Witamy w Magazyn Szachista
 » Strona Główna // » Baza partii / » FORUM / » Kombinacje / » Nauka Gry / » Zadania / » Prenumerata
 FAQFAQ   SzukajSzukaj   GrupyGrupy   ProfilProfil   Zaloguj i zobacz wiadomościZaloguj i zobacz wiadomości   ZalogujZaloguj 

Literatura
Idź do strony Poprzedni  1, 2

Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    www.szachista.com Strona Główna
-> Nie tylko szachy (ogólne)
Poprzedni temat :: Następny temat  
Autor Wiadomość
wladek
Hetman
Hetman

PostWysłany: Czw Maj 29, 2008 10:33 am
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

Zielarz napisał:
Janczewski napisał:
Szach i mat.

Władek się ze mną zgodzi ze w podstawówce powinni przerabiać trylogię czarneckiego ?

Abc szachisty

Szach i Mat

Przy szachownicy.

Trylogie Tadeusza Czarneckiego nalezy przerabiac w przedszkolu (dokladnie jak sie ma 6 latek) ,natomiast trylogie Sienkiewicza nie ma obowiazku przerabiac. V.Iwanczuk nie przerabial.(H.Sienkiewicza) i tak naszyk szachistow szabelka szachowa potrafi ugodzic.

wojtzuch
Hetman
Hetman

PostWysłany: Czw Maj 29, 2008 10:48 am
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

Vishy napisał:
wojtzuch napisał:

Ja "Trylogię" czytałem z dziesięć razy, "Quo vadis" podobnie Very Happy

Ja nie mówię, że "Potop" nie jest fajny, bo każdy jak ma 13. lat to z ochotą czyta jak Jarema Wiśniowiecki wszystkich wycina w pień, ale w liceum Question

Ja się tym zaczytywałem i po dwudziestce. Myślę zresztą, że szansa, iż uczeń przeczyta książkę Sienkiewicza, a nie bryka, jest większa niż w przypadku Gombrowicza – choćby po to. Choć oczywiście nie mówię, aby omijać trudne rzeczy i omawiać całego Sienkiewicza kosztem współczesnych, ale przynajmniej gość może zachęcić do czytania, podczas gdy wielu bardziej cenionych może łatwo zniechęcić.

Ale gdybym miał wybierać: "Potop" czy "Quo vadis", wskazałbym na tę drugą. Chociaż słyszałem kiedyś rozmowę nastolatek o pierwszych stronach "Quo vadis": nic a nic nie rozumiały...

fiakier
Nowy

PostWysłany: Czw Maj 29, 2008 2:54 pm
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

Vishy napisał:
Stawiam publicznie z tego miejsca po co "Potop" w szkole?[/size]

A choćby po to, aby zapoznać się z całkiem pokaźną ilością poprawnej polszczyzny. Pozdrowienia.
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość

Vishy
Goniec
Goniec

PostWysłany: Czw Maj 29, 2008 3:11 pm
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

fiakier napisał:

A choćby po to, aby zapoznać się z całkiem pokaźną ilością poprawnej polszczyzny. Pozdrowienia.

Chyba zdań archaicznych pod względem syntaktyczno-morfotycznym. A w ogóle to nie wiem, czy stylizacje językowe są poprawne, wszak jest to raczej sztuczny twór...

Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email

wojtzuch
Hetman
Hetman

PostWysłany: Czw Maj 29, 2008 3:26 pm
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

Vishy napisał:
fiakier napisał:

Chyba zdań archaicznych pod względem syntaktyczno-morfotycznym. A w ogóle to nie wiem, czy stylizacje językowe są poprawne, wszak jest to raczej sztuczny twór...

No to nie pisz "wszak" (ani "wszakże"). Wink Pewnie za dużo Sienkiewicza czytałeś! Laughing Za Słownikiem poprawnej polszczyzny PWN z 2004 roku (skopiowane z wersji elektronicznej).

wszak książk. partykuła o znaczeniu: przecież: Mogę na pana liczyć, wszak jest pan człowiekiem honoru. · Używanie wyrazu wszak poza tekstami stylizowanymi, np. w tekstach dziennikarskich i publicystycznych, jest pretensjonalne.

wszakże 1. książk. partykuła o znaczeniu: jednak: Udaje, że coś notuje w kajecie, wszakże widać, że pilnie słucha, co mówimy. 2. przestarz. partykuła o znaczeniu: (bo) przecież: Nie odmówisz. Wszakże jesteś moim przyjacielem. · Używanie spójnika wszakże poza tekstami stylizowanymi, np. w tekstach dziennikarskich i publicystycznych, jest pretensjonalne.

Vishy
Goniec
Goniec

PostWysłany: Czw Maj 29, 2008 4:20 pm
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

wojtzuch napisał:

No to nie pisz "wszak" (ani "wszakże"). Wink Pewnie za dużo Sienkiewicza czytałeś! Laughing Za Słownikiem poprawnej polszczyzny PWN z 2004 roku (skopiowane z wersji elektronicznej).

Czemuż nie mam używać słowa "wszakże" Question Wszak użycie jednego archaizmu dodaje trochę innego wymiaru zdaniom. Jednakże gdy archaizmów jest zbyt wiele wówczas można niemożebnie się zdenerwować, co z pewnością odstręcza wielu czytelników od lektury ów książki... Very Happy

Powrót do góry

Michał89
Nowy
Nowy

PostWysłany: Pią Maj 30, 2008 8:46 am
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

Niedługo forum szachowe stanie się forum totalnym - będzie można na nim odszukać dyskusje dotyczące wszystkich tematów. Laughing

Jestem właśnie po maturze. W liceum chodziłem do klasy humanistycznej. Nie zgodzę się z wojtzuchem. Gombrowicz jest bliższy młodym ludziom. W mojej klasie tylko ja przeczytałem "Potop". "Ferdydurke" przeczytali prawie wszyscy (na marginesie jest to jedna z najbardziej znanych polskich ksiązek za granicą). Nie twierdzę, że "Potop" jest nieciekawy. Mi osobiście bardzo się podobał, ale chyba tylko dlatego, że interesuje się historią - choć i tu trzeba zaznaczyć - Sienkiewicz w wielu miejscach mija się z prawdą historyczną. Nie powinno to jednak zbytnio dziwić; przecież Trylogia została napisana "ku pokrzepieniu serc" ("wyświechtane" słowa - nie lubię używać tego zwrotu).
Przedstawię moje ogólne zdanie na temat lektur szkolnych. Uważam, że wszyscy powinni czytać klasykę, ale niekoniecznie po to, żeby się nią zachwycać. Moja nauczycielka mówiła, że dzisiaj raczej już nikt nie czyta "Pana Tadeusza" w stanie ekstazy - książka była skierowana do emigrantów, tęskniących za ojczyzną. Poznanie procesu historycznoliterackiego jest jednak niezbędne do prawidłowego zrozumienia współczesnych utworów literackich. Aktywny czytelnik dostrzega nawiązania do klasyki, wykorzystanie przez autora konwencji i prądów literackich, obecność motywów literackich, kryptocytaty i inne.
Z resztą lektur w szkole średniej wbrew pozorom nie ma zbyt wiele i nie trzeba czytać po nocach, jak niektórzy twierdzą. Very Happy

PS. Kończę już, bo to chyba najdłuższy post na tym forum Smile Na marginesie - szachiści zajmują się chyba wszystkim, oprócz nauki szachów Very Happy
Powrót do góry

Vishy
Goniec
Goniec

PostWysłany: Pią Maj 30, 2008 9:21 am
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

Michał89 napisał:
Niedługo forum szachowe stanie się forum totalnym - będzie można na nim odszukać dyskusje dotyczące wszystkich tematów. Laughing

Taki wariant jest chyba lepszy niż osobiste wycieczki, które zdarzają się na forum coraz częściej...

Cytat:
choć i tu trzeba zaznaczyć - Sienkiewicz w wielu miejscach mija się z prawdą historyczną. Nie powinno to jednak zbytnio dziwić; przecież Trylogia została napisana "ku pokrzepieniu serc"

"Ku pokrzepieniu serc" polaków zamykających się w gettach na emigracji z powodu braku znajomości języków obcych.

Cytat:
Moja nauczycielka mówiła, że dzisiaj raczej już nikt nie czyta "Pana Tadeusza" w stanie ekstazy - książka była skierowana do emigrantów, tęskniących za ojczyzną.

Obecnie młodzież najbardziej elektryzuje XIII księga Very Happy której autorstwo przypisuje się hr. Fredrze

Cytat:
Aktywny czytelnik dostrzega nawiązania do klasyki, wykorzystanie przez autora konwencji i prądów literackich, obecność motywów literackich, kryptocytaty i inne.

Dobra to jest właściwie jedyne wytłumaczenie czemu czytamy "Pana Tadeusza", bo jak zachwyca jeśli nie zachwyca?

Cytat:
Z resztą lektur w szkole średniej wbrew pozorom nie ma zbyt wiele

Ale jakie to są książki, kanon lektur [nie mówię tutaj o wyborze wierszy] zatrzymał się na "Tangu" Shocked a gdzie np. Stefan Chwin i co z czytaniem esejów np. "Zniewolony umysł" Question

Cytat:
i nie trzeba czytać po nocach, jak niektórzy twierdzą.

jakiś przytyk Twisted Evil

Powrót do góry

wojtzuch
Hetman
Hetman

PostWysłany: Pią Maj 30, 2008 10:04 am
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

Michał89 napisał:
W liceum chodziłem do klasy humanistycznej.

To chyba wiele wyjaśnia Wink Większość jednak czyta bryki albo udaje, że cokolwiek przeczytała...

Vishy napisał:
Moja nauczycielka mówiła, że dzisiaj raczej już nikt nie czyta "Pana Tadeusza" w stanie ekstazy - książka była skierowana do emigrantów, tęskniących za ojczyzną.

Też nie czytałem w stanie ekstazy, ale wciągnęło mnie i zarwałem ze dwie noce Razz

Cytat:
Obecnie młodzież najbardziej elektryzuje XIII księga Very Happy której autorstwo przypisuje się hr. Fredrze

Krąży po sieci świetne nagranie, polecam wszystkim... powyżej 18 roku życia Wink

Michał89
Nowy
Nowy

PostWysłany: Pią Maj 30, 2008 10:35 am
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

XIII księga to już klasyka Very Happy

Vishy jJak nie zachwyca, jak zachwyca. Mickiewicz wielkim poetą był Very Happy .
"Zniewolony umysł "jest czytany w klasach z rozszerzonym polskim, (w mojej go omawialiśmy), ale chyba nie wszystkich. Chwina oczywiście trzeba przeczytać - zwłaszcza jeżeli mieszka się na Pomorzu. Żartowałem oczywiście z tym czytaniem po nocach - nie gniewaj się Very Happy Dyskusja na temat kanonu lektur jest trochę tematem zastępczym. Uważam, podobnie jak Ty, że jest w nim za mało współczesnych powieści. Wątpię, jednak żeby ich wprowadzenie zmieniło cokolwiek - niestety. Młodzież dzisiaj raczej nie garnie się do czytania (znam przepadki osób, które skończyły liceum, nie czytając nawet ani jednej książki), więc obojętne, co jet w kanonie lektur. Nieuk i tak tego nie przeczyta, a osoba chcąca się rozwinąć sięgnie po wartościowe pozycje, niezależnie od tego czy są one umieszczone w kanonie, czy też nie.
Powrót do góry

Vishy
Goniec
Goniec

PostWysłany: Pią Maj 30, 2008 12:32 pm
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

Cytat:
"Zniewolony umysł "jest czytany w klasach z rozszerzonym polskim, (w mojej go omawialiśmy), ale chyba nie wszystkich.

Ale tu chodzi generalnie o zasadę, czytanie esejów. "Zniewolony umysł" to przykład, a gdzie Fromm ["Sztuka miłości"], Camus ["Mit Syzyfa"]

Cytat:
Chwina oczywiście trzeba przeczytać - zwłaszcza jeżeli mieszka się na Pomorzu.

Co ja będę ukrywać Pomorze rulezzz

Cytat:
Żartowałem oczywiście z tym czytaniem po nocach - nie gniewaj się Very Happy

a przestań, ja rzadko kiedy się gniewam.

Cytat:
Młodzież dzisiaj raczej nie garnie się do czytania (znam przepadki osób, które skończyły liceum, nie czytając nawet ani jednej książki)

A tutaj pozwolę sobie nie zgodzić się z moim szlachetnym adwersarzem, gdyż jak wobec powyższego zdania ma się tzw. "Potteromani" i książki J.K. Rowling Question
Cytat:
Nieuk i tak tego nie przeczyta, a osoba sięgnie po wartościowe pozycje, niezależnie od tego czy są one umieszczone w kanonie, czy też nie.

To akurat fakt. Oglądałem kanon lektur dla obecnej pierwszej klasy liceum i muszę stwierdzić, że większość z tych książek, albo czytałem [tak jak "Książe"], lub też mam/miałem zamiar...

Powrót do góry

Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu Idź do strony Poprzedni  1, 2
Wszystkie czasy w strefie
www.szachista.com Strona Główna
-> Nie tylko szachy (ogólne)
Strona 2 z 2