Ok, a teraz jestem ciekawy co uważasz za najbarsziej ofensywną (agresywną )obronę dla czarnych po:
a) 1.e4
b) 1.d4
c) 1.c4
----------------
a) sycylijka pewnie (jakiś wariant?) albo hiszpanka
b) przyjęty hetmański? czy królewsko-indyjaska?
c) 1...e5
Ad. a) Dragon, ale nie gram, bo mnie za bardzo ciągnie do przodu i źle na tym wychodzę. Czarnymi wolę grać "zatrutego pionka" - to trochę uspokaja moją grę. Próbowałem kilka partii systemem Scheveningen, ale sromotnie przegrałem. Pewnie kwestia doświadczenia, ale ewidentnie nie leży mi ten debiut. Co do hiszpańskiej - "ogień na szachownicy"? Pewnie kiedyś wrócę do "korzeni", ale i tak wolę Najdorfa : p
Ad. b) Indyjskie sztuczki. Przyjęty hetmański to wystawienie się na atak ze strony białych.
Ad. c) Nie lubię angielki. NIE CIERPIĘ. Nie wiem szczerze powiedziawszy - muszę nad tym popracować. _________________
1.b4 e6.... debiut którego idei w ogóle nie rozumiem. Kilka razy go testowalem ale tylko na mlodych slabiutkich graczach, z którymi nawet jak cos zrypie to i tak wygram Po tym e6 to chyba sie a3 gra. Przynajmniej ja bym tak zagral ale pozostawie to juz waszej ocenie
Nie grasz a3 tylko Gb2 i po G:b4 G:g7 czarne traca jakosc. _________________ Posunięcia 1. e4 e5 2. Sf3 d5 charakteryzują gambit słonia.
1.b4 e6.... debiut którego idei w ogóle nie rozumiem. Kilka razy go testowalem ale tylko na mlodych slabiutkich graczach, z którymi nawet jak cos zrypie to i tak wygram Po tym e6 to chyba sie a3 gra. Przynajmniej ja bym tak zagral ale pozostawie to juz waszej ocenie
Nie grasz a3 tylko Gb2 i po G:b4 G:g7 czarne traca jakosc.
Chyba żaden liczący dwa ruchy w przód szachista tego nie zbije, przecież wystarczy zagrać jakieś Sf6 i pionek ciągle wisi, a teraz już trzeba z nim coś zrobić.
Nie grasz a3 tylko Gb2 i po G:b4 G:g7 czarne traca jakosc.
Chyba żaden liczący dwa ruchy w przód szachista tego nie zbije, przecież wystarczy zagrać jakieś Sf6 i pionek ciągle wisi, a teraz już trzeba z nim coś zrobić.
Sam po 1.b4 grywałem 1.... e6
i poprostu stałem po kilku ruchach Sf6, c5,d5, lepiej i tyle
Ostatnio zaczałem grać po b4 e5, i powstaje również ostra pozycja
wystarczy zagrać jakieś Sf6 i pionek ciągle wisi, a teraz już trzeba z nim coś zrobić.
Grasz 3. b5 aby uzyskać atak na skrzydle królewskim. Tak grał Sokolski, to chyba jest dobra podstawa do stosowania tego ruchu. _________________ Posunięcia 1. e4 e5 2. Sf3 d5 charakteryzują gambit słonia.
Bo od V kategorii wszyscy przywykli do 1. e4, ewentualnie trafia się 1. d4, 1. Sf3 i 1. c4, a poza tym inne debiuty się nie trafiają, z troski, że "to nie jest grane, więc pewnie jest słabe". Zamiast rzucać pustymi argumentami, kliknij na http://www.chessgames.com/perl/chess.pl?node=370842 i przekonaj się, jak to naprawdę wygląda. _________________ Posunięcia 1. e4 e5 2. Sf3 d5 charakteryzują gambit słonia.
wystarczy zagrać jakieś Sf6 i pionek ciągle wisi, a teraz już trzeba z nim coś zrobić.
Grasz 3. b5 aby uzyskać atak na skrzydle królewskim. Tak grał Sokolski, to chyba jest dobra podstawa do stosowania tego ruchu.
:O:O:O Drugi raz tym samym pionkiem= strata tempa a jakoś nie widać za co. A hitem jest już atak na skrzydle królewskim, po 3 posunięciach tylko goniec jako tako celuje w tamtą część szachownicy, a zadne figurki ze skrzydla królewskiego nie są rozwinięte...
Bo od V kategorii wszyscy przywykli do 1. e4, ewentualnie trafia się 1. d4, 1. Sf3 i 1. c4, a poza tym inne debiuty się nie trafiają, z troski, że "to nie jest grane, więc pewnie jest słabe". Zamiast rzucać pustymi argumentami, kliknij na http://www.chessgames.com/perl/chess.pl?node=370842 i przekonaj się, jak to naprawdę wygląda.
chciałes być uszczypliwy ? nie wyszło niestety...
Skoro wszyscy grają przeważnie 1.e4, 1.d4,1.Sf3, 1.c4 to jakiś powód tego musi być, czemu czołówka światowa nie gra 1.b4 !? i w dodatku 3.b5? strata tempa, drugi ruch pionkiem, a jakies figury grają ? niestety nie ! oprócz gońca b2 nic nie gra
Nie chciałem być uszczypliwy. Chciałem tylko zwrócić uwagę, że argument: "wszyscy to grają" właściwy jest owcom, a nie szachistom _________________ Posunięcia 1. e4 e5 2. Sf3 d5 charakteryzują gambit słonia.