| Poprzedni temat :: Następny temat |
| Autor |
Wiadomość |
herring Nowy

|
Wysłany: Nie Kwi 27, 2008 10:29 pm Temat postu: Ksiązki- gra środkowa |
|
|
|
Czy mógłby ktoś polecić jakieś tytuły, które pomogłyby mi w grze środkowej?
I przy okazji, czy są jakieś książki na temat partii hiszpańskiej? |
|
| Powrót do góry |
|
Chessgenius86 Nowy

|
|
| Powrót do góry |
|
herring Nowy

|
Wysłany: Pon Kwi 28, 2008 9:31 am Temat postu: |
|
|
|
Podejrzewam, że trudno byłoby znaleźć coś o hiszpańskiej, więc tu wersja elektroniczna może być. |
|
| Powrót do góry |
|
chess_amator Goniec

|
|
| Powrót do góry |
|
Zielarz Pion

|
Wysłany: Pon Kwi 28, 2008 10:07 am Temat postu: |
|
|
|
Przy szachownicy - Tadeusz czarnecki
Szach i Mat - Tadeusz czarnecki
Głownie jak autor pisze w przedmowie skupil sie w tych ksiazkach na grze srodkowej.Uwazam ze materiał swietny. _________________ "How many times I told ya play your position small soldier" |
|
| Powrót do góry |
|
herring Nowy

|
Wysłany: Pon Kwi 28, 2008 10:47 am Temat postu: |
|
|
|
Bardzo sobie cenię książki Tadeusza Czarneckiego, pomimo tego, że miałem tylko jedną "Pułapki szachowe", ale jeśli wszystkie knigi tego autora są na podobnym poziomie to naprawdę cenić trzeba.
interesują mnie 2 tytuły: "ocena pozycji i planowanie" Max Euwe i "sztuka ataku" Vladimir Vukovic. Czy może się ktoś na ich temat wypowiedzieć? |
|
| Powrót do góry |
|
Chessgenius86 Nowy

|
Wysłany: Pon Kwi 28, 2008 7:52 pm Temat postu: |
|
|
|
| herring napisał: | | Podejrzewam, że trudno byłoby znaleźć coś o hiszpańskiej, więc tu wersja elektroniczna może być. |
Mam hiszpankę po rosyjsku ale pożyczona , a w wersji elektronicznej "Easy guide to the Ruy Lopez" Johna Emmsa  |
|
| Powrót do góry |
|
Zielarz Pion

|
Wysłany: Pon Kwi 28, 2008 8:15 pm Temat postu: |
|
|
|
| herring napisał: | Bardzo sobie cenię książki Tadeusza Czarneckiego, pomimo tego, że miałem tylko jedną "Pułapki szachowe", ale jeśli wszystkie knigi tego autora są na podobnym poziomie to naprawdę cenić trzeba.
interesują mnie 2 tytuły: "ocena pozycji i planowanie" Max Euwe i "sztuka ataku" Vladimir Vukovic. Czy może się ktoś na ich temat wypowiedzieć? |
To wypowiedz na temat ksiazki czarneckiego "przy szachownicy" z innego forum :
Książka Czarneckiego w mojej opinii przeszła już do klasyki polskiej literatury szachowej. Jest oczywiście dość trudno dostępna, ale w szachowym półświatku da się wszystko zorganizować . Przejdźmy do konkretów. Sam autor traktuje tę książkę jako kontynuację "ABC szachisty", ale według mnie, ta książka stanowi świetny materiał treningowy dla szachistów nawet II kategorii. Świetnie rozpatruje wszystkie kombinacje. Praktycznie trzy czwarte książki to rozdziały dotyczące kombinacji. Świetnie podnosi ona siłę gry. Od razu po przerobieniu książki i kombinacji ćwiczeniowych w niej zawartych widać efekty. Zahacza ona oczywiście o dział dotyczący strategii, ale to kombinacje i siła gry stanowią myśl przewodnią książki. Według mnie stanowi ona świetną pozycję dla większości szachistów. Zachęcam do wypowiedzi
Naprawde warto zainwestwoac 20 zł na allegro lub 10 zł w antykwariacie na taka ksiazke.Z materialow do gry srodkowej posiadam jeszcze 4 tomy wydania konvekty - Encyclopedia of middle game ktora napewno jest dobrym materialem do nauki gry srodkowej.( duzo mam materialow tylko malo czasu na studiowanie:( )
ksiazka Piotr Romanowski - gra srodkowa napewno tez jest bardzo dobra pozycja i pisana w ojczystym polskim jezyku. _________________ "How many times I told ya play your position small soldier" |
|
| Powrót do góry |
|
Annapurna Nowy

|
Wysłany: Sro Kwi 30, 2008 9:47 am Temat postu: |
|
|
|
| herring napisał: | Bardzo sobie cenię książki Tadeusza Czarneckiego, pomimo tego, że miałem tylko jedną "Pułapki szachowe", ale jeśli wszystkie knigi tego autora są na podobnym poziomie to naprawdę cenić trzeba.
Mam książę "Sztuka ataku" i uważam, że nie warto zawracać sobie nią głowy, ponieważ jest w niej mnóstwo błędów. Poprawione (przynajmniej częściowo) przez tłumacza. |
|
| Powrót do góry |
|
Chrząszczyk Nowy

|
Wysłany: Sro Kwi 30, 2008 4:08 pm Temat postu: |
|
|
|
| Annapurna napisał: |
Mam książę "Sztuka ataku" i uważam, że nie warto zawracać sobie nią głowy, ponieważ jest w niej mnóstwo błędów. Poprawione (przynajmniej częściowo) przez tłumacza. |
Moim zdaniem jest to wartościowa pozycja. pokazuje mnóstwo sposobów przełamania wrogiej obrony (atak na króla w centrum, po roszadzie, na fianczetto, warunki do ofiar na kluczowych polach np.f7). Moim zdaniem wiedza niezbędna zarówno jak chcemy przeprowadzić błyskotliwy atak jak i obronić się przed nim. Niestety to prawda że w przykłady autora (w jego analizy) wkradło się sporo błędów spowodowane to z pewnością było tym że książka powstała w czasie gdy o frycach i innych rybach nikt nawet nie śnił, jeżeli dla kogoś to eliminuje tę książkę to trudno nic nie poradzę, ale jeśli ktoś nie boi się ruszyć główką ma odpowiednią dozę krytycyzmu wobec szachowych tuzów i umie samodzielnie przeprowadzić analizę to polecam na pewno sporo można dzięki niej skorzystać |
|
| Powrót do góry |
|
don Pablo Nowy

|
Wysłany: Nie Maj 04, 2008 8:09 pm Temat postu: "Graj jak arcymistrz" Aleksander Kotow |
|
|
|
Do gry środkowej polecam "Graj jak arcymistrz" Aleksandra Kotowa.
Jest to książka głównie dla graczy z II i wyżej (ja mam IV) ale sądzę, że każdy znajdzie w niej coś ciekawego.
Sam autor na wstępie podaje:
| Cytat: | | By uczynić z tej książki prawdziwy podręcznik dla graczy, którzy opanowali podstawy i mają pewne doświadczenie w grze w warunkach rywalizacji, zawarto w niej kilka niezwykłych, lecz bardzo ważnych, powtarzających się podrozdziałów. |
Jest to kontynuacja książki "Myśl jak arcymistrz" tego samego autora.
Pozdrawiam! |
|
| Powrót do góry |
|
Annapurna Nowy

|
Wysłany: Wto Maj 06, 2008 6:02 pm Temat postu: |
|
|
|
| Chrząszczyk napisał: | | Annapurna napisał: |
Moim zdaniem jest to wartościowa pozycja. pokazuje mnóstwo sposobów przełamania wrogiej obrony (atak na króla w centrum, po roszadzie, na fianczetto, warunki do ofiar na kluczowych polach np.f7). Moim zdaniem wiedza niezbędna zarówno jak chcemy przeprowadzić błyskotliwy atak jak i obronić się przed nim. Niestety to prawda że w przykłady autora (w jego analizy) wkradło się sporo błędów spowodowane to z pewnością było tym że książka powstała w czasie gdy o frycach i innych rybach nikt nawet nie śnił, jeżeli dla kogoś to eliminuje tę książkę to trudno nic nie poradzę, ale jeśli ktoś nie boi się ruszyć główką ma odpowiednią dozę krytycyzmu wobec szachowych tuzów i umie samodzielnie przeprowadzić analizę to polecam na pewno sporo można dzięki niej skorzystać |
Książka "Sztuka ataku" została wydana po raz pierwszy w roku 1993, gdy były już pogramy grające w szachy.
Uważam, że książki Alexandra Kotova "Myśli jak arcymistrz" i "Graj jak arcymistrz" są bez porównania bardziej wartościowe. |
|
| Powrót do góry |
|
Chrząszczyk Nowy

|
Wysłany: Czw Maj 08, 2008 3:28 pm Temat postu: |
|
|
|
| Annapurna napisał: |
Książka "Sztuka ataku" została wydana po raz pierwszy w roku 1993, gdy były już pogramy grające w szachy.
Uważam, że książki Alexandra Kotova "Myśli jak arcymistrz" i "Graj jak arcymistrz" są bez porównania bardziej wartościowe. |
Ciekaw jestem gdzie i kto wydał ją 1993 roku, bo na pewno nie Vukovic który zmarł w 1975r. A pozycja ta została wydana po raz pierwszy w 1963r
The Art of Attack in Chess (Oxford-London 1963)-wikopedia
John Nunn jeden z najlepszych szachistów Angli, który redagował wydanie angielskie (być moze te z 1993) bardzo wysoko ceni analizy pana Vukovica, uważając że są bardzo dokładne wręcz drobiazgowe i w niektórych przykładach (np. w parti Alechin-Botwinik z turnieju Nottingam 36r) znajduje warianty przeoczone przez najwybitniejszych komentatorów, a że oprócz takich perełek zdażają sie też błędy jest to oczywiste gdy jest sie skazanym na pracę własnych szarych komórek. Pokaż mi kogoś kto nie robi błędów. To ze w ksiażkach pana Kotova nie ma przypisów nie daje pewności że nie popełnił on błedów moze po prostu nikomu nie chciało się ich szukać albo tłumacz nie był wytarczająco dobrym szachistą by je znaleść. Dowiedzieć mozesz się tylko wtedy gdy osobiście przeanalizujesz wszystkie warianty w danej ksiązce. Na tym polega nauka szachów nie można przyjąć wszystkiego na wiarę, wręcz odwrotnie wszystko musisz negować, zadawać pytania, analizować, liczyć warianty: a co jak ruszę tu albo tam, czy ta pozycja jest remisow a może wygrana itd.
Ps. A co do książek pana Kotova "Myśli jak arcymistrz" i "Graj jak arcymistrz" również uważam że są bardziej wartościowe. Być może to najlepsze pozycje poruszające problematykę gry środkowej jakie kiedykolwiek wydano (przynajmniej ja lepszych nie widziałem). |
|
| Powrót do góry |
|
wladek Hetman

|
Wysłany: Czw Maj 08, 2008 6:58 pm Temat postu: |
|
|
|
Na stronie Konikowskiego jest reklamowane 30 ksiazek z recenziami.
www.konikowski.net
Kilka z nich mam ,a inne widzialem w ksiagarni w Hameryce. Firma Gambit fajne ksiazki wydaje ,gdyby jeszcze ceny bylo o 40 procent nizsze. _________________ puzzle,strony,szachy,diagramy |
|
| Powrót do góry |
|
Annapurna Nowy

|
Wysłany: Czw Maj 08, 2008 7:17 pm Temat postu: |
|
|
|
Chrząszczyk, ja mam wydanie polskie z 1994, a o wydaniu angielskim słyszę pierwszy raz. Masz racje, że w każdej książce mogą zdarzyć się błędy. |
|
| Powrót do góry |
|
|