| Poprzedni temat :: Następny temat |
| Autor |
Wiadomość |
olkok Nowy

|
Wysłany: Pon Cze 28, 2004 6:53 pm Temat postu: Sposób na wygrywanie z programami szachowymi. |
|
|
|
Witajcie!
Jestem nowy na tym forum. Chciałem podzielić się swoimi doświadczeniami dotyczącymi potyczek z komputerami. Podstawowa zasada: gramy białymi. Niestety wariant który zaraz opisze umiem grać tylko białymi. Nie wiem, może spróbuję wykombinować coś czarnymi. Ale nie teraz o tym.
Chciałem jedynie powiedzieć, że przy umiejętnej grze gracz z 1600 nie powinien mieć problemów. Można wygrywać z komputerem na 5 min, co nie zdarza się zawodnikom!
Pierwsza zasada: nigdy nie otwieramy linii!
Debiut "Stonewall". Główna myśl jest taka by zablokować wszystkie piony w centrum, postawić figury na swoich "idealnych miejscach" a potem tylko czekać ruszając króla z g1-h1. Zazwyczaj mamy remis ze wzg. na 50 posunięć bądź wygrywamy na czas. Zapraszam na playchess(online dołączony do fritza, można ściągnąć samo playchess ze strony playchess.com) tam pokażę resztę. Jeżeli macie ten oto program zapraszam do specjalisty- nick "JuhaPK"- ja jestem jego uczniem. |
|
| Powrót do góry |
|
jania Hetman

|
|
| Powrót do góry |
|
lk85 Hetman

|
Wysłany: Wto Cze 29, 2004 8:11 am Temat postu: |
|
|
|
I bardzo dobrze  . Na zwyciestwo trzeba zasłużyć, trzeba na nie zapracować. |
|
| Powrót do góry |
|
olkok Nowy

|
Wysłany: Wto Cze 29, 2004 11:29 am Temat postu: |
|
|
|
Otóż oczywiście nie masz racji. Sam ćwiczę na Fritzu 8. Czasami gram z komputerami na playchess.com pokój komputerowy. Nie raz udało mi się wygrać ze "Shrederem 8". |
|
| Powrót do góry |
|
lk85 Hetman

|
Wysłany: Wto Cze 29, 2004 1:39 pm Temat postu: |
|
|
|
A jakie masz elo? |
|
| Powrót do góry |
|
olkok Nowy

|
Wysłany: Wto Cze 29, 2004 5:47 pm Temat postu: |
|
|
|
Dopiero w te wakacje mam zamiar wyrobić jakąś kategorię. Mało jest turnieji z kategoriami.
Gram mniej-więcej na poziomie 1600.
Gry które gram z programami komputerowymi nie mają nic wspólnego z normalną grą. Zamykamy centrum pionami. następnie ustawiamy figury na swoich najlepszych polach. Manewr przesunięcia wieży na swoje idealne miejsce może trwać 5 posunięć i więcej. Ale to nic. Program wciąż dąży do wykonania najlepszego posunięcia, nie znajdując rozwiązania.
Dobrze, figury mamy już ustawione. Teraz wystarczy czekać... Król chodzi spokojnie z h1 na g1. Program pod koniec progu 50 posunięć próbuje albo ruszyć piona albo coś zbić. Czasami próbuje otworzyć pozycję poprzez wymianę hetman za wieżę i piona. Ale końcówkę z taką przewagą każdy głupi potrafi wygrać.
Dla przykładu długości tej gry powiem, że partie trwają czasem ponad 200(!)posunięć.
Jest to oczywiście przykład jak zremisować bądź wygrać na czas z potworem 2800, podczas gdy samemu ma się 2x mniej. Otwarcie stonewall "1.f4 d5 2.d4 (cokolwiek) 3.c3" jest stosowany przez arcymistrzów, np. przez Borisa Altermana. Na swojej stronie opisuję wygraną potyczkę z fritzem 8.
www.balterman.freeservers.com - naprawdę polecam!(strona w j. ang) |
|
| Powrót do góry |
|
Kimbul Nowy

|
Wysłany: Sob Lip 03, 2004 11:09 pm Temat postu: |
|
|
|
olkok napisalem za wygrales z shredderem 8. Napisz mi skad go sciagnoles, bym Ci był dozgonnie wdzieczny, juz od dluzszego czasu niemoge go znalesc.
Co do programow, grywam z chessmaster 9000 i zauwazylem ze w w otwarciach ksiazkowych (niektorych naturalnie) sa bledy. Poprostu normalnie w danej pozycji ma jaklis silny ruch , ale program podaza za zapisanym otwarciem.
Np
1 c4 e6
2 d4 g6
3 e4 G g7
4 Gd3 f4
5 e : f4 powinno nastapic G: g2, a komp z gra G b4+ i po odejsci krola okazja wygrania Wierzy przepada. Przy czym nie ma sie co obawiac Hh5+ |
|
| Powrót do góry |
|
acidity Hetman

|
Wysłany: Sob Lip 03, 2004 11:53 pm Temat postu: |
|
|
|
| Kimbul napisał: | | olkok napisalem za wygrales z shredderem 8. Napisz mi skad go sciagnoles, bym Ci był dozgonnie wdzieczny, juz od dluzszego czasu niemoge go znalesc. |
A może kupił?
| Kimbul napisał: | zauwazylem ze w w otwarciach ksiazkowych (niektorych naturalnie) sa bledy. Poprostu normalnie w danej pozycji ma jaklis silny ruch , ale program podaza za zapisanym otwarciem.
Np
1 c4 e6
2 d4 g6
3 e4 G g7
4 Gd3 f4
5 e : f4 powinno nastapic G: g2, a komp z gra G b4+ i po odejsci krola okazja wygrania Wierzy przepada. Przy czym nie ma sie co obawiac Hh5+ |
W tej pozycji? Nie dziwię się... |
|
| Powrót do góry |
|
olkok Nowy

|
Wysłany: Nie Lip 04, 2004 9:42 am Temat postu: |
|
|
|
Ze Shredderem nie grywam u siebie na kompie(mam Fritz-a  tylko przez internet na playchess.com (w specjalnym pokoju dla programów komputerowych.) |
|
| Powrót do góry |
|
masutatsu Nowy

|
Wysłany: Nie Lip 04, 2004 3:01 pm Temat postu: |
|
|
|
dajcie spokuj z chessmasterem 9000 nie ma takich sztuczek |
|
| Powrót do góry |
|
marcin-boss Pion

|
Wysłany: Pon Lip 05, 2004 1:09 am Temat postu: |
|
|
|
| masutatsu napisał: | | dajcie spokuj z chessmasterem 9000 nie ma takich sztuczek |
Chciałem tylko napisa że chessmaster 9000 nie jest wcale najlepszym programem szachowym  |
|
| Powrót do góry |
|
olkok Nowy

|
Wysłany: Wto Lip 06, 2004 9:02 pm Temat postu: |
|
|
|
nie wiecie jak on się ma w światowych rankingach enginów szachowych?
podejrzewam że nie można go porównywać do Shreddera, ale to tylko moje zdanie.
Pozdrawiam, Olkok |
|
| Powrót do góry |
|
acidity Hetman

|
Wysłany: Wto Lip 06, 2004 9:16 pm Temat postu: |
|
|
|
|
|
| Powrót do góry |
|
lk85 Hetman

|
Wysłany: Sro Lip 07, 2004 9:35 am Temat postu: |
|
|
|
To są prawdziwe rankingi ELO tych programów? I czemu nie ma tam cm6000  . |
|
| Powrót do góry |
|
jania Hetman

|
Wysłany: Sro Lip 07, 2004 2:47 pm Temat postu: |
|
|
|
| lk85 napisał: | To są prawdziwe rankingi ELO tych programów? I czemu nie ma tam cm6000 . |
Bo został zapomniany, nie wiem dlaczego przecież 6000 jest chyba najlepszy ze wszystkich cm _________________ "Czego nie wiem, tego się lękam; czego się lękam, tego nienawidzę; czego nienawidzę, to chcę zniszczyć."
(Jonathan Caroll) |
|
| Powrót do góry |
|
|