| Poprzedni temat :: Następny temat |
| Autor |
Wiadomość |
Vishy Skoczek

|
Wysłany: Czw Kwi 12, 2007 3:58 pm Temat postu: Szybki kurs końcówek - J. Konikowski |
|
|
|
Witam chciałbym usłyszeć Wasze opinie [ oraz te zasłyszane] na temat tej książki. Jestem skłonny ją kupić, ale chciałbym spytać o wasze odczucia i komentarze. |
|
| Powrót do góry |
|
pooher Hetman

|
Wysłany: Czw Kwi 12, 2007 5:42 pm Temat postu: |
|
|
|
To kilka marnych stroniczek, bardzo tam niewiele. W wielu innych książkach podane jest to samo, a i często więcej. Tam są maty elementarne i kilka końcówek pionowych. |
|
| Powrót do góry |
|
mis_kuleczka Nowy
|
Wysłany: Sob Kwi 14, 2007 8:58 pm Temat postu: Re: Szybki kurs końcówek - J. Konikowski |
|
|
|
| Vishy napisał: | | Witam chciałbym usłyszeć Wasze opinie [ oraz te zasłyszane] na temat tej książki. Jestem skłonny ją kupić, ale chciałbym spytać o wasze odczucia i komentarze. |
Polecam Panczenkę albo Zerka. |
|
| Powrót do góry |
|
Vishy Skoczek

|
Wysłany: Nie Kwi 15, 2007 4:25 pm Temat postu: |
|
|
|
Dzięki za pomoc dzięki Waszej pomocy udało mi się nie popełnić błędu |
|
| Powrót do góry |
|
gracz Nowy

|
Wysłany: Czw Lip 10, 2008 8:06 am Temat postu: |
|
|
|
też się zastanawiałem nad tą książką, bo nie studiowałem niczego odnośnie samych końcówek..
Czy u Panczenki są wyjaśnione podstawowe założenia w konkretnych typach końcówek? np. jednoimmienne gońce i piony, różnopolowe gońce i piony, W + piony na G+ piony, itd??
czy jedynie końcówki K + figury, ale bez pionów??
rozumiem, że Zerek jest lepszy (bo częściej jest na tym forum polecany), wiec czy lepiej się wstrzymać i dozbierać kasy na Zerka? jak wyglądają jego książki na tle Panczenki?
a może przez ten rok wyszło już coś nowego!? |
|
| Powrót do góry |
|
chess_amator Goniec

|
Wysłany: Czw Lip 10, 2008 11:10 am Temat postu: |
|
|
|
| Cytat: | | rozumiem, że Zerek jest lepszy (bo częściej jest na tym forum polecany), wiec czy lepiej się wstrzymać i dozbierać kasy na Zerka? jak wyglądają jego książki na tle Panczenki? |
Lepiej JESLI posiadasz podstawy na poziomie 1600-1800. Wtedy bowiem mozna bez problemu wnikac w GLEBSZE podstawy koncowek. Takie jest moje zdanie.
Polecam koncowki ksiazki Zerka WSZYSTKIM, ktorzy chca OD PODSTAW przerobic koncowki do poziomu 1900-2000. Jesli ktos ma juz zrozumienie koncowek na poziomie 1800, wowczas mozna od razu jechac z Panczenka!
PS. Czesciej polecany nie musi znaczyc lepszy - niemniej gdyby cena ksiazek p.Zerka byla o 25-30% nizsza to bylyby (jak na razie) wg mnie bez konkurencji (mowa o tych po pl) _________________ Szachowy amator. Szachy jako swietna, lecz mocno skomplikowana gra. |
|
| Powrót do góry |
|
gracz Nowy

|
Wysłany: Czw Lip 10, 2008 11:30 am Temat postu: |
|
|
|
dziękuję za wyjasnienie!
czyli jako "początkującemu" bardziej przysłuży mi się Zerek..
mój poziom gry został oceniony na 3 kat. (nie wiem jakie to ma odniesienie do ELO). Gry końcowej jako takiej nigdy nie ćwiczyłem.. poza matowaniem skoczkiem i gońcem  kilka razy.. trochę od pani Litmanowicz się uczyłem - "Gra pionami"..
dlatego jestem zainteresowany czymś bardziej rozbudowanym, ogólnym, ale przystępnym dla mnie..
pewnie w jakimś sklepie znajdę opis poszczególnych tomów Zerka.. |
|
| Powrót do góry |
|
chess_amator Goniec

|
|
| Powrót do góry |
|
tpp Hetman

|
|