Witamy w Magazyn Szachista
 » Strona Główna // » Baza partii / » FORUM / » Kombinacje / » Nauka Gry / » Zadania / » Prenumerata
 FAQFAQ   SzukajSzukaj   GrupyGrupy   ProfilProfil   Zaloguj i zobacz wiadomościZaloguj i zobacz wiadomości   ZalogujZaloguj 

dla dziecka
Idź do strony 1, 2  Następny

Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    www.szachista.com Strona Główna
-> Nauka gry
Poprzedni temat :: Następny temat  
Autor Wiadomość
kyloss
Nowy

PostWysłany: Nie Sie 03, 2008 4:33 pm
Temat postu: dla dziecka
Odpowiedz z cytatem

witam

mam dwa pytania do Was, jedno dotyczy wątku, a drugie nie wiem gdzie zadać, więc może tutaj;
chcę nauczyć swojego chłopaka grać w szachy (ma 7 lat) i ponieważ nie mieszka ze mną w Polsce, a umie już czytać, to jaką książkę dla dzieci byście polecali? proszę o szybką odpowiedź, bo chcę mu wysłać na urodziny (11.08); mama go nie nauczy, bo sama nie umie, więc coś takiego, co mógłby sobie sam przerabiać;

moje 2gie pytanko: chciałbym z nim grać z czasem przez sieć i jednocześnie rozmawiać (np. przez skype), więc czy są jakieś programy szachowe, które umożliwiają rozmowę online? najlepiej darmowe...jest taka opcja w skype, ale kosztuje kilka euro, a kosztów wolałbym uniknąć o ile się da Smile

pozdr
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Odwiedź stronę autora

don Pablo
Pion
Pion

PostWysłany: Nie Sie 03, 2008 5:16 pm
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

Na pierwsze pytanie: to może jakieś książki Mirosławy Litmanowicz...? Jej książki są dobre dla dzieci Smile
Na drugie pytanie: Od kiedy Skype jest płatny? Very Happy Może jest jakaś płatna opcja, ale możesz zrobić tak, że jednym programem grasz a drugim rozmawiasz.

Pozdrawiam, don Pablo!
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość

kyloss
Nowy

PostWysłany: Nie Sie 03, 2008 5:30 pm
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

szachy w skype są płatne (http://szachownica.home.pl/index.php?option=com_content&task=view&id=1328&Itemid=267), ale jasne - można grać na innym programie (ale jakim?) i gadać na skype

dla dziecka znalazłem takie cuś:
http://allegro.pl/item409985218_gramy_w_szachy_z_anatolijem_karpowem_disney.html
http://allegro.pl/item407738636_szachy_przygoda_z_szachami_.html
i tą Litmanowicz
http://allegro.pl/item400870991_chce_grac_w_szachy_mamo_naucz_mnie.html

nie wiem które wybrać, Karpov wydaje się najbardziej przyjazny dla dziecka
Powrót do góry

don Pablo
Pion
Pion

PostWysłany: Nie Sie 03, 2008 6:12 pm
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

Programy: playchess (darmowo to tylko na gościu) lub FICS - darmowy
ale można także na kurniku (www.kurnik.pl) i na innych podobnych stronach.

Co do książek to mam Przygodę z Szachami i myślę, że na siedmiolatka jeszcze nie. Pozostałych dwóch książek nie znam.

Pozdrawiam, don Pablo!
Powrót do góry

kyloss
Nowy

PostWysłany: Nie Sie 03, 2008 9:43 pm
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

kurnik znam, ale to za dużo zachodu dla dziecka (login itp), wolałbym jakiś zupełnie prywatny program
FICS nie znam, ale poczytam o co chodzi, thx
byłbym dźwięczny za inne opinie i pomoc
Powrót do góry

acidity
Hetman
Hetman

PostWysłany: Nie Sie 03, 2008 9:56 pm
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

Nie wiem czy autor robi sobie kawały, czy pisze na poważnie, więc uszczypliwy nie będę... Polecam jedną książkę autorstwa Andrzeja Modzelana pt "Moje dziecko gra w szachy czyli co każdy rodzic powinien wiedzieć o królewskiej grze". Jak sam tytuł wskazuje, jest to książka dla rodziców. Jak przeczyta, to może zrozumie, że sposoby nauki jakie zakłada są z góry skazane na niepowodzenie.
Powrót do góry

wladek
Hetman
Hetman

PostWysłany: Nie Sie 03, 2008 10:01 pm
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

kyloss napisał:
kurnik znam, ale to za dużo zachodu dla dziecka (login itp), wolałbym jakiś zupełnie prywatny program
FICS nie znam, ale poczytam o co chodzi, thx
byłbym dźwięczny za inne opinie i pomoc

Wysylam ksiazki gratis.
Do Krakowa wyslane >12 sztuk
Do Zabrza 20 sztuk> Wyalane.
Do Stalowej Woli > Wyslane 40 tysiecy diagramow.
Do Dzialoszyc > dzis wyslane 13 sztuk 66 tysiecy diagramow.

############
Szachy uczymy od najmlodszych lat > jak najwczesniej...

kyloss
Nowy

PostWysłany: Nie Sie 03, 2008 10:09 pm
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

do Szkocji też wysyłasz? Smile
Powrót do góry

kyloss
Nowy

PostWysłany: Nie Sie 03, 2008 10:13 pm
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

acidity napisał:
Nie wiem czy autor robi sobie kawały, czy pisze na poważnie, więc uszczypliwy nie będę... Polecam jedną książkę autorstwa Andrzeja Modzelana pt "Moje dziecko gra w szachy czyli co każdy rodzic powinien wiedzieć o królewskiej grze". Jak sam tytuł wskazuje, jest to książka dla rodziców. Jak przeczyta, to może zrozumie, że sposoby nauki jakie zakłada są z góry skazane na niepowodzenie.

autor kawałów sobie nie robi, skąd ta podejrzliwość? jestem rozwiedziony i dziecko nie mieszka ze mną, a szachy to bardzo rozwijająca umysł gra, więc chcę mu to wpoić i stąd moje pytania;
książki dla rodziców odpadają, bo moja ex nie umie grać i wątpię, żeby chciała go uczyć
Powrót do góry

wladek
Hetman
Hetman

PostWysłany: Nie Sie 03, 2008 10:19 pm
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

kyloss napisał:
acidity napisał:

autor kawałów sobie nie robi, skąd ta podejrzliwość? jestem rozwiedziony i dziecko nie mieszka ze mną, a szachy to bardzo rozwijająca umysł gra, więc chcę mu to wpoić i stąd moje pytania;
książki dla rodziców odpadają, bo moja ex nie umie grać i wątpię, żeby chciała go uczyć

Radze najpierw nauczyc Zone.
Nauka szachow jest prosta.

kyloss
Nowy

PostWysłany: Nie Sie 03, 2008 11:41 pm
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

ok, widać, że trudno się dogadać;
jeśli wydaje Ci się, że nauka szachów w wieku 7 lat jest prosta, to ok, nie ma o czym gadać, bo nie ma z kim, dzięki za porady innym, szczerze
Powrót do góry

wladek
Hetman
Hetman

PostWysłany: Nie Sie 03, 2008 11:50 pm
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

kyloss napisał:
ok, widać, że trudno się dogadać;
jeśli wydaje Ci się, że nauka szachów w wieku 7 lat jest prosta, to ok, nie ma o czym gadać, bo nie ma z kim, dzięki za porady innym, szczerze

Dzieci 7 -letnie daja symultany dla 20 szachistow.
Pewno tego jeszcze nie widziales....

kyloss
Nowy

PostWysłany: Pon Sie 04, 2008 1:08 am
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

akurat tego nie widziałem, ale głupotę widziałem już nie raz
Powrót do góry

don Pablo
Pion
Pion

PostWysłany: Pon Sie 04, 2008 9:32 am
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

Cytat:

to nie możesz mu tego raz, czy dwa wytłumaczyć a potem niech się loguje?
no to jeśli z kurnikiem za dużo zachodu to FICS, playchess odpadają.

Cytat:
Wysylam ksiazki gratis.
Do Krakowa wyslane >12 sztuk
Do Zabrza 20 sztuk> Wyalane.
Do Stalowej Woli > Wyslane 40 tysiecy diagramow.
Do Dzialoszyc > dzis wyslane 13 sztuk 66 tysiecy diagramow.

Władziu, a może do Dębicy wyślesz? Laughing
Powrót do góry

acidity
Hetman
Hetman

PostWysłany: Pon Sie 04, 2008 3:29 pm
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

kyloss napisał:
acidity napisał:

Przepraszam, ale odniosłem wrażenie... zresztą nieważne.
To co poleciłem, to nie jest podręcznik do nauki szachów. Ta książka mówi m.in. o tym, czego od dziecka można oczekiwać, jak w konkretnym wieku postrzega królewską grę itp. Ja jeszcze nie spotkałem dziecka w tym wieku, które pracowałoby nad szachami samodzielnie (czytało książki). Wśród 10, a nawet 12 latków jest z tym problem. Dzieci inaczej postrzegają otaczający je świat, także szachy. Książkę Modzelana proponowałem dla Ciebie, a nie dla żony. Jak przeczytasz, to łatwiej będzie Ci zrozumieć czy to co chcesz zrobić ma jakiekolwiek szanse powodzenia.
Wskazane byłoby, aby żona prowadziła dziecko do klubu, a Ty finansuj jego edukację szachową.

Pytałeś jeszcze o grę przez net. W linkach szachisty był kiedyś odsyłacz do programów do gry bezpośredniej. Równolegle możesz korzystać ze skypa. Okna programów można zmniejszać, więc o ile monitor nie jest jakiś zupełnie maleńki, to spokojnie widok z kamery skypa i szachownica sie zmieszczą.

P.S. Na Władka się nie denerwuj, on tak zawsze Wink I nie dziel się publicznie swoimi bardzo prywatnymi sprawami, bo zawsze może znaleźć sie ktoś, kto zacznie Ci w życiorysie grzebać.
Powrót do góry

Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu Idź do strony 1, 2  Następny
Wszystkie czasy w strefie
www.szachista.com Strona Główna
-> Nauka gry
Strona 1 z 2