| Poprzedni temat :: Następny temat |
| Autor |
Wiadomość |
olkok Nowy

|
Wysłany: Sro Cze 30, 2004 12:22 pm Temat postu: |
|
|
|
Ik85 sam oceń pozycję. Ten mat w 8 to na stronie podanej przez Janię chyba. Banalna w każdym razie nie jest. |
|
| Powrót do góry |
|
jania Hetman

|
Wysłany: Sro Cze 30, 2004 12:44 pm Temat postu: |
|
|
|
| marcin-boss napisał: |
Spoko może macie jeszcze jakieś fajne stronki z kombinacjami co?? Jeśli tak to dawać adresy  |
Tak jak już wspominałem wpisz wyszukiwarce (najlepiej w googlach)
chess problems  _________________ "Czego nie wiem, tego się lękam; czego się lękam, tego nienawidzę; czego nienawidzę, to chcę zniszczyć."
(Jonathan Caroll) |
|
| Powrót do góry |
|
marcin-boss Pion

|
Wysłany: Sro Cze 30, 2004 1:39 pm Temat postu: |
|
|
|
| jania napisał: | | marcin-boss napisał: |
Spoko może macie jeszcze jakieś fajne stronki z kombinacjami co?? Jeśli tak to dawać adresy  |
Tak jak już wspominałem wpisz wyszukiwarce (najlepiej w googlach)
chess problems  |
No tak ale jak ktos znajdzie jakąś bardzo fajną stronę no to może podać jej adres Mi przecie nie brakuje na razie kombinacji  |
|
| Powrót do góry |
|
jania Hetman

|
|
| Powrót do góry |
|
marcin-boss Pion

|
Wysłany: Sro Cze 30, 2004 10:49 pm Temat postu: |
|
|
|
Dzięki To było specjalnie dla mnie??  |
|
| Powrót do góry |
|
lk85 Hetman

|
Wysłany: Czw Lip 01, 2004 12:37 pm Temat postu: |
|
|
|
Jania zapomniał dopisać, że 5 złotych sie należy  . |
|
| Powrót do góry |
|
marcin-boss Pion

|
Wysłany: Czw Lip 01, 2004 1:18 pm Temat postu: |
|
|
|
| lk85 napisał: | Jania zapomniał dopisać, że 5 złotych sie należy . |
A tam a ten to od razu o kasie  |
|
| Powrót do góry |
|
jania Hetman

|
Wysłany: Czw Lip 01, 2004 8:21 pm Temat postu: |
|
|
|
| marcin-boss napisał: | | lk85 napisał: | Jania zapomniał dopisać, że 5 złotych sie należy . |
Jakie 5 Conajmniej 10 się należy  _________________ "Czego nie wiem, tego się lękam; czego się lękam, tego nienawidzę; czego nienawidzę, to chcę zniszczyć."
(Jonathan Caroll) |
|
| Powrót do góry |
|
marcin-boss Pion

|
Wysłany: Czw Lip 01, 2004 10:26 pm Temat postu: |
|
|
|
| jania napisał: | | marcin-boss napisał: | | lk85 napisał: | Jania zapomniał dopisać, że 5 złotych sie należy . |
Jakie 5 Conajmniej 10 się należy  |
Chłopie wyluzuj!! Nie bądź takim materialistą  |
|
| Powrót do góry |
|
olkok Nowy

|
Wysłany: Pią Lip 02, 2004 1:27 pm Temat postu: |
|
|
|
Najbardziej na tym forum nie lubię off-topic. Wróćmy więc do tematu.
Gdzieś przeczytałem fajną wskazówkę, zwaną Regułą Blumenfelda. By uniknąć ciężkich błędów zrób tak: Po zakończeniu obliczeń zapisz posunięcie na które się zdecydowałeś, na arkuszu wyników. Potem przeanalizuj krótkow pozycję. Sprawdź czy nie grozi ci mat w jednym posunięciu albo utrata figury lub pionka. Powinieneś wykonać zaplanowane posunięcie tylko wtedy kiedy jesteś przekonany że nie stoisz w obliczy natychmiastowej katastrofy. |
|
| Powrót do góry |
|
lk85 Hetman

|
Wysłany: Nie Lip 04, 2004 10:29 pm Temat postu: |
|
|
|
Olkok masz rację- ten mat w 8 posunięciach nie jest zadaniem trudnym. |
|
| Powrót do góry |
|
acidity Hetman

|
Wysłany: Nie Lip 04, 2004 11:18 pm Temat postu: |
|
|
|
| olkok napisał: | | Gdzieś przeczytałem fajną wskazówkę, zwaną Regułą Blumenfelda. By uniknąć ciężkich błędów zrób tak: Po zakończeniu obliczeń zapisz posunięcie na które się zdecydowałeś, na arkuszu wyników. Potem przeanalizuj krótkow pozycję. Sprawdź czy nie grozi ci mat w jednym posunięciu albo utrata figury lub pionka. Powinieneś wykonać zaplanowane posunięcie tylko wtedy kiedy jesteś przekonany że nie stoisz w obliczy natychmiastowej katastrofy. |
Są też tacy, którzy twierdzą, że nie należy wracać do raz policzonych wariantów i wykonać najlepsze posunięcie. Krótko mówiąc, należy wierzyć swoim wyliczeniom. |
|
| Powrót do góry |
|
lk85 Hetman

|
Wysłany: Pon Lip 05, 2004 12:06 pm Temat postu: |
|
|
|
Jak to jest, że wczoraj myślałem nad kombinacjami i wielu z nich nie rozwiązałem, a dzisiaj tylko rzuciłem na nie okiem i od razu znalazłem właściwe rozwiązanie. Dziwna sprawa... |
|
| Powrót do góry |
|
marcin-boss Pion

|
Wysłany: Pon Lip 05, 2004 1:46 pm Temat postu: |
|
|
|
| lk85 napisał: | | Jak to jest, że wczoraj myślałem nad kombinacjami i wielu z nich nie rozwiązałem, a dzisiaj tylko rzuciłem na nie okiem i od razu znalazłem właściwe rozwiązanie. Dziwna sprawa... |
Ja też tak czasami mam (zaryzykuję nawet mówiąć, że zdarza się to często  |
|
| Powrót do góry |
|
jania Hetman

|
Wysłany: Pon Lip 05, 2004 2:10 pm Temat postu: |
|
|
|
| lk85 napisał: | | Jak to jest, że wczoraj myślałem nad kombinacjami i wielu z nich nie rozwiązałem, a dzisiaj tylko rzuciłem na nie okiem i od razu znalazłem właściwe rozwiązanie. Dziwna sprawa... |
Ja też tak mam To wszystko zależy od stanu w jakim się znajdujemy np,. Jeśli byłeś zmęczony , nie mogłeś się skupiś na pozycji ale twój mózg zapa,iętał troche pozycji i przemyśleń jakie przeprowadziłeś. A gdy twój mózg odpoczoł potem łatwiej wykozystał informacje jakie mu dostarczyłeś. Czyli krótko mówiąc , rozwiązałes gdy odpoczołeś.
Ja mam gorszy problem od pewnegpo czasu nie chce mi się rozwiązywać żadnych zadań i kombinacji. Musze zwalczyć lenistwo. _________________ "Czego nie wiem, tego się lękam; czego się lękam, tego nienawidzę; czego nienawidzę, to chcę zniszczyć."
(Jonathan Caroll) |
|
| Powrót do góry |
|
|