Tu rzeczywiście białe wpadły w forsowny wariant. Bez przygotowania domowego trudno grać to tak, jak teoria. ale ten wariant, włąściwie rozegrany, wygląda dla czarnych... tak sobie. Białe mają parę gońców itd. Jeśli ktoś jest ciekawy, mogę podać główny wariant teoretyczny.
Sę k w tym jednak, że zaskoczyć można tylko raz. teraz każdy grający 1.e4 będzie wiedział, że Krzyżanowski może ten wariant zagrać. I będą gotowi, dostaną lepszą końcówkę. Ale nade wszystko - nikt mi nie wmówi, że po 1.d4 nie ma identycznych sytuacji. Te wszystkie strzały w obronie słowiańskiej, obronie nowoczesny benoni, OKI - wszystko steoretyzowane, nafaszerowane pułapkami. Więc to jest cecha wszystkich otwarć - a nie tylko tych powstających po 1.e4. Nie dajmy się zwariować. _________________ http://www.pub.szachista.com/3ed_turnieju/final/turniej.html
Tu rzeczywiście białe wpadły w forsowny wariant. Bez przygotowania domowego trudno grać to tak, jak teoria. ale ten wariant, włąściwie rozegrany, wygląda dla czarnych... tak sobie. Białe mają parę gońców itd. Jeśli ktoś jest ciekawy, mogę podać główny wariant teoretyczny.
Na przykład rozdział o wariancie otwartym w Starting Out: Ruy Lopez Johna Shawa zaczyna się tak (skopiowane z e-booka w formacie Chessbase):
(5... Nxe4 {The Open Lopez is one of
Black's more active defences. All Black's pieces generally find useful posts but there is a structural price to pay.} 6. d4 b5 (6... exd4 $5 {
is very risky, but just about playable. The continuation} 7. Re1 d5 8. Nxd4 Bd6 $1 9. Nxc6 Bxh2+ $1 10. Kh1 $1 Qh4 11. Rxe4+ $1 dxe4 12. Qd8+ $1 Qxd8 13. Nxd8+ Kxd8 14. Kxh2 {gives White an endgame advantage.}) 7. Bb3 d5 {Black gives back the pawn in order to concentrate on development.} _________________ "wojtzuch" piszemy od małej litery.
Mysle, ze przy tak dzikiej grze jak zaprezentowaly czarne to chyba trzeba powaznie umiec sie bronic! Nie wiem w jaki sposob najprosciej byloby zgasic czarne w tamtej partii, niemniej podejrzewam, ze chyba nalezaloby sie rozejrzec w momencie, gdy przeciwnik zaczyna "darmo dawac" - prawdopodobnie wtedy trzeba szukac wzmocnienia (wy=), bo jakos nie wierze, aby czarne mogly BEZKARNIE tak ostro grac! _________________ Szachowy amator. Szachy jako swietna, lecz mocno skomplikowana gra.
wojtzuch podał jak to się powinno grać. Czarne grając takie ryzykowne warianty przy dobrej grze białych mają kłopoty, ale jak białe nie znają danego debiutu, to prędzej czy później się pomylą.
Hmm....
Chyba mnie przekonaliście.
Więc jeśli ja gram czarnymi sycyla, to automatycznie kawałek teorii który musiałbym się uczyć białymi odpada, prawda?
Heh, dziwne, ja mam IV kategorie i słyszałem o łotewskiej (ba! nieraz ją grałem, ale zrezygnowałem z wiadomego powodu)
Coś czuje, że za niedługo powstanie temat typu "Gra środkowa - otwarta czy zamknięta?"
Była już mowa o końcówkach, teraz powstaje temat o debiutach, jeszcze gra środkowa został. Takie tematy są moim zdaniem pożyteczne ;] Teraz znam wsze zdanie
don Pablo może byśmy kiedyś zagrali ja mam V ty IV chętnie bym się sprawdził co ty na to. _________________ Szachy to walka ... Szachy to życie w miniaturze.
Ok. Z miłą chęcią Napisz do mnie na gg albo na pw
Tylko nie grajmy blitza... (w blitzu jestem cienki, bo jak wiadomo nie mam opanowanych tych debiutów)
Wysłany: Pią Maj 23, 2008 9:16 pm Temat postu: Re: witam:)
kubuś napisał:
jesli mogę magiku czy możemy zagrac na kurniku?
nie mam kategorii chciałbymzobaczyc jak bede grał przeciw V-tce co ty na to?
W poprzednim poście zapomniałem powiedzieć że moje GG to 7444862. Napisz albo ty daj twoje gg to ja napisze i się zgadamy. _________________ Szachy to walka ... Szachy to życie w miniaturze.
Mam problem. Za tydzień mam turniej szachowy, i się na niego przygotowuję.
Mam problem z debiutami... Gdyby nie ten temat pewnie były by takie: Obrona sycylijska, obrona królewsko-indyjska, gambit hetmański.
Ale z nawiązaniem do tego tematu, chce zmienić gambit hetmański na coś otwartego (tj e4)
(może się przyda tempo - P15)
Myślę nad Partią Włoską (może nawet gambit Evansa)
Ale chce gambit hetmański w ogóle wyeliminować z repertuaru, więc te debiuty muszą być dobre na dłuższą metę...
Co polecacie? Partia włoska? Jeśli tak to jaki dokładniej wariant?
Nie chce, żeby był bardzo ostry, może być to jakieś poświęcenie pionka (pionków) za pozycję. Fajnie by było, gdyby miał trochę pułapek itd.
Aha dzięki
Może po tym turnieju nauczyłbym się dobrze grać gambit Evansa, ale to po turnieju. Obawiam się jeszcze, że mogę napotkać obronę 2 skoczków
Jaki w niej polecacie wariant? (4 posunięcie białych)