dlatego , że ja poruszam się w świecie szachowym a Ty w programowym , może dlatego że ja nie lubię niedomówień Ty zaś je Tworzysz , może dlatego że dla mnie forum dziś to epizod bez zobowiązań a dla Ciebie jakaś część bytu , może właśnie z tych powodów nie potrafimy się zrozumieć.Jest jeszcze coś , co powoduje że nie staramy się zrozumieć swoich postów tak , jak bywało dawniej i działa to z pewnością w obie strony.Nie będę wracał do przeszłości , powiem tylko tyle: estoril nigdy nie kłamie a Ty nie potrafiłeś tego uszanować.Nawet nie próbowałeś , w swoim egoistycznym przekonaniu tworząc "odzew do narodu" dla ratowania swojego "ja".
Przepraszam , że namieszałem tyle spraw w jednym poscie ale na forum wchodzę może raz na tydzień a czas "dyspensy" powoli się kończy.

brainw0rker
Hetman
Hetman

PostWysłany: Wto Wrz 23, 2008 9:28 am
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

Odkładam więc na bok swoje olbrzymie ego i odniosę się tylko do meritum, nie do rozmywających temat naszej dyskusji dodatków, bo tam bez ego ani rusz. I odpowiem króciutko, żeby nie zakrzyczać, ale na odrobinę autorskiej kpiny musisz mi pozwolić.
estoril napisał:
Co Ty brain udowodniłeś?Nic poza tym , że każdą bazę można poddać obróbce programowej , o czym zresztą wszyscy doskonale wiemy i kilka razy już o tym pisano.Nie ma żadnej różnicy , czy zrobisz to na własnym kompie , czy sięgniesz do dostępnej w internecie bazy wyposażonej w szereg programów.

Nieprawda. Baza DTZ i DTZ50 nie jest obrobionym Nalimowem, jest wygenerowana od podstaw, przy pomocy różnych algorytmów. I jest tylko bazą, nie korzystającą z dodatkowego programu.

estoril napisał:
Pomieszałeś dwa wątki występujące w tym temacie i starasz się coś udowodnić.I nie piszę tu o udowadnianiu tego , o co "prosiłem" bo nigdy Ci się to nie uda - sam zresztą przyznałeś , że zwykła baza nie ma takich możliwości.

I tu mnie masz! Cały sekret w użyciu słowa zwykła! Very Happy Bo choć napisałeś:
estoril napisał:
Przepis 50 posunięć to tylko przepis , który ulegał i może ulec zmianie. (...) Stąd nie może go być w ww tablicach , nawet jeśli wprowadzano by tam algorytmy o których wspominasz.Gdyby brano pod uwagę takie zmienne , do dziś być może nie doczekałbyś się tablic czterobierkowych.

... to jednak doczekaliśmy się tablic sześciobierkowych biorących pod uwagę takie zmienne. Jak więc to możliwe? To proste, one są niezwykłe! Laughing

zwariowany_mszak
Skoczek
Skoczek

PostWysłany: Wto Wrz 23, 2008 7:55 pm
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

Czy przeszło Wam przez myśl, że jeśli tablice nie uwzględniają takiej reguły 50, to tablic 32-bierkowych możemy oczekiwać najbliżej pod koniec tego milenium ? Very Happy
policzy nam wygraną w 121.209.893 ruchu białych i cieszmy się z roztrzygnięcia zagadki 'remis czy wygrana białych' Razz
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email

tpp
Hetman
Hetman

PostWysłany: Pią Wrz 26, 2008 6:00 pm
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

zwariowany_mszak napisał:
cieszmy się z roztrzygnięcia zagadki 'remis czy wygrana białych' Razz
A jak wygra "ten trzeci", czyli 'wygrana czarnych'? Boć przecież gdzie się dwóch bije, tam trzeci korzysta.
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email Odwiedź stronę autora

estoril
Hetman
Hetman

PostWysłany: Sob Wrz 27, 2008 7:36 pm
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

brainw0rker napisał:
Odkładam więc na bok swoje olbrzymie ego i odniosę się tylko do meritum, nie do rozmywających temat naszej dyskusji dodatków, bo tam bez ego ani rusz. I odpowiem króciutko, żeby nie zakrzyczać, ale na odrobinę autorskiej kpiny musisz mi pozwolić.
estoril napisał:

Nieprawda. Baza DTZ i DTZ50 nie jest obrobionym Nalimowem, jest wygenerowana od podstaw, przy pomocy różnych algorytmów. I jest tylko bazą, nie korzystającą z dodatkowego programu.

estoril napisał:
Pomieszałeś dwa wątki występujące w tym temacie i starasz się coś udowodnić.I nie piszę tu o udowadnianiu tego , o co "prosiłem" bo nigdy Ci się to nie uda - sam zresztą przyznałeś , że zwykła baza nie ma takich możliwości.

I tu mnie masz! Cały sekret w użyciu słowa zwykła! Very Happy Bo choć napisałeś:
estoril napisał:
Przepis 50 posunięć to tylko przepis , który ulegał i może ulec zmianie. (...) Stąd nie może go być w ww tablicach , nawet jeśli wprowadzano by tam algorytmy o których wspominasz.Gdyby brano pod uwagę takie zmienne , do dziś być może nie doczekałbyś się tablic czterobierkowych.

... to jednak doczekaliśmy się tablic sześciobierkowych biorących pod uwagę takie zmienne. Jak więc to możliwe? To proste, one są niezwykłe! Laughing

Od podstaw to były robione tablice Nalimova , baza końcówek szachowych , jakbyś jej nie nazywał.Istniejącą już bazę poddano obróbce a "niezwykła" baza to nic innego jak program lub jak wolisz: "zwykła" baza + kilka programików z niej korzystających.Nie pisz , że nie poddawano tablic obróbce bo generowanie , wprowadzanie algorytmów to nic innego jak obróbka programowa.
Znowu muszę się odnieść do Twojej manipulacji.Cytujesz moją odpowiedź skierowaną do jednego z użytkowników , który w swoim poscie wyraził zdziwienie , że "zwykłe" (wtedy chyba jeszcze nie wiedział o niezwykłych) tablice nie rozpoznają reguły 50 posunięć.To chyba logiczne , że żadna teoretyczna baza nie może uwzględniać takich rzeczy.Wtrącenie w zdaniu wątku o wprowadzaniu algorytmów miało na celu pokazać , że nie można zakładać przy budowie tak potężnej bazy zmiennych przepisów szachowych jako pewnika , nawet jeśli taka baza miałaby być od początku generowana i np wprowadzana w formie programu.Gdyby takie kroki podejmowano od podstaw , do dziś nie doczekalibyśmy się tego , co mamy teraz.Nie ważne czy czterobierkowych czy innych , napisałem to symbolicznie.Najważniejszy sens jest taki - bazę zaczęto generować , kiedy już istniała a nie od początku.

tpp
Hetman
Hetman

PostWysłany: Sob Wrz 27, 2008 7:55 pm
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

Panowie!
Odróżniajmy bazę jako zbiór danych, od bazy jako programu zarządzającego tymi danymi. Między językiem fachowców, a osobami "nie z branży" są różnice i to samo słowo co innego znaczy.
Wasz spór jest czysto akademicki.
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email Odwiedź stronę autora

brainw0rker
Hetman
Hetman

PostWysłany: Nie Wrz 28, 2008 11:37 am
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

G ó w n o nie akademicki, tpp, on jest przedszkolny. Bo ile razy by estorilowi nie tłumaczyć, że to tylko baza, on za każdym razem swoje baza + kilka programików z niej korzystających...

Tak, estorilku, tak... Tablice DTZ są programem bo są wygenerowane przy pomocy odpowiednich algorytmów przez programy, w odróżnieniu zapewne od zwykłego Nalimowa, bo to przecież zrobiono za pomocą liczydła metodą chybił-trafił i to właśnie czyni go bazą, nie programem Laughing

I jeszcze te pierdoły o manipulacji cytatem - wybacz, że wziąłem ten w którym twierdzisz że takich baz nie ma i nie da się ich stworzyć, długo szukałem takiego w którym twierdzisz że są i że to możliwe, ale ni chuja nie mogłem znaleźć więc wziąłem co było...

Wiesz, ja rozumiem że nie na wszystkim trzeba się znać, i lepiej nie pouczać w tematach w których niepewnie się czujemy. A jak już w dobrej wierze się zdarzy i potem okazuje się to pomyłką - trudno, trzeba umieć przyznać "myliłem się, nie wiedziałem o tym". Ale chcesz konsekwentnie być Alfą i Omegą - proszę bardzo, dalej mogę wytykać Ci ignoranctwo w tej materii:
estoril napisał:
Cytujesz moją odpowiedź skierowaną do jednego z użytkowników , który w swoim poscie wyraził zdziwienie , że "zwykłe" (wtedy chyba jeszcze nie wiedział o niezwykłych) tablice nie rozpoznają reguły 50 posunięć.

Tak, tak... On biedaczek nie wiedział, ale Ty, stary lis forumowy wiedziałeś dobrze, i pewnie dlatego kazałeś mi udowadniać praktycznie że jest baza która to potrafi. Żeby się utwierdzić w przekonaniu! Laughing Laughing Laughing

estoril napisał:
To chyba logiczne , że żadna teoretyczna baza nie może uwzględniać takich rzeczy.Wtrącenie w zdaniu wątku o wprowadzaniu algorytmów miało na celu pokazać , że nie można zakładać przy budowie tak potężnej bazy zmiennych przepisów szachowych jako pewnika , nawet jeśli taka baza miałaby być od początku generowana i(...)

Uciąłem w tym miejscu, nie żeby manipulować ale by nie być zmuszonym do ustosunkowania się do głupoty którą kończysz to zdanie. Może to i jest wg Ciebie logiczne, śpieszę jednak wyjaśnić że nieprawdziwe. Otóż można było uwzględnić przy budowie tak potężnej bazy DTZ zmienne przepisy szachowe, bo algorytm bazy DTZk opiera się na zmiennym k, które może być dowolne i zasada działania bazy jest taka sama bez względu na to czy to k ustali się na 50, czy FIDE zmieni je na 40 albo 100. Wtedy zmieni się k i po problemie, nie trzeba wszystkiego zaczynać od początku.

Wiesz co? Napisz lepiej że od dawna wszystko wiedziałeś, ale tamte posty przygotowało Ci biuro a Ty bez czytania kliknąłeś wyślij. I spór zostanie zażegnany, bez potrzeby dalszych śmiesznych wyjaśnień. Korzystaj ze sprawdzonych wzorców!

estoril
Hetman
Hetman

PostWysłany: Pon Wrz 29, 2008 8:44 pm
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

Co Ty pierdzielisz za przeproszeniem?Wtrąciłeś się do dyskusji na etapie , którego nie rozumiałeś i teraz ciągniesz swoje beznadziejne wywody chyba tylko po to , by mieć ostatnie zdanie.Manipulujesz wyciągniętymi z kontekstu cytatami i jeszcze próbujesz udowadniać , że autorzy wypowiedzi mieli na myśli dokładnie to , co Ty byś chciał żeby mieli.Twój ostatni post aż cuchnie wcześniej wspominanym ego.Ochłoń nieco bo nie jest to najprzyjemniejszy zapach.

Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3
Wszystkie czasy w strefie
www.szachista.com Strona Główna
-> Końcówki
Strona 3 z 3