| Poprzedni temat :: Następny temat |
| Autor |
Wiadomość |
keino Pion

|
Wysłany: Pią Gru 28, 2007 11:46 pm Temat postu: |
|
|
|
| spec od debiutów napisał: | -dla zawodników którzy lubią grać agresywnie polecam drakona(zawodnicy powinni mieć powyżej 1600)
-dla zawodników z mniej agresywna grą polecam najdorfa
-a dla zawodników którzy graja mało agresywnie polecam wariant Maroczego
wieżcie mi pisze prawde |
Jak można takie pierdoły wypisywać
Oprócz Najdorfa,Drakona jest jeszcze np:wariant Swiesznikowa czy Scheveningen.Wszystkie prowadzą do ostrej skomplikowanej gry.System Maroczego to ustawienie dla białych a nie wariant dla czarnych.
| grzybpotwor napisał: | o'kelly 1.e4 c5 2.Sf3 a6!? ten ruch to raczej strata czasu, chociaz przygotowuje b5. biale czesto glownie c3 ktore przenosi gre do innego wariantu sycylijskiej, z dodatkowym a6.
co do drugiej opcji bialych 1. e4 c5 2. Sf3 a6 3. d4 cxd4 4. Sxd4 e6
znow przenosi do innego wareiantu |
Następna "perełka"
1.e4 c5.2.Sf3 a6(O,Kelly)3.d4 cd4.4.Sd4 Sf6.5.Sc3 e5.6.Sb3(6.Sf3!?;6.Sde2!?)6....Gb4 właśnie wychodzi na jaw idea O'Kellego,czarne odebrały punkt b5 białym i nie zostały zmuszone do zablokowania czarnopolowego gońca przez ruch d6(jak to ma miejsce w wariancie Swiesznikowa).
1.e4 c5.2.Sf3 a6.3.c3 i po 3....d5 powstaje hybryda wariantu Alapina, a po
3....e6.4.d4 d5.5.e5 obrony francuskiej .Jednak są to samodzielne warianty sklasyfikowane pod kodem encyklopedycznym B28.
1.e4 c5.2.Sf3 a6.3.c4 to też samodzielny wariant np:3....Sc6(lub 3...d6.4.d4 Gg4)4.d4 cd4.5.Sd4 Sf6.6.Sc3 e5.7.Sc2 Gc5 także z kodem B28.
Jeśli nie macie o czymś pojęcia to poprostu się nie wypowiadajcie,toż to śmierdzi dyletanctwem na kilometr  |
|
| Powrót do góry |
|
JJThompson Hetman

|
Wysłany: Sob Gru 29, 2007 1:28 pm Temat postu: |
|
|
|
| Keino napisał: | | Jak można takie pierdoły wypisywać :evil: :!: |
Jemu chodzi tylko o zrobienie zamieszania. Wdawanie się z nim w merytoryczną polemikę mija się z celem, gdyż spowoduje to lawinę kolejnych bzdurnych postów.
Nie zmienia to faktu, że Twój post może być bardzo pomocny osobie, która faktycznie szuka wiedzy na ten temat w Internecie. _________________
 |
|
| Powrót do góry |
|
PatPac the master Skoczek

|
Wysłany: Sob Gru 29, 2007 6:31 pm Temat postu: |
|
|
|
Może to trochę mija temat, ponieważ w drugim ruchu zagrano 2.Sc3 a6 ,( ale myślę że idea jest podobna) ale polecam obejrzeć partię z niedawno rozpoczętego turnieju Cracovia 2007 i partię z 1 deski w drugiej rundzie Maciejczak-Czarnota. Szczerze mówiąc nie sądziłem na początku że z tak (wydawało mi się) "asekuracyjnym" podejściem czarnych może się z tego rozwinąć tak ładna i pełna taktyki partia. |
|
| Powrót do góry |
|
JJThompson Hetman

|
|
| Powrót do góry |
|
waglu Nowy
|
Wysłany: Sro Lut 06, 2008 8:06 pm Temat postu: |
|
|
|
| mattihau napisał: | a co myślicie o 1. e4 c5 2. c3 !?
ja to grywam białymi
może jakas literatura?? |
dalej gram czarnymi Sc6 i d5 lub od razu d5, ponieważ biały nie skoczy mi na c3 |
|
| Powrót do góry |
|
spec od debiutów Nowy

|
Wysłany: Sob Lut 16, 2008 10:07 pm Temat postu: Re: Obrona sycylijska - co wybrac? |
|
|
|
| Ediii napisał: | Mam pytanie: Jakie warianty w obronie sycylijskiej są wg was godne uwagi? W jakich czujecie sie najlepiej, jakie daja wam wyrównanie badz przewage? Bo mi osobiście najbardziej podoba sie wariant paulsena ( grywam go ostatnio nawet!) i wariant smoczy (kiedys grałem go namiętnie; przestałem, gdyz brak mi jakiejkolwiek literatry na jego temat ) | i co jeżeli grałeś przez tyle lat to chyba masz doświadczenie jak powinno sie grać!!ja moge grać przez tydzień coś co nieznam i po kilku partiach bede wiedział np czemu nie tu bo.... ale polecam ci albo obrone sycylijską wariant najdorfa albo kałasznikowa! a nie jakis paulsen to jest jeden z najsłabszych wariantów sycylijskiej! _________________ zagraj ze mną na kunik.pl |
|
| Powrót do góry |
|
keino Pion

|
Wysłany: Sob Lut 16, 2008 10:15 pm Temat postu: |
|
|
|
| spec od debiutów napisał: | | a nie jakis paulsen to jest jeden z najsłabszych wariantów sycylijskiej! |
Udowodnij że "Paulsen" to najsłabszy system,pokaż jakieś warianty obalające geniuszu. _________________ Ornitolog nie musi umieć fruwać |
|
| Powrót do góry |
|
acidity Hetman

|
Wysłany: Sob Lut 16, 2008 10:33 pm Temat postu: |
|
|
|
| keino napisał: | | spec od debiutów napisał: | | a nie jakis paulsen to jest jeden z najsłabszych wariantów sycylijskiej! |
Udowodnij że "Paulsen" to najsłabszy system,pokaż jakieś warianty obalające geniuszu. | Ja też poproszę, wraz z przekazaniem idei debiutu! |
|
| Powrót do góry |
|
MagikTechniki Nowy

|
Wysłany: Pią Kwi 18, 2008 9:54 pm Temat postu: |
|
|
|
Dla mnie scheweningen to najlepszy wariant od zakupu książki pewnej pani Litmanowicz zawsze sobie go wpajałem no i tak już zostało. Ogólnie lubie ten wariant gdyż gra jest spokojna. Zależy też od charakteru grającego polecam a co wy na to ? |
|
| Powrót do góry |
|
|