Witamy w Magazyn Szachista
 » Strona Główna // » Baza partii / » FORUM / » Kombinacje / » Nauka Gry / » Zadania / » Prenumerata
 FAQFAQ   SzukajSzukaj   GrupyGrupy   ProfilProfil   Zaloguj i zobacz wiadomościZaloguj i zobacz wiadomości   ZalogujZaloguj 

Jaki repertuar Debiutowy ??
Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3, 4, 5, 6  Następny

Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    www.szachista.com Strona Główna
-> Debiuty
Poprzedni temat :: Następny temat  
Autor Wiadomość
Michał95
Hetman
Hetman

PostWysłany: Pon Cze 02, 2008 8:21 pm
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

arkoski napisał:
Te opracowania Mikruta cienkie. Właściwie to nie opracowania tylko zerżnięta książka debiutowa z lakonicznymi komentarzami. W sam raz na wkucie na pamięć ale nie nauczenie się.
Ale cóż... to może być próbka a lepsze jakościowo opracowania oferuje w przypadku zapłacenia za indywidualną naukę.

Co do sformułowań typu "mocna IV" to bujda kompletna. Teraz jest taka dewaluacja rankingu, że między 1000 a 1600 nie ma różnicy. Mocna i słaba II - według mnie dopiero od tego momentu można dywagować o sile kategorii. Po co jednak to robić skoro mamy obecnie ranking FIDE od 1400? Idealnie siły gry żaden ranking nie obrazuje ale na pewno lepiej się sprawdza ruchomy.

Petro nie tyle się boją Ciebie to jest taka kuriozalna sytuacja, że wygrana z Tobą jest dla bardzo wielu bezwartościowa, a co więcej na wygranej z Tobą... się traci.Wink Co się traci? Przypuśćmy, że ktoś stara się o normę nawet na nędzną jedynkę. Nędzną jak na polickie warunki gdzie można normę GM robić. Tak więc ktoś starający się o taką nędzną normę jak jedynka gra w ogonie stawki takiego mocnego turnieju. Liczy, że wyrobi 30% punktów przy wysokim średnim i... trafia na Ciebie... katastrofa. Jakby mnie 3 lata temu coś takiego spotkało to bym rozważał oddanie partii walkowerem. Razz

Racja,racja i jeszcze raz racja Wink

od II można gadać o sile gry tzn. "słabej II" oraz "silnej II"

Sam się oceniam pomiędzy obydwoma ze wskazaniem na drugie Wink

Oczywiście nie w blitzu Laughing Laughing Laughing bo tam to czasem gram jak BK a czasem jak I lub lepiej Wink
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość

tpp
Hetman
Hetman

PostWysłany: Pon Cze 02, 2008 8:42 pm
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

A bywa, że i grasz na III. Ale to szczegół Cool
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email Odwiedź stronę autora

Vishy
Goniec
Goniec

PostWysłany: Wto Cze 03, 2008 11:23 am
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

Michał95 napisał:

od II można gadać o sile gry tzn. "słabej II" oraz "silnej II"
Sam się oceniam pomiędzy obydwoma ze wskazaniem na drugie Wink

tpp napisał:

Jedno drugiego nie wyklucza Very Happy

Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email

Vishy
Goniec
Goniec

PostWysłany: Wto Cze 03, 2008 11:29 am
Temat postu: Re: Jaki repertuar Debiutowy ??
Odpowiedz z cytatem

MagikTechniki napisał:
Chciałbym was zapytać jakie debiuty mi polecacie. Jaki repertuar sobie wybrać.

Jak już pisałem najlepszy repertuar debiutowy to taki, którym będziesz wyciskać maksa Cool

Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email

Michał95
Hetman
Hetman

PostWysłany: Wto Cze 03, 2008 12:26 pm
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

tpp napisał:

Tak jak wszyscy Wink

Czasem jak BK,czasem jak V,IV,III,II a innym czasem jak I lub lepiej Very Happy
Powrót do góry

gracz
Nowy
Nowy

PostWysłany: Sro Lip 23, 2008 11:24 pm
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

wracając do tematu..
założyłem temat o książce- o obronie francuskiej http://www.szachista.com/ftopicp-31644.html#31644- zostałem skarcony!! Wink
..ponieważ gram Caro-Kann.. to powinienem nad tym pracowac, a nie uczuc sie czegos nowego.. po czesci sie z tym zgadzam, ale tylko po częsci..

takze wg zaleceń przenosze dyskusje tutaj..

---wstęp---
kilka lat temu, za sprawą książki Karpova - Grajmy obronę C-K, poznałem ten debiut dość wnikliwie.
bardzo nie lubiłem jak mi ktoś narzucał swój styl gry/debiut (kiedy po 1.e4 grałem czarnymi e5), dlatego zdecydowałem się (z powodzeniem!) właśnie na C-K..- i dosyć dobrze szła mi gra przeciw 1.e4..

dzieki tej obronie, mialem wrażenie, że wiem co sie dzieje na szachownicy - nie, że ja dyktuje warunki, ale niewiele rzeczy mnie zaskakiwało.

potem mialem kilka lat przerwy w graniu (sporadycznie grywałem).
no i od pewnego czasu toczę w miarę regularne boje Smile

--koniec wstępu---

przeprowadzam rewizje swojego repertuaru!

BIAŁYMI GRAM:

1.e4!
i na e5 odpowiadam 2.f4 - gambit królewski

jeśli przeciwnik odpowie inaczej (c5, c6, e6 itp) to staram sie albo otworzyc grę - wymieniam co się da - w miarę rozsądku, albo zamknąć przeciwnika łańcuchem pionów (to sie czasem udaje przy Francuzie i C-K)

Dawniej białymi grałem gambit hetmański.. ale po wielu przegranych (czarnymi) w gambicie królewskim, przerzuciłem się na niego:)

gambit królewski (dużo o nim juz napisano na tym forum!) jest może niekorzystny dla białych i przy dobrej grze czarnymi ma sie przechlapane, to jednak chyba część ludzi olewa naukę obrony przed nim i dzieki temu, można ich zaskoczyć! grywam w turniejach P-15, albo na kurniku: od P-7 do P-15, więc ten debiut jest dla mnie odpowiedni.. jest to "romantyczna gra" - albo się ładnie wygra, albo sromotnie przegra.. a że szachy to dla mnie "zabawa", to jedna ładna wygrana w tym debiucie rekompensuje mi 10 przegranych.. (w wątku "pochwal się swoją partią" wrzuciłem 2 partyjki - zapraszam), ale to OFFTOP..

CZARNYMI GRAM:

1. na 1.e4 -Caro-Kann

2. na 1.d4 d5. 2.c4 c6. - Obronę słowiańską.. choć dawniej grywałem różne indyjskie obrony, to zaniechałem tego - często uzyskiwałem ścieśnioną pozycję i nie wiedziałem jak z tego wyjść, kiedy zrobić przełom itd..
w obr. słowiańskiej struktura pionów jest podobna do C-K, co w dużym stopniu ułatwiło mi przyswojenie tego debiutu.. i aktualnie gram właśnie to. skutek-nie jestem zbutnio zadowolony. ponieważ nie znalazłem porządnego opracowania obrony słowiańskiej, to gram ją z różnym skutkiem.

PYTANIA

chciałbym rozszerzyć swój repertuar Smile
---czarnymi:
myślę o obronie francuskiej (Szereszewski,Obrona francuska + po ang. też są przynajmniej 2 pozycje).. trochę to podobne do C-K, a białymi nie lubię grać przeciw Francuzowi - więc dobrze byłoby go poznać Smile no i to klasyka.. i Rubinstein to grywał. w ogóle - dziś to chyba jeszcze dosyć popularny debiut.. choć panuje Sycyl..

na 1.d4.. coś z indyjskich? może obronę Nimzowitscha (jest Gloric,Play The Nimzo-Indian Defence) albo Grunfelda (Starting Out - The Grunfeld).. może obronę królewsko-indyjską (też jest książka po polsku - Gufeld'a).

lubię pracować z papierowymi książkami. nawet dosyć dużo rzeczy z netu drukuję.. i jeśli chcę się nauczyć debiutu (nauczyć, a nie wykuć na pamięć pierwsze dziesięc ruchów), to potrzebuję monografii, nad którą będę siedział kilka tygodni!! nie widzę innej metody..

---białymi:
chyba zrobię come back gambitu hetmańskiego - literaturę już mam Smile akurat o białe się nie martwię..

problem dotyczy gry czarnymi..
w wątku "co po 1.d4?" guzik się dowiedziałem..

może tutaj mi ktoś coś ciekawego podpowie.. czego spróbować? gdzie szukać opracowań? etc..

polecacie 1.e4 dla początkujących.. a coś konkretniejszego? jaki debiut dokładnie? partia hiszpańska i włoska są dosyć dobrze rozpracowane.. a co myślicie o partii wiedeńskiej!?
1. e4 e5
2. Sc3 ...
3. f4

tyle się napisałem...

ps
prowadzone są statystyki - jakie debiuty grają poszczególni zawodnicy? albo jakie debiuty były na poszczególnych turniejach?
Powrót do góry

don Pablo
Pion
Pion

PostWysłany: Czw Lip 24, 2008 11:34 am
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

A ja gram białymi partię włoską. Dlatego, że wieelkiego przygotowania teoretycznego do niej nie potrzeba i mi nawet dobrze idzie.
A na moim poziomie raczej próbuję się skupić na poprawieniu techniki gry, ale cóż... wydaje mi się, że podstawowa teoria jest niezbędna (tym bardziej, że gram czarnymi obronę sycylijską i obronę królewsko-indyjską).
Nie wiem, graczu jak grasz, którą masz kategorię, ale przypuszczam, że na Twoim i moim poziomie rozszerzanie repertuaru z 1 debiutu na więcej przeciwko 1.e4 to bezsens.
Zacytuje pana Kotowa:
1."Ucz się po trochu o wszystkim i wszystkiego o jednym zagadnieniu." 2."Powinieneś wybrać 2 lub 3 otwarcia, które zamierzasz stosować w swoich partiach, i dogłębnie je studiować."
3."Skup się przede wszystkim na graniu czarnymi,"
Potraktuj to jaką radę od amatora, bo ja piszę to na swoim przykładzie.

Pozdro!
Powrót do góry

gracz
Nowy
Nowy

PostWysłany: Czw Lip 24, 2008 1:39 pm
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

na jednym z turniejów jeden gość (znający się na rzeczy) ocenił mnie na 3 kategorię..

jestem amatorem, ale nie początkującym.. powiedzmy średniozaawansowanym..

z jednej strony czgodzę sięz tym, że są rzeczy, któe należy zgłębić.. z drugiej - trzeba najpierw pewne rzeczy poznać, żeby zdecydować się na ich zgłębianie!!

a mnie zainteresowała obr. francuska..
co do gry czarnymi - przeciw 1.d4 nie mam jakichś konkretnie sprecyzowanych pomysłów..

napisałem trochę o sobie, bo to może komuś przybliży mój styl gry i będzie mógł mi coś zaproponować..
białymi gram ostro, a czarnymi spokojniutko.. widać to po debiutach..
nie lubiębardzo ścieśnionych pozycji ( a taki otrzymywałem przy obronach indyjskich), więc szukam...
Powrót do góry

gracz
Nowy
Nowy

PostWysłany: Nie Sie 03, 2008 3:35 pm
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

po kilku dniach rozważań....

na 1.d4 odpowiem obroną Nimzowitscha.
chciałbym jednak jeszcze ten debiut czymś uzupełnić - tzn gdyby tej obrony nie dało się zagrać, bo przeciwnik nie wyszedłby Sc3..
Skoro pion jest już na e6, to wypadałoby grać obronę hetmańsko-indyjską, prawda? czy coś innego jeszcze "z klasyki" da się z tym zrobic?

zapoznam sie też bliżej z obroną królewsko-indyjską, choć Nimzowitsch bardziej mi odpowiada, bo zawiązuje się walka już od początku..

poza powyższymi pozostaje aktualne: 1. ... d5 i słowiańska..
wychodzi tego 3-4 debiuty przeciw 1.d4 - to za dużo..

1. e4 ...
tutaj dalej się zastanawiam... skoro nie Francuz, to może coś ostrego - obrona skandynawska, albo sycylijska?

w skandynawskiej martwi mnie odbijanie piona (po przyjętym gambicie i 2... Sf6); oraz szybkie wejście hetmana (po przyjętym gambicie i 2. ... H:d5).
W sycylijskiej natomiast martwi mnie to, że jest już tak dokładnie rozpracowana.. ja będę się głowił, a ktoś niemalże natychmiast będzie odpowiadał na moje ruchy (ten KTOŚ obkuty).

Caro-Kann pozostaje Smile może znowu przerobię książkę Karpova i pozostanę przy tym.. jednak przydałby mi się w arsenale ostry debiut przeciw 1.e4

póki co to próbuję wszystkiego..
proszę o sugestie..
Powrót do góry

don Pablo
Pion
Pion

PostWysłany: Nie Sie 03, 2008 5:30 pm
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

A białymi co grasz?
Już pomijam nawracanie Cię, żebyś nie uczył się tylu debiutów bo chyba i tak to nie działa Smile
Cytat:
wychodzi tego 3-4 debiuty przeciw 1.d4 - to za dużo..

Ale powiem o debiutach:
1. e4 ...
Cytat:
tutaj dalej się zastanawiam... skoro nie Francuz, to może coś ostrego - obrona skandynawska, albo sycylijska?

Cytat:
W sycylijskiej natomiast martwi mnie to, że jest już tak dokładnie rozpracowana.. ja będę się głowił, a ktoś niemalże natychmiast będzie odpowiadał na moje ruchy (ten KTOŚ obkuty).

Z tego wybrałbym obronę sycylijską, ale jak jej się nauczysz porządnie to wtedy graj. W międzyczasie graj caro-kann.

Ja jestem na etapie nauki sycylijskiej i gram 1...e5 żeby nie mieć masy teorii. teraz myślę co po 1.d4, dotychczas grałem obronę królewsko-indyjską ale to chyba nie na mój poziom - za dużo strategii. Białymi gram prostą partię włoską.

Obrony sycylijskiej się uczę - i to wolno uczę. Bo chce mieć najmniej teorii a najwięcej praktyki w swoim treningu Smile

Pozdrawiam, don Pablo!
Powrót do góry

gracz
Nowy
Nowy

PostWysłany: Pon Sie 04, 2008 1:41 pm
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

białymi gram gambit królewski Smile

po 1.d4 też się zastanawiam.. Nimzowitsch, albo słowiańska Smile
w poprzednim numerze Szachów Chess były partie z turnieju (nie pamiętam jakiego) i obrona słowiańska pojawiła sie ze 3 razy.. czyli jest na topie Smile tak samo królewsko-indyjska..

ale czołówka to czołówka..
Powrót do góry

don Pablo
Pion
Pion

PostWysłany: Pon Sie 04, 2008 4:10 pm
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

Chyba lepiej Nimzowitsch. A królewsko-indyjska jest bardziej strategiczna
W 1 rundzie memoriału Najdorfa Bartłomiej Macieja (czarne) w partii z Bartoszem Soćko zagrał właśnie obronę Nimzowitscha Smile
Cytat:
ale czołówka to czołówka..

nie możemy się do końca sugerować czołówką. Oni wiedzą od nas lepiej co jak grać.

Pozdrawiam, don Pablo
Powrót do góry

gracz
Nowy
Nowy

PostWysłany: Wto Sie 05, 2008 6:00 pm
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

http://www.amazon.com/Guide-Queens-Gambit-Accepted-Cadogan/dp/1857445236/ref=sr_1_8?ie=UTF8&s=books&qid=1217955653&sr=1-8

można jeszcze grać przyjety gambit hetmański..
Powrót do góry

PatPac the master
Goniec
Goniec

PostWysłany: Wto Sie 05, 2008 6:52 pm
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

don Pablo napisał:

Pierwsze słyszęVery Happy
Powrót do góry

don Pablo
Pion
Pion

PostWysłany: Wto Sie 05, 2008 9:13 pm
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

Cytat:
don Pablo napisał:

Pierwsze słyszę

Tak mi się wydaje, że obrona królewsko-indyjska jest bardziej strategiczna.
Ale ja jestem tylko amatorem Smile
Powrót do góry

Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3, 4, 5, 6  Następny
Wszystkie czasy w strefie
www.szachista.com Strona Główna
-> Debiuty
Strona 5 z 6