Wysłany: Nie Cze 27, 2004 7:58 pm Temat postu:
Ik85 co myślisz o debiucie Milesa. Który zaczyna się podobnie do francuskiej , podam ci kilka ruchów z partii.
1.e4 e6 2.d4 a6 3.Sf3 b5 4.Gd3 c5 5.c3 Gb7 6.0-0 Sf6 _________________ "Czego nie wiem, tego się lękam; czego się lękam, tego nienawidzę; czego nienawidzę, to chcę zniszczyć."
(Jonathan Caroll)
Wysłany: Pon Cze 28, 2004 6:29 pm Temat postu:
lk85 napisał:
Wariant ten ma jeden duży plus- rozwija białopolowego gońca czarnych, co we francuskiej jest zmorą czarnych .
Ja ten wariant od niedawna gram i musze powiedzieć że jest bardzo skomplikowany _________________ "Czego nie wiem, tego się lękam; czego się lękam, tego nienawidzę; czego nienawidzę, to chcę zniszczyć."
(Jonathan Caroll)
Wysłany: Sob Sie 21, 2004 9:56 am Temat postu:
Na www.sachy.sk w dziale Databaza partii jest bardzo dużo partii z Obroną Francuską i z innymi debiutami _________________ "Czego nie wiem, tego się lękam; czego się lękam, tego nienawidzę; czego nienawidzę, to chcę zniszczyć."
(Jonathan Caroll)
Zrezygnowałem z tego wariantu 3....Sf6 4.Gg5 d:e4, ponieważ miałem trochę za dużo wpadek debiutowych. Czemu uważasz, że ten wariant z 4...Gd7 i Gc6 jest dziwny? Moim zdaniem jest normalny . Jak się obronić przed tą pułapką co ją opisałeś?
Zrezygnowałem z tego wariantu 3....Sf6 4.Gg5 d:e4, ponieważ miałem trochę za dużo wpadek debiutowych. Czemu uważasz, że ten wariant z 4...Gd7 i Gc6 jest dziwny? Moim zdaniem jest normalny . Jak się obronić przed tą pułapką co ją opisałeś?
Troche próbowałem grywać to z Gd7-c6 , ale skutki byly kiepskie.
Są tacy co to lubią czarnymi, ustawiają żelazobetona z pionami na c6 i e6 (po wymianie gońca z c6 za skoczka f3) i czekają aż białe sie wystrzelają.
Trzeba być dobrym w defensywie, zawsze albo wpadałem w niedoczasy, albo mnie na królewskim skrzydle po błędach zajeżdzali
Ja bym w tym wariancie 3..de4 proponował 4..Sf6 i jeśli 5.S:f6 to 5....gf6,ale juz przerabialiśmy że nie lubisz bic pionem g
A jeszcze lepiej poducz sie 3..Sf6 to solidny ruch, albo przejdż na ruch prawdziwych mężczyzn 3..Gb4
Aha, co do pułapki, to osobiście grywalem 6..Ge7 w tym miejscu ale nie wiem czy to najlepsze, w każdym razie zwalnia pole f8 dla króla
Ja przeglądałem wiele partii z tym debiutem i jak na razie nie zauważyłem(choć to dosyć ciekawe posunięcie), żeby ktoś zagrał Se-g5. Najczęściej białe grają Gd3, a czarne biją na e4.
To z 3....Gb4 w sumie mógłbym spróbować. Mógłbyś mi podać kilka głównych wariantów w tym debiucie i na co trzeba uważać?
Akurat ten wariant ma to do siebie, ze jest w porównaniu z innymi np 3..Sf6 bardzo duza liczba odgałęzień, juz w czwartym ruchu białe mają wielki wybór i zależnie co zagraja inny obraz przyjmie gra . Dlatego mowię że to dla prawdziwych mężczyzn, poza tym w wariantach z 4.e5 czyli głównych można powiedzieć, krótka roszada czarnych którą zdaje sie lubisz to raczej rzadkość- nie wiem jak aktualnie teoria ocenia 4.e5 c5
5.a3 G:c3 6.bc Se7 7Hg4 0-0 ale trzeba mieć jaja zeby tam roszade robić
Czyli zostaje jednak to 3....d:e4 . Wydaje mi się, że tam mam najmniejsze szanse, aby przegrać już w debiucie.
No dobra, a tutaj nie próbujesz klasyki czyli 4..Sd7 ? Gońca białopolowego rozwiniesz na b7 w odpowiednim momencie.
I podaj te partie co cię zniechęciły do 3..Sf6, może coś ulepszyć można
Aha , ciekawym ruchem jest 4..e5?! w wariancie 3..de4, zwłaszcza ze słabszymi przeciwnikami i w szybkich partiach, bo zmusza do samodzielnego myślenia- jeśli bierze piona to jest pewna rekompensata, można się spierać czy wystarczająca , gorzej gdy zagra Sf3