| Poprzedni temat :: Następny temat |
| Autor |
Wiadomość |
_szachistapl_ Nowy

|
|
| Powrót do góry |
|
Dzambus Goniec

|
Wysłany: Pon Sie 04, 2008 2:25 pm Temat postu: Re: wariant portugalski |
|
|
|
| _szachistapl_ napisał: | czy ktoś może posiada jakieś informacje na temat wariantu portugalskiego w obronie skandynawskiej (1.e4 d5 2.e:d5 Nf6 3. d4 Bg4)  |
Ja posiadam trochę informacji na temat tego wariantu ,ale bez tych najnowszych, bo przestałem go grać czarnymi jakiś czas temu. Co konkretnie cię interesuje? |
|
| Powrót do góry |
|
_szachistapl_ Nowy

|
Wysłany: Czw Sie 07, 2008 6:49 pm Temat postu: |
|
|
|
na początek to może ogólne plany dla czarnych i czy można to grać z powodzeniem w partiach długich?? |
|
| Powrót do góry |
|
Dzambus Goniec

|
Wysłany: Czw Sie 07, 2008 10:01 pm Temat postu: |
|
|
|
| _szachistapl_ napisał: | | na początek to może ogólne plany dla czarnych i czy można to grać z powodzeniem w partiach długich?? |
1.e4 d5 2.e:d5 Sf6 3.d4 Gg4
Okres w którym omawiałem plany ogólne na tym forum przeminął raczej bezpowrotnie:) Są dla białych 4 główne ruchy w/g mnie 4.Gb5+, 4.f3 (część wariantów może tu przejść na siebie),4.Sf3 ,4.Ge2. Można to grać w partiach długich, ale jest konieczna pewna (dość znaczna przy 4.Gb5+ i 4.f3) praca pamięciowa jak myślę, gdyż w niektórych wariantach taktycznych najlepsze odpowiedzi dla czarnych są dość nieintuicyjne i można przy tykającym zegarze je przeoczyć. |
|
| Powrót do góry |
|
_szachistapl_ Nowy

|
Wysłany: Pią Sie 08, 2008 11:05 am Temat postu: |
|
|
|
| Dzambus napisał: | | Można to grać w partiach długich, ale jest konieczna pewna (dość znaczna przy 4.Gb5+ i 4.f3) praca pamięciowa jak myślę, gdyż w niektórych wariantach taktycznych najlepsze odpowiedzi dla czarnych są dość nieintuicyjne i można przy tykającym zegarze je przeoczyć. |
wiesz może gdzie można znaleźć te najlepsze odpowiedzi dla czarnych bo w materiałach które posiadam nie ma za dużo informacji na temat tego debiutu?? a znasz może jakieś inne ciekawe/agresywne debiutu dla czarnych?? gambit łotewski i słonia się za bardzo nie nadają przy dłuższym czasie do namysłu, a przy tym debiucie coś mi się zdaje, że ciężko będzie znaleźć materiały. |
|
| Powrót do góry |
|
Dzambus Goniec

|
Wysłany: Pią Sie 08, 2008 11:59 am Temat postu: |
|
|
|
| _szachistapl_ napisał: | | Dzambus napisał: | | Można to grać w partiach długich, ale jest konieczna pewna (dość znaczna przy 4.Gb5+ i 4.f3) praca pamięciowa jak myślę, gdyż w niektórych wariantach taktycznych najlepsze odpowiedzi dla czarnych są dość nieintuicyjne i można przy tykającym zegarze je przeoczyć. |
wiesz może gdzie można znaleźć te najlepsze odpowiedzi dla czarnych bo w materiałach które posiadam nie ma za dużo informacji na temat tego debiutu?? a znasz może jakieś inne ciekawe/agresywne debiutu dla czarnych?? gambit łotewski i słonia się za bardzo nie nadają przy dłuższym czasie do namysłu, a przy tym debiucie coś mi się zdaje, że ciężko będzie znaleźć materiały. |
Obecnie nie przebywam w miejscu zamieszkania, ale może w przyszłym tygodniu pokażę parę podstawowych taktycznych sztuczek w portugalskim ze swoich zapisków. |
|
| Powrót do góry |
|
_szachistapl_ Nowy

|
Wysłany: Pią Sie 08, 2008 12:57 pm Temat postu: |
|
|
|
będę wdzięczny |
|
| Powrót do góry |