Witamy w Magazyn Szachista
 » Strona Główna // » Baza partii / » FORUM / » Kombinacje / » Nauka Gry / » Zadania / » Prenumerata
 FAQFAQ   SzukajSzukaj   GrupyGrupy   ProfilProfil   Zaloguj i zobacz wiadomościZaloguj i zobacz wiadomości   ZalogujZaloguj 

Moje sukcesy
Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3  Następny

Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    www.szachista.com Strona Główna
-> Gra w szachy
Poprzedni temat :: Następny temat  
Autor Wiadomość
petrosjan
Hetman
Hetman

PostWysłany: Sro Cze 11, 2008 8:04 pm
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

Chessgenius86 napisał:

Nie wiem czy zauważyłeś ale białe po S:h6+ poświęcają drugą figurkę, a po Hh7+ odbijają jedną Shocked Exclamation

A 2 skoczki za 3 piony i 1 skoczka to niby nie 6:6 ? Wink

Michał95
Hetman
Hetman

PostWysłany: Sro Cze 11, 2008 8:12 pm
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

zgadzam się z Petro Wink, wg. mnie Nasze rozwiązanie jest lepsze... ja wole białe po tym Sh6 gh Sf7 Kf7 Hh6 Smile

Pozdrosy
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość

spotman
Nowy
Nowy

PostWysłany: Sro Cze 11, 2008 9:11 pm
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

a co po ...Wg8? Trzeba grać f4, nie wiem jak chcecie odbić skoczka bronionego wieżą g8... :/
Powrót do góry

spotman
Nowy
Nowy

PostWysłany: Sro Cze 11, 2008 9:19 pm
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

...a np tak: 1. Hh7:) Jednym okiem mecz oglądam, drugim na szachownicę zerkam, stąd rozproszenie Smile Ale mimo wszystko po 1...Wg7 2. Gg6 Ke7 Czarne mają sporą przewagę, król zwiał z obszaru ataku, czarne mają figurkę i spore szanse na skrzydle krolewskim ze wzgledu na półotware kolumny, można by kombinować ze zdwojeniem wież, a białe mają jedyne 2 piony więcej za figurkę...
Powrót do góry

boyz
Nowy
Nowy

PostWysłany: Czw Cze 12, 2008 10:53 am
Temat postu: Zabawa w pogromców mitów :P
Odpowiedz z cytatem

@Michał95

Michał95 napisał:
boyz napisał:
Król pozostaje bez osłony pionkowej więc trzeba tam uderzyć czym sie da: f4 otwiera linię dla wierzy f1, która zwiąże gońca. Przeciwnik będzie zmuszony do obrony swych słabych figur. Potem np. g4 grożące utratą obu tych (związanych) bierek. Pomysł petiego wydaje sie najlepszym wyjściem.
petrosjan napisał:
S:f7! K:f7 S:h6! gh H:h6

...3. Wg8 4. f4 Gb5?! 5. f:e5 d:e5 6. Wf5! 7. g4! +-

ciekawe czym się rózni moj wariant od Petiego ??

Cytat:
ciekawa gra powstaje po 1.Sh6 gh 2.Sf7 Kh7 (chodziło o Kf7) 3.Hh6

Właściwie to kolejnością posunięć. Laughing

@Chessgenius86

Pozycja początkowa:

A. 1. S:f7 K:f7 2. S:h6 gh 3. H:h6 Wg8 4. f4 Hb6 5. Wf2 [5. f:e5 (5..c4+ 6. Kh1 d:e5 z przewagą czarnych) d:e5 z przewagą czarnych](5. Kh1 Wg7 6. f5 Ke7 7. G:g6 H:b2 z przewagą czarnych) c4 6. f5 Ke7 7. Gg6 Wh8 8. Hd2 atak białych skończony (goniec za dwa wolne pionki). Wariant Michała95-petrosjana, linia boyza.

A:

B. 1. S:f7 K:f7 2. He2 Wf8 3. Hg4 Kh8 5. G:g6 najpewniej czarne się obronią przed atakiem białych. Gra z małą przewagą czarnych =/-. Wariant z 2.He2.

B:

Ca. 1. Sf3 G:f5 2. e:f5 Se7 3. Sg5 h:g5 4. h:g5 G:g5 5. H:g5 S:d5 6. W:a4 W:b2 7. Wg4 f6 8. Hg6 z niebezpiecznym atakiem białych +/-. Mit dobrej nadziei.Razz
Cb. 6..c4 (najprostsze) 7. Wd1 Sf6 8. W:a6 W:b2 9. Gf3 Hc5 czarne przejmują inicjatywę. Proste obalenie mitu dobrej nadzieji.

Ca:

Cb:

D. 1. S:f7 K:f7 2. S:h6 g:h6 3. H:h6 Wg8 4. Hh7+ Wg7 5. G:g6+ Ke7 6. Hh6 W:b2 7. f4 Hb6 8. f:e5 c4+ 9. Kh1 d:e5 chyba z przewagą czarnych. Wariant petiego.

D:

Wniosek:
a) proste wygranie tej partii przez białe jest niemożliwe (jeżeli przeciwnik nie będzie popełniał rażących błędów);
b) jeżeli białe będą próbowały grać na wygraną przy (prawie) bezbłędnej grze czarnych w najlepszym razie ugrają remis.
Niepewności w analizie:
a) jak w każdej ...jakieś są;Razz
b) jak widać warianty (dosyć) dokładnie liczyłem co najwyżej do 10 posunięcia, dalej to już subiektywna ocena pozycji i szacowanie.
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email

Chessgenius86
Nowy
Nowy

PostWysłany: Czw Cze 12, 2008 11:20 am
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

Ach myślałem, że poświęcenie dwóch wież na f6:!: uratuje partię ale nie widziałem c4+!(po Hb6), które niweczy taką możliwość Crying or Very sad Szkoda bo piękny remisik by był Mad
Powrót do góry

Chessgenius86
Nowy
Nowy

PostWysłany: Czw Cze 12, 2008 11:30 am
Temat postu: Re: Zabawa w pogromców mitów :P
Odpowiedz z cytatem

boyz napisał:

B. 1. S:f7 K:f7 2. He2 Wf8 3. Hg4 Kh8 5. G:g6 najpewniej czarne się obronią przed atakiem białych. Gra z małą przewagą czarnych =/-. Wariant z 2.He2.

Po pierwsze nie 3.... Kh8 tylko Kg8
Właśnie o ten wariant mi chodziło od początku - ale nie wiem na jakiej podstawie sądzisz, że czarne stoją lepiej Question Według mnie to białe stoją lepiej w tym wariancie. Jak napiszesz lub ktoś inny czemu czarne są w lepszej pozycji to wyjaśnię Ci swoją opinię Laughing Shocked Idea Exclamation
Powrót do góry

Michał95
Hetman
Hetman

PostWysłany: Czw Cze 12, 2008 2:33 pm
Temat postu: Re: Zabawa w pogromców mitów :P
Odpowiedz z cytatem

Chessgenius86 napisał:
boyz napisał:

Po pierwsze nie 3.... Kh8 tylko Kg8
Właśnie o ten wariant mi chodziło od początku - ale nie wiem na jakiej podstawie sądzisz, że czarne stoją lepiej Question Według mnie to białe stoją lepiej w tym wariancie. Jak napiszesz lub ktoś inny czemu czarne są w lepszej pozycji to wyjaśnię Ci swoją opinię Laughing Shocked Idea Exclamation

Może patrzał na Fritzu, a może jest KM ?!

@boyz

Świetnie to pokazałeś

wydaje sie ze ten wariant

Peti- mój, daje małą przewage czarnym, lecz ja mógłbym to grać, napewno na remis da rade Wink.

no i inna sprawa ze innych sensownych ruchów nie ma ( na wygraną szybką ) bo pokazałeś pozycję ChessGenius86 a potem się okazalo ze nic nie ma forsownego

Ja napisałem;

Cytat:
ciekawa gra powstaje po 1.Sh6 gh 2.Sf7 Kh7 3.Hh6

do analizy

a Ty jeździsz jak po ******

Pozdro
Powrót do góry

boyz
Nowy
Nowy

PostWysłany: Czw Cze 12, 2008 5:58 pm
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

@Michał95

Gdybym był KM-em to byłby koniec świata, a na fritza mnie nie stać.Razz

Michał95 napisał:
Świetnie to pokazałeś

Dzięki.

@Chessgenius86

Jeszcze raz sprawdziłem tę pozycję. Ja i tak dalej stoję przy tym co wyżej napisałem. Razz

A na jakiej podstawie to już ja wiem i nie zamierzam się tym dzielić! Razz

Tak na serio to remis w tej pozycji jest (a może +/= ?!)
Powrót do góry

Chessgenius86
Nowy
Nowy

PostWysłany: Czw Cze 12, 2008 6:43 pm
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

boyz napisał:

@Chessgenius86

Jeszcze raz sprawdziłem tę pozycję. Ja i tak dalej stoję przy tym co wyżej napisałem. Razz

A na jakiej podstawie to już ja wiem i nie zamierzam się tym dzielić! Razz

Czyli nie jesteś w stanie potwierdzić swojej opinii?? Rolling Eyes Question

A może ktoś inny ma coś do powiedzenia w sprawie wariantu 2.He2!?

Ja nie zmienię zdania-skoczek wspaniała placówka na f5, goniec i hetman współdziałają i stwarzają poważne groźby wobec czarnego króla Idea Exclamation
Powrót do góry

boyz
Nowy
Nowy

PostWysłany: Pią Cze 13, 2008 9:24 am
Temat postu: Pogromca mitów:-P
Odpowiedz z cytatem

Chessgenius86 napisał:
skoczek wspaniała placówka na f5, goniec i hetman współdziałają i stwarzają poważne groźby wobec czarnego króla

Wrzuciłem pozycję na kompa...żadnych poważnych gróźb na króla czarnych na chwilę obecną nie ma, jednak ich pozycja mnie się nie podoba ...czarnymi bym zagrał teraz 6..Wb7 by zdwoić wieże na linii b.

Pozycja początkowa:

Teraz (raczej, gdyż np. f4 jest możliwe) należy bronić pionka b2, zostały nam:

A. 7. Wfb1 Wfb8 8. f4!?

a) 8..e:f4 9. H:f4 (9. g:f4 G:c3) G:f5 (9..G:c3 10. S:h6+ Kh8 11. Sf7+) 10. H:f5 (10. e:f5) G:c3 11. W:a4 (11. Wf1 W:b2) G:b2 (11..W:b2 12. W:b2 W:b2 13. He6+ #3) 13. Wf1 (dla mnie: niejasna ~)

Aa: Pozycja do dalszej analizy (pos. czarnych):

b) 8..c4 9. Kh1 (9. Kf1) a3!? 10. W:a3 W:b2 11. Wf1 (11. W:b2 W:b2 12. W:a6 Hb7 13. Wa1 Wb1+ przewaga czarnych) Wb1 12. Wa1 W:f1+ 13. W:f1 G:f5 14. G:f5! (dla mnie: przewaga białych, możliwe że decydująca +/-)

Ab: Pozycja do dalszej analizy (pos. czarnych):

B: 7. Wa2!? c4 8. f4 Hb6+ 9. Kh1 (9. Wf2) Kh8 10. Hh5 Kg8 11. f:e5 d:e5 (ciekawe +/=)

B: Pozycja do dalszej analizy (pos. białych):

C: 7. Wab1 Wfb8
a) 8. f4 a3 9. b3 G:f5 10. e:f5 c4
(białe tracą swoje pionki; dla mnie: przewaga czarnych -/+)

Ca: pozycja do dalszej analizy (pos. białych):

b) 8.Wa1 c4 9. Wa2 ?! W:b2 10. W:b2 W:b2 11. S:h6 g:h6 12. Gf5+ Kf8 13. G:d7 a3 12. Hg6 (12.f4?!)(dla mnie: przewaga czarnych, pionek a i brak większego zagrożenia dla czarnego króla, -/+)

Cb: pozycja do dalszej analizy (pos. czarnych):

Wnioski:
a) pozycja bardzo ciekawa, faworyzuję tu raczej białe,
b) choć czarne nie powinny się jeszcze poddawać,
c) przy najlepszej grze z obu stron daję +/=.

Wyjaśnienie co do mojego, poprzedniego postu:
a) swoje zdanie trzeba mieć, inaczej nie jest się mężczyzną, Razz Laughing
b) dokładnie spójrz się na mój post (ew. zaznacz go),
c) don`t worry, be happy! Razz
Powrót do góry

Chessgenius86
Nowy
Nowy

PostWysłany: Pią Cze 13, 2008 10:59 am
Temat postu: Re: Pogromca mitów:-P
Odpowiedz z cytatem

boyz napisał:
Chessgenius86 napisał:
skoczek wspaniała placówka na f5, goniec i hetman współdziałają i stwarzają poważne groźby wobec czarnego króla

Wrzuciłem pozycję na kompa...żadnych poważnych gróźb na króla czarnych na chwilę obecną nie ma, jednak ich pozycja mnie się nie podoba ...czarnymi bym zagrał teraz 6..Wb7 by zdwoić wieże na linii b.

Mała nieścisłość 6.... Wb7 nie ma tylko na celu zdwojenia wież na linii b lecz również paruje groźbę(chroni gońca na d7) 7.S:h6+! g:h6 8.Gf5+ Kh8 9.G:d7 Shocked

boyz napisał:

Pozycja początkowa:

Teraz (raczej, gdyż np. f4 jest możliwe) należy bronić pionka b2, zostały nam:

A. 7. Wfb1 Wfb8 8. f4!?

I tu się też nie zgadzam Laughing Jeżeli już czarne zagrały 6..... Wb7 to ja bym nie bronił pionka na b2 7.Wfb1 i nie grał 8.f4 lecz zagrał 7.Hh5! z poważną groźbą g4-g5 i jak mają się wtedy bronić czarne Idea Question
Powrót do góry

Vishy
Goniec
Goniec

PostWysłany: Pią Cze 13, 2008 11:49 am
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

Karamba!

Powrót do góry

boyz
Nowy
Nowy

PostWysłany: Pią Cze 13, 2008 7:04 pm
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

7. Hh5 W:b2 8. g4 Gd8 9. g5 Gb5 10. g:h6 g:h6 11. S:h6+ Kg7

Moje rozwiązanie, wystarczy zaznaczyć:

12. Sf5+ Kg8 13. Kh1! Ge2 14. f3! G:f1 15. W:f1 potem 16. Wg1 i mat wisi w powietrzu.
Powrót do góry

Chessgenius86
Nowy
Nowy

PostWysłany: Pią Cze 13, 2008 7:21 pm
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

Więc mój wariant jest najlepszy i prowadzi do zwycięstwa w przeciwieństwie do wariantu z 2.S:h6+. Partię rzeczywistą przegrałem gdyż nie zdecydowałem się właśnie na posunięcie 1.S:f7 Exclamation bo nie wiedziałem jak mam docisnąć czarne po 2.He2 ..... itd - nie widziałem w swoich obliczeniach ruchu 7.Hh5!-znalazłem go dopiero w domu przy analizie Smile
Powrót do góry

Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3  Następny
Wszystkie czasy w strefie
www.szachista.com Strona Główna
-> Gra w szachy
Strona 2 z 3