| Poprzedni temat :: Następny temat |
| Autor |
Wiadomość |
mmalek25 Nowy
|
Wysłany: Sob Maj 17, 2008 11:03 pm Temat postu: Nowicjusz |
|
|
|
Mam na imię Marek od niedawna gram w szachy a właściwie to poznałem ruchy figur szachowych, trochę po swojemu kombinuję.
Znajomi mówią mi żebym dał sobie z tym spokój, ale chodzi o to że, od 1 roku jestem po wyoadku na budowie, mieszkam na wsi i to w sporym oddaleniu od domostw , w pobliży lasu. Nie znam nikogo kto by grał w mojej wsi w szachy. Właśnie dlatego próbuję pograć poprzez internet. Podajcie mi proszę jakąś stronę internetowa gdzie mógłbuym ściągnąć jakieś szachowe podręczniki, które by udoskonaliły moją szachową wiedze wiedzę.
mantoni30
mmalek25  |
|
| Powrót do góry |
|
Zielarz Pion

|
Wysłany: Sob Maj 17, 2008 11:12 pm Temat postu: |
|
|
|
Z pierwszych rzeczy ktore moge ci polecic to zakupic/sciagnac program Chessmaster 10. Zalapiesz podstawy szachow , nauczysz sie co to sa widelki , zwiazanie , klamra , atak z odkrycia , baterie itp.Nauczysz sie matowac K + H , K + W , K + 2 x G na K itp.Przejdziesz Caly tutorial zamieszczony w tym programie a napewno twoja sila bedzie powyzej 1400 elo.Z innych rzeczy morzesz jechac do miasta do biblioteki albo antykwariatu i kupic ksiazki szachowe dla poczatkujacych np marii litmanowicz albo Awerbacha , wyprawa do krainy szachow.Mnie osobiscie np nie za dobrze kozysta sie z ksiazek z internetu bo mecza oczu i srednio moge sie nad nimi skupic dlatego polecam material papierowy. _________________ "How many times I told ya play your position small soldier" |
|
| Powrót do góry |
|
wladek Hetman

|
Wysłany: Nie Maj 18, 2008 3:05 am Temat postu: |
|
|
|
Polecam dzial "kompozycje" tu na forum.
Masz gotowe szachy i zajecia na kilka miesiecy.
Jak opanujesz to ,w przyszlosci bedziesz nauczycielem Szachow. _________________ puzzle,strony,szachy,diagramy |
|
| Powrót do góry |
|
Death Pion

|
|
| Powrót do góry |
|
azzido Nowy

|
Wysłany: Sro Maj 21, 2008 6:42 pm Temat postu: |
|
|
|
Witam!
Chcesz dobrze grać w szachy zacznij naukę od końcówek, mówi się że "końcówki uczą szachów'. |
|
| Powrót do góry |
|
herring Nowy

|
Wysłany: Sro Maj 21, 2008 6:57 pm Temat postu: |
|
|
|
| azzido napisał: | Witam!
Chcesz dobrze grać w szachy zacznij naukę od końcówek, mówi się że "końcówki uczą szachów'. |
Do końcówki trzeba najpierw dojść. Jako początkującemu rtadzę zapoznać się z debiutami. |
|
| Powrót do góry |
|
tpp Hetman

|
Wysłany: Sro Maj 21, 2008 7:16 pm Temat postu: |
|
|
|
Ja jednak z Zasadami gry w debiucie. Na początek wystarczy.
Końcówki uczą rozumienia szachów. Później dochodzi spostrzeganie kluczowych bierek w gąszczu niepotrzebnych (statystów) drewienek. _________________ Myślenie jest rzeczą ludzką więc myśl gdy jesteś człowiekiem.
www.kolegiumsedziow.prv.pl - konkurs Przepisów gry. Zapraszam, Tomasz Ptaszyński |
|
| Powrót do góry |
|
GutsMuths Nowy

|
|
| Powrót do góry |
|
mmalek25 Nowy
|
Wysłany: Nie Lip 20, 2008 10:09 am Temat postu: NOWICJUSZ |
|
|
|
Bardzo dziękuję za udzielone Rady.
Wczoraj wpadł do mnie kolega który w mieście zakupił program CHEESMASTER 10 th Edycja. To jest właśnie to oco mi chodziło.
Teraz mam na czym trenować.
Biję przed Wami czołem i idę się uczyć. |
|
| Powrót do góry |
|
|