Przez ostatni tydzień dobiłem do szczytu formy. Ale potem spadłem... jak ja teraz zagram na turnieju? Mam ranking 1489 wstyd będzie grać
Czasem myślę, że lepiej by było, by każdy założył sobie konto na kurze tylko dla celów turniejów forumowych - wtedy o żadnym straszeniu rankingiem nie byłoby mowy. Panie i Panowie, nie dajmy się zwariować. Gramy, aby dobrze zacząć tydzień, a nie się wstydzić jeden przed drugim. Jeśli każdy podejdzie w ten sposób do sprawy, to znowu będzie 20 kibiców, a 8 grających. Warto to przemyśleć, w imię szeroko pojmowanego forumowego ekumenizmu. _________________ Należę do grupy trzymającej trolling
Przez ostatni tydzień dobiłem do szczytu formy. Ale potem spadłem... jak ja teraz zagram na turnieju? Mam ranking 1489 wstyd będzie grać
Gramy, aby dobrze zacząć tydzień, a nie się wstydzić jeden przed drugim. Jeśli każdy podejdzie w ten sposób do sprawy, to znowu będzie 20 kibiców, a 8 grających. Warto to przemyśleć, w imię szeroko pojmowanego forumowego ekumenizmu.
Ale ja nie napisałem, że nie będę grał.
Cytat:
Czasem myślę, że lepiej by było, by każdy założył sobie konto na kurze tylko dla celów turniejów forumowych - wtedy o żadnym straszeniu rankingiem nie byłoby mowy. Panie i Panowie, nie dajmy się zwariować.
To jest mój nick treningowy:) na swoim pierwotnym osiągnąłem magiczny rekordowy ranking 1611 i póki nie będę w wybornej formie to z niego nie skorzystam:D
Ja natomiast mam ranking w graniach 1700-1800 (zalezy od wiatru) i raczej nie boje sie i nie stresuje, ze ktos mi "zje" 50-100-200 oczek! Jesli bedzie ODPOWIEDNIO silno i uczciwie gral to nie zezre nawet 1799! _________________ Szachowy amator. Szachy jako swietna, lecz mocno skomplikowana gra.
Przypomnienie:
TURNIEJU nr 2
pokój numer: 2131652
Data i godzina: 2008-04-27 (nie.) 20:00
Tempo - 7r, 5m, +2s
Organizator: mattihau
Jest b.duza szansa, ze zagram! Mam nadzieje, ze wielu z was sobie na mnie nieco odbije (ranku i partii!) Zycze, zebyscie mnie ograli ile wlezie - oczywiscie uczciwie i solidna gra (ostrzegam, ze nie bede latwo podwalal duzych ilosci drewna!) . Przy okazji dzisiejsza niespodzianka - KTO bedzie mial pozycje nie gorsza i dozyje 100 ruchu to wrzuce remis (chyba ze nie bede mial czasu), wiec jest szansa, ze mozna mi urwac co nieco! _________________ Szachowy amator. Szachy jako swietna, lecz mocno skomplikowana gra.
Jak widac poziom jest ZNAKOMITY! Jak tak dalej bede wygrywal, to mi GM przyznaja! _________________ Szachowy amator. Szachy jako swietna, lecz mocno skomplikowana gra.
operuje nickami z kurnika...
kolokwium dziś to był tpp...
frekwencja dziś żenująca... ciekawe jak za tydzień o 19 )
Wiecie, że nasz turniej pokazał że demokracja jest krótko mówiąc do du.y? Jak turnieje odbywały się o 21:15 to ludzi było więcej, niż w godzinie którą wybrali demokratycznie forumowicze. _________________ Mateusz Hauschild
gg : 5806589
frekwencja dziś żenująca... ciekawe jak za tydzień o 19 )
Wiecie, że nasz turniej pokazał że demokracja jest krótko mówiąc do du.y? Jak turnieje odbywały się o 21:15 to ludzi było więcej, niż w godzinie którą wybrali demokratycznie forumowicze.
Gdyby turniej rozgrywany był w środku tygodnia, to m.in. w godzinie upatrywałbym się przyczyn słabej frekwencji, ale to jest niedziela, dla większości albo i nawet dla wszystkich dzień wolny od pracy, szkoły itd. Zresztą w poprzednich turnijach frekwencja była równie żenująca co dzisiaj - 5 czy 7 zawodników to żadna różnica.
Moim skromnym zdaniem, to formuła/idea turnieju jest do bani. Byłaby dobra, gdyby forum miało z 5 razy więcej aktywnych użytkowników chcących grać blitze, jednak jest ich tylko garstka i ta garstka grywa. Do tego równolegle na forum rozgrywane są inne turnieje i być może udzie mają po prostu dosyć gry. Myślę też, że co poniektórzy trzęsą się po prostu o swoje "rankingi" - nie każdy gra, bo lubi.
Oczywiście najlepiej by było, aby każdy wypowiedział się sam za siebie co go boli.
Krystek już przed zeszłotygodniowym turniejem zapowiedział, że nie chce mu się już grać - co turniej te same osoby i tylko jeden keino wzbudza w nim jakieś emocje i chęci do mobilizacji, a reszta partii to kupa_ eksperymentów i kombinatorstwa - oby tylko urozmaicić sobie rozgrywkę.
Zresztą w poprzednich turnijach frekwencja była równie żenująca co dzisiaj - 5 czy 7 zawodników to żadna różnica.
Moim skromnym zdaniem, to formuła/idea turnieju jest do bani. Byłaby dobra, gdyby forum miało z 5 razy więcej aktywnych użytkowników chcących grać blitze, jednak jest ich tylko garstka i ta garstka grywa.
Krystek już przed zeszłotygodniowym turniejem zapowiedział, że nie chce mu się już grać - co turniej te same osoby i tylko jeden keino wzbudza w nim jakieś emocje i chęci do mobilizacji, a reszta partii to kupa_ eksperymentów i kombinatorstwa - oby tylko urozmaicić sobie rozgrywkę.
co ciekawe wypisałem sobie listę ludzi teoretycznie zainteresowanych grą w turnieju żeby sprawdzać nicki kto jest na forum... i wyszło mi 20 osób a to tylko ludzie którzy grali w jakimś blitzu albo przynajmniej śledzili jego przebieg... ! to nie jest mało ;/
a co do drugiej części to krystek przesadza ma z kim pograć... _________________ Mateusz Hauschild
gg : 5806589
Jak dla mnie to rzeczywiscie frekwencja DOSC MOCNO uboga! Rozumiem, gdyby bylo 10 lub wiecej osob, ale 5?!?!?!
Wybacz Mati, ale z tym stwierdzeniem, ze
Cytat:
"turniej pokazał że demokracja jest krótko mówiąc do du.y?"
to kompletna paranoja! . Nie demokracja, tylko ludzie, ktorzy chcieli a nie moga albo nie chca zagrac sa temu winni!
Odnosnie slowa Roberta (Acidity), to oczywiscie podzielam zdanie:
Cytat:
"Gdyby turniej rozgrywany był w środku tygodnia, to m.in. w godzinie upatrywałbym się przyczyn słabej frekwencji, ale to jest niedziela, dla większości albo i nawet dla wszystkich dzień wolny od pracy, szkoły itd."
Nie zgodze sie z tym, ze jest tylko "garstka" chyba, ze garstka to ok. 12-15 zawodnikow. Jak naliczyl Mati, to chyba wlasnie tyle AKTYWNYCH zawodnikow grywa blize, a reszta oczywiscie woli dluzsze partie!
Bardziej obstawalbym takze przy tej przyczynie:
Cytat:
"Do tego równolegle na forum rozgrywane są inne turnieje i być może udzie mają po prostu dosyć gry. Myślę też, że co poniektórzy trzęsą się po prostu o swoje "rankingi" - nie każdy gra, bo lubi."
Jesli chodzi o mnie to mnie boli to, ze zycie mi dokopalo po d* - zreszta nie pierwszy i ostatni raz. Tyle, ze teraz (od 2tygodni) wyjatkowo paskudnie! Ale pomimo tego probuje jakos sobie z tym wszystkim radzic i JESLI MAM MOZLIWOSC to rozgrywam z wami partie (nie tylko bliza).
Cytat:
"...nie chce mu się już grać - co turniej te same osoby i tylko jeden keino wzbudza w nim jakieś emocje i chęci do mobilizacji, a reszta partii to kupa_ eksperymentów i kombinatorstwa - oby tylko urozmaicić sobie rozgrywkę"
Tu nie ma problemu. SKORO dla Krystka sa to nowicjusze, to JAKI JEST POWOD, aby nie ogral wszystkich i w klasyfikacji koncowej zajal 1sze miejsce i na dodatek z DUZA PRZEWAGA nad kolejnymi? Niech wykosi wszystkie blize, kombinatorom niech pokaze "kto tu rzadzi", a niech nie kombinuje, ze to nie sa przeciwnicy godni jego sily gry (z calym szacunkiem do poziomu gry Krystka).
Osobiscie mnie to urazilo nieco, bo wiem ILE serca wkladaja zawodnicy, aby mnie ograc i jak bardzo ich to cieszy, ze maja okazje ze mna pogrywac.
Z calym szacunkiem: ja takze moglbym powiedziec, ze graja cieniasy i nie grywac a jedynie "podgladac" jak to inni "cieniuja". Niemniej chce, aby to wlasnie inni mieli ogromna frajde i rachode z tego, ze "ogolili demona"!
Kto uwaza, ze nie ma frajdy z pokonania demona i w ogole z mozliwosci rozegrania z nim partii niech WYRAZNIE napisze! Nie wierze, aby bylo wiecej niz 5osob, dla ktorych to jest bez znaczenia! (a na pewno jest co najmniej 5-7, dla ktorych jest to WAZNE i CIESZACE wydarzenie) _________________ Szachowy amator. Szachy jako swietna, lecz mocno skomplikowana gra.
(...)
a co do drugiej części to krystek przesadza ma z kim pograć...
chess_amator napisał:
Tu nie ma problemu. SKORO dla Krystka sa to nowicjusze, to JAKI JEST POWOD, aby nie ogral wszystkich i w klasyfikacji koncowej zajal 1sze miejsce i na dodatek z DUZA PRZEWAGA nad kolejnymi? Niech wykosi wszystkie blize, kombinatorom niech pokaze "kto tu rzadzi", a niech nie kombinuje, ze to nie sa przeciwnicy godni jego sily gry (z calym szacunkiem do poziomu gry Krystka).
Osobiscie mnie to urazilo nieco, bo wiem ILE serca wkladaja zawodnicy, aby mnie ograc i jak bardzo ich to cieszy, ze maja okazje ze mna pogrywac.
Z calym szacunkiem: ja takze moglbym powiedziec, ze graja cieniasy i nie grywac a jedynie "podgladac" jak to inni "cieniuja". Niemniej chce, aby to wlasnie inni mieli ogromna frajde i rachode z tego, ze "ogolili demona"!
Hmmm, przeinaczacie i dorabiacie własną interpretacje moich słów. Nigdzie nie napisałem ani Krystek nie powiedział, że grają cieniasy, tylko że jedynie keino wzbudza w nim mobilizację. Po pierwsze Krystian jest bardzo słaby w blitza i w tego typu rozgrywkach jego wynik uzyskany oscyluje pomiędzy 1600-1800, po drugie nie potrafi się "spiąć" nawet na ten poziom, jak ma rywala o rzeczywistym rankingu o 200 lub więcej pkt mniejszym, a po trzecie w forumowym blitzu gra głównie po to, aby potestować sobie nowe debiuty i te testowanie niezbyt wychodzi z uwagi na słabą znajomość wśród uczestników niektórych wdrażanych wariantów, nie wspominając o znajomości planów. W ten sposób na szachownicy powstaje chaos i pomimo pewnych walorów takiego obrotu sprawy, rozgrywka nie spełnia w jego przypadku założeń.
Jeden potrafi wykrzesać z siebie maksimum możliwości jak gra z teoretycznie słabszym, a drugi nie. Nie uważam, abym musiał kogoś za to przepraszać i jeśli to was razi, to proponuję spojrzeć na siebie, jakie jest wasze podejście do teoretycznie słabszych.
chess_amator napisał:
Nie demokracja, tylko ludzie, ktorzy chcieli a nie moga albo nie chca zagrac sa temu winni!
Dokładnie tak - ja się zapytam, gdzie są ci wszyscy ludzie którzy głosowali za godziną 20.00?