| Poprzedni temat :: Następny temat |
| Autor |
Wiadomość |
Vishyy Nowy

|
Wysłany: Sro Sie 24, 2005 9:41 pm Temat postu: |
|
|
|
Z takim sytuacjami powinieneś niezwłocznie zgłaszać się do sędziego bo przy jego złym roszowaniu (w ogóle przy nieprawidłowym posunięciu) powinieneś otrzymać 2-3 minuty bonifikaty . chyba że był to blitz i tam powinienś wygrać przez nieprawidłowy ruch u przeciwnika . |
|
| Powrót do góry |
|
arkoski Hetman

|
Wysłany: Sro Sie 24, 2005 11:29 pm Temat postu: |
|
|
|
Ciekawe co to da, bo sędzia w większości przypadków grzecznie spyta się przeciwnika, czy ten wykonał nieprawidłowe (przegrywające) posunięcie po czym (znowu w większości przypadków) przeciwnik wyprze się, że wykonał taki ruch, bo dlaczego miałby się przyznać przy obecności sędziego skoro nie akceptuje swojej pomyłki bez jego udziału. Do tego sędzia może jeszcze dodać czas przeciwnikowi za nieuzasadnioną reklamację, dlatego ja raczej przychylny jestem rozwiązań jakie stosuje morton. Odbicie zegara - może trochę cwaniacka zagrywka, ale w końcu jakoś trzeba reagować na cwaniactwo lub nieudolność innych. Poza tym takie odbicie działa psychologicznie, bo przeciwnik sam musi się domyślić co źle zrobił, a jak zechce żeby mu wytłumaczyć to nie ma sprawy, to on straci czas na tym zamieszaniu.  _________________ http://www.bialypion.gryfino.info |
|
| Powrót do góry |
|
morton Skoczek

|
Wysłany: Czw Sie 25, 2005 5:12 pm Temat postu: |
|
|
|
Tempo było w tamten partii P'10 tak więc nieprawidłowe posunięcie nie przegrywa... |
|
| Powrót do góry |
|
lk85 Hetman

|
Wysłany: Pią Sie 26, 2005 4:05 pm Temat postu: |
|
|
|
Najlepiej nie zwracać na to uwagi. Ja jak grałem kiedyś w turniejach, to zawsze wykorzystywałem 1/3 czasu  , także te 2 minuty mnie nie zbawią  .
A w takich przypadkach jak przeciwnik kłamie, to niestety jak to kiedyś pisałem warto wyglądać groźnie  . Wątpię żeby ktoś zaryzykował kłamstwo grając z gościem ważącym ponad 100 kg czystej masy mięśniowej  . |
|
| Powrót do góry |
|
wojtzuch Hetman

|
Wysłany: Pią Sie 26, 2005 4:48 pm Temat postu: |
|
|
|
| lk85 napisał: | A w takich przypadkach jak przeciwnik kłamie, to niestety jak to kiedyś pisałem warto wyglądać groźnie . Wątpię żeby ktoś zaryzykował kłamstwo grając z gościem ważącym ponad 100 kg czystej masy mięśniowej . |
Napisz książkę "Trening kulturystyczny w rozwoju szachisty" albo "Pakuj jak arcymistrz"  |
|
| Powrót do góry |
|
tpp Hetman

|
Wysłany: Nie Sie 28, 2005 11:38 am Temat postu: |
|
|
|
| morton napisał: | | Tempo było w tamten partii P'10 tak więc nieprawidłowe posunięcie nie przegrywa... | W P'10 obowiązują zasady gry błyskawicznej chyba, że regulamin przewiduje inaczej.
| lk85 napisał: | | te 2 minuty mnie nie zbawią | a brałeś element psychologiczny? _________________ Myślenie jest rzeczą ludzką więc myśl gdy jesteś człowiekiem.
www.kolegiumsedziow.prv.pl - konkurs |
|
| Powrót do góry |
|
Dark_one_pl Nowy

|
|
| Powrót do góry |
|
MagikTechniki Nowy

|
|
| Powrót do góry |
|
Zielarz Nowy

|
Wysłany: Wto Kwi 29, 2008 8:04 pm Temat postu: |
|
|
|
| MagikTechniki napisał: | Ogólnie nie mam jakiś złych nawyków. Ale miałem taką sytuację ostatnio na turnieju. Wlaczyłem dzielnie o IV kategorie ostatnia partia wygrana = IV przegrana = V. Gram sobie na godzinkę + 30sec za posunięcie. Gram z kobitką no i... w debiucie ją zżeram. A żeby było na temat to mnie rozpraszała bo ciągle robiła fruuum.. nosem i nie mogłem grać JESTEM Z V  |
gdzie odbywal sie ten turniej ? masz moze jakies zapisy partii ? _________________ "How many times I told ya play your position small soldier" |
|
| Powrót do góry |
|
|