Witamy w Magazyn Szachista
 » Strona Główna // » Baza partii / » FORUM / » Kombinacje / » Nauka Gry / » Zadania / » Prenumerata
 FAQFAQ   SzukajSzukaj   GrupyGrupy   ProfilProfil   Zaloguj i zobacz wiadomościZaloguj i zobacz wiadomości   ZalogujZaloguj 

Tą jaźń zźółkłe łany obsypały
Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3, 4  Następny

Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    www.szachista.com Strona Główna
-> Forum dla Zarejestrowanych
Poprzedni temat :: Następny temat  
Autor Wiadomość
Michał95
Hetman
Hetman

PostWysłany: Sob Sie 16, 2008 9:14 pm
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

Przepraszam za niedokładności

w Mielnie Krystian nie grał, byłem prawie pewien, nie wiem czemu Wink

a w J.Kochanie OPEN A
Cytat:

32 I Jacek, Krystian POL 1987 1994-11-04 9 4.0 2069 2029

http://www.hetman.man.koszalin.pl/index.php?wyn=283&grp=Turniej_A
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość

lk85
Hetman
Hetman

PostWysłany: Sob Sie 16, 2008 10:25 pm
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

Podałeś tylko te dobre turnieje, a te złe? Na mnie nie robią wrażenia skoki formy, a regularna, wysoka forma. Dla mnie lepszym szachistą jest ktoś, kto regularnie osiąga wyniki 2100, ma I kategorię, elo ok. 2100 niż ktoś, kto ma kandydata, bo gra w 10-ciu turniejach rocznie, spośród kilkudziesięciu rozegranych turniejów 3 były szczęśliwe(dobre losowanie, trafienie z formą, przeciwnicy nie w formie), a reszta zawalona przez co elo wynosi niecałe 2000.
Ranking elo Krystiana wynosi ok. 2000, gra on regularnie, startuje w wielu turniejach, więc po prostu to jest jego siła gry, nie gra na więcej i nie ma co się oszukiwać, że jest inaczej, więc nie wiem po co to całe gadanie o tym, jakim jest wspaniałym szachistą. Jeśli wy go za takowego uważacie, to proszę bardzo, najlepiej go wysyłajcie na międzynarodowe turnieje, zapewne zwojuje świat. Dla mnie w każdym razie to przeciętny zawodnik, w miarę mocny amator, bo tak można określić kogoś grającego na poziomie 2000.

Zaciekawiła mnie jedna rzecz. Podczas mojej nieobecności na forum nie pisało kilku napinaczy, w tym król awantur brainworker. acidity również nie był czynnym użytkownikiem, oprócz prowokującego mnie postu wiele nie napisał. Z tego jasno wynika, że ci panowie udzielają się na forum tylko po to, żeby się awanturować, a jako że na forum podczas mojej nieobecności nic się nie działo(jedynie były oceniane lewe debiuty w dziale "Debiuty"), to oni nie mieli tu czego szukać. Teraz odpowiedziałem na prowokujący post acidity, a ten od razu mnie zwyzywał. Widać, że facet tego potrzebował. Reszta napinaczy zapewne też się włączy do dyskusji i ostro po mnie pojadą, bo nie ma to jak dopierdolić lk bez powodu.
Powrót do góry

acidity
Hetman
Hetman

PostWysłany: Sob Sie 16, 2008 10:36 pm
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

lk85 napisał:
Masz rację, ja zapewne do końca życia będę jak to określiłeś podrzędnym graczem, gdyż jako dorosły facet mam ważniejsze sprawy na głowie niż szachy, bo szachy pieniędzy mi nie zapewnią.
Ty ciągle nic nie rozumiesz i wszystko na cyferki przeliczasz. Można mieć niską kategorię, trochę oleju w głowie i nie być podrzędnym graczem. Można też mieć wysoką kategorię i być podrzędnym (czyt. byle kim). Tu właśnie o sposób traktowania szachów chodzi. A jak Ty je traktujesz?
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Odwiedź stronę autora

lk85
Hetman
Hetman

PostWysłany: Sob Sie 16, 2008 10:45 pm
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

Jak hobby, które aktualnie mnie znużyło.
Powrót do góry

Michał95
Hetman
Hetman

PostWysłany: Sob Sie 16, 2008 10:47 pm
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

Lk

dobra masz przyklad

Paweł Weichhold 2022 I

wiec jest mniej wiecej rankingowo to samo co Krystian

w Mielnie norma na "k" 2250 uzysk
w Koszalinie to samo na J.Kochanie

ale np. we Wrocławiu to zagrał średnio/słabo co sam mi na gg napisał

i w kazdym momencie moze tak wyskoczycc Krystian, w Policach zbraklo kilku oczek do normy, więc zamiast go cały czas "szprycować" trzymaj kciuki !
Powrót do góry

acidity
Hetman
Hetman

PostWysłany: Sob Sie 16, 2008 11:04 pm
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

lk85 napisał:
Ranking elo Krystiana wynosi ok. 2000, gra on regularnie, startuje w wielu turniejach, więc po prostu to jest jego siła gry, nie gra na więcej
Masz absolutną rację i nie widzę sensu wynoszenia go na piedestał. Nie stać mnie, żeby wyłożyć 100 tys. rocznie żeby zrobić z niego drugiego Świercza. Jedyna satysfakcja jaką mam, to fakt, że to co robi sprawia mu radość, że nie jest zadufanym w sobie człowiekiem i poszerza horyzonty. Jestem pewny, że 2300 w 3-4 lata na pewno dociągnie, ale dalej to już będzie problem. Tyle mi jednak wystarczy, będzie wystarczająco silny, aby przez wiele lat trenować swoją młodszą siostrę, która jestem pewny zajdzie bardzo wysoko.

lk85 napisał:
Zaciekawiła mnie jedna rzecz. Podczas mojej nieobecności na forum nie pisało kilku napinaczy, w tym król awantur brainworker. acidity również nie był czynnym użytkownikiem, oprócz prowokującego mnie postu wiele nie napisał. Z tego jasno wynika, że ci panowie udzielają się na forum tylko po to, żeby się awanturować, a jako że na forum podczas mojej nieobecności nic się nie działo(jedynie były oceniane lewe debiuty w dziale "Debiuty"), to oni nie mieli tu czego szukać. Teraz odpowiedziałem na prowokujący post acidity, a ten od razu mnie zwyzywał. Widać, że facet tego potrzebował. Reszta napinaczy zapewne też się włączy do dyskusji i ostro po mnie pojadą, bo nie ma to jak dopierdolić lk bez powodu.
Po pierwsze, jesteś zdecydowanym liderem, motorem napędowym tego forum. Po drugie razem z brainwOrkerem czekaliśmy przyczajeni aż w końcu coś napiszesz.
Widzisz narcyzie, jak zwykle wszystko kręci się wokół ciebie Smile
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Odwiedź stronę autora

zwariowany_mszak
Skoczek
Skoczek

PostWysłany: Nie Sie 17, 2008 1:11 am
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

ja tak odnośnie tematu, to powiem, że na Chessmasterze 5000 to miałem nawet z gier rankingowych 2600 Elo, a to głównie z takiej oto prostej przyczyny, że miałem remis, zaakceptowany przez Chessmastera, przez programowego gracza imieniem Liam, a nawet wygraną z szachistką imieniem Jinx - ranking około 2400 (sic!). Po prostu tam jest taka specyfika, że program gra bardzo solidnie, ale też łatwo godzi się na 1/2/1/2 Wink
Zaś współmierność tego mojego programowego ranku do moich umiejętności jest taka, że w realu gram tak na poziomie II kat. Razz
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email

mysliciel123
Nowy
Nowy

PostWysłany: Nie Sie 17, 2008 9:46 am
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

Hej !

...a ja na przykład to gram dla przyjemności.
Powrót do góry

Jonadab
Nowy

PostWysłany: Nie Sie 17, 2008 6:27 pm
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

mysliciel123 napisał:
Hej !

Ja też Very Happy
Powrót do góry

jakubinho
Pion
Pion

PostWysłany: Nie Sie 17, 2008 8:53 pm
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

Jonadab napisał:
mysliciel123 napisał:
Hej !

Ja też Very Happy

Gram i ja!

tpp
Hetman
Hetman

PostWysłany: Nie Sie 17, 2008 9:44 pm
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

Ja też, już od dawna szachy to dla mnie element rozrywki.

Co innego sędziowanie, to lubię bardziej i biorę na poważnie.
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email Odwiedź stronę autora

mysliciel123
Nowy
Nowy

PostWysłany: Pon Sie 18, 2008 3:35 pm
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

No a już się bałem, że tu same poważne i statystyczne tematy są poruszane Smile

Starym wygom mówię:
Cofnijcie się do czasów jak uczyliście się ruchów figur (i nie mówcie żeście nie musieli bo każdy musiał - parafrazując tekst z polskiej komedii) i zastanówcie się dlaczego tak was to wciągnęło. Ja pamiętam i to jest fajne.
Czy to ważne jaki kto ma ranking? Każdy ma słabszy dzień i potrafi zrobić ruch przedszkolaka w decydującym momencie. Chodzi o to aby pograć i nie oszczędzać fantazji bo wtedy gra robi się dużo ciekawsza.
Powrót do góry

mysliciel123
Nowy
Nowy

PostWysłany: Pon Sie 18, 2008 3:40 pm
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

Pozdrawiam Jonadab i jakubinho - czuję że się rozumiemy.
i tpp też - dzięki za rozwiązanie (pięć białych gońców i pion).
Powrót do góry

tpp
Hetman
Hetman

PostWysłany: Pon Sie 18, 2008 4:56 pm
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

mysliciel123 napisał:
Starym wygom mówię:
Cofnijcie się do czasów jak uczyliście się ruchów figur (i nie mówcie żeście nie musieli bo każdy musiał - parafrazując tekst z polskiej komedii) i zastanówcie się dlaczego tak was to wciągnęło. Ja pamiętam i to jest fajne.
Czy to ważne jaki kto ma ranking? Każdy ma słabszy dzień i potrafi zrobić ruch przedszkolaka w decydującym momencie. Chodzi o to aby pograć i nie oszczędzać fantazji bo wtedy gra robi się dużo ciekawsza.
Niech stare wygi posłuchają Wrocławianina. Może wtedy poczują uśmiech na twarzy, swojej twarzy.
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email Odwiedź stronę autora

tpp
Hetman
Hetman

PostWysłany: Pon Sie 25, 2008 5:32 pm
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

Jeszcze jedno mądre zdanie znalezione w sieci:
Cytat:
Nie lubię wypowiedzi w stylu "Jesteś tu krótko to się nie znasz"
Moja odpowiedź na to brzmi:
Liczy się wiedza a nie data rejestracji

Zapamiętajmy i stosujmy.

Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3, 4  Następny
Wszystkie czasy w strefie
www.szachista.com Strona Główna
-> Forum dla Zarejestrowanych
Strona 3 z 4