Wysłany: Nie Maj 11, 2008 9:17 am Temat postu: Pomoc w wyborze SZACHOWNICY!
Witam!
Rok temu kupiłem sobie szachownice za 10zł. Na pierwszy rzut oka widać, że nie są to szachy pierwszej jakości, a pozatym zginą mmi konik i parę pionków. Pomyślałem sobie, że najwyższy czas na kupno jakiejś lepszej szachownicy. Narazie mam na oku te trzy. Byłbym bardzo wdzięczny za pomoc w wyborze odpowiedniej szachownicy!
Z góry dzięki!
Ja proponuję kandydatkę numer 2. Model figur jest najczęściej spotykany na turniejach, więc jeśli zamierzasz grywać to łatwiej będzie Ci patrzeć na szachownicę. Poza tym uważam, że pozostałe mają zbyt dużo zdobień i w ogóle.
Tak sobie przeglądałem szachownice na Hause Of Station, to ta "2" powinna mi wystarczyć. Matka by mnie chyba zabiła jakbym kupił sobie szachownice za 458$ :/
Ok. dzięki za pomoc!
Teraz już jestem w 100% pewny, którą szachownice wybrać.
Tylko, że teraz pojawił się nowy problem.
Skladana, czy cała?
Wiem że już dokonałeś wyboru też polecam ci 2. Może ozdobne są ładne ale cięzko się na nich skupić. Źle się gra. A co do dylematu ze składaną czy całą to ja ci radzę składaną. I tak jak rozłorzysz to wygląda jak cała. A miejsca troszke zaoszczędzisz. No i mi się wydaje że bierek nie pogubisz tak szybko. _________________ Szachy to walka ... Szachy to życie w miniaturze.
Rozmiar 5 jest dla ślipaków jak petrosjan... 4 oczy a każde widzi inaczej . Niepotrzebnie wydajesz aż tyle kasy na szachy, którymi później trudno będzie Ci manewrować w domu . Ja ostatnio kupiłem właśnie takie za 9 dych ( z kosztami wysyłki ), ale używane hehe. Tobie polecam jak mocno chcesz nowe, składaną 4... 5 jest makabrycznie duża i trudno się z nią gdziekolwiek rozbić :/. _________________ Jestem dobry i chcę być jeszcze lepszy... Będę więc Wam dawał wygrywać !!! xD
Matka by mnie chyba zabiła jakbym kupił sobie szachownice za 458$ :/
Zarówno bierki, jak i szachownicę kupisz w House of Staunton już po ok. 100 dolarów. Co więcej, zestaw nie będzie ustępował urodą dużo droższym. Oczywiście transport i cło wyniosą pewnie drugie tyle, ale może będzie miał kto Ci przywieźć albo wysłać prywatnie? Aha, HoS jest też na eBayu.
Tylko, że teraz pojawił się nowy problem.
Skladana, czy cała?
Jak pisałem, do domu cała: jest wygodniejsza, cieńsza i ogólnie bardziej elegancka, a schować możesz ją za byle szafką. I łatwiej ją rozłożyć przed monitorem, choćby tak (Staunton nr 5 firmy Węgiel):
klik _________________ "wojtzuch" piszemy od małej litery.
....ogólnie bardziej elegancka, a schować możesz ją za byle szafką...
Tak sobie oglądam fotę tego twojego stanowisko i watpię, że będe sobie tak ją chował do byle szafki. Szachownica nie tylko posłuży do grania, ale i będzie niezłą ozdobą w moim pokoju. Jeszcze raz wielkie dzięki za rady!
Tak sobie rozkminiam, że zestaw do gry za 100 dolarów, albo i więcej zasługuje już na odpowiednio eksponowane miejsce w pokoju, atłasowe poduszki na których by leżał, alarm, czujniki ruchy, szybę pancerną, kratę, monitoring i osobę która by go stale pilnowała... . O czymś zapomniałem ? _________________ Jestem dobry i chcę być jeszcze lepszy... Będę więc Wam dawał wygrywać !!! xD
Tak sobie rozkminiam, że zestaw do gry za 100 dolarów, albo i więcej zasługuje już na odpowiednio eksponowane miejsce w pokoju, atłasowe poduszki na których by leżał, alarm, czujniki ruchy, szybę pancerną, kratę, monitoring i osobę która by go stale pilnowała... . O czymś zapomniałem ?
Jakbym dostał taką szachownicę od Garri Kasparowa, to pewnie bym tak zrobił
Tak sobie rozkminiam, że zestaw do gry za 100 dolarów, albo i więcej zasługuje już na odpowiednio eksponowane miejsce w pokoju, atłasowe poduszki na których by leżał, alarm, czujniki ruchy, szybę pancerną, kratę, monitoring i osobę która by go stale pilnowała... . O czymś zapomniałem ?
Napisałbym, abyś poradził się producenta, gdyby nie to, że to najtańsze, co mają w ofercie Aha, pisałem, że zarówno bierki, jak i deska są po 100 dolarów, a nie że zestaw tyle kosztuje _________________ "wojtzuch" piszemy od małej litery.