Witamy w Magazyn Szachista
 » Strona Główna // » Baza partii / » FORUM / » Kombinacje / » Nauka Gry / » Zadania / » Prenumerata
 FAQFAQ   SzukajSzukaj   GrupyGrupy   ProfilProfil   Zaloguj i zobacz wiadomościZaloguj i zobacz wiadomości   ZalogujZaloguj 

dobrze jest znać przepisy
Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8  Następny

Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    www.szachista.com Strona Główna
-> Gra w szachy
Poprzedni temat :: Następny temat  
Autor Wiadomość
mysliciel123
Nowy
Nowy

PostWysłany: Pią Sie 15, 2008 4:01 pm
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

Hej, ja myślałem, że gra się w szachy dla przyjemności, satysfakcji z wygranej, nauki, chęci samoudoskonalania się itp. Rozumiem, że ktoś może mieć możliwości do tego aby kantować i mieć z tego korzyści ale to jakiś absurd żeby to stosować w praktyce. Dla mnie to tak jakby zdobyć przyjaciela a potem go okraść.
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość

hortonn
Nowy
Nowy

PostWysłany: Wto Wrz 02, 2008 3:56 pm
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

to ja dorzucę jeszcze takie pytanie,
czy zapis w długich partiach jest obowiązkowy...?
a konkretniej czy jak przeciwnik w niedoczasie przestaje notować czy niesie to ze sobą jakieś konsekwencje???
Powrót do góry

Vishy
Goniec
Goniec

PostWysłany: Wto Wrz 02, 2008 4:04 pm
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

Z mojej wiedzy wynika, że jeśli mamy na zegarze ostatnie czy [bo do Czeech zadarmo] minuty, to można przestać notować.. Ale tpp czuwa!

Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email

herring
Pion
Pion

PostWysłany: Wto Wrz 02, 2008 4:40 pm
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

Vishy napisał:
Z mojej wiedzy wynika, że jeśli mamy na zegarze ostatnie czy [bo do Czeech zadarmo] minuty, to można przestać notować.. Ale tpp czuwa!

Dodam jeszcze, że jeżeli jest to partia z czasem dodawanym to w ostatnich minutach nadal trzeba notować. Jeśli się mylę to niech mnie ktoś tpp uświadomi:)
Powrót do góry

tpp
Hetman
Hetman

PostWysłany: Wto Wrz 02, 2008 4:44 pm
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

Cytat:
8.1. W trakcie gry zawodnik jest zobowiązany do wyraźnego, czytelnego i prawidłowego zapisywania przebiegu partii (posunięcia własne i przeciwnika) notacją algebraiczną (Aneks E), ruch po ruchu, na formularzu przygotowanym dla danych zawodów. Zabrania się zapisywania posunięcia przed jego wykonaniem, z wyjątkiem sytuacji, gdy zawodnik reklamuje remis zgodnie z art. 9.2 lub 9.3. ...
Cytat:
8.4. Jeżeli zawodnik, na swoim zegarze, ma mniej niż pięć minut do kontroli czasu w dowolnym stadium partii i w takiej kontroli nie otrzymuje dodatkowego czasu, przynajmniej 30 sekund na każdy ruch, to nie jest zobowiązany do spełnienia wymogów art. 8.1. ...
szczegóły
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email Odwiedź stronę autora

arkoski
Hetman
Hetman

PostWysłany: Wto Wrz 02, 2008 4:54 pm
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

Jestem prawie pewny, że nie "czy" ale pięć minut. Wink Poniżej tej granicy można już nie notować. Jak przeciwnik nie notuje już wcześniej to można zareklamować u sędziego. Zazwyczaj sędzia da ostrzeżenie i poleci uzupełnić zapis, a najostrzejsza kara (za recydywę) to zredukowanie czasu na zegarze tak, że zawodnikowi zostanie 5 minut i nie musi już zapisywać. Cool
Z czasem dodawanym jest obowiązek zapisywania przez całą partię.

Widujecie jeszcze ludzi zapisujących posunięcie przed jego wykonaniem? Przepis regulujący tę sprawę wszedł już jakiś czas temu, a ja ciągle spotykam ludzi, bądź co bądź, łamiących przepisy. Są to zwykle ludzie starsi i nie grający regularnie. Może zbawienne byłoby przypomnienie o tym przed 1 rundą, tak jak to zazwyczaj czynią sędziowie zwracając uwagę na wyłączenie komórek?
Powrót do góry

arkoski
Hetman
Hetman

PostWysłany: Wto Wrz 02, 2008 4:59 pm
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

tpp napisał:
Cytat:
8.1. W trakcie gry zawodnik jest zobowiązany do wyraźnego, czytelnego i prawidłowego zapisywania przebiegu partii (posunięcia własne i przeciwnika) notacją algebraiczną (Aneks E), ruch po ruchu, na formularzu przygotowanym dla danych zawodów. Zabrania się zapisywania posunięcia przed jego wykonaniem, z wyjątkiem sytuacji, gdy zawodnik reklamuje remis zgodnie z art. 9.2 lub 9.3. ...

Co byś powiedział na TAKI zapis? Autorem jest Korchnoi i już wyobrażam sobie jak sędzia prosi go o przepisanie jeszcze raz, na czysto.Razz Czy może z uwagi na to, że transmisja ten partii była w internecie nie tzreba się aż tak starać? Są tutaj jakieś ulgi?
Powrót do góry

tpp
Hetman
Hetman

PostWysłany: Wto Wrz 02, 2008 5:20 pm
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

Wszyscy zawodnicy mają takie same prawa i obowiązki. Taka jest przynajmniej teoria.
Uważam, że im wyższy szczebel (wszystkie turnieje mistrzowskie, zawodowi profesjonaliści) tym bardziej restrykcyjnie powinno się podchodzić do przepisów. Szczególnie w przypadku konfliktów. Dura lex, sed lex. Turnieje propagandowe (osiedlowe, gminne) gdzie grają pasjonaci dla rozrywki (najczęściej są to szachy szybkie), sędziuję "mniej twardo". Jednak ogłaszam to przed turniejem aby nie było wątpliwości (oczywiście w porozumieniu z organizatorem i to przed otwarciem turnieju).
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email Odwiedź stronę autora

hortonn
Nowy
Nowy

PostWysłany: Sro Wrz 03, 2008 8:25 am
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

ok... ja np nie wiedziałem że nie można zapisywać ruchu przed jego wykonaniem i szczerze mówiąc trochę mi to pomaga czasami po długim i zawiłym liczeniu wariantów po zapisaniu zyskuję coś jakby świeże spojrzenie... stąd też moje dalsze pytanie skąd taki przepis czy ktoś wie jaki jest jego cel no i oczywiście jak się kara takie "wystpęki"
Powrót do góry

tpp
Hetman
Hetman

PostWysłany: Sro Wrz 03, 2008 12:01 pm
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

Dawniej można było zapisywać przed lub po. Ze względów szkoleniowych i poprawnej gry dobrze jest zapisać, zastanowić się i wykonać posunięcie. Ale to nie ten temat.
  • Zauważono, że część zawodników po zapisaniu posunięcia patrzy "gdzieś". Konkretnie w stronę znajomej osoby.
  • Zapisy partii bywały "za małe" dla niektórych poprawiaczy.
  • W spotkaniu na szczycie, był protest zawodnika, że przeciwnik zapisał posunięcie którego (reklamujący) jeszcze nie wykonał ale już zapisał.
Może były też inne przyczyny.
Jeśli chodzi o występki, to sędzia ma wiele możliwości. Jak zwykle zapraszam do lektury "Przepisów gry w szachy". Strona PZSZach, Gryf Szczecin i www.fide.com
Cytat:
Dla ciekawskich odpowiedni punkt w języku czeskim:
13.4. Rozhodčí může udělit jeden nebo více z těchto trestů:
  1. napomenutí;
  2. přidání času hráči, jehož soupeř se provinil;
  3. odebrání času hráči, který se provinil;
  4. kontumace partie;
  5. snížení bodového zisku v dané partii hráči, který se provinil,
  6. zvýšení bodového zisku soupeři hráče, který se provinil, na maximálně možný v dané partii.
  7. vyloučení ze soutěže.
oraz greckim:
    α. προειδοποίηση,
    β. αύξηση του υπολειπόμενου χρόνου του αντιπάλου,
    γ. μείωση του υπολειπόμενου χρόνου του παραβάτη,
    δ. κατακύρωση της παρτίδας ως χαμένης,
    ε. μείωση της βαθμολογίας που σημείωσε ο παραβάτης στη συγκεκριμένη παρτίδα,
    στ. αύξηση της βαθμολογίας που σημείωσε στη συγκεκριμένη παρτίδα ο αντίπαλος μέχρι τη μέγιστη δυνατή βαθμολογία για την παρτίδα αυτή,
    ζ. αποβολή από τη διοργάνωση.

hortonn
Nowy
Nowy

PostWysłany: Sro Wrz 03, 2008 12:17 pm
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

tpp napisał:
Zauważono, że część zawodników po zapisaniu posunięcia patrzy "gdzieś". Konkretnie w stronę znajomej osoby.

no nie pomyślałem o tym...
swoją drogą jakie to nędzne
Powrót do góry

tpp
Hetman
Hetman

PostWysłany: Sro Wrz 03, 2008 12:31 pm
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

W Kołobrzegu (2004) widziałem jak dziadek podpowiadał wnuczce (szachowa rodzinka) w turnieju "C". Intencje może i miał dobre, ale czego ją nauczył?

aaaaaa "radzenia" sobie w życiu Laughing

acidity
Hetman
Hetman

PostWysłany: Sro Wrz 03, 2008 12:36 pm
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

Ja ubolewam nad tym, że nie można zapisać przed wykonaniem. O ile synowi wpadki raczej się nie zdarzają, to córce dosyć często:
1. Wybiera ruchy kandydaty -> liczy warianty -> wybrany ruch sprawdza ponownie -> gra zupełnie inne posunięcie (myślami jest przy pozycji na kilka ruchów do przodu i wybiera posunięcie, które powinno nastąpić 1-2 ruchy później)
2. Wybiera ruchy kandydaty -> liczy warianty -> wybrany ruch sprawdza ponownie -> w momencie gdy nie skończy jeszcze posunięcia (np trzyma figurę nad deską, albo nie zdąży przełączyć zegara) dostrzega ze to nie jest dobry ruch

Wiem, że szwankuje u niej technika liczenia. Podczas pracy w domu jest nawet dobrze, ale podczas partii niepotrzebnie mąci sobie w głowie i sprawdza wariant po raz drugi. Czy to jest przyczyną takich lapsusów? A może to po prostu brak koncentracji? Jak to leczyć, skoro nie można zapisywać przed ruchem?

---

Dosyć często widuję zawodników którzy piszą przed wykonaniem posunięcia, ale żadnej reklamacji jeszcze nie spotkałem. Najczęściej nikomu te zapisywanie nie przeszkadza.
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Odwiedź stronę autora

tpp
Hetman
Hetman

PostWysłany: Sro Wrz 03, 2008 1:05 pm
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

acidity napisał:
Dosyć często widuję zawodników którzy piszą przed wykonaniem posunięcia, ale żadnej reklamacji jeszcze nie spotkałem. Najczęściej nikomu te zapisywanie nie przeszkadza.
Interweniuję tylko "na żądanie". A jak już trzeba, to kara jest w zależności od rangi turnieju.

hortonn
Nowy
Nowy

PostWysłany: Sro Wrz 03, 2008 1:42 pm
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

acidity napisał:
A może to po prostu brak koncentracji? Jak to leczyć, skoro nie można zapisywać przed ruchem?

Wydaje mi się że jest wręcz przeciwnie przyczyną tego może być zbyt duża koncentracja. Mam na myśli głębokie zanurzenie się w liczeniu wariantów, chyba w ten sposób wbijamy się w pudełko własnych myśli i w miarę liczenia kolejnych wariantów coraz ciężej jest zobaczyć coś poza tym co liczymy.

Robienie ruchu dopiero po zapisie jest na to sposobem ale rzeczywiście stwarza to pole do popisu dla oszustów ;(
Powrót do góry

Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8  Następny
Wszystkie czasy w strefie
www.szachista.com Strona Główna
-> Gra w szachy
Strona 7 z 8