Witamy w Magazyn Szachista
 » Strona Główna // » Baza partii / » FORUM / » Kombinacje / » Nauka Gry / » Zadania / » Prenumerata
 FAQFAQ   SzukajSzukaj   GrupyGrupy   ProfilProfil   Zaloguj i zobacz wiadomościZaloguj i zobacz wiadomości   ZalogujZaloguj 

Książki o strategii
Idź do strony 1, 2  Następny

Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    www.szachista.com Strona Główna
-> Nauka gry
Poprzedni temat :: Następny temat  
Autor Wiadomość
hortonn
Nowy
Nowy

PostWysłany: Pią Wrz 05, 2008 3:47 pm
Temat postu: Książki o strategii
Odpowiedz z cytatem

Słyszał może z was ktoś o książkach, które by zawierały zadania ze strategii ??? Coś w stylu znalezienia najlepszego planu gry...
Z taktyki jest tego pełno, ale jeżeli chodzi o strategię ciężko mi cokolwiek znależć. A trochę szukałem...
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość

Marcinos
Hetman
Hetman

PostWysłany: Pią Wrz 05, 2008 5:43 pm
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

Np. "How to Reasses your chess" J. Silmana

hortonn
Nowy
Nowy

PostWysłany: Pią Wrz 05, 2008 7:18 pm
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

Dzięki za podpowidź. Przerabiałeś to Marcinos? Wiesz mniej więcej na jaki to poziom jest?
Proszę o kolejne tytuły jeżeli ktoś zna...
Powrót do góry

Marcinos
Hetman
Hetman

PostWysłany: Pią Wrz 05, 2008 7:36 pm
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

hortonn napisał:
Dzięki za podpowidź. Przerabiałeś to Marcinos? Wiesz mniej więcej na jaki to poziom jest?
Proszę o kolejne tytuły jeżeli ktoś zna...

Bardzo dobra książka. Powiedzmy 1800-2100, choź nie lubię podobnych odniesień. Doprawdy, mi ją polecił Camyc, a ja teraz polecam forumowiczom.

Z innych pozycji - "Tajemnice gry pozycyjnej" Aagarda - masa ćwiczeń.
W "Ocena pozycji i planowanie" ćwiczeń brak. Zapewne także w książkach Dworeckiego są odpowiednie ćwiczenia.

greeley
Nowy
Nowy

PostWysłany: Pią Wrz 05, 2008 8:24 pm
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

Jest jeszcze coś takiego, nowe:
http://www.caissa.pl/sklep/?p=productsMore&iProduct=1718&sName=-Kurs-ostatecznej-strategii-szachowej--czesc-1-Romero-&-de-la-Nava-(K-3002)

urzytkownik_1
Pion
Pion

PostWysłany: Sob Wrz 06, 2008 10:23 am
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

A może to http://www.caissa.pl/sklep/?p=productsMore&iProduct=1172&sName=W.grabinski,-A.Wolokitin--laboratorium-Arcymistrza-(-K-788-) kiedyś polecał mi to trener.
Nie czytałem tej ksiązki ,może ktoś kto się orientuje w tym by się wypowiedział na temat tej pozycji:)
Powrót do góry

Marcinos
Hetman
Hetman

PostWysłany: Sob Wrz 06, 2008 11:01 am
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

Książki przytoczonej przez greeleya nie znam. Natomiast "Laboratorium Arcymistrza" nie jest książką o strategii. Jest tam bardzo wiele przykładów, ale są to przede wszystkim uderzenia taktyczne, ćwiczenia na liczenie wariantów etc. Książka dobra, ale do kategorii zadanej w temacie pasuje jak pięść do nosa.
Bardzo zachwalają "Secrets of Modern Chess Strategy" Watsona, nie wiem jednak jak ma się tam sprawa z zadaniami...

chess_amator
Goniec
Goniec

PostWysłany: Wto Wrz 09, 2008 3:27 pm
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

Cytat:
"Secrets of Modern Chess Strategy" Watsona, nie wiem jednak jak ma się tam sprawa z zadaniami...

Arrow O ile sie nie myle, to jest ich b.niewiele, ale moge sprawdzic za jakis czas jesli bedzie to konieczne.

Idea Mysle, ze koledze chodzi o taki zolty zbiorek zadan ze strategii (autor ten sam, ktory napisal ksiazke "64 lekcje szachowej strategii") Smile. Jedna z lepszych jest takze ksiazka Teriochina "Strategiczne motywy", jednak chyba tez niewiele tam zadanek.
Db byloby wiedziec czy kolega szuka "golych" zadanek, czy takich z opisami? Rolling Eyes

hortonn
Nowy
Nowy

PostWysłany: Czw Wrz 11, 2008 12:36 am
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

chess_amator napisał:
Db byloby wiedziec czy kolega szuka "golych" zadanek, czy takich z opisami? Rolling Eyes

Jak widać nawet po tej krótkiej dyskusji książek o strategii jest naprawdę dużo, natomiast ze zbiorami zadań już gorzej.
Jeden ze znanyc arcymistrzów,chyba Nimzo, powiedział kiedyś, że przerabiając szybko dużo rodzajów pozycji zyskuje się jedynie chaos w głowie,
natomiast przerabiając 1 bardzo dokładnie zyskuje się głęboką wiedzę, i to nie tylko na temat przerabianej pozycji. Wydaje się to racjonalne stąd moje poszukiwania
Niestety w większości książek o strategii które widziałem jest temat 2-3 przykładowe pozycje i koniec
Powrót do góry

chess_amator
Goniec
Goniec

PostWysłany: Czw Wrz 11, 2008 1:04 pm
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

Arrow Sadze, ze bardziej istotne bedzie (nie tylko dla ciebie) dokladne zaznajomienie sie z TEMATAMI strategicznymi (otwarta linia, slabe pole, itd), a pozniej czytanie w jaki sposob takie rzeczy sie wykorzystuje. No a na koniec wlasna praktyka i zadanka jakie znajdziesz Smile Idea

Marcinos
Hetman
Hetman

PostWysłany: Czw Wrz 11, 2008 1:31 pm
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

Przedmówca ma rację. Takie zadania z pewnością należą do trudniejszych jeśli chodzi o tematykę szachową, a nacisk należy raczej kłaść na dogłębne zrozumienie tematu i ... wykorzystywanie go we własnych partiach. Cool

hortonn
Nowy
Nowy

PostWysłany: Pią Wrz 12, 2008 1:09 pm
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

chess_amator napisał:
Arrow Sadze, ze bardziej istotne bedzie (nie tylko dla ciebie) dokladne zaznajomienie sie z TEMATAMI strategicznymi (otwarta linia, slabe pole, itd), a pozniej czytanie w jaki sposob takie rzeczy sie wykorzystuje. No a na koniec wlasna praktyka i zadanka jakie znajdziesz Smile Idea

Właśnie o to chodzi że z tematami jestem zaznajomiony, brakuje mi natomiast praktyki. Widzisz to chyba jest analogicznie jak z kombinacjami, poznanie i zrozumienie sensu jakiegoś motywu kombinacyjnego to mniej niż połowa drogi do wykorzystania tego w praktyce, najważniejsze jest zrobienie dużej ilości zadań, bo dopiero wtedy oprócz rozumienia motywu zaczynasz go widzieć na desce. Przynajmniej tak jest ze mną. Nie mam doświadczenia trenerskiego więc mówię o sobie może inni mają inaczej.
Powrót do góry

Marcinos
Hetman
Hetman

PostWysłany: Pią Wrz 12, 2008 1:16 pm
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

Zadanie na konkretny temat nie jest bardzo dobrym materiałem dydaktycznym, ponieważ rozwiązując je, wiesz czego masz szukać. A to możliwość wykorzystania otwartej linii, a to placówka dla skoczka... Wydaje mi się, że optymalnym sposobem zapoznania się bliżej z określoną ideą, byłoby przerobienie kilku partii na dany temat. Zobaczyłbyś wtedy jak doszło do stworzenia danego elementu pozycyjnego, jego wykorzystania a na koniec - zainkasowania punktu jako logicznej całości. Pytanie tylko, jak dobierać ot tak takie partie? Trudno powiedzieć, zapewne trzeba szukać baz tematycznych albo zwyczajnie studiować partie wybitnych szachistów pozycyjnych, gdzie właśnie ten czynnik dominuje.

hortonn
Nowy
Nowy

PostWysłany: Pią Wrz 12, 2008 9:47 pm
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

Tak rozumiem ale to jest dalej tak samo jak z kombinacjami. Na niższych poziomach polecenie często brzmi zdobądż skoszka albo np. rozwiązujesz zadania z działu renten itd. W zbiorach dla bardziej zaawansowanych sam musisz najpierw zobaczyć motyw a dopiero pózniej liczysz warianty. I właśnie o coś takiego by mi chodziło żeby była podana pozycja ( bez podziału tematycznego ), a polecenie to podanie planu dalszej gry. W odpowiedziach mogłoby znajdować się wyjaśnienie o jaki motyw chodzi wraz z wariantami.
Co do twojej rady Marcinos odnośnie przeglądania paru partii o danym motywie to też mam taki pomysł i jak będę przerabiał dany motyw to będę go robił z kilku książek w ten sposób mam nadzieję na dogłębność.
Powrót do góry

Gibbonable
Nowy

PostWysłany: Sob Wrz 20, 2008 8:55 am
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

Marcinos napisał:
Z innych pozycji - "Tajemnice gry pozycyjnej" Aagarda - masa ćwiczeń.

Potwierdzam! Smile Zadania do najprostszych nie należą ale ich przerobienie na pewno da efekty

http://www.empik.com/tajemnice-gry-pozycyjnej-ksiazka,prod2350053,p
Powrót do góry

Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu Idź do strony 1, 2  Następny
Wszystkie czasy w strefie
www.szachista.com Strona Główna
-> Nauka gry
Strona 1 z 2