| Poprzedni temat :: Następny temat |
| Autor |
Wiadomość |
hortonn Nowy

|
Wysłany: Pią Wrz 05, 2008 3:47 pm Temat postu: Książki o strategii |
|
|
|
Słyszał może z was ktoś o książkach, które by zawierały zadania ze strategii ??? Coś w stylu znalezienia najlepszego planu gry...
Z taktyki jest tego pełno, ale jeżeli chodzi o strategię ciężko mi cokolwiek znależć. A trochę szukałem... |
|
| Powrót do góry |
|
Marcinos Hetman

|
Wysłany: Pią Wrz 05, 2008 5:43 pm Temat postu: |
|
|
|
|
|
| Powrót do góry |
|
hortonn Nowy

|
Wysłany: Pią Wrz 05, 2008 7:18 pm Temat postu: |
|
|
|
Dzięki za podpowidź. Przerabiałeś to Marcinos? Wiesz mniej więcej na jaki to poziom jest?
Proszę o kolejne tytuły jeżeli ktoś zna... |
|
| Powrót do góry |
|
Marcinos Hetman

|
Wysłany: Pią Wrz 05, 2008 7:36 pm Temat postu: |
|
|
|
| hortonn napisał: | Dzięki za podpowidź. Przerabiałeś to Marcinos? Wiesz mniej więcej na jaki to poziom jest?
Proszę o kolejne tytuły jeżeli ktoś zna... |
Bardzo dobra książka. Powiedzmy 1800-2100, choź nie lubię podobnych odniesień. Doprawdy, mi ją polecił Camyc, a ja teraz polecam forumowiczom.
Z innych pozycji - "Tajemnice gry pozycyjnej" Aagarda - masa ćwiczeń.
W "Ocena pozycji i planowanie" ćwiczeń brak. Zapewne także w książkach Dworeckiego są odpowiednie ćwiczenia. _________________ http://www.pub.szachista.com/3ed_turnieju/final/turniej.html |
|
| Powrót do góry |
|
greeley Nowy

|
Wysłany: Pią Wrz 05, 2008 8:24 pm Temat postu: |
|
|
|
|
|
| Powrót do góry |
|
urzytkownik_1 Pion

|
|
| Powrót do góry |
|
Marcinos Hetman

|
Wysłany: Sob Wrz 06, 2008 11:01 am Temat postu: |
|
|
|
Książki przytoczonej przez greeleya nie znam. Natomiast "Laboratorium Arcymistrza" nie jest książką o strategii. Jest tam bardzo wiele przykładów, ale są to przede wszystkim uderzenia taktyczne, ćwiczenia na liczenie wariantów etc. Książka dobra, ale do kategorii zadanej w temacie pasuje jak pięść do nosa.
Bardzo zachwalają "Secrets of Modern Chess Strategy" Watsona, nie wiem jednak jak ma się tam sprawa z zadaniami... _________________ http://www.pub.szachista.com/3ed_turnieju/final/turniej.html |
|
| Powrót do góry |
|
chess_amator Goniec

|
Wysłany: Wto Wrz 09, 2008 3:27 pm Temat postu: |
|
|
|
| Cytat: | | "Secrets of Modern Chess Strategy" Watsona, nie wiem jednak jak ma się tam sprawa z zadaniami... |
O ile sie nie myle, to jest ich b.niewiele, ale moge sprawdzic za jakis czas jesli bedzie to konieczne.
Mysle, ze koledze chodzi o taki zolty zbiorek zadan ze strategii (autor ten sam, ktory napisal ksiazke "64 lekcje szachowej strategii") . Jedna z lepszych jest takze ksiazka Teriochina "Strategiczne motywy", jednak chyba tez niewiele tam zadanek.
Db byloby wiedziec czy kolega szuka "golych" zadanek, czy takich z opisami?  _________________ Szachowy amator. Szachy jako swietna, lecz mocno skomplikowana gra. |
|
| Powrót do góry |
|
hortonn Nowy

|
Wysłany: Czw Wrz 11, 2008 12:36 am Temat postu: |
|
|
|
| chess_amator napisał: | Db byloby wiedziec czy kolega szuka "golych" zadanek, czy takich z opisami?  |
Jak widać nawet po tej krótkiej dyskusji książek o strategii jest naprawdę dużo, natomiast ze zbiorami zadań już gorzej.
Jeden ze znanyc arcymistrzów,chyba Nimzo, powiedział kiedyś, że przerabiając szybko dużo rodzajów pozycji zyskuje się jedynie chaos w głowie,
natomiast przerabiając 1 bardzo dokładnie zyskuje się głęboką wiedzę, i to nie tylko na temat przerabianej pozycji. Wydaje się to racjonalne stąd moje poszukiwania
Niestety w większości książek o strategii które widziałem jest temat 2-3 przykładowe pozycje i koniec |
|
| Powrót do góry |
|
chess_amator Goniec

|
Wysłany: Czw Wrz 11, 2008 1:04 pm Temat postu: |
|
|
|
|
|
| Powrót do góry |
|
Marcinos Hetman

|
|
| Powrót do góry |
|
hortonn Nowy

|
Wysłany: Pią Wrz 12, 2008 1:09 pm Temat postu: |
|
|
|
| chess_amator napisał: | Sadze, ze bardziej istotne bedzie (nie tylko dla ciebie) dokladne zaznajomienie sie z TEMATAMI strategicznymi (otwarta linia, slabe pole, itd), a pozniej czytanie w jaki sposob takie rzeczy sie wykorzystuje. No a na koniec wlasna praktyka i zadanka jakie znajdziesz  |
Właśnie o to chodzi że z tematami jestem zaznajomiony, brakuje mi natomiast praktyki. Widzisz to chyba jest analogicznie jak z kombinacjami, poznanie i zrozumienie sensu jakiegoś motywu kombinacyjnego to mniej niż połowa drogi do wykorzystania tego w praktyce, najważniejsze jest zrobienie dużej ilości zadań, bo dopiero wtedy oprócz rozumienia motywu zaczynasz go widzieć na desce. Przynajmniej tak jest ze mną. Nie mam doświadczenia trenerskiego więc mówię o sobie może inni mają inaczej. |
|
| Powrót do góry |
|
Marcinos Hetman

|
Wysłany: Pią Wrz 12, 2008 1:16 pm Temat postu: |
|
|
|
Zadanie na konkretny temat nie jest bardzo dobrym materiałem dydaktycznym, ponieważ rozwiązując je, wiesz czego masz szukać. A to możliwość wykorzystania otwartej linii, a to placówka dla skoczka... Wydaje mi się, że optymalnym sposobem zapoznania się bliżej z określoną ideą, byłoby przerobienie kilku partii na dany temat. Zobaczyłbyś wtedy jak doszło do stworzenia danego elementu pozycyjnego, jego wykorzystania a na koniec - zainkasowania punktu jako logicznej całości. Pytanie tylko, jak dobierać ot tak takie partie? Trudno powiedzieć, zapewne trzeba szukać baz tematycznych albo zwyczajnie studiować partie wybitnych szachistów pozycyjnych, gdzie właśnie ten czynnik dominuje. _________________ http://www.pub.szachista.com/3ed_turnieju/final/turniej.html |
|
| Powrót do góry |
|
hortonn Nowy

|
Wysłany: Pią Wrz 12, 2008 9:47 pm Temat postu: |
|
|
|
Tak rozumiem ale to jest dalej tak samo jak z kombinacjami. Na niższych poziomach polecenie często brzmi zdobądż skoszka albo np. rozwiązujesz zadania z działu renten itd. W zbiorach dla bardziej zaawansowanych sam musisz najpierw zobaczyć motyw a dopiero pózniej liczysz warianty. I właśnie o coś takiego by mi chodziło żeby była podana pozycja ( bez podziału tematycznego ), a polecenie to podanie planu dalszej gry. W odpowiedziach mogłoby znajdować się wyjaśnienie o jaki motyw chodzi wraz z wariantami.
Co do twojej rady Marcinos odnośnie przeglądania paru partii o danym motywie to też mam taki pomysł i jak będę przerabiał dany motyw to będę go robił z kilku książek w ten sposób mam nadzieję na dogłębność. |
|
| Powrót do góry |
|
Gibbonable Nowy
|
|
| Powrót do góry |
|
|