Witamy w Magazyn Szachista
 » Strona Główna // » Baza partii / » FORUM / » Kombinacje / » Nauka Gry / » Zadania / » Prenumerata
 FAQFAQ   SzukajSzukaj   GrupyGrupy   ProfilProfil   Zaloguj i zobacz wiadomościZaloguj i zobacz wiadomości   ZalogujZaloguj 

Milanówek - Otwarte Mistrzostwa Milanówka
Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7

Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    www.szachista.com Strona Główna
-> Turnieje
Poprzedni temat :: Następny temat  
Autor Wiadomość
Marcinos
Hetman
Hetman

PostWysłany: Czw Cze 26, 2008 9:31 pm
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

Dzięki byczy za wspierające słowa. Po ostrej partii udało się wygrać. Przeciwnik źle rozegrał debiut, wpadł w tarapaty i równowaga materialna została naruszona - wygrałem wieżę i 3 pionki w zamian za dwa gońce. Spodziewałem się łatwego zwycięstwa, ale przeciwnik - Chwała mu za to! - stawiał opór bardzo, bardzo dzielnie. Niestety, zroszowałem na złe skrzydło, dając oponentowi dobrą rekompensatę za materiał. Broniłem się dłuższy czas dość dobrze - jednak kilka błędów i czarne figury stały się piekielnie aktywne. Przyczyna jest dość prosta - odrzucałem bardziej skomplikowane możliwości z powodu błędów w obliczaniu wariantów. Niby pozycja była skomplikowana, ale nie można sobie pozwolić na takie przeoczenia. Koniec końców, obaj wpadliśmy w niedoczas (on znacznie poważniejszy) i zaczęła się bijatyka. Obaj poświęciliśmy materiał, ale tym razem moje obliczenia ( a w tym momencie było ich sporo) okazały się trafne - przeciwnik nie miał mata, ja natomiast tak. I tak też zakończyła się partia - szach i mat czarnemu królowi. Niby sprawiedliwe, ale jak już wspominałem - w kilku wariantach popełniłem znaczne niedokładności, które kosztowały mnie całą przewagę. Na szczęście mój przeciwnik tego nie wykorzystał...
Powiało optymizmem. Egzaminy są już za mną i mogę się skupić tylko na grze. Różnica była widoczna - przede wszystkim nie było napięcia, a i odwagi więcej. Prawdziwa radość rozegrać taką ostrą partię. Cóż, może będzie troszkę lepiej niż dotychczas. Jutro ponownie gram z młodszym zawodnikiem - czas na zemstę za porażkę w 4 rundzie z jego młodszym kolegą...

PatPac the master
Goniec
Goniec

PostWysłany: Czw Cze 26, 2008 10:15 pm
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

Gratuluję, widziałem że CamyC też wyciął dzisiaj równo i jest współliderem, trzymajcie tak do końca! Gratulacje!
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość

wladek
Hetman
Hetman

PostWysłany: Czw Cze 26, 2008 11:39 pm
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

`Turniej w Milanowku.ma srednia frekfencje 71 osob.
Wpisowe skromniotkie ,to i turniej skromny.
Co brakuje w Milanowku
Brakuje reklamy Szachow
Szachy reklamujemy tak; Na kilku tablicach ( Tablice demonstracyjnych pokazujemy szachy z poprzedniego dnia) Robimy konkursy rozwiazaniowe dla kibicow szachowych.
Wydajemy biuletyny (przynajmniej dwa) ,to jest pamiatka dla szachisty i reklama miasta Milanowek.
Dla kobicow codziennie symulata. Reklama trenerow i instruktorow szachowych ( wiadomo jak).
Reklama czasopism szachowych i ksiazek szach.
Reklama programow szachowych i pokazywanie jak one dzialaja.
Na stronie Milanowka ( pewno jest taka) pokazywanie ciekawych pozycji szachowych z Turnieju.
Wypisalem tylko nie ktore wazne... mozna wiecej jeszcze podac.
Polskie
Szachy potrzebuja reklamy reklamy na obrazkach szachowych i na tablicach demonstracyjnych.
Organizatorzy szachowi jeszcze duzo musza sie uczyc Szachow ,by je zrozumiec.

wladek
Hetman
Hetman

PostWysłany: Pią Cze 27, 2008 11:55 pm
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

PatPac the master napisał:
Gratuluję, widziałem że CamyC też wyciął dzisiaj równo i jest współliderem, trzymajcie tak do końca! Gratulacje!

Camyc masz szanse na norme mistrzoska
W tej chwili 2368 elo. Jutro wygrac ,a w niedziele remis ze IM Sarwinskim i jest norma M

Powodzenia

Marcinos
Hetman
Hetman

PostWysłany: Sob Cze 28, 2008 9:01 pm
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

Skrótowa relacja z rund 7 i 8

Runda 7

Rozegraliśmy obronę CK. Przeciwnik raczej nie znał teorii i ograniczył się do pasywnych ruchów - czarne wyrównały. Białe w pewnym momencie zaczęły grać totalnie antypozycyjnie (np. umieszczając swoje centralne pionki na polach koloru własnego gońca). Czarne przejęły inicjatywę, którą - w skutek taktycznej pomyłki przeciwnika - zamieniły na pionka. I zdarzył się horror. W wygranej już pozycji nie zauważyłem elementarnego uderzenia taktycznego, które dałoby mi conajmniej dwa jeszcze pionki i szybką wygraną. Miast tego wymieniłem hetmany i ... Niby pionek więcej, lepsza struktura i "zły goniec" przeciwnika - nie wziąłem jednak pod uwagę aktywności figur białych. W efekcie stanął na desce martwy remis. Na dodatek źle pograłem królem i pozbawiłem się jakichkolwiek możliwości w końcówce. Strawiłem mnóstwo czasu, jednak nie widząc nic, powtarzałem posunięcia. Przeciwnik, sądząc zapewne, że zaraz przyjmę jego remisową propozycję (proponował w trakcie partii ... 6 razy Shocked ), popełnił błąd. Pozwolił na uaktywnienie króla, po czym wspomniane wyżej plusy pozycyjne czarnych okazały się decydujące. Wkrótce straciły białe kolejnego pionka, a następnie przegrały końcówkę wieżową 4p vs 2p. Zwycięstwo nie jest pełnowartościowe - po pierwsze, przegapiona taktyka, po drugie zaplątanie się przeze mnie w martwy remis, po trzecie wreszcie - gra przeciwnika naszpikowana błędami...

Runda 8

Z debiutu - obrona Aljechina - wyszedłem dobrze. Pojawiło się fałszywe poczucie pewności siebie. Po dziwnym ruchu przeciwnika byłem pewien, że zdobędę pionka i osiągnę wygraną pozycję. Popełniłem jednak typowo fuszerski błąd. Skończyłem obliczanie wariantu na swoim posunięciu. Embarassed W efekcie zdobyłem tego pionka, jednocześnie tracąc jakość. Pozycja po pół godziny gry przegrana. Ale jak iść na dno, to po walce. Skonstruowałem bardzo prosty plan defensywny - stworzenie punktów oporu dla moich skoczków oraz wymiana lekkich figur, które mogłyby skoczki usunąć. To nie powinno wystarczyć do uratowania gry, ale... wystarczyło. Rolling Eyes Przeciwnik grał pasywnie, trochę bezplanowo - tymczasem moje figury zajęły aktywne placówki. Dominował wieczny skok na d4.Mijały minuty, a czarne postępu zrobić nie mogły. Udało się nawet odrzucić czarnego króla z powrotem na tyły. Moja propozycja remisu nie została jednak zaakceptowana. Ostatnia idea mojego przeciwnika była niezła z praktycznego punktu widzenia. Oddał on jakość, po czym odbił pionka. Ergo, mamy równowagę materialną i końcówkę wieżową. Całkowicie remisowa, ale to białe musiały być ostrożne... Na szczęście udało się nie wtopić, wymieniliśmy parę pionków i podpisaliśmy remisik. Mój przeciwnik z pewnością był rozczarowany takim obrotem spraw, moje morale natomiast wzrosło.

Jestem już odrobinę zmęczony turniejem w Milanówku. Jest to raczej spowodowane dopiero co zakończoną 2 tyg. sesją. Na razie pozostaję ze skromnym 4/8. Liczyłem na lepszy wynik, ale 0-0 w rundach 4 i 5 przekreśliły wszystkie nadzieje. Confused I jest mi już de facto wszystko jedno. Z drugiej strony, wszystkie moje wady wyszło jak na dłoni i wiem już, nad czym trzeba popracować w lato. Powalczę jutro i spróbuję zakończyć miłym akcentem. Smile
W poniedziałek natomiast szerszy opis samego turnieju oraz wnioski, jakie winienem wyciągnąć na przyszłość (jeśli kogoś to interesuje Razz ).

Trzymajcie kciuki jutro przed południem!

wladek
Hetman
Hetman

PostWysłany: Sob Cze 28, 2008 11:20 pm
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

wladek napisał:
PatPac the master napisał:

Camyc masz szanse na norme mistrzoska
W tej chwili 2368 elo. Jutro wygrac ,a w niedziele remis ze IM Sarwinskim i jest norma M

Powodzenia

Po wczorajszej wygranej Camyc ma ranking 2378 elo.
Niedzielna wygrana daje Mu ranking elo 2405.
Tylko trzeba wygrac....
Powodzenia Kamil

Michał95
Hetman
Hetman

PostWysłany: Nie Cze 29, 2008 7:19 am
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

Powodzenia Kamil !

Życzę wygranej Wink
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość

Marcinos
Hetman
Hetman

PostWysłany: Pon Cze 30, 2008 8:20 pm
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

Kamil grał na turnieju świetnie, ale maksymalizm nie pozwala mu się cieszyć z drugiego miejsca Wink . W równej pozycji zaryzykował (kto nie ryzykuje, ten nie zyskuje!), jednak fortuna uśmiechnęła się do jego przeciwnika. Puknie ich wszystkich za rok.

Piszący te słowa natomiast nieźle wyszedł z debiutu, wygrał pioneczka i był już pewien zwycięstwa. Tak się jednak podpaliłem, że obrałem kardynalnie zły plan, który realizowałem konsekwentnie do samego końca. Efekt - remis... Confused Widać bez dodatkowego hetmana wygrać rady nie dam. Partia jest dość instruktażowa tzn. "Jak nie grać końcówek". Zabawne, że sekundę po podpisaniu remisu podszedł do naszego stolika zwycięzca z Milanówka, mój przeciwnik z I rundy - M.Rudolf i natychmiast pokazał jak grać należało... Nie potrzeba lepszego podsumowania ile dzieli mnie od naprawdę dobrych zawodników...

Ogólnie słaby turniej w moim wykonaniu. Tylko 3 zwycięstwa, na ogół po samobójach przeciwników. 2 porażki w beznadziejnym stylu. Miast spokojnie ciułać punkty i grać z lepszymi od siebie, musiałem wracać do życia dołem tabeli. Paradoksalnie, najlepiej grałem w 3 zremisowanych partiach. Doprawdy, strasznie żal dwóch jaj z rzędu w rundach 4 i 5. Bezcenne natomiast jest, że parę razy silniejsi zawodnicy pokazali mi błędy w moim rozumowaniu. Same wady także wyszły na wierzch, szczerząc się i zabierając mi punkty. Przynajmniej wiadomo, co trzeba wyrugować... Być może na Najdorfie będzie lepiej.

Chciałbym w tym miejscu podziękować wszystkim, którzy trzymali kciuki i mieli dla mnie dobre słowo, niezależnie od moich wybryków w Milanówku.

Dzięki bardzo!

Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7
Wszystkie czasy w strefie
www.szachista.com Strona Główna
-> Turnieje
Strona 7 z 7