Wysłany: Sob Maj 24, 2008 3:44 pm Temat postu: Królewsko-Indyjska
Czy mistrzowie i ich enginy mogą się wypowiedzieć w kontkeście wariantu
1. d4 Sf6 2. c4 g6 3. Sc3 Gg7 4. e4 d6 5. Ge2 0-0 6. h4 c5 7. d5 e6 8. d:e6 G:e6 9. f4 We8 10. g4 S:g4 11. G:g4 i pytanie brzmi, czy grać 11... G:g4, czy 11. ... G:c4?
Gdyby była taka mozliwość to poparte analizami, a już super by bylo gdyby one były w formacie pgn... _________________ Pewność, że Bóg istnieje, pewność, która nadaje sens życiu, jest znacznie bardziej pociągająca niż możność czynienia zła bezkarnie.
Wskazane by było samemu najpierw stworzyć ten pgn to by się łatwiej kolejnym osobom dopisywało.
Bardzo ostre to S:g4 ale skoro to poświęcenie ma na celu pokazać braki w rozwoju u białych to na szybko mi się nasuwa czarnymi wariant: 11...G:g4 12.H:g4 G:c3+ 13.b:c3 W:e4+ i ewentualny trzeci pion za figurę wisi na c4 ale raczej czarne nie będą się spieszyć z wzięciem go, a będą wolały rozwinąć się np. Sc6, Hf6, Wae8. Myślę, że zanim białe się skoordynują to czarne już ustawią figury na odpowiednich pozycjach. Bez engina pomysł bo nie lubię komputerowych posunięć.
Moim zdaniem w 7 ruchu białe powinny grać konsekwentnie h5. Potem bić na g6, wyprowadzić gońca na g5, potem Hetmana na b3 lub d2 i atakować. Dodam jeszcze, że ja na h4 jeśli przeciwnik nie grał wcześniej g4 grywam h5 co chwilowo blokuje atak na białych i umożliwia mi prowadzenie akcji na skrzydle hetmańskim.
ja się oczywiście nie znam, ale jesli chodzi o stronę materialną to pewnie G:g4 (12.H:g4 G:c3+ 13.bc W:e4+ 14.Se2 W:c4)
ale jeśli chodzi o pozycję, była by okropna
Zatem ja jestem za G:c4
Wysłany: Wto Maj 27, 2008 4:02 pm Temat postu:
To jest szansa, że ktoś się wypowie _________________ Pewność, że Bóg istnieje, pewność, która nadaje sens życiu, jest znacznie bardziej pociągająca niż możność czynienia zła bezkarnie.